جعفر مرادی حقیقی ضمن حضور در دفتر ایسنا در گفتوگو با خبرنگاران ایسنا از آمادگی این اداره کل برای استقبال و حمایت از طرحهای پژوهشی و محصولات دانشبنیان در این بخش خبر داد و اظهار کرد: استفاده از روشهای نوین در اطفای حریق و حفاظت و حراست از گونههای گیاهی و...میتواند به حراست بهتر از اراضی جنگلی کشور کمک شایانی کند.
وی با اشاره به اینکه کشور ما در ناحیه خشک و نیمهخشکی واقع شده و حفاظت از جنگلهای محدود آن یک ضرورت انکارناپذیر است، تصریح کرد: حفاظت از جنگلهای مناطق شمالی و اراضی جنگلی حاشیه البرز و زاکرس امری حیاتی است. خوشبختانه بخش مهمی از جنگلهای ارزشمند هیرکانی در مناطق شمالی استان واقع شده و حفاظت از آنها در دستور کار دستگاههای ذیربط قرار دارد.
مدیرکل منابع طبیعی استان سمنان با اشاره به تعدد وقوع آتشسوزیها در اراضی جنگلی از بهرهگیری از روشهای غیرسنتی و نوین به عنوان یک ضرورت نام برد و گفت: دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی در این حوزه میتوانند سازمان جنگلها را یاری برسانند.
وی تسریع در انتقال امکانات و تجهیزات اطفا حریق و استفاده از روشهای نوین و موثرتر در اطفا را در کاهش خسارتهای ناشی از آتشسوزی موثر خواند و گفت: تمرکز مراکز دانشگاهی و شرکتهای دانشبنیان در این بخش و ارتقاء تجهیزات میتواند در حفاظت بهتر از جنگلها و کاهش محسوس خسارتها موثر باشد لذا منابع طبیعی و آبخیزداری از هرگونه طرح علمی و تحقیقاتی در این بخش حمایت میکند.
وی از آموزش مردم محلی و تجهیز دهیاریها به امکانات اطفا حریق به عنوان یکی از برنامههای این اداره کل در یک سال اخیر نام برد و افزود: مردم محلی در مهار آتشسوزیها نقش مهمی دارند از این رو آموزش آنها و تجهیز دهیاریها به امکانات و تجهیزات اولیه اطفا حریق یک راهکار موثر برای کاهش آسیبها است.
مرادی حقیقی با اشاره به بیاحتیاطی گردشگران در تفرجهای خانوادگی از عامل انسانی به عنوان اصلیترین عامل حریقها در اراضی مرتعی و جنگلی نام برد و اضافه کرد: همکاران ما در همه روزهای تعطیل برای کاهش آسیبها با حضور در تفرجگاهها و مناطق ییلاقی میکوشند که از وقوع آتشسوزیها در اراضی جنگلی و مرتعی جلوگیری کنند؛چرا که گردشگران و عوامل انسانی از عوامل اصلی بروز آتشسوزیها در عرصههای طبیعی و به ویژه در مناطق تفریحی و جنگلی هستند.
طرح 6500 فقره پرونده واگذاری اراضی ملی در منابع طبیعی استان
مرادی حقیقی با اشاره به گرمای بالا و خشکسالیهای چند ساله افزود: خشک شدن بوتهها و پوشش گیاهی، در این موعد از سال، بسیاری از مناطق را مستعد آتشسوزی کرده و ممکن است با کوچکترین آتشی، زمینه وقوع یک آتشسوزی گسترده فراهم شود لذا از عموم گردشگران هماستانی تقاضا داریم که در وهله نخست از برپا کردن آتش در اینگونه مناطق اجتناب کنند و در گام بعد چنانچه آتشی هم روشن میکنند حتما در پایان از خاموش شدن کامل آتش اطمینان پیدا کنند و بعد محل تفرج را ترک کنند.
وی بر لزوم فرهنگسازی در این حوزه تاکید و خاطرنشان کرد: آموزش و پرورش، دانشگاهها و مهمتر از همه رسانهها میتوانند نقش بسیار مهمی در این بخش داشته باشند.
مدیرکل منابع طبیعی استان سمنان همچنین از این اداره کل به عنوان تامین کننده اراضی برای طرحهای زیرساختی در استان نام برد و گفت: امسال 6500 فقره پرونده واگذاری اراضی ملی به بخشهای مختلف از شهرکهای صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی تا طرحهای دامداری و کشاورزی و...مورد بررسی قرار گرفته است.
مرادی حقیقی در پاسخ به پرسش ایسنا در خصوص ظرفیت مراتع و تعدد دامها در این استان و گلایه برخی از دامداران و عشایر در خصوص طرح های مرتعداری گفت: مراتع در منابع طبیعی به مراتع درجه یک تا چهار تقسیم شدند که مراتع درجه یک و دو در مناطق ییلاقی و مراتع درجه سه و چهار در مناطق قشلاقی هستند و بدیهی است که در هر کدام از این مراتع متناسب با ظرفیت و کیفیت پوشش گیاهی آن، شمار خاصی دام اجازه چرا مییابد.
وی از تبدیل پروانههای چرا به طرح های مرتعداری و واگذاری آنها به دامداران و مردم محلی به عنوان یک راهکار موثر از سوی این اداره کل نام برد و افزود: در صدد هستیم که با تبدیل پروانه چرا به طرح مرتعداری، مدیریت و استفاده و بهرهبرداری از مراتع را به خود مردم واگذار کنیم تا هم به احیاء مراتع کمک شود و هم دامداران و عشایر بتوانند از مراتع بهرهبرداری بیشتری کنند. ضمن اینکه در این طرح، فرآیند حفاظت و مدیریت نیز به مردم و بهرهبرداران واگذار می شود.
وی با بیان اینکه ایلهای اصیل و کهنی در استان سمنان وجود دارند تصریح کرد: وجود ایلهای بزرگی همچون ایل سنگسری، هداوند، اصانلو و...در استان از ظرفیت خوب در این بخش است که از گذشته های دور دارای مراتع بودند و همکاری خوبی نیز بین عشایر و منابع طبیعی وجود دارد.
انتهای پیام