گزارش ایسنا از مناظره ۷ کاندیدا بر سر دغدغه‌های مردم

سومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ساعت ۱۷ امروز؛ شنبه بیست و دوم خرداد ۱۴۰۰ با موضوع دغدغه‌های مردم آغاز شد.

به گزارش ایسنا، این مناظره از شبکه سلامت همراه با رابط ناشنوایان پخش می‌شود.

مشروح مناظره اول کاندیداهای مهمترین انتخابات ۱۴۰۰ را که با موضوع اقتصادی برگزار شد می‌توانید اینجا   و  مشروح مناظره دوم با موضوع فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را می‌توانید  اینجا بخوانید.

سعید جلیلی، محسن رضایی، ابراهیم رئیسی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی ۷ کاندیدای تایید صلاحیت شده از سوی شورای نگهبان برای انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم هستند.

زمان برگزاری این مناظره که از ساعت ۱۷ آغاز خواهد شد، حدود ۳ ساعت اعلام شده است. در دور اول ، دوم و این دوره کاندیداها پیش از ورود به ساختمان برگزاری مناظره که به ترتیب تعیین شده بر اساس قرعه کشی انجام شد، در اظهاراتی کوتاه به سوالات خبرنگار صدا و سیما پاسخ دادند.

سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری روز جمعه ۲۸ خرداد برگزار خواهد شد.

در سومین مناظره هم ترتیب صندلی نامزدها (همانند دو مناظره قبلی) بر اساس قرعه‌کشی مشخص شد. انتخاب سؤالات نیز به قید قرعه انجام می‌شود. مناظره سوم هم در دو قسمت برگزار می‌شود و زمان تقریبی هر قسمت از مناظره حدود ۹۰ دقیقه خواهد بود. در پایان مناظره هر ۷ نامزد فرصت جمع‌بندی مطالب بیان شده را خواهند داشت.

هر کدام از نامزدها ۷ دقیقه فرصت دارند تا تصویری کلی از دولت خود و دغدغه هایشان ارائه کنند.
 



****

طرح جامع و ۷ دغدغه مردم که در مناظره سوم به آن‌ها پرداخته می‌شود به این شرح است:

۱ - گرانی و نرخ بالای تورم
۲- عدالت و کاهش فاصله طبقاتی
۳- رکود اقتصادی و کسادی کسب و کار
۴- شفافیت مقابله با فساد اقتصادی و رانت خواری
۵- ساماندهی یارانه های پنهان و آشکار
۶- بیکاری به ویژه اشتغال فارغ التحصیلان
۷ - تامین مسکن

****

دولت را به مردم واگذار می‌کنیم

۱- امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی در نخستین بخش از آخرین مناظره تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری با نشان دادن چند نمودار در موضوع نحوه توزیع منابع در کشور، درآمدها، بیکاری و غیره گفت: ما باید ببینیم توزیع منابع در کشور به چه ترتیب است و میزان درآمدها و همچنین وضعیت اشتغال در چه وضعی است. ما شاهد افزایش نرخ بیکاری در سراسر کشور هستیم، از سویی اشتغال در بخش تولید در حال کاهش و در بخش خدمات کارمندی در حال افزایش است. همچنین ما شاهد یک عدم توازن در بخش آموزش و مسکن هستیم.

وی ادامه داد: ما با این‌که افزایش تولید مسکن را داشتیم اما این محدود به چند استان بوده و باعث شده یک مهاجرت سراسری اتفاق بیفتد و در نتیجه ترکیب جمعیتی تغییر کند که باعث از بین رفتن هویت اجتماعی و کاهش سرمایه اجتماعی خواهد شد. دلیل اش هم این است که منابع به صورت نادرست در حال توزیع است و ساختارها استضعاف‌گر است.

قاضی‌زاده هاشمی ادامه داد: مردم این را از نحوه مدیریت ناکارآمد و کارنابلدی مسئولین می‌بینند که ما در پنجره طلایی هستیم ولی دچار قفل و انسداد هستیم. کارنامه دولت‌ها هم در این زمینه روشن است و روندها به صورت اساسی حل و فصل نشده است.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه مساله‌ امروز هم حداقل معیشت است به موضوع بی‌اعتمادی دولت‌ها اشاره کرد و گفت: من به جناب آقای روحانی عرض می‌کنم در جمع حاضر کسی حاضر نیست عملکرد دولت را گردن بگیرد. شما از دفتر خود خارج شوید و به صداوسیما بیایید من حاضرم با شما مناظره کنم.

وی اضافه کرد: در ماجرای گرانی بنزین معلوم نشد چه کسی مقصر است. یکسری شوراها درست شده عده‌ای پشت آن قائم می‌شوند و رهبری مجبور است وسط بیاید؛ در این موضوع کسی حاضر نشد استعفا دهد یا عذرخواهی کند.

وی ادامه داد: مساله‌ ما در داستان دولت گرانی، مسکن و برنامه‌های مختلف است اما مساله اصلی نظام دیوان سالار کشور است که ۷۰ – ۸۰ سال است تغییر نکرده و باعث شده مردم روز به روز مستضعف‌تر شوند و در مقابل کسانی که به قدرت وصلند برخوردارتر شوند و سازوکارهای اداره کشور است که باید تغییر کند. طرز تفکر مدیران، نوع نگاه آنها در این زمینه مهم است. نحوه حاکمیت در کشور اعمال حاکمیت مردم است اما روز به روز مردم را از میدان خارج کرده‌ایم.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: ما پیش بینی کردیم که دولت را به مردم واگذار کنیم در این راستا اختیارات اجرایی به فرمانداران، بودجه‌های تجمیع شده برای فرمانداری‌ها و اختیار عزل و نصب مدیران برای مردم را پیش بینی کردیم به گونه‌ای که اگر یک سوم مردم از مدیری ناراحت باشند دولت موظف است او را عزل کند. از نظر ما همه شهرستان ها پایتختند و اختیارات هیات وزیران را دارند.

