مدیرکل برنامهریزی و توسعه اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان سال گذشته اعلام کرد: بیشترین درصد افزایش در آمار ازدواج ۶ ماهه سال ۹۹ نیز مربوط به استانهای خراسان جنوبی با ۱۱.۱ درصد، قم و بوشهر با ۶.۳ درصد است.
به گزارش ایسنا، با اینکه خراسان جنوبی جزء استانهای در صدر برای ازدواج است، اما هنوز هم طلاق در آن به نسبت فرهنگ غنی این مردم زیاد است؛ آن هم طلاقهایی در ابتدای سالهای زندگی. سراغ ازدواج جوانان را باید از خود آنان گرفت. از اینکه چرا دیر ازدواج میکنند؛ چرا زود طلاق میگیرند.
آرزوهایی که در خانه شوهر تنها آرزو میمانند
یکی از دختران بیرجندی که اکنون ۲۸ ساله است و دانشجوی دکترا به ایسنا میگوید: آن قدر شرایط ازدواج سخت شده که حتی نمیتوان به آن فکر کرد.
وی افزود: اکنون دختران بیشتر توجه به درس دارند تا ازدواج چرا که آنقدر مشکلات پس از ازدواج زیاد است که میدانند پس از رفتن از خانه پدری دیگر نمیتوانند به آرزوهای شخصی خود برسند.
رحیمی اظهار کرد: نباید شرایط اقتصادی را اینقدر سخت بگیرند تا فرد جوان اصلا چیزی به عنوان ازدواج در فکر نداشته باشد.
هر جا بروم خانه و کار میخواهند از من
رضا نیز ۳۵ سال دارد و هنوز مجرد است؛ علی رغم آنچه پدر و مادر از او میخواهند، اما او معتقد است وقتی فوق لیسانس دارند اما هنوز کار ندارد چگونه میتواند خرج زندگی را درآورد.
وی افزود: وقتی مسئولان تنها پشت میز کار خود نشسته و کاری به کار جوانان ندارند چگونه جوان میتواند به آینده، ازدواج و خانواده و کار فکر کند.
رضا معتقد است تا زمانی که زیرساختهای فرهنگی درست نشود واقعا نمیتوان فکری برای ازدواج کرد؛ وقتی حتی برای خرج تالار عروسی پولی ندارم چرا به ازدواج فکر کنم؟
او میگوید هنوز هم به ازدواج فکر نخواهد کرد چراکه هم شور و شوق ۱۰ سال پیش را ندارد و هم هر جا برود از او کار و خانه میخواهند و اگر هم ازدواج کند مشکلات اقتصادی او را مجبور به طلاق زودهنگام خواهد کرد.
معضلی به نام ازدواج سفید
حجت الاسلام یدالله وحدانی نیا، معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی به ایسنا گفت: ازدواج سفید در بین جوانان اکنون رایج شده و نمیتوان از آن گذشت.
وی افزود: عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در این امر نقش بسزایی دارند؛ صرف نظر از این که باورهای دینی و مذهبی ما ارتباط دو جنس مخالف را صرفا در چارچوب تعریف شده جایز دانسته و دو جوان دختر و پسر نمیتوانند به صرف این که من راضیام تو هم رضایت داری پس بریم با هم باشیم.
وحدانی نیا ادامه داد: دو جنس مخالف بیگانه با هم که مانعی از ازدواج نداشته باشند صرفا از طریق ایجاد عقد نکاح با شرایط خاص خود که برای هر یک تکلیف و مسئولیتهایی به دنبال دارد با یکدیگر زیر یک سقف قرار بگیرند.
وی تصریح کرد: باید دستگاههای فرهنگی برای جلوگیری از این امر فکری بردارند؛ امری که مانع ازدواج دائم شده و ازدواجی به نام ازدواج سفید را جا انداخته؛ ازدواجی که دلیل اصلیاش نداشتن شرایط لازم برای ازدواج است.
