به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، عطا محمد نور، والی سابق ولایت بلخ و مارشال عبدالرشید دوستم، از رهبران ازبک تبار نیروهای منطقهای، در جنگها در افغانستان از روزهای حمله شوروی سابق دخیل بوده و جزو سرسختترین دشمنان طالبان محسوب میشوند.
نور که فرماندهی نیروهای شبه نظامی محلی را به هنگام سقوط مزار شریف به دست طالبان به عهده داشته، گفت، هم او و هم دوستم در امنیت به سر میبرند و "دسیسه" را مقصر سقوط این شهر دانست.
بر اساس گمانهزنیها، این دو به ازبکستان گریختهاند.
مقامهای استانی گفتند، نیروهای طالبان تقریبا بدون مواجهه با مخالفتی همچنان که نیروهای امنیتی با استفاده از اتوبان این شهر به ازبکستان فرار کردند، وارد شهر شدند. برخی تصاویر تایید نشده در رسانههای اجتماعی خودروها و نیروهای ارتش افغانستان را ظاهرا حین تجمع روی پل آهنی در گذرگاه حیرتان نشان میدهند.
نور در توئیتر نوشت: متاسفانه به رغم مقاومت شدید ما در نتیجه یک دسیسه بزدلانه و سازمان یافته بزرگ همه تجهیزان نیروها دولتی و امنیتی افغانستان تحویل طالبان داده شد. آنها این دسیسه را چیدند تا مارشال دوستم را و خود من را در تله بیندازند اما موفق نشدند.
فرار نور و دوستم نه فقط بر فروپاشی دولت مرکزی در کابل در ضمن تداوم پیشروی شبه نظامیان بلکه همچنین بر فروپاشی یک نسل از رهبران منطقهای قدرتمند متعلق به نیروهای مجاهدین ضد شوروی سابق که با طالبان جنگیدند، تاکید میکند.
اهمیت این رهبران که گاهی به عنوان جنگسالار توصیف میشوند، ناشی از داشتن جایگاه رسمی در دولت نیست بلکه مربوط به قدرت شخصی و پایگاه قدرت منطقهای آنها بوده و نزاعهای مکرری با اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان داشتند.
آنها سالها متهم به فساد و سواستفادههای حقوق بشری شدند و در سالهای اخیر دوستم دورهای را در تبعید از بابت متهم شدن به دستور به تجاوز جنسی به یک مخالف سیاسی خود سپری کرد.
نور نیز که به عنوان یکی از ثروتمندترین مردان در افغانستان در نظر گرفته میشود، با اتهامات مکرر فساد علیه خود مواجه شده که آنها را رد کرده است. همچنان که نیروهای نظامی عادی ارتش افغانستان در مواجهه با طالبان و بعد از خروج نیروهای خارجی فروپاشیدند، آنها به خط مقدمهای جنگ با این امید که قدرت محلی آنها یک مقاومت موثرتر را ارائه دهد بازگشتند.
نور نوشت: مسیر ما اینجا تمام نخواهد شد.
انتهای پیام