دولتی پاسخگو و مسوولیت پذیر را ایجاد می‌کنیم


۲- محسن رضایی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم در ابتدای مناظره سوم در ترسیم تصوری که از دولت خود در ذهن دارد، گفت: دغدغه های مردمی بسیار بیشتر از اینهاست که باید ببینیم چرا اینها حل نشده است. پنجاه سال است که گرانی و بیکاری و کاهش ارزش پول ملی داریم و رشد اقتصادی کشور معیوب است، چرا این مسایل حل نمی شود؟ در این مدت ایران اقتدار از دست رفته خودش را بعد از ۳۰۰ سال به دست آورده است و در برخی موارد پیشرفت های زیادی داشته است، وقتی مردم این دو را می بینند و مقایسه می کنند، احساس می کنند یک جایی کار گیر است و رهبری گفتند که راه حل مشخص است نمی دانیم چرا نمی شود؟ من رونمایی می کنم چرا نمی شود.

وی ادامه داد: وقتی نگاه می کنیم می بینم چادر مشکی، گوشت و ذرت در اختیار یک عهده است و آن طرف آقازاده ها و مافیاها را می بینیم، پس دولت ها چه می کنند، مدیران کشور چه می کنند؟ مدیران کشور در جنگ زرگری بین جناح های سیاسی درگیر هستند، همه آنجا درگیر هستند. یک مرتبه می گویند حجاب، فیلترینگ، چرا ایران در سوریه است، کنسرت، موشک، دیوارکشی و ... و یک جنگ زرگری می شود و همه انرژی ها و افکار می رود به آن سمت و امام و رهبر جامعه این را پایان می دهد و بعد دوباره این قائله راه می افتد.

وی خاطرنشان کرد: این تاخت و تازها در سیاست و این میدان های انحرافی اجازه نمی دهد که انرژی ملت ایران و دولت ها روی گرانی و عدالت و یارنه های پنهان متمرکز شود ،با ید این مساله را حل کرد، یعنی قرار است رییس جمهور بعدی هم  مثل قبلی ها باشد؟ باید پایان دهیم و اینجا نیاز به دو جراحی بزرگ در کشور است، اول اصلاح از درون قدرت در بخش های قوانین و رفتارها و حکمرانی باید انجام شود.

رضایی در ادامه گفت: مساله دوم معماری نوین اقتصاد ایران است در غیر این صورت برای گرانی و نرخ بالای تورم هر چه پیشنهاد دهید بی فایده است. برنامه دولت ما این است که اولا با به کارگیری همه اقوام ایرانی و شایستگان اصولگرا و اصلاح طلبان، بانوان و ظرفیت هایی مثل اهل تسنن و اقلیت ها دوباره حرکتی مثل بسیج در دفاع مقدس و انقلاب درست کنیم و همه دولتی پاسخگو و مسوولیت پذیر را ایجاد کنیم.

وی ادامه داد: وضعیت نهادها درون قدر از نهادها منتسب به رهبری که برای دولت هم کار می کنند تا خود دولت و رابطه سه قوه که معمولا در نزاع و درگیری و در برخی مسایل دست به یقه می شوند تا وزارت خانه ها، برای اینها برنامه داریم و اصلاح می کنیم. در سه سطح در اقتصاد برنامه ریزی کردیم؛ اقتصاد زندگی یا "طرح کفایت زندگی" و یارانه ۴۵۰ تومانی را می دهم. نگران منابع آن نشوید اگر دزدی نکردید نگران نباشید آن قدر دزدی و رانت بوده که آنها را درست می کنیم و مشکلی در تامین منابع آنها نداریم، به خانم های خانه دار حقوق می دهیم و مسکن سهل و ارزان را ایجاد می کنیم و به کسب و کار خانگی و ۳۰ درصد صنعت نفت را می دهیم.

رضایی گفت: در آذربایجان غربی، بوشهر خوزستان و اصفهان و برای تک تک استان ها برنامه ریزی کردیم و هم چنین ۱۴ پروژه بزرگ که یکی از آنها مساله مسکن و انرژی های نو است، برنامه ریزی شده است که در سطح اقتصاد ملی و استان ها و اقتصاد زندگی، اقتصاد ملی ایران را باز معماری کنیم تا این که بتوانیم این مشکلات ۵۰ ساله را در یک بسته اساسی حل و فصل کنیم.

در تحول ساختاری باید تحول در نظام بانکی صورت گیرد
 

۳- ابراهیم رئیسی در آخرین مناظره انتخاباتی با موضوع دغدغه های مردم گفت: ما نشست های زیادی با مردم داشتیم و در دستگاه قضایی ارتباط بسیاری با مردم داشتم و به دلیل ارتباطم با مردم برای مهمترین آن ها راهکار پیدا کردم‌، اگر رای مردم به بنده تعلق گرفت.

وی ادامه داد: برنامه اقتصادی در سه بخش عبارتند از اصلاح دولت و مبارزه با فساد و حمایت از خانواده ها و اقشار محروم و جهش در تولید. یکی از مشکلات مردم مساله فساد است و ما در دستگاه قضایی با مفسد برخورد کردیم اما برخورد با فساد در دولت است. افرادی که الوده باشند جایشان در دولت نیست؛ باید سامانه جامع اقتصادی ایجاد کرد.

رئیسی بیان کرد: ایجاد سامانه شفافیت در دولت ضروری است  که تمام قراردادها در سامانه و پشت ویترین قرار گیرد و من  ۳۵ الی ۴۰ شرکت را در زمانی که در استان قدس بودم در اختیار مردم گذاشتم و این امر باعث افزایش اعتماد عمومی می شود.

