کارشناسان پیش‌بینی کردند

دورنمای قیمت نفت پس از شکست مذاکرات اوپک پلاس

با شدت گرفتن جنگ میان عربستان سعودی و امارات متحده عربی که از نهایی شدن توافق افزایش عرضه نفت جلوگیری کرد، اوپک پلاس به بحران عمیقی فرورفت.

به گزارش ایسنا، آنچه در مرحله بعد اتفاق می‌افتد مشخص می کند که آیا شکست مذاکرات - که قیمت نفت برنت را به ۸۰ دلار در هر بشکه خواهد رساند - می‌تواند به یک مناقشه و در نهایت تکرار جنگ قیمت ویرانگر و تلخ سال گذشته منتهی شود یا خیر. آنچه در خطر است، ثبات احیای اقتصاد جهانی در بحبوحه رشد فشارهای تورمی و توانایی اتحاد اوپک پلاس برای حفظ کنترل روی بازار نفت است. از غول‌های نفتی بین‌المللی گرفته تا کشورهای نفتی خاورمیانه، بازار در روزهای آینده با اشتیاق به نظاره انتشار قیمت‌های فروش نفت عربستان سعودی و امارات و مذاکرات مربوط به حجم نفت مورد عرضه در اوت خواهد نشست. این نگرانی که رویدادهای بعدی ممکن است خارج از کنترل شوند آشکار است. احسان عبدالجبار، وزیر نفت عراق اظهار کرد: ما جنگ قیمت نمی‌خواهیم و نمی‌خواهیم قیمت‌های نفت به بیش از سطوح فعلی افزایش پیدا کند.

لغو مذاکرات رسمی وزیران اوپک پلاس

پس از چند روز مذاکرات فشرده، اوپک و متحدانش نشست روز دوشنبه را لغو کردند. اختلاف درباره نحوه محاسبه کاهش تولید، مانع از نهایی شدن توافق برای افزایش تولید شد و به سرعت به یک مجادله شخصی و علنی میان عربستان سعودی و امارات متحده عربی تبدیل شد. آخرین باری که این دو کشور بر سر سیاست نفتی با یکدیگر درگیر شدند، دسامبر سال ۲۰۲۰ بود که امارات متحده عربی ایده خروج از عضویت اوپک را مطرح کرد. این اختلاف به سازش منتهی شد اما این بار شکست مذاکرات به حدی جدی بود که این گروه حتی نتوانست درباره تاریخ نشست بعدی توافق کند.

فوری ترین پیامد شکست این مذاکرات این است که افزایش تولید پیش‌بینی شده برای اوت، اتفاق نخواهد افتاد و بازار را در شرایطی که اقتصاد جهانی از همه گیری کووید ۱۹ احیا می‌شود، با کمبود عرضه نفت مواجه می‌کند. قیمت نفت در واکنش به این پیشامد در معاملات لندن برای نخستین بار در بیش از دو سال گذشته به بالای ۷۷ دلار در هر بشکه صعود کرد و سپس در معاملات صبح سه شنبه بازار آسیا به روند افزایشی خود ادامه داد.

فشار کشورهای مصرف کننده

مصرف کنندگان بزرگ به شکسته مذاکرات اوپک پلاس توجه نشان دادند و در عرض چند ساعت دولت آمریکا از این گروه خواست راه حلی برای رسیدن به توافق و افزایش تولید پیدا کند. سخنگوی کاخ سفید اظهار کرد: آمریکا به دقت مذاکرات اوپک پلاس و تاثیر آن بر احیای اقتصادی را زیر نظر دارد. مقامات دولتی با پایتخت‌های مربوطه در تماس بوده تا از آنها بخواهند راهکاری پیدا کنند که اجازه دهد افزایش تولید پیشنهاد شده صورت بگیرد. در  این راستا آمریکایی‌ها ممکن است متحدانی در داخل گروه پیدا کنند.

اوپک پلاس پیش از این در حال احیای بخشی از محدودیت عرضه خود بود که سال گذشته در ابتدای ‌همه‌گیری به اجرا گذاشته بود. این گروه که متشکل از ۲۳ کشور است، از ماه مه تا ژوئیه حدود دو میلیون بشکه در روز به تولیدش اضافه می‌کند و سوالی که پیش روی وزیران در مذاکرات روز دوشنبه بود این بود که آیا باید به افزایش تولید در ماه‌های آینده ادامه داد.

روسیه موافق اصلی باز کردن شیرهای نفت بود. شرکت‌های روسی خواهان افزایش تولید هستند و همزمان، رشد قیمت‌های داخلی بنزین نیز در آستانه انتخابات پارلمانی سپتامبر به مسئله مهمی تبدیل شده است. شکست مسکو برای برای تضمین افزایش تولید موردنظر خود پسرفت کم سابقه برای الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه و یکی از معماران اوپک پلاس است. وی پس از لغو دیدار روز دوشنبه اظهارنظری نکرد اما انگیزه بالایی برای ادامه مذاکرات پشت پرده به منظور یافتن راه حلی دارد.