افزایش نرخ ازدواج در سه ماهه نخست امسال
علیرضا مهرآور، مدیرکل ثبت احوال خراسان جنوبی در جمع خبرنگاران گفت: در سه ماهه نخست امسال ۲۱۹۴ واقعه ازدواج در استان به ثبت رسیده که از این تعداد ۱۴۷۳ واقعه در مناطق شهری و ۷۲۱ واقعه در مناطق روستائی به ثبت رسیده است.
وی افزود: در این مدت میانگین سن ازدواج مردان در خراسان جنوبی ۲۷ سال و بانوان ۲۱.۱ سال بوده است.
مدیرکل ثبت احوال خراسان جنوبی گفت: در بیش از ۸۱ درصد ازدواجهای ثبتی در سه ماهه نخست امسال زوج بزرگتر از زوجه، در ۱۱ درصد ازدواجها زوجین هم سن بوده و در ۷.۶ درصد ازدواجها نیز زوجه از زوج بزرگتر بوده است.
مهرآور افزود: نرخ ازدواج پارسال در خراسان جنوبی ۸.۷ درصد بوده که این رقم در کشور ۶.۸ درصد است و از این نظر خراسان جنوبی رتبه دوم کشوری است.
وی افزود: سال گذشته شهرستان درمیان با ۲۹.۲ درصد بیشترین رشد ازدواج و نهبندان با ۳.۵ درصد، کمترین رشد ازدواج را در استان داشت.
مدیرکل ثبت احوال خراسان جنوبی بیان کرد: نرخ ازدواج در سه ماهه نخست امسال در استان بیش از ۱۸ درصد افزایش یافت.
بیش از ۲ هزار نفر در استان تسهیلات ازدواج گرفتند
مهدی قناد، معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان خراسان جنوبی نیز اظهار کرد: ۲ هزار و ۱۲۳ نفر در استان در سه ماهه امسال تسهیلات ازدواج را دریافت کردند.
وی افزود: در سه ماه ابتدای امسال ۷ هزار و ۹۷ نفر در استان متقاضی دریافت وام ازدواج بودند که ۳۰ درصد این افراد معادل ۲ هزار و ۱۲۳ نفر این تسهیلات را دریافت کردند.
قناد تصریح کرد: هم اکنون ۴ هزار و ۹۷۴ نفر در خراسان جنوبی در صف انتظار دریافت تسهیلات ازدواج هستند.
وی بیان کرد: سال گذشته ۱۱ هزار و ۹۸۱ نفر در استان متقاضی دریافت وام ازدواج بودند که ۹۱ درصد آنان این تسهیلات را دریافت کردند.
لزوم راه اندازی مجمع خیرین ازدواج در شهرستانهای خراسان جنوبی
عباسعلی بهاری، مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان جنوبی گفت: اگر در دستگاههای آموزشی مثل دستگاه آموزش و پرورش مقوله خانواده و ازدواج در سرفصلهای درسی و آموزشی گنجانده نشده است، بنابراین یک خلاهایی وجود دارد که توسط دستگاههای دیگر مانند ورزش و جوانان، فرهنگ و ارشاد اسلامی، صدا و سیما و سازمان تبلیغات اسلامی باید ورود پیدا کنند و این خلاهایی که در این زمینه است را با همکاری آموزش و پرورش جبران کنند.
وی افزود: همچنین آموزشهایی باید به جوانان قبل از ازدواج داده شود و این موضوع حتما باید جدی گرفته شود تا جوانان ما پایداری ازدواج و همچنین یک ازدواج سالم را داشته باشند.
وی ادامه داد: ما در یک سال، تحلیل طلاق و ازدواج را نمیتوانیم ملاک عمل قرار دهیم بلکه حتما در یک برش زمانی ۱۰ ساله باید مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد و اگر تغییراتی در روند ازدواج و طلاق ایجاد شد، ما می توانیم بگوییم که برنامههایی که انجام دادیم موثر بوده و توانستیم مداخلات موثری را در حوزه کاهش آسیب طلاق و همچنین در رشد و افزایش ازدواج انجام دادیم.