وی تاکید کرد: شفافیت مهم است و اگر شفافیت اجرا شود زمین خواری و قاچاق کالا و فرارهای مالیاتی کنترل می شود. در تحول ساختاری باید تحول در نظام بانکی صورت گیرد.

رئیسی خاطرنشان کرد: باید اصلاح نظام مالیاتی صورت گیرد و ایجاد سامانه هوشمند برنامه ای جدی است. کاهش مالیات از ۲۵ به ۱۰ درصد  قابل انجام است.

رییسی گفت: تحول در ادارات قابل انجام است.

وی ادامه داد: باید بسترهای فساد از بین برود و خیلی از نظارت های پیشینی باید پسینی شوند. بیش از ۵ میلیون بیکار داریم و ایجاد ۴ میلیون شغل در ۴ سال امر دست یافتنی است. همچنین اولین مساله کنترل گرانی قابل انجام است.

وی ادامه داد: باید بسترهای فساد از بین برود و خیلی از نظارت های پیشینی باید پسینی شوند. بیش از ۵ میلیون بیکار داریم و ایجاد ۴ میلیون شغل در ۴ سال امر دست یافتنی است. همچنین اولین مساله کنترل گرانی قابل انجام است.

رییسی گفت: ما بانک‌ها را یکی از موانع تولید می‌دانیم. معوقات بانکی باید به طور جدی پیگیری شود و روندهای بانکی اصلاح شود.

رییسی ادامه داد: تورم ۳۲۰ درصدی در هشت سال اصلا قابل قبول نیست. مردم این وضعیت را چگونه تحمل کنند؟ تورم باید به سمت یک رقمی شدن حرکت کند. همچنین مدیریت بازار ارز و رفع وابستگی سفره مردم به قیمت ارز باید به طور جد در دستور کار باشد. نظارت بر بازار باید افزایش یابد و حداقل معاش مردم باید با کارت خرید سه دهک پایین تامین شود.

جهش تولید و تسهیل در صدور مجوز و مقررات زدایی را در دستور کار دارم

۴ - علیرضا زاکانی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم  با تبریک میلاد حضرت معصومه (س) و روز دختر در ارائه تصویری از دولت خود گفت: ام‌المصائب کشور گرانی و تورم به ویژه در حوزه خوراک و پوشاک است که مردم را بیچاره کرده تورم در سال ۱۳۹۰، ۱۹ درصد و در سال ۱۳۹۹، ۳۹ درصد بود که تورم نقطه به نقطه ۵۲ درصد است این فاجعه را دولت آقای روحانی درست کرده است.

وی اضافه کرد: اساس کار دولت این بوده که از جیب مردم خود را اداره کرده و با تورم ارتزاق کند. دولت اقدام و اصلاح در کوتاه مدت با کنترل نرخ ارز و بهره بانکی و در میان مدت با اصلاح ساختار بودجه و اصلاح ناترازی بانکی در سال دوم کاری‌اش سقف تورم موجود را به نصف می‌رساند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در توضیح برنامه‌هایش برای برقراری عدالت و کاهش فقر اجتماعی اظهار کرد: من صدای مظلومان و غارت شدگان هستم با فساد و بی‌عدالتی مقابله می‌کنم، همان طور که پیش از این با گردن کلفت‌هایی همچون وزرای وقت نفت و اطلاعات، معاون رئیس جمهور و برادر رئیس جمهور مقابله کردم ریشه فساد را خشک می‌کنم قبلا هم با دستان خود مقابل مفسدان ایستادم و این راه را ادامه می‌دهم.

زاکانی درباره برنامه‌اش درباره رکود اقتصادی گفت: جهش تولید و تسهیل در صدور مجوز و مقررات زدایی را در دستور کار دارم در حوزه شفافیت و مقابله با رانت‌خواری هم به سمت تمرکززدایی و هویت‌ دادن به شهرستان‌ها می‌روم. برای ۴۵۱ شهرستان برنامه دارم تا آنها را از تمرکزایی درآورم وعده می‌دهم تا پایان سال اول دولت اقدام و اصلاح دولت الکترونیک مستقر می‌شود.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با دادن وعده ساماندهی یارانه پنهان انرژی وسوق دادن یارانه آشکار انرژی به سمت مردم تصریح کرد: دولت اقدام و اصلاح کاری می‌کند که مردم غیر از درد بیماری درد دیگری نداشته باشند. ۷۰ میلیون بن کالای ۴۰ هزار تومانی داده می‌شود پول نقد به سه دهک به میزان ۵۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ هزار تومان می‌دهم که همه آنها در بودجه آنها است و حواله به غیب نمی‌دهم.

وی با بیان این‌که شش میلیون و ۷۰۰ هزار شغل ایجاد می‌کند، گفت: برای تامین مسکن علاوه بر یک میلیون مسکن تکلیفی مجلس شورای اسلامی سالانه ۳۰۰ هزار مسکن ساخته می‌شود که پایان سال دولت اقدام و اصلاح، پنج میلیون و۲۰۰ هزار مسکن می‌سازیم که یک میلیون و ۲۰۰ هزار تای آن حمایتی است یعنی ۶۰۰ هزار مسکن برای زوج‌های جوان و ۶۰۰ هزار خانه برای نیازمندان ساخته می‌شود.

