این رودخانه تقریباً در تمامی طول سال پر آب بوده و حتی در فصلهای بهار نسبت به دیگر بخشهای سال پرآبتر و حتی سیلابیتر می شد و شدت آب موجود در این رودخانه بهقدری بالا بود که ممکن بود در بخشهایی از مسیر به علت شدت آب، مسیر رودخانه تغییر کند اما دیگر از آن آب و جوش و خروش رودخانه اترک خبری نیست، خشکسالی و افت شدید بارندگی سبب شده تا این رودخانه تبدیل به کویری خشک شود.
کاهش ۵۰ درصدی منابع آبی در رودخانه ها
ابراهیمی سرپرست مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی با اشاره به اینکه مساحت حوزه اترک در خراسان شمالی ۱۶ هزار و ۴۸۱ کیلومتر است، گفت: متاسفانه این رودخانه در سال جاری با کاهش شدید منابع آبی مواجه شده است.
وی افزود: رودخانه اترک در سال جاری نسبت به سال گذشته و سال های قبل با کاهش ۵۰ درصدی منابع آبی مواجه است.
ابراهیمی ادامه داد: بخش هایی از این رودخانه به علت کاهش شدید بارندگی و بروز خشکسالی کاملا خشک شده و بخش هایی نیز به شدت کم آب شده اند.
وی با بیان اینکه شرکت آب منطقه ای ۱۶ مرکز پایش در سطح رودخانه اترک در این استان دارد، اظهارکرد: حوزه قره خانبندی یکی از این ایستگاه ها است که میزان کاهش آب در این قسمت ۷۰ درصد بوده است.
کم آبی شدید مشکل کنونی رودخانه اترک
هراتی معاون پایش اداره کل محیط زیست خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، گفت: در حال حاضر مهمترین مشکل رودخانه اترک خشکسالی، خشکیدگی و کم آبی شدید آن است.
وی افزود: در سال های گذشته برداشت غیرمجاز آب یکی از مشکلات اساسی آن بوده اما در حال حاضر آبی در آن وجود ندارد که بتوان برداشت غیرمجاز داشت.
هراتی با بیان اینکه این اداره کل در حوزه آلودگی های آب این رودخانه نظارت های لازم را همه ساله داشته است، ادامه داد: امسال آبی در رودخانه وجود ندارد که بتوان نمونه گیری را برای اندازه گیری آلودگی آب انجام داد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تالاب آق قشلاق نیز در رودخانه اترک وجود دارد، گفت: اتفاق خوبی برای این تالاب انجام شده است بطوریکه به دنبال آن هستیم تا آق قشلاق به عنوان یکی از تالاب های ملی مطرح شود.
این مقام مسئول افزود: برای رسیدن به این هدف موافقت های لازم از دستگاه های مختلف اخذ شده است و منتظر دستور شورای عالی محیط زیست هستیم.
وی ادامه داد: با ملی مطرح شدن تالاب آق قشلاق یک سری قوانین و ضوابط را می توان برای آن اجرا کرد به عنوان مثال می توان برای دریافت حق آبه، جلوگیری از برداشت های غیرمجاز آب، جلوگیری از به آتش کشیدن نی زارهای موجود در آن اقدام کرد.
اترک شاهرگ حیاتی استان
اله پور مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی نیز چندی پیش در گفت و گو با ایسنا، از رودخانه اترک به عنوان شاهرگ حیاتی این استان یاد کرد و گفت: یکی از اولویت های کاری این اداره کل احیاء رودخانه اترک است.
وی اظهارکرد: طرح پیشنهادی احیاء این رودخانه در کارگروه سازگاری با کم آبی مطرح شده است و این طرح در این کارگروه به تصویب رسید.
وی افزود: طی جلسه مذکور مقرر شد تا شرکت آب منطقه ای استان به عنوان دبیر کارگروه و این اداره کل در راستای حفاظت از این رودخانه و تالاب ها ورود پیدا کند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی با بیان اینکه رودخانه اترک دارای تالاب هایی است که یکی از مهمترین آن ها تالاب آق قشلاق بوده که تاکنون به آن ورودی پیدا نشده است، ادامه داد: به دنبال آن هستیم تا این تالاب را برای حفاظت به ثبت ملی برسانیم.
انتهای پیام