وی ادامه داد: در طی این دو سال مراکز مشاورهای که تحت نظر اداره کل ورزش و جوانان راه اندازی شده است بسیار مراکز خوبی هستند که باید اطلاع رسانی بسیار خوبی به مردم از طریق صدا و سیما و دستگاه های اجرایی داده شود.
بهاری تصریح کرد: حتما در شهرستانهایی که کانون ازدواج و یا متاسفانه کانون طلاق است حتما باید مراکز مشاوره داشته باشند تا مداخلاتی را قبل از ازدواج و حین ازدواج و یا اختلافاتی که متاسفانه بعد از ازدواج شاید رخ دهد را از طریق این مراکز مشاوره بتوانیم آسیبهای اجتماعی را به حداقل برسانیم و روند طلاق را کنترل کنیم و روند ازدواج را افزایش و سرعت دهیم.
افزایش نسبت جوانان متاهل استان
حسن عزیزی، مدیر کل ورزش و جوانان خراسان جنوبی گفت: آن چه که ما به عنوان دبیرخانه ازدواج جوانان استان به عنوان اهداف کمی پیگیری میکنیم، بحث تثبیت میانگین سن ازدواج زوجین جوان در استان است که در واقع سن پایه و زوجه را به عنوان مبنا قرار میدهیم و بر آن اساس برآورد میکنیم که آن چه تعداد از جوانان در خراسان جنوبی هنوز ازدواج نکردهاند و یا در سن ازدواج هستند.
وی افزود: از آمار ۲۵۰ هزار نفری جوان که ما در استان داریم، یعنی در سن ۱۸ تا ۳۵ سال هستند، بر اساس همین میانگین که ۲۲ سال سن زوجه است چیزی حدود ۱۳۵ هزار نفر ما جوان داریم که در سن ازدواج هستند.
وی ادامه داد: مورد بعدی که در بحث اهداف کمی پیگیری میکنیم بحث افزایش نسبت جوانان متاهل استان است که تقریبا ۱۰ درصد کل ازدواجهای استان، ازدواجهایی که زیر سن ۱۸ سالگی هستند و یا ازدواجهایی که بالای ۳۵ سالگی رخ میدهند.
عزیزی تصریح کرد: بحث دیگر موضوع کاهش نرخ رشد سالیانه طلاق زوجین است که به ویژه در ۵ سال اول زندگی در حوزه پایدار سازی زندگی دنبال میشود و موضوع افزایش میزان رضایت مندی زناشویی زوجین جوان را داریم که باید در قالب دوره ها و کارگاه های ازدواج دنبال و پیگیری شود.
وی گفت: در خصوص افزایش میانگین فرزند آوری در زوجین جوان، آن چه که رصد شده است بین سه تا چهار سال زمانی که زوجین زیر یک سقف میروند، زمانی است که در واقع تصمیم گیری برای بچه دار شدن نمیکنند و این در واقع طول مدت ازدواج باعث میشود که هم سن زوجه در یک سن مخاطره آمیزی قرار گیرد و هم به لحاظ تعداد فرزند آوری هم روی کل خانواده تاثیر بگذارد.
عزیزی افزود: بحث کاهش میانگین مدت زمان تشکیل خانواده در هنگام عقد و ازدواج مشترک، میانگین آن دو و نیم سال از زمانی که عقد اتفاق میافتد تا زمانی که زوجه زمان و فضایی را مشخص میکنند که بتوانند زیر یک سقف بروند ، این دو سال و نیم میانگین زمان از دست رفتهای در فرزندآوری است که نیازمند این است با یک سری ساز و کارها هم در تسهیل ازدواج بتوانیم اقدامات خوبی را انجام دهیم.
وی ادامه داد: یکی از آسیبهایی که وجود دارد این است که جوانان ما، نسبت به موضوع ازدواج، چرایی و هویت جنسی خود آگاهی لازم را ندارند، با استفاده از مراکز مشاوره تخصصی ما می توانند در این موضوع تسهیل گر باشند.
