پاشایی بهرام:

تحولات بین المللی حاکی از اهمیت فرهنگ در بهبود روابط جوامع است

رئیس گروه پارلمانی ایران در APA گفت: همکاری‌های فرهنگی و اجتماعی می‌تواند دامنه وسیعی از موضوعات فکری و پدیده‌ها را در مسیر تقویت همبستگی و صلح و همچنین کنترل چالش‌ها و بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بر عهده بگیرد.

به گزارش ایسنا، معصومه پاشایی بهرام رئیس گروه پارلمانی جمهوری اسلامی ایران در مجمع مجالس آسیایی APA که ریاست این نشست را برعهده دارد، گفت: در ابتدا سلام گرم خود را از پارلمان جمهوری اسلامی ایران به نمایندگان محترم در مجالس کشورهای آسیایی اعلام می دارم. بسیار خرسندم که میزبان همکاران ارجمند خود در نشست کمیته دائمی امور فرهنگی و اجتماعی مجمع مجالس آسیایی APA هستم. مایلم از شما همکاران محترم که در این نشست مهم شرکت نموده‌اید، تشکر ویژه داشته باشم. همچنین از جناب آقای دکتر مجیدی دبیرکل محترم و همکاران ایشان در دبیرخانه نیز که هماهنگی‌های لازم را جهت برگزاری هرچه بهتر نشست انجام داده‌اند، تقدیر می کنم.

نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس یازدهم ادامه داد: در روزگاری که جامعه جهانی با چالش‌ها و منازعات مختلفی مواجه است، گردهمایی نمایندگان پارلمان‌های آسیایی در بستر مجمع مجالس آسیایی، تاکیدی بر نقش و اهمیت ویژه موضوعات فرهنگی و اجتماعی به عنوان راهکاری مهم و موثر برای فائق آمدن و غلبه بر چالش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی موجود است.

عضو فراکسیون زنان و خانواده در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: روابط بین‌الملل دارای ارکان متعددی است که فرهنگ به عنوان اعتقادها، سنت‌ها و عادت‌های هر ملت یکی از این ارکان به شمار می‌آید؛ به‌ نحوی‌که از طرفی، فرهنگ را عامل تنش‌های بین المللی دانسته‌اند و از طرفی دیگر آن را عامل همگرایی‌های بین المللی می‌دانند. مفهوم فرهنگ، قبل و بعد از پدیده جهانی شدن با مفاهیم و ارکان سیاسی، اقتصادی و امنیتی، در نظام بین‌الملل و روابط بین‌الملل، همچنان نقش‌آفرینی می‌کند و در عصر نوین، توجه به کارویژه‌های آن، در سطوح متفاوت بی بدیل است. به عبارت دیگر فرهنگ، در قالب فعالیت‌های بین فرهنگی، موجب حفظ صلح و امنیت بین‌المللی و در قالب روابط فرهنگی موجب تسهیل دیپلماسی می‌شود.

پاشایی بهرام گفت: تحولات دهه‌های اخیر در حوزه روابط بین‌الملل، حاکی از اهمیت مقوله فرهنگ در دستیابی به اهداف و بهبود روابط میان جوامع است. کسب وجهه و اعتبار بین‌المللی و نفوذ در افکار عمومی و یا به تعبیری، دسترسی به قدرت نرم از جمله اهداف مهم و در عین حال تصریح نشده دیپلماسی کشورها در حوزه سیاست بین‌الملل است که از طریق فرهنگ متناسب با جایگاه، فرصت ها و ظرفیت های فرهنگی یک کشور قابل دستیابی است. فرهنگ، زبان ملایمی است که می‌تواند زمینه‌ساز و حامی روابط رسمی میان دولت‌ها و نیز مانع بروز بحران‌های خشونت‌بار در عرصه روابط بین‌الملل گردد. از این رو دولت‌ها درصدد تحکیم بنیان‌های معرفتی فرهنگ خود و تعمیم ارزش‌ها، دانش‌ها و نگرش‌های تولید شده به فراسوی مرزهای جغرافیایی خود می‌باشند، تا یکی از ابزارهای اعمال قدرت را در کنار قدرت سیاسی و نظامی (قدرت سخت) همراه خود نموده و با استعانت از مکانیسم اقناع فرهنگی به جای کاربرد زور، اذهان و افکار عمومی جهانیان را در راستای منافع و اهداف خود هم سو نمایند.

