به گزارش ایسنا و به نقل از آیای، هیچ چیز همیشگی نیست. به همین دلیل روز گذشته یک ماژول ایستگاه فضایی بین المللی(ISS) متعلق به روسیه و سازمان فضایی این کشور موسوم به "روسکاسموس" از این ایستگاه جدا شد و سپس در جو زمین سوخت و بخشی از قطعات آن نیز در انتها در اقیانوس آرام سقوط کرد.
این ماژول روسی ۲۰ ساله بود و طبق گفته روسکاموس، به زودی و طی چند روز آینده ماژول جدیدی به نام "نائوکا"(Nauka) که به معنای "علم" است، جایگزین آن خواهد شد.
صبح دیروز بود که یک سفینه حمل بار و بدون سرنشیت "پروگرس اماس-۱۶"(Progress MS-۱۶) به همراه ماژول روسی "پیرس"(Pirs) از ایستگاه فضایی بین المللی جدا شد. هر دوی آنها با ورود کنترل شده به جو زمین به طور کامل سوختند.
ماژول "پیرس" پس از راهاندازی اولیه در تاریخ ۱۴ سپتامبر ۲۰۰۱، به مدت ۲۰ سال به طور مداوم فعالیت کرد. این ماژول که به روسی "اسکله" ترجمه میشود، برای جایگزینی توسط ماژول جدیدی به نام "نائوکا" که "ماژول چند منظوره آزمایشگاهی" نیز نامیده میشود، از رده خارج شد.
ماژوا "نائوکا" چهارشنبه گذشته به مدار زمین منتقل شد و قرار است ۲۹ ژوئیه به ایستگاه فضایی بینالمللی متصل شود.
روسها قصد داشتند روز جمعه(۲۳ ژوئیه) "پیرس" را از ایستگاه فضایی جدا کنند، اما پس از ایجاد چند مشکل در ماموریت "نائوکا"، این کار سه روز به تعویق افتاد.
شنبه گذشته بود که سرانجام تأیید شد که "نائوکا" میتواند به ایستگاه فضایی راه یابد و "اولگ نوویتسکی" و "پیوتر دوبروف" فضانوردان روسکاسموس برای این جدایی بزرگ آماده شدند. آنها دریچههای انتقال بین بخش روسی ایستگاه فضایی و "پیرس" را بستند و یکپارچگی فشار داخلی ایستگاه را قبل از جدا شدن تأیید کردند.
ماژول "پیرس" با ابعاد ۴.۹ متر طول و ۲.۶ متر عرض و وزن ۳۸۳۸ کیلوگرمی، با موفقیت از ایستگاه فضایی جدا شد و در جو زمین سوخت. این ماژول طی ۲۰ سال گذشته یک آزمایشگاه علمی کاربردی بود.
پس از جدا شدن ماژول و فضاپیما، آنها به یک فاصله امن منتقل شدند. روسکاسموس گفت: پس از سوختن اغلب بخشهای این فضاپیماها در جو زمین، بخشهای باقیمانده در منطقهای غیر قابل کشتیرانی در اقیانوس آرام سقوط کردند. اکنون روسیه آماده است تا "نائوکا" را مستقر کند و پس از اتصال آن، فضانوردان فضای بیشتری برای بار، تجهیزات و آزمایشات علمی در اختیار خواهند داشت.
قابل ذکر است که این ماژول جدید، بازوی رباتیک جدیدی را نیز ارائه میدهد که قادر به سرویسدهی به روسیه در ایستگاه فضایی بینالمللی است.
این در حالی است که یک موضوع نگران کننده برای ایستگاه فضایی بینالمللی از جانب روسیه وجود دارد، چرا که "دیمیتری روگوزین" مدیر روسکاسموس تهدید کرد که در صورت عدم لغو تحریمهای ایالات متحده علیه روسیه، این کشور این ایستگاه را در سال ۲۰۲۵ ترک خواهد کرد و اقدام به راهاندازی ایستگاه فضایی مخصوص خود خواهد کرد.
وی هشدار داد: اگر تحریمها علیه صنایع فضایی روسیه در آینده نزدیک باقی بماند و برداشته نشود، مسئولیت خروج روسیه از ISS به عهده شرکای آمریکایی خواهد بود. ما یا با هم کار میکنیم که در این صورت باید تحریمها فوراً برداشته شوند، یا ما با هم کار نخواهیم کرد و ایستگاه خود را مستقر خواهیم کرد.
البته اکنون با استقرار "نائوکا" به نظر میرسد هنوز زمان برای اصلاح روابط فی ما بین روسیه و آمریکا وجود دارد.
انتهای پیام