روز نهم تیرماه بود که معاون و جانشین فرماندار در ستاد مدیریت بیماری کروناویروس شهرستان شیراز، رسما از تشدید محدودیتها در این کلانشهر خبر داد و اعلام کرد که به مدت ۱۰ روز، تنها مشاغل گروه یک اجازه فعالیت را در بخش صنوف و بازار خواهند داشت.
علیعسکر جمشیدی، آن روز چهارشنبه، رشد آمار مراجعان به مراکز درمانی مرتبط با کروناویروس در شهرستان شیراز را حدود ۳ برابر اعلام و موضوع بازگشت ممنوعیتهای متناسب با شرایط سخت شیوع این بیماری را رسانهای کرد.
جمشیدی البته از تشدید نظارتها برای اجرای دقیق پروتکلها نیز خبر داده و اعلام کرده بود که اماکن تفریحی و پارکها و ... هم تعطیل خواهد بود، اما آنچه اجرا شد، محدود به اماکنی نظیر سینماها، مراکز آموزش دولتی و خصوصی بود و در دیگر بخشها، خصوصا صنوف، این بار حتی برای یک روز هم تعطیلی یا محدودیتی اجرایی نشده است.
محدود و ممنوع شدن ترددهای بین شهرستانها، از دیگر موارد اعلام شده از سوی این مقام مسئول در ستاد مدیریت کرونای شهرستان شیراز بود، اما در عمل، نه تنها ممنوعیتی اعمال نشد بلکه محدودیت هم وجود نداشت و طی این روزها به وفور خودروهایی با پلاکهای غیر بومی شیراز و حتی استان فارس، در این کلانشهر تردد و توقف داشتند. خودروهایی که عمدتا مسافرانی را به قصد بهره بردن از امکانات تفریحی، زیارتی، گردشگری و البته درمانی، به شیراز میرساند.
جمشیدی حتی به محدود و ممنوع شدن فعالیت کافی شاپها، رستورانها و فست فودها و ... اشاره و اعلام کرده بود که گشتهای نظارتی از ۹ تیر فعال شده و بر روند اجرای دستورالعمل، نظارت خواهند کرد.
بعد از آن، معاون و جانشین استاندار فارس در ستاد استانی مدیریت کرونا هم به شرح اقدامات مربوط به شرایط سخت شیوع کروناویروس در استان پرداخته و اعلام کرده بود که ترددهای بین شهرستانی، فعالیت کسبه غیر از گروه یک، برگزاری مراسمهای مختلف و ... ممنوع و محدود شده است.
عبدالرضا قاسمپور در حالی از محدود و ممنوع شدن فعالیتها خبر میداد که شیراز ترافیکی سنگین را با حضور خودروهایی با پلاکهای غیربومی استان فارس، در گرم ترین تابستان خود، تجربه میکرد و هیچ دکانی و پاساژ و بازاری، تعطیلی را بر نتابیده است.
در این بین، از اکیپهای تذکر لسانی به شهروندانی که مراعات شیوهنامههای بهداشت فردی و عمومی را نمیکنند هم خبری نبود و انگار حساسیتها در حد ابراز و اعلام نگرانی و دادن هشدار و ارائه آمار و ارقام، باقی ماند و به سرانجام مطلوب نرسید.
براساس مشاهدات خبرنگاران ایسنا، طی روزهایی که قرار بود شهر بار دیگر شاهد محدودیت و ممنوعیت باشد و هشدارها از آمدن کرونای دلتا خبر میداد که بسیار بیرحم بوده و شتاب سرایت و قدرت بیماریزائی آن چند برابر اجدادش است! میزان رعایت دستورالعملها در کوچه و خیابان و مراکزی که قرار بود تعطیل باشد و نبود، نسبت به هفتههای گذشته و کاهشی که مشهود بود، هیچ تغییری نکرده است.
اغلب رستورانها، فست فودیها، اماکن گردشگری و اقامتی و ... باز است و کسبه مانند همیشه سر کار رفتند و پاساژها هم پذیرای شهروندان و مسافرانی بودند که به قصد خرید راهی بازار میشدند.
مشاهدات خبرنگاران ایسنا، از برگزاری مراسمهای مختلف اعم از عزا و عروسی هم حکایت داشته و دارد، فعال بودن اغلب باشگاههای ورزشی خصوصی و دولتی! به اشکال مختلف و ادامه برپایی دورهمی و میهمانی و سفر، شاید گویای ناگفتههایی و نیازمند بررسی با نگاهی کارشناسی است.
برخی شهروندان خصوصا کسانی که کمتر به پروتکلهای بهداشتی توجه داشتند، در پاسخ خبرنگاران ایسنا، گرمای شدید هوا و دشواری استفاده از ماسک، وضعیت اقتصادی نابسامان، عملی نشدن وعدهها در خصوص واکسیناسیون و انداختن بار مسئولیت بر دوش مردم و جامعه را علت بی تفاوتیها و سهلانگاریهایشان ذکر کردند.
خانم میانسالی که ماسک را زیر چانه قرار داده و در پیاده راه زند، در تردد بود، با حالتی ناراحت به خبرنگار ایسنا گفت: هر کسی نسبت به سلامت خودش دلسوز است و نیاز به وکیل وصی ندارد؛ مردم نمیتوانند در خانه نشسته و بدون درآمد منتظر رفتن کرونا باشند، برای داشتن درآمد باید کار کرد، شاید شما که حقوق بگیر هستید، بتوانید در خانه بنشینید و پروتکل ها را رعایت کنید، اما خیلی ها کاسب هستند.
