قدیر موسیخانی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به آتشسوزی اخیر باغستان، تصریح کرد: باغستان سنتی، منابع طبیعی، علفهای هرز، مزارع و محیطهای کشاورزی اطراف قزوین را احاطه کرده است به همین دلیل آتشسوزی باغستان یکسوم کل آمار عملیات آتشنشانی را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: سال گذشته ۳۷۰۰ عملیات توسط آتشنشانی قزوین انجام شد که ۱۲۰۰ مورد عملیات آن مربوط به باغستان بوده است، درواقع ۱۲۰۰ بار زنگ تلفن آتشنشانی به صدا درآمده است و از آتش در باغستان خبر دادند؛ آتشسوزی باغستان، مزارع و منابع طبیعی، علفهای هرز و فضاهای سبزی که دچار آتشسوزی شدند علاوه بر ضربه به محیطزیست هزینه زیادی برای ما دارد.
رئیس آتشنشانی استان قزوین اظهار کرد: استهلاک تجهیزات در این نوع آتشسوزیها بالا است، در اغلب موارد امکان دسترسی خودروهای آتشنشانی به محل آتشسوزی محدود است و عملیات بهصورت دستی صورت میگیرد، هر عملیات زمانبر و سنگین است و اغلب زمانی که یک قسمت آتش بگیرد با توجه به وزش باد قسمتهای مختلف را درگیر میکند بنابراین در آتشسوزی باغستان تعداد زیادی آتشنشان درگیر میشوند.
بیشترین علت آتشسوزی در باغستان عامل انسانی است
وی یادآور شد: با گرم شدن هوا آمار آتشسوزی در باغستان افزایش پیدا میکند و با کمترین وزش باد آتش در باغستان پخش میشود، طبق بررسیهای صورت گرفته متأسفانه بیشترین علت آتشسوزی در باغستان عامل انسانی است؛ برخی افراد برای خوردن چای یا گرم کردن غذای خود آتش درست میکنند اما آتش را بهصورت کامل خاموش نمیکنند، برخی نیز با انداختن ته سیگار به داخل باغستان باعث آتشسوزی میشوند.
موسیخانی بیان کرد: در بخشی از موارد نیز باغدارانی مقصر هستند که باغ خود را رها کردند، همچنین افرادی میخواهند علفهای هرز باغشان را آتش بزنند اما آتش به قسمتهای دیگر سرایت میکند بهطوریکه گاهی اوقات شاهد هستیم به خاطر یک بیاحتیاطی چند هکتار از باغستان طعمه حریق میشود.
وی یادآور شد: عوامل انسانی غیرمستقیم که میتوان به آن اشاره کرد، بردن خودرو به طبیعت است بهطوریکه اگزوز داغ موتور یا خودرو با علفهای هرز برخورد میکند و آتشسوزی رخ میدهد، همچنین گاهی شاهد هستیم که افراد بطریهای آب یا ظرف شیشهای را در طبیعت رها میکنند که انعکاس نور در آن باعث ایجاد آتش میشود.
کاهش بارندگی باعث کاهش آتشسوزی در باغستان شد
رئیس آتشنشانی استان قزوین اظهار کرد: در سال جاری با توجه به کاهش بارندگی شاهد کاهش آمار آتشسوزی در سطح باغستان و مزارع استان بودیم بهطوریکه نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۰ درصد کاهش داشتیم، ازآنجاییکه حجم بارندگی کمتر بوده است رشد علف در باغستان کاهش پیدا میکند بنابراین آتشسوزی کمتر اتفاق میافتد، آموزشهایی که از سوی سازمان آتشنشانی، باغستان و منابع طبیعی صورت گرفته است را نیز میتوان از دیگر دلایل کاهش آتشسوزی باغستان در سال جاری دانست.
وی تصریح کرد: استاندارد زمان حضور آتشنشانی درصحنه آتشسوزی در هر نقطه از شهر بین سه تا پنج دقیقه است، اما باغستان فاصله زیادی با شهر دارد و برخی از نقاط آن خارج از شهر است، ما خارج از شهر پایگاه نداریم و در مواردی که آتشسوزی در مسافت دور مانند زرشک و رشتقون باشد طبیعتاً خودروی آتشنشانی دیرتر به محل میرسد، این در حالی است که زمان اطلاع دادن تا زمان اعزام نیروها در کسری از ثانیه صورت میگیرد.
موسیخانی بیان کرد: در باغستان نیز تردد کم است بنابراین آتشسوزی دیر اطلاع داده میشود، در اغلب موارد زمانی که آتش وسعت زیادی پیداکرده و از دود شعلهها افراد اطلاع پیدا میکنند، همانند آتشسوزی باغستان در محوطه کبودستان که چند روز پیش اتفاق افتاد زمانی به ما اطلاع دادهشده بود که دود آن را از منازل خیابانهای ولیعصر و ابوترابی مشاهده کرده بودند اگر لحظات اولیه اطلاع پیدا میکردیم میزان آتشسوزی نیز کاهش پیدا میکرد.
وی اظهار کرد: برای اطفای آتش در باغستان نفر پیاده باید وارد شود، خودروی آتشنشانی که آب حمل میکند امکان ورود به باغستان را ندارد، با توجه به وسعت ۲۰۰۰ هکتاری باغستان نیاز است که باغدارها همکاری و علفهای هرز را هرس کنند.
رئیس آتشنشانی استان قزوین تصریح کرد: در حال حاضر ما تجهیزات داریم اما تجهیزات متناسب با آتشسوزی باغستان نیست با توجه جاده باریک موجود در باغستان امکان تردد خودروها وجود ندارد.
وی یادآور شد: از مردم میخواهیم که با توجه به گرم شدن هوا همکاری بیشتری داشته باشند، اغلب آتشسوزیهای اینچنینی عامل انسانی دخیل است و باید نکاتی مانند انداختن ته سیگار در باغ یا روشن کردن آتش خودداری کنند، از طرفی مردم با دیدن آتشسوزی بلافاصله با شماره ۱۲۵ تماس بگیرند اغلب مردم تماس نمیگیرند چراکه احساس میکنند فرد دیگری تماس گرفته یا شماره آتشنشانی را نمیدانند و به مراکز دیگر تماس میگیرند.
انتهای پیام