برای حل این دغدغه ها باید برنامه جدی داشت

۵ - سعید جلیلی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم در ابتدای مناظره سوم درباره برنامه های دولت خود برای رفع دغدغه های مردم اظهار کرد: در اینجا دغدغه های درستی مطرح شده است. دغدغه مردم این است که چرا این موضوعات حل نمی شود. چرا این مسائل و مشکلات که شناخته شده است، حل نمی شود، این دغدغه مردم است. متوسط نرخ تورم در دنیا ۲.۵ درصد است و بیش از۱۰۰کشور تورم را زیر ۵ درصد آوردند. چرا در ایران تورم حل نشده است. گفته می شود زمین، مصالح و نیروی انسانی داریم، اما چرا مشکل مسکن حل نمی شود؟

وی ادامه داد: سوال مردم این است چرا دولت ها عقب هستند. کشوری با این همه ظرفیت می تواند جهش پیدا کند ولی سوال این است چرا ابتدایی ترین مسائل را حل نمی کنید. دولت می گوید تورم را سه سال کنترل کردیم، ولی چرا نگرانی وجود دارد که تورم سال آینده چقدر می شود. سال بعد هم فنر تورم در می رود و گرانی می شود. مردم می گویند چرا مسائل دیگری به جای این دغدغه ها مطرح می شود؟

این داوطلب انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه برای حل این دغدغه ها باید برنامه جدی داشت، گفت: کار رئیس جمهور با وزیر فرق می کند و او باید بر برنامه اداره کشور و مسائل و دغدغه های مردم اشراف داشته باشد. برنامه که یک شبه نوشته نمی شود. برنامه که با سفارش به اندیشکده نوشته نمی شود، رئیس جمهور باید بر مسائل کشور اشراف داشته باشد.

جلیلی با بیان اینکه رئیس جمهور از روزی که مسئولیت را بر عهده می گیرد چقدر زمان را مغتنم می شمارد، تصریح کرد: مردم می بینند چهار یا هشت سال می گذرد ولی اتفاقی نمی افتد. اگر کسی منصف باشد از آن ها عذرخواهی می کند در غیر این صورت طلبکار مردم می شود. رئیس جمهور، رئیس جمهور ایران با تمام ظرفیت هایش است. حل کردن یک یا دو مسئله که حداقل کار است. باید برنامه ای فراتر از این ها داشته باشیم. دغدغه مردم این است که آیا تعارفات کنار گذاشته می شود؟ آیا کار نمایشی انجام می شود یا واقعی؟ آیا مصلحت مردم توسط رئیس جمهور پیگیری می شود؟ مردم می خواهند آینده قابل اطمینانی داشته باشند که کارها مبتنی بر برنامه و جدی و با نتیجه پیگیری شود.

بدون سرمایه گذاری اساسا رشد اقتصادی معنا ندارد

۶ - عبدالناصر همتی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم در ابتدای مناظره سوم به ارائه تصویری از دولت خود پرداخت و اظهار کرد: در ارتباط با بحث امروز باید اشاره کنم که بدون افزایش رشد اقتصادی تا حداقل پنج درصد نمی‌شود معضل بیکاری را حل کرد یا اشتغال ایجاد نمود. بدون سرمایه گذاری اساسا رشد اقتصادی معنا ندارد.

وی اضافه کرد: دوستان امروز آمده‌اند و درباره‌ی روبنا صحبت می‌کنند در حالی که ما در اقتصاد موضوعات زیربنایی را مورد توجه قرار می‌دهیم و علم اقتصاد به ما می‌گوید در مورد وضعیت اقتصادی جامعه باید شرایطی را به وجود آورد و حکومت اقتصاد را به سمتی ببرد که امکان سرمایه گذاری امن ایجاد شود تا رشد سرمایه گذاری از طریق آن به وجود آید و نتایج آن میان مردم تقسیم شود.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در واکنش به سخنان‌ ابراهیم رئیسی اظهار کرد: آقای رئیسی از گرانی صحبت می‌کنند و می‌گویند می‌خواهند با آن مبارزه کنند. اما آقای رئیسی گرانی وجود ندارد، آنچه عامل گرانی است تورم است به جای این‌که معلول را بیابید دنبال علت باشید. چرا خودتان را به راه دیگری می‌زنید بدانید که تحریم، معادلات اقتصادی ما و دنیا را بهم زده است و این موضوع در همه مشکلات اقتصادی ما تاثیر خود را گذاشته است. شما یک کشور نشان دهید که با تحریم رشد اقتصادی داشته است.

همتی با تاکید بر این‌که من برای مسکن جوانان، اشتغال آنان، کنترل تورم و افزایش رشد اقتصادی برنامه دارم، اظهار کرد: مردم بدانند این جریانی که در برابر من ایستاده است می‌خواهد ما بدون دنیا زندگی کنیم. اولا شما بلد نیستید بدون دنیا زندگی کنید و ثانیا نتیجه زندگی بدون دنیا می‌شود این‌که رشد اقتصادی هشت درصدی به صفر کاهش می‌یابد و هزینه آن را هم مردم از جیب خود می‌پردازند.

وی تصریح کرد: وضعیت تجارت خارجی ما را ببینید ما داریم سالی ۱۶ میلیارد دلار هزینه نبود تجارت خارجی را می‌دهیم در این شرایط استقلال و پرسپولیس حتی نمی‌توانند پول خود را از "ای اف سی" بگیرند و ما نمی‌توانیم یک کشتی با پرچم خود روی  آب بفرستیم.

وی خطاب به رئیسی ادامه داد: آقای رئیسی به مردم صریح بگویید شما اگر روی کار بیایید برای برجام چه اتفاقی خواهد افتاد آیا آن را پیگیری خواهید کرد؟ من به مردم بگویم که این تحریم‌ها و کاسبان آن ضرر ۳۵۰ هزار میلیاردی به کشور وارد کرده‌اند و دولت امروز دچار کسری بودجه است؛ چرا که سالی چند ده میلیارد از درآمد دولت کاسته شده است.