عزیزی اظهار کرد: در سال ۹۹ هزار و ۴۳ نفر از خدمات مراکز مشاوره استفاده کردهاند و بیش از ۶۰۰ نفر از خدمات مشاوره های رایگان و یا تخفیف بالای ۵۰ درصد این مراکز استفاده کردند.
وی افزود: در بحث تسهیلات ازدواج هم که یکی از معیارهای فعالیت ما است، در سال گذشته ۹۱ درصد از کسانی که ثبت نام کردند از تسهیلات استفاده کردند و ۱۰۳۸ نفر در صف انتظار باقی ماندند و چون یک فرجه چهل روزه را بانک می دهد که تشکیل پرونده دهند و اگر در زمان مقرر این کار صورت نگرفته باشد در نتیجه شاید خروجی ۱۰۰ در صد نداشته باشد.
وی تصریح کرد: در خراسان جنوبی ما ۷ هزار و پنجاه و چهار واقعه ازدواج داشتیم و هزار و سیصد و پنجاه و شش طلاق داشتیم و همچنین ما رتبه اول کشور هستیم نسبت به درصد تغییرات ازدواج سال ۹۹ به سال ۹۸ که ۱۷.۲ درصد تغییرات نسبت به سال ۹۸ و رتبه دوم مربوط به استان یزد است که با اختلاف زیادی نسبت به استان ما دارد.
از مشاورههای ازدواج چه خبر؟
خزاعی، مسئول نظام روان شناسی خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: با حمایت های اداره کل ورزش و جوانان استان، مراکز مشاورهها و کارگاههای آموزشی پیش از ازدواج در این چند سال خوشبختانه دیده شده و در سال ۹۹ کارگاههای قابل توجهی با کمیت بالا هم در شهرستانها و هم در مرکز استان انجام شد.
وی افزود: ما همیشه تاکید داشتیم اگر می خواهیم مشاورههای ازدواج و پیش از ازدواج بهتر صورت گیرد درصدی از آن را رایگان انجام دهیم و همچنین تخفیف ۳۰ درصدی را همیشه داشتیم چه از تعرفهای که از سازمان نظام روانشناسی صورت گرفته و چه در امر مشاورههای ازدواج و تنشهای خانوادگی که هم مشاوره رایگان و هم تخفیفات ۵۰ درصد و ۳۰ درصد قابل توجهی بوده که در این دو سه ساله اخیر انجام شده است.
وی تصریح کرد: اما آن چه که در آمار مطرح است و بسیار نگران کننده است؛ یکی از آنها کاهش تعداد واقعه ازدواج بوده و دیگری افزایش سن ازدواج و افزایش طلاق است.
خزاعی گفت: دو موضوع دیگر که در تحکیم خانواده باعث اشکال شده است، افزایش آسیبهای روانی و اخلاقی است و همچنین با توجه به فضای مجازی ارتباطات فرا زناشویی که رو به گسترش است.
وی ادامه داد: با توجه به این که ما نیروهای جوان و بسیار خوبی در مرکز استان و شهرستاها داریم، هر چه مراکز مشاوره پیش از ازدواج را گسترش دهیم و آن را جدی بگیریم؛ بر همین اساس میتوانیم در این زمینه خروجی بهتری داشته باشیم.
وی بیان کرد: دو موضوع اساسی تعیین کننده در میزان طلاق و تداوم زندگی است که یکی بحث آسیبهای روانی است و دیگری تفاوتهای شخصیتی است که اگر شخصیتهای متناقض داشته باشند دورنمای ازدواج خوب نیست؛ بر همین اساس مشاورههای قبل از ازدواج کمک بسیار زیادی روی این دو امر میتواند داشته باشد.
اکنون باید دلایل عدم ازدواج جوانان را در زندگی آنان جست؛ حقیقت این است که بیکاری، اوضاع نه چندان مطلوب اقتصادی و هم چنین توقعات پدرها و مادرها و اینکه میگویند ما دختر بزرگ نکردهایم تا او را به هرکس بدهیم؛ اوضاع را سخت کرده است؛ کمی به داد دل جوانان برسیم.
انتهای پیام