وی ادامه داد: از سویی دیگر، فرهنگ به عنوان موتور محرکه توسعه، زمینه‌ساز حرکت جوامع و الگوهای رفتار سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است که با فروکش کردن چالش‌های ایدئولوژیکی، به تدریج، نقش آن به عنوان پارادایم جایگزین اهمیت یافته است. این نوع نگرش به سیاست، و یا به عبارت دیگر سیاست فرهنگی، الزامات نظری و عملی خاصی به همراه دارد: از جمله موجب می‌گردد که تعریف سیاست، نه منحصر در سطح و محدوده پدیده‌ای به نام دولت، بلکه به مثابه پدیده‌ای در همه روابط، جلوه‌ها و نهادهای اجتماعی تعریف شود. همچنین تلقی سیاست به عنوان یک حساسیت فرهنگی تا یک فعالیت نهادمند، و باور به این که هر موضوعی، فرهنگی است؛ بر این اساس، چهره سخت سیاست و قدرت، به وسیله ابزارها و روش‌های فرهنگی، تلطیف می‌شود و زیرساخت‌های فرهنگی، موجب سامان دادن به فعالیت‌های سیاسی در سطح سیاست داخلی و سیاست جهانی می‌گردد.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم گفت: قاره آسیا مهد تمدن بشری و همواره خاستگاه ادیان، فرهنگ‌ها و مکاتب فلسفی بوده و سهم قابل توجهی در فرهنگ و تمدن بشری بر عهده داشته است. میراث‌های رنگارنگ در این قاره کهن، گنجینه پر ارزش فرهنگی و اجتماعی مردم آسیایی هستند که هویت ما را تثبیت می‌کنند و پلی برای تداوم ارتباط میان ملت‌های ما به شمار می‌آیند و رشته وصلی قوی و مستحکم است که ملت‌های ما را در سراسر این قاره کهن به هم وصل می‌کند. بنابراین، امروزه باید با تاکید بر میراث مشترک فرهنگی میان کشورهای آسیایی به جای واگرایی فرهنگی منبعث از نفوذ فرهنگ‌های غیر خودی، فهم متقابل را بهبود بخشیم و بر این باور راسخ بمانیم که این فهم مشترک در جهان پر تلاطم کنونی به شکل‌گیری یک هویت جمعی آسیایی و کالبدی واحد مبتنی بر فرهنگ غنی موجود در قاره به عنوان یک «ما»کمک خواهد کرد. 

پاشایی بهرام تاکید کرد: همکاری‌های فرهنگی و اجتماعی می‌تواند دامنه وسیعی از موضوعات فکری و پدیده‌ها را در مسیر تقویت همبستگی و صلح و همچنین کنترل چالش‌ها و بحران‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بر عهده بگیرد. ارزش‌های مشترک مذهبی، فرهنگی و قومی آسیا همانند انسان‌دوستی، احترام متقابل، صلح‌طلبی و عدالت‌خواهی، اصولی ارزشمند برای هموارسازی راه، جهت تلاش بیشتر در مسیر اعتلای گفتگو و همگرایی میان جوامع آسیایی و فراهم‌ آوردن زمینه‌های تبادل تجربیات در مواجهه با ناکارآمدی‌ها و مشکلات موجود در منطقه به منظور دستیابی به فصل مشترکی همگانی در مسیر تحقق روابطی استوار و توسعه پایدار به شمار می‌آید.  

وی ادامه داد: با عنایت به این امر و ظرفیت‌های مناسب در مجمع مجالس آسیایی، پیشنهاد می‌گردد سرفصل های "همکاری‌های فرهنگی و اجتماعی"، "نقش‌آفرینی عنصر فرهنگ و نخبگان فرهنگی" و "توجه به جایگاه زنان در اقتصاد خانواده ـ محور" به عنوان راهکار عملی برون‌رفت از چالش‌های منجر به واگرایی در قاره آسیا بیش از پیش به عنوان نسخه‌ای چاره‌ساز در دستور کار این مجمع قرار گیرد. بدیهی است تعیین دقیق اهداف، تلاش برای دستیابی به راهکارهای عملی، التزام به همکاری در چارچوب توافقات و عزم جدی برای ادامه مسیر، از جمله عوامل موثر در موفقیت این پیشنهادات است. در این راستا مجلس شورای اسلامی "پیش نویس قطعنامه زنان و اقتصاد ـ خانواده محور" را به نشست ارائه کرده و علاوه بر آن آمادگی دارد تا جهت پیشبرد و عملیاتی نمودن پیشنهادات فوق با سایر مجالس عضو مجمع همکاری کند.   

نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس یازدهم در پایان گفت: مجددا از شرکت‌کنندگان در این نشست قدردانی نموده و آرزومند دستیابی به بهترین و سازنده‌ترین تصمیمات منطبق با دستور کار مصوب هستم. تردیدی نیست که مجلس شورای اسلامی همچون گذشته به عنوان شریکی صادق و راسخ، آماده همراهی با سایر  پارلمان‌های عضو مجمع مجالس آسیایی در مسیر تحقق عدالت، رفاه و سعادتمندی تمامی ملت‌های آسیایی می‌باشد.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۳ تیر ۱۴۰۰ / ۱۳:۱۶
  • دسته‌بندی: مجلس
  • کد خبر: 1400042316851
  • خبرنگار :