همتی با بیان این‌که کاسبان تحریم و شخص ترامپ در همکاری با هم زیر میز برجام زدند، اظهار کرد: اینگونه شد که ما به وضعیت فعلی رسیدیم، اما می‌گویم می‌توان در دولت بعدی تحریم را شکست و برجام را اجرا کرد ما اگر بتوانیم چند سال سرمایه وارد کشور کنیم آن وقت برای جوانان هم شغل ایجاد خواهد شد این دغدغه مردم است و ما این را اجرا خواهیم کرد.

وی ادامه داد: اما آنهایی که در برابر من قراردارند یعنی آقای رئیسی و چهار کاندیدای دیگر که وی را همراهی می‌کنند اینها مخالف برجام و تصویب FATF هستند. آنها سال‌ها رابطه با خارج کشور را معطل کرده‌اند به خاطر این‌که به رابطه با دنیا اعتقادی ندارند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری یادآور شد: ما برای سیاست خارجی برنامه داریم و به دنبال حل مشکلات هستیم در سیاست خارجی دولت من عربستان و عمان دشمن نیستند ما به دنبال حمایت از خودروسازی داخلی هستیم اما معنایش این نیست که خودروی داخلی را به قیمت خودروی آمریکایی به مردم بفروشیم.

وی ادامه داد: آقای رئیسی شما تا این مدت گل به خودی زدید و در زمین ترامپ بازی کردید این موضوع را مورد توجه قرار دهید و بدانید که تعامل با دنیا اصل سیاست خارجی است.

باید بینش‌ها و روش ها و نگاه‌های ارباب و رعیت از بین برود
 

۷- محسن مهرعلیزاده  کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در سومین مناظره تلویزیونی کاندیداهای این انتخابات به ترسیم تصویری کلی و جامع از برنامه‌های خود برای دولت سیزدهم پرداخت و گفت: برنامه دولت زندگی برنامه‌ای اقتصاد محور است که شامل توسعه اقتصادی اجتماعی است که شامل مسائل تولید، سرمایه‌گذاری، معیشت معلمان، جوانان، ایجاد صندوق درآمد پایدار، ۵ برابر کردن یارانه‌های نقدی، توسعه گردشگری، واکسیناسیون کرونا تا پیش از پایان سال و .. است که جرئیات آنها در سایت شخصی ام منتشر شده است.

وی با اشاره به دغدغه‌های اصلی خود افزود: یکی از دغدغه‌های اصلی امروز را موضوع از بین رفتن اعتماد مردم به مدیران و دولت میدانم؛ احساس می‌کنم مردم عدم صداقت را در رفتار، گفتار و کردار مسئولان احساس می‌کنند و بر اساس این بی اعتمادی به مجموعه عملکردها نگاه می‌کنند و همین باعث می‌شود که مردم به دنبال همکاری با دولت نباشند. از جمله دیگر مصادیق این بی اعتمادی همین صداوسیماست و کاری شده که مرجعیت رسانه از تهران به لندن منتقل شده است. امروز متاسفانه صداوسیما نماینده اقلیت اقلیت هم نیست.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه «ریشه مشکلات عمدتا در سیاست زدگی است»، اظهار کرد: باید بینش‌ها و روش ها و نگاه‌های ارباب و رعیت از بین برود. بعضی ها می‌خواهند همه جا باشند، همه کاره باشند و در همه امور دخالت کنند؛ اما آنجا که باید نیستند و آنجا که نباید حضور دارند.

مهرعلیزاده افزود: امروز متاسفانه اقتصاد معیشت ما هم دچار فضای سیاست زدگی سنگین است؛ برخی هیچ التزامی به قانون و برنامه ندارند؛ افسوس که هیچ الزامی به اجرای قانون نیست بلکه مشکل از عملکردها و ساختارها است؛ چرا کوچکترین مشکل اجتماعی از جمله بارش باران و زلزله و افزایش قیمت بنزین در اسرع وقت به بحران تبدیل می‌شود؟

وی گفت: این موضوعات راه‌حل‌هایی دارند که مردم می‌دانند؛ اما برخی راه‌حل‌هایی غیر واقعی ارائه می‌دهند؛ اشکنه خوردن و ... راه حل نیست.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه می‌توانیم بحرانها را کنار بگذاریم و بر اساس برنامه‌ای که ارائه کرده‌ام مشکلات را کنار بزنیم، اظهار کرد: اگر باهم باشیم این مشکلات حل می‌شوند؛ امروز جوانان ایرانی در مراکز بین‌الملل کار می کنند؛ اگر جوانان را فراری نمی‌دادیم، امروز این مشکلات را داشتیم؟

مهرعلیزاده با بیان اینکه در کنار معیشت، اشتغال، امنیت شغلی و آزادی‌های اجتماعی، مردم صداقت و شفافیت می خوانند، اظهار کرد: اگر پرونده‌هایی مثل پرونده آقای عیسی شریفی که به شهردار وقت وصل بود و الان ۴ سال است خاک میخورد و رانت و اختلاسی چند میلیاردی است و هیچ کسی با آن کاری ندارد، اگر مسأله  بابک زنجانی مشخص و مساله طبری ها ریزتر و دقیق تر مشخص می شد، مردم اعتماد میکردند.

وی افزود: مردم می پرسند که آیا کرونا خطرناک است و باید در خانه‌ها و کسب و کارمان تعطیل شود و باید در خانه بمانیم؟ اگر خطرناک است چرا پریروز آقای رییسی در خوزستان در وضعیت بسیار خطرناک در  زمینه کرونا دارد تبلیغات میکنند و هزاران نفر از جوانان را جمع کردند؟ مردم میپرسند و می‌گویند که ما به چی اطمینان کنیم؟ من میترسم آقای رییس به این ترتیب می‌خواستند سید محرومان شوند، امروز بشوند سید مرحومان.  

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: در فارس عده‌ای از سیستم قضایی واکسن زندند؛  من می‌پرسم که آیا اینها قانون بوده است؟

*****
نقد اظهارات مطرح شده از سوی هر کاندیدا در بخش اول
*****

۱ - قاضی زاده هاشمی در فرصت ۴ دقیقه ای برای نقد اظهارات دیگر کاندیداها، اظهار کرد: سپردن درمان و حل مسائل امروز به بانیان وضع موجود مانند سپردن درمان مالاریا به دست پشه مالاریاست یا سپردن درمان کرونا به دست ویروس کروناست. آقایان سابقه ۳۰ ساله و ۴۰ ساله ذکر می‌کنند کمترین فردی که در حوزه‌های موجود نقش آفرین بوده من هستم که به عنوان نماینده منتخب مردم در مجلس شورای اسلامی فعالیت کردم. رهبری اختیار فوق‌العاده به دولت داده‌اند، اما دولت فرصت مذاکره را از بین برد کدام دولت اختیاری که در مذاکره مستقیم با آمریکا را داشته تجربه کرده؟

وی اضافه کرد: روندها ۴۰ – ۵۰ ساله و مشکلات ساختاری است. جوانان، زنان و فناوران کنار گذاشته شده‌اند و راه‌حل امروز تغییر نسل سیاستمداران است تا از وضع موجود خارج شویم. دغدغه مردم این است که چرا مسائل حل نمی‌شود و مزمن می‌ماند؛ زیرا عده‌ای با پرت کردن حواس‌ها به جای جراحی و برداشتن تومور کار دیگری می‌کنند.

وی یادآور شد: دولت‌ها ضد مردمی، ریاستی و متعلق به یک طبقه خاص و فرزندانشان شده است و تبارگرایی، قومیت‌گرایی و حزب‌بازی به وجود آمده است؛ مردم این را می‌بینند و ناراحت هستند.

وی با بیان این‌که ۲۰ برنامه و۲۰ پروژه را طراحی کرده اظهار کرد: راهش آمدن جوانان و تغییر مدل حکمرانی است، جوانان پای کار هستند آنها سواد و تجربه آموخته‌اند و می‌توانند این کار را انجام دهند.

۲- علیرضا زاکانی  در بخش دوم مناظره که به نقد اظهارات دیگر کاندیداها اختصاص داشت، اظهار کرد: مردم بدانند مشکل ما ندانستن، نخواستن و نتوانستن در کشور است که تام و تمام آن را می‌توان در دولت آقای روحانی و کسانی که در این دولت کار کردند دید.

وی افزود: اگر واقعا پینوکیویی در عالم واقع پیدا می‌شد باید دماغش چند دور دور زمین می چرخید، اگر قرار بود در کسوت این آقایان قرار گیرد؛ چرا با مردم صادق نیستید و دروغ می‌گویید این خیلی زشت است، صداقت داشته باشید.

وی خطاب به همتی گفت: آقای همتی آبان ۹۸ اعلام کرد که نرخ بنزین در اقتصاد کشور تاثیر ندارد و تاثیرگذاری اش تنها چهار واحد درصد است. البته بعدا آقای همتی اعلام کرد که با افزایش قیمت بنزین مخالف بوده و آن را بدترین اقدام دانست، اما چرا آقای همتی به مردم دروغ می‌گویید. نامه رسمی شما موجود است که در ۳۱ شهریور سال ۹۸ درخواست کردید که قیمت بنزین لیتری ۵۰۰۰ تومان و قیمت نفت و گاز ۱۰۰۰ تومان شود تا دولت کسری بودجه‌اش را جبران کند. مردم نگذارید کلاه سرتان بگذارند. گذشت دورانی که کلاه سر مردم می‌گذاشتید.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: بعد همین آقایان می‌گویند کی بود، کی بود، من نبودم. موضوع بعدی هم نحوه مواجهه با صندوق بین المللی پول است که اسرار مملکت را به این صندوق دادی که بزرگترین خیانت بود. اقدامی که نتیجه آن ایجاد چالش‌های جدی بود. پس به مردم دروغ نگویید که دروغ گفتن اقدام بسیار زشتی است. دوران این حرف‌ها گذشته است.

زاکانی خاطرنشان کرد: اقدام بعدی بی کفایتی در اجرای افزایش قیمت بنزین بود که بعد هم رئیس جمهور اعلام کرد که تازه صبح جمعه این موضوع را فهمیده است. آیا بی کفایتی از این بالاتر وجود دارد.

وی خطاب به مهر علیزاده گفت: آقای مهر علیزاده صحبت‌هایی درباره دولت اصلاحات کرد، حال آنکه کرسنت ۵۳ میلیارد دلار عدم نفع و چند ده میلیارد دلار خسارت داشته است؛ یا اطلاع ندارید یا واقعا معلوم نیست که کجای کره زمین زندگی کردید و این حرف‌ها را می‌زنید.

وی افزود: کارت سوخت را برداشتند و ۱۵۰ هزار میلیارد تومان یعنی سه برابر مسکن مهر ضرر زدند. حرف سیاسی مشکلی را حل نمی‌کند، اگر می‌خواهید حرف سیاسی بزنید پیش ما بیایید تا یادتان دهیم که چه بگویید و گرفتار نشوید، ما استاد حرف سیاسی هستیم.

زاکانی درباره مواجهه با بانیان وضع موجود گفت: ما کسی را از مجلس بیرون کردیم، اما دوباره معلوم شد که ۸۵ میلیون تومان ماهانه از بیمه سرمد حقوق گرفته، آقای همتی چه کسی می‌خواهد پاسخ این وضعیت را بدهد. ما با سکه حقوق، دلار، اختلاص و نقدینگی نجومی و این بار با پررویی نجومی مواجه‌ایم. مگر کهکشان راه شیری است که هر کسی هر چیزی دلش بخواهد بگوید.
 