عدم اتحاد در در داخل گروه اوپک پلاس شبح تکرار جنگ قیمت سال گذشته را که طی آن تولیدکنندگان به دلخواه خود نفت تولید کرده و باعث ریزش قیمت‌ها شده بودند را برانگیخته است. وضعیت هنوز مشخص نیست و احتمال احیای مذاکرات در روزهای آینده وجود دارد. اما تحلیلگران در این‌باره پیش‌بینی هایی کردند که بلومبرگ به بررسی آنها پرداخت:

گروه یو بی اس

جیووانی استونوو، تحلیلگر کالا در گروه یو بی اس در این باره گفت: با توجه به این که بازار در حال حاضر دچار کمبود عرضه بوده و رشد عرضه که کمتر از رشد تقاضا برای نفت است، ادامه محدودیت فعلی تولید اوپک پلاس احتمالا قیمت‌های نفت را بالاتر خواهد برد. در میان مدت، این شکاف تاثیر متضادی خواهد داشت و باعث پایین رفتن قیمت‌ها می‌شود زیرا کشورها شروع به تولید بالاتر خواهند کرد و احتمال این اتفاق هم اندک است. این گروه همچنان می تواند با توجه به مذاکراتی که در میان کشورهای عضو در جریان است، به توافق برسد. هنوز معلوم نیست اگر مذاکرات برای یابی به توافق عرضه به نتیجه نرسد، آیا به به نرخ پایبندی کمتر در ماه آینده منتهی خواهد شد. اعلام قیمت فروش رسمی آرامکوی سعودی برای اوت در روزهای آینده ممکن است شفافیت بیشتری در این باره فراهم کند.

 موسسه ING

وارن پاتریس پاترسون، مدیر استراتژیک کالای موسسه ING  در سنگاپور در مصاحبه ای گفت: اگر این گروه تولیدش را در اوت تغییر ندهد، برای قیمت‌های نفت مثبت خواهد بود اما احتمال اینکه اعضا تولیدشان را ثابت نگه دارند خیلی بالا نیست. اعضای گروه اوپک پلاس احتمالا تولید بیشتر نفت را آغاز می‌کنند و احتمال فروپاشی توافق وجود خواهد داشت. پتانسیل جنگ قیمت مشابه سال گذشته وجود دارد اما همه کشورهای حاضر در گروه تلاش می‌کنند از آن اجتناب کنند. راهکار روشن، جدا کردن دو عنصر این توافق است یعنی توافق درباره افزایش تولید به میزان دو میلیون بشکه در روز از اوت تا دسامبر سال ۲۰۲۱ و سپس پرداختن به مسئله تمدید مدت توافق محدودیت عرضه در زمان دیگری.

شرکت مشاوره انرژی FGE

فریدون فشارکی، رئیس هیئت مدیره شرکت مشاوره FGE در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ گفت: اگر افزایش تولیدی در کار نباشد، احتمال صعود قیمت نفت به ۸۵ تا ۹۰ دلار در هر بشکه وجود دارد. با این حال احتمال دارد که نوعی سازش در یک تا سه هفته آینده حاصل شود اما تا زمانی که چنین اتفاقی روی دهد، احتمالا قیمت‌ها افزایش پیدا خواهند کرد. بعید است امارات متحده عربی از اوپک خارج شود اما این کشور خواهان استقلال بیشتری در تصمیمات سیاستی است. با قیمت‌هایی که در سطوح فعلی هستند احتمال این که تولید نفت شیل آمریکا در سال آینده افزایش بیشتری پیدا کند، وجود دارد.

شرکت آر بی سی کپیتال مارکتس

هلیما کرافت و کریستوفر لونی، تحلیلگران شرکت آربی سی کپیتال مارکتس در یادداشتی نوشتند: اگرچه گفته می‌شود مذاکرات پشت پرده ادامه دارد، پرسش‌ها درباره تعهد امارات متحده عربی برای ماندن در اوپک احتمالا در روزهای آینده افزایش پیدا خواهد کرد. از زمان راه اندازی شاخص موربان در مارس، پرسش متمایزی در خصوص دوام عضویت امارات متحده عربی در اوپک و تمایل این کشور برای متوقف نگه داشتن ظرفیت مازاد تولید پرهزینه اش وجود داشته است. به نظر می رسد اختلاف امارات متحده عربی و عربستان سعودی بیش از سیاست نفتی باشد و ظاهرا امارات متحده عربی به‌دنبال خارج کردن خود از زیر سایه عربستان و پیدا کردن راه خود در امور بین المللی است.

ریستاد انرژی

لوئیس دیکسون، تحلیلگر بازارهای نفت شرکت ریستاد انرژی در یادداشتی نوشت: عدم توافقی که تولید را پس از ژوییه بدون تغییر نگه دارد، نتیجه ای نیست که هیچ کدام از اعضای اوپک پلاس خواهان آن باشند. این امر ممکن است انتظارات برای توافقی که مورد رضایت بیشتر امارات متحده عربی باشد را افزایش دهد. اگر اوپک پلاس با افزایش تولید به میزان بیش از ۵۰۰ هزار بشکه در روز در موافقت کند، بازار ممکن است شاهد اصلاح فوری قیمت باشد. همه چشم‌ها به اخباری دوخته شده که از مذاکرات غیررسمی پشت درهای بسته به بیرون درز پیدا خواهد کرد و قیمت نفت ممکن است در هر دو جهت افزایش یا کاهش، نوسانات چشمگیری پیدا کند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۵ تیر ۱۴۰۰ / ۱۳:۲۳
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 1400041510748
  • خبرنگار : 71263