پسر جوانی که روی نیمکت کنار خیابان آب میوه و کیک میخورد هم با لبخند گفت: تا به حال که نگرفتیم، از این به بعد هم خدا کریم است، شما هم نگران ما نباشید.
او ضمن تعارف کیک به خبرنگار ایسنا، گفت: شغل من بازاریابی است؛ با تلفن و از راه دور هم این امکان وجود ندارد، بنابراین باید رودر رو با مشتریان صحبت کنم، از طرفی کار نکنم، درآمدی نخواهم داشت چون بابت فروش پورسانت میدهند نه بابت نشستن در خانه.
این جوان که به گفته خودش دانشجوی یکی از مراکز آموزش عالی است، گفت: کرونا برای من یکی فرصت بود، اگر دانشگاه باز بود، نمی توانستم وقت زیادی به کار اختصاص دهم، الآن اما آموزش مجازی شده و من هم کار خوبی دارم که نمیخواهم آن را از دست بدهم.
یک راننده تاکسی نیز به خبرنگار ایسنا گفت: امثال من که شامل محدودیت نیستیم، اما اینکه مدام بگویند مردم رعایت کنند و مسئولان کاری نکنند، نمیتوان با کرونا جنگید. انگار کرونا در کشور ما با همه دنیا تفاوت دارد. اینجا مسئولان فقط حرف میزنند و مردم باید مقابل مشکلات سینه سپر کنند.
او با اشاره به اینکه ابتلا و فوت شماری از همکارانش به این بیماری را دیده و بعضا هم شنیده است، گفت: وقتی که حتی به رانندگان اتوبوس و تاکسی که شامل پروتکل نمیشوند، واکسن نزدهاند، وقتی این مردم بضاعت مالی مناسبی ندارند، چطور میشود با کرونا مقابله کرد.
یکی از کسبه خیابان زند هم در حالیکه حرفهایش توسط سه شاگرد جوانش تائید میشد، گفت: ما که رعایت کردیم، در فضای باز (اشاره به صندلیهایی که در پیاده روی مقابل مغازه قرار داده بود) به مشتری سرویس میدهیم.
این مرد میانسال با بیان اینکه، مردم باید حرکتی از مسئولانشان ببینند تا آنها هم قدم بلندتری بردارند، گفت: در همین شیراز خودمان، پارسال، بازار کلا تعطیل شد، همه هم رعایت کردند، وضعیت هم بد نبود، اما وقتی کاسب دید که وعدهها یکی یکی آب رفت، مجبور بود برای اجاره مغازه، برای پول برق و مالیات و ... برای خرج خانه، سرکار بیاید.
او با تاکید براینکه اکثر کسبه شیراز، در ملک اجارهای کاسبی میکنند، گفت: اگر به مردم باشد که وضع خیلی بهتر میشود، اما موضوع اینست که سیستم ایراد دارد.
این کاسب شیرازی با بیان اینکه خطرات کرونا و مشکلات ناشی از ابتلا به این بیماری را کاملا درک میکند، زیرا خودش هم به آن مبتلا شده است، گفت: همه این آدمهایی که شما میبینید، مجبور هستند که از خانه بیرون بیایند، شما خبرنگاران هم کاش اینقدر که از مردم سئوال و جواب میکردی، نصف آن را از مسئولان میخواستی.
روزهای سخت و تلخ کرونا
آمارهای ارائه شده از سوی مسئولان سیستم بهداشت و درمان، نشان از رشد سریع تعداد مبتلایان و بیماران نیازمند دریافت خدمات بستری و همچنین افزایش تعداد بیماران بدحال و قربانیان این بیماری مرموز در فارس و بالاخص شیراز است.
طی روزهای اخیر، آمار پذیرش بیماران جدید روزانه برای بستری در بیمارستانها به عدد ۳۷۰ نفر رسید و شمار فوتیهای روزانه که برای مدت کوتاهی اعداد زیر ۵ نفر را تجربه کرده بود، بار دیگر دو رقمی شد و به ۱۶ نفر در یک روز رسید و این آمارها خبر از بازگشت روزهای سختی میدهد که کرونا هر ساعت ۲ خانواده را داغدار میکرد.
براساس گزارشهای آماری ارائه شده از سوی مسئولان علوم پزشکی شیراز، سطح رعایت پروتکلهای بهداشتی، به کمتر از ۶۰ درصد کاهش یافته است، حال آنکه مسئولان ۲ هفته قبل از راهاندازی گشتهای ویژه نظارتی برای مقابله با هرگونه عدول از پروتکلها خبر داده بودند.
به گزارش ایسنا، اکثر شهروندان در شیراز و استان فارس معتقد هستند که اگر ستاد مدیریت بیماری کرونا در این استان، عزم جزمی در رابطه با اجرای کامل محدودیتها و ممنوعیتها داشت، قطعا مردم همچون گذشته همراهی لازم را داشتند، هرچند، مشکلات اقتصادی و معیشتی، در این ایام، فشار مضاعفی به مردم وارد میکند و محقق نشدن وعدهها در خصوص واکسیناسیون، تداوم خانهنشینی را برای بسیاری از شهروندان، غیرممکن کرده است.
انتهای پیام