۳- محسن رضایی در بخش دوم مناظره که به نقد اظهارات دیگر کاندیداها اختصاص داشت، گفت: این نزاع سیاسی که ابتدا داخلی بود و بعد نفوذی ها آمدند و سوار شدند و امروز عملا فضای سیاسی کشور را دارند و مدیریت می کنند یا اینها ناآگاه هستند یا آگاهانه دارند وقت و انرژی ملت و دولت ایران را می گیرند و رهبر بزرگوار انقلاب بارها وارد شدند که این مشکل را حل کنند و سیاست های اصل ۴۴ و اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند، اما در مجلس خیلی از این سیاست ها تبدیل به قانون نشد و اگر می شد ریل اقتصاد راه می افتاد، یا در مذاکرات هسته ای رهبری با خط مشی نرمش قهرمانانه یک امکانی را به دولت دادند و جانانه حمایت کردند و قرار شد اقدام تبدیل به یک شاهکار در بحث رفع تحریم ها شود اما تحریم ها که برطرف نشد تحریم های سنگینی ایجاد شد و این نشان می دهد که مساله این طور درست نمی شود باید زد زیر میز یا روی میز. کشور نیاز به جراحی بزرگ دارد.

وی اظهار کرد: دولت ما با اقتدار و قانون نظم و آرامش را در جامعه مستقر می کند و سیاست های نظام را عملیاتی می کند و حق شما را از گردن کلفت ها می گیرد و خواسته های شما را علمیاتی می کند و این نفودی ها و آلودگی های امنیتی که پشت صحنه با نمایش و دعوای زرگری انرژی شما و نگاه و وقت شما و توانایی دولت ها را به انحراف می کشانند از پس پرده بیرون می کشیم. اجازه نمی دهیم با انتشار یک نواری یکی را برد و یکی را آورد. مگر می شود سرنوشت ملت بزرگ را این طور اداره کرد. 

رضایی گفت: ما نیاز به اقتدار برای اجرای برنامه داریم. اما اقتدار هم کافی نیست باید عقلانیت را برگردانیم، این که عقلانیت فردی و جناحی جای عقلانیت جمعی نشسته است از بزرگترین خسارت های ماست. باید گفت‌وگو را با مردم و نخبگان راه اندازیم. تا هواپیما تاخیر می شود می گویند "همینی که هست این بی احترامی به مردم است اگر تعامل داخلی را ایجاد کنیم تعامل بیرونی بی فایده است اگر کرامت مردم و نخبگان را رعایت نکنیم خسارت می بینیم، لذا دولت ما دولت شایستگان است.


۴- سعید جلیلی در فرصت ۴ دقیقه ای برای نقد اظهارات دیگر کاندیداها، با اشاره به اینکه ورود ثبات در سیاست ها و محیط اقتصادی کشور یکی از نکات حائز اهمیت است، گفت: تحریم ها واقعیتی است که وجود دارد و نمی توان منکر آن شد، ولی مهمتر از تحریم، بهانه تحریم هاست که ناکارآمدی را گردن تحریم ها می اندازند.

وی ادامه داد: رئیس جمهور باید فهم صحیحی از مناسبات جهانی و ظرفیت های داخلی کشور داشته باشد. مشکل این است که حداقل فهم از مناسبات جهانی وجود ندارد و بر همین مبنا هم می خواهند نسخه بپیچند. جهش تولید منوط به جهش صادرات و جهش صادرات منوط به جهش تعاملات خارجی است که دوستان در این زمینه کارنامه بسیار ضعیفی دارند، چون تعاملات خارجی را با دو سه کشور خلاصه کرده اند و معلوم است که این جواب نمی دهد.

این داوطلب انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: در همین مذاکرات موجود طرف با پر رویی تمام تر می گوید موضوعات فراوان دیگری هم داریم و اهرم تحریم را هم خواهیم داشت. در اینجا باید به مردم بگویید در این زمینه چه برنامه ای دارید. باید اهرم دشمن را از دستش خارج کرد نه اینکه بگوییم عده ای در داخل نگذاشتند. برای بی اثر کردن تحریم و پشیمان کردن دشمن از تحریم باید برنامه داشته باشیم. تعامل سازنده با جهان باید به گونه ای شکل گیرد که اقتصاد کشور معطل گفت وگو با دو، سه کشور نشود. وقتی در مذاکرات موفق بودند، تحریم ها ۱۵۰۰ مورد شد و دلار هم ۳۰ هزار تومان.

جلیلی تأکید کرد: در روابط خارجی باید تهدید و فرصت را با هم دید و تهدید را به حداقل رساند و از فرصت ها نهایت استفاده را کرد. اکنون از هزار میلیارد دلار درآمد کشورهای همسایه، سهم ما چقدر است؟ ما برای تحریم بانکی ۱۱ طرح داریم که می شود در همین شرایط آن ها را اجرا کرد، اما بانک مرکزی باید بگوید چه کرده است. شما نه تنها در مذاکرات نتیجه نگرفتید بلکه فرصت های جهانی را به خاطر مذاکره با دو، سه کشور نادیده گرفتید.


۵- عبدالناصر همتی در بخش دوم مناظره که به نقد اظهارات دیگر کاندیداها اختصاص داشت،اظهار کرد: آقای جلیلی می‌گویند ما چرا با دو سه کشور مناظره می‌کنیم؟ آقای جلیلی شما که کشور را یک دهه با بیانیه خواندن معطل کرده‌اید و در این مدت GDP کشور ضربه خورد. الان بهترین کشورهای حامی ما نیز می گویند باید مذاکرات را به نتیجه برسانیم تا بعد بتوان با شما کار کرد. دنیا بدون حل مشکل تحریم با ما کار نمی‌کند.

وی افزود: آقای زاکانی هم به عنوان پلیس بد ورود کردند و مسائلی را مطرح کردند که من به ایشان جواب نمی‌دهم و آن حرف‌ها نیز تقطیع شده بود.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه بانک مرکزی در موضوع بورس نقشی نداشت اظهار کرد: من تا بحال این نکته را نگفتم اما الان به دلیل بی اخلاقی هایی که برخی انجام دادند و نیز وزیر اقتصاد به آن اشاره کرده است توضیح می‌دهم که من نامه‌ای را مدت‌ها قبل به دفتر رئیس جمهوری و به مقام معظم رهبری نوشتم و به صورت خصوصی هشدار دادم که مردم را به حضور در بورس تشویق نکنید. رهبری نیز در حاشیه آن نامه تاکید کردند که آقای رئیس جمهور این موضوع مهم است و چند نفر دیگر نیز هشدارهای اینچنینی داده‌اند و لازم است اقدام مقتضی انجام شود اما چه شد دوباره همه مردم را به حضور در بورس دعوت کردند.

همتی با تاکید بر اینکه مشکل بورس هیچ ربطی به بانک مرکزی ندارد اظهار کرد: در طول یک سال سه بار رئیس سازمان بورس را عوض کردند. من می‌خواهم به شما بگویم درمورد موضوع بورس ماجرا ربطی به بانک مرکزی نداشت.

وی ادامه داد: من الان لیست ۱۱ نفری که ۱۵ سال پیش وام‌های کلان به میزان ۹۰ هزار میلیارد گرفتند را به آقای رئیسی می‌دهم و ایشان برود و اگر تشخیص داد خودش این اسامی را اعلام بکند.


۶  - محسن مهرعلیزاده در فرصت ۴ دقیقه ای برای نقد اظهارات دیگر کاندیداها، به قرائت بیانیه‌ای پرداخت و گفت: این‌که امروز کشور با بحران اعتماد اجتماعی مواجه است؛ علی‌رغم توصیه‌های مکرر مسئولین و تبلیغات شبانه‌روزی و پوسترهای رنگارنگ هنوز فضای انتخابات سرد و بی‌روح است. به دلیل بی‌اعتمادی مردم به میزان تاثیرگذاری آنان و ناامیدی از رویاهایی است که داشتند و برآورده نشده است.

وی اضافه کرد: در طی سال‌های گذشته موضوعاتی مانند زنان، جوانان، اقوام و مذاهب مفاهیم اصلی خود را از دست داده‌اند. امروز همچنین آنقدر عرصه بر جوانان تنگ شده است که به جای نشستن بر روی صندلی‌های مدیریتی روی صندلی‌های هواپیما بنشینند و کشور را ترک کنند؛ جوانانی که هزاران دلیل برای رفتن دارند و یک دلیل برای ماندن ندارند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در ادامه از وضع موجود کشور اظهار کرد: امروز علی‌رغم توصیه‌های زیبای حفظ وحدت، اهل سنت را بی‌دلیل از حضور در عرصه‌های مدیریتی بازداشته‌ایم و حتی از مراکز فرهنگی آنها دچار محدودیت‌هایی هستند. امروز تبلیغ زندگی اشرافی مسئولان و همچنین اکتشاف اختلاس‌های چند هزار میلیاردی نهال امید را در دل محرومان و مستضعفان خشکانده است.

مهرعلیزاده اظهار کرد: برنامه من در دولت زندگی بازگرداندن اعتماد به مردم و دمیدن روح امید در کالبد جامعه است. توجه به زنان و جوانان فراهم کردن شرایط برای ایفای بخش موثر و عادلانه ایشان در مدیریت کشور؛ ایفای نقش‌هایی نظیر مریم میرزاخانی‌ها و مریم بختیاری‌ها.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان این‌که توجه به اهل سنت و همچنین شهرهای مرزی در برنامه‌های من است، خاطرنشان کرد: در دولت زندگی خود را موظف به جبران کمبودهای گذشته می‌دانم و بهره‌گیری از وضعیت نخبگان اهل سنت را در سطوح عالی مدیریتی کشور مورد توجه قرار می دهم.

وی با اشاره به اظهارات زاکانی در این مناظره تلویزیونی اظهار کرد: توجه کردن به کرسنت خوب است اما باید به FATF توجه شود؛ به جای دیوارنوردی‌های مختلف و آب در آسیاب ترامپ ریختن، به گشایش‌ها و وضعیت کشور در دولت اصلاحات نیز اشاره کنیم.



۷ - سیدابراهیم رئیسی در فرصت ۴ دقیقه ای برای نقد اظهارات دیگر کاندیداها، گفت: به مساله خوزستان اشاره شد. مرجع قانونی در ارتباط با سفر خوزستان، ستاد ملی مبارزه با کرونای تهران و مرکز بود که اجازه دادند و همه مقدمات لازم انجام شد و اهواز یکی از استان هایی بود که به آن بدهکار بودم؛  چرا اینقدر ناراحتی دارید؟

وی افزود: در عید ۹۹ مسولین بهداشت و درمان گفتند محدودیت ها ایجاد شود، ولی آقای روحانی توجه نکرد و در عید ۱۴۰۰ هم انجام نشد و از ۲۵ فروردین تازه شروع به محدودیت کردند؛ چرا به این موضوع حساس نشدید؟ ما که به حرف کارشناسی عمل کردیم. بخشی که بیشترین همکاری با کارشناسان وزارت بهداشت را دارد ما هستیم.

رئیسی گفت: اسامی که آقایان اعلام کردند، مردم قضاوت کنند و به این آقایان اطلاع دهند که ما برخورد کرده‌ایم یا نه؟ رسانه ها را نگاه کنید.

وی با طرح این سوال که نظر من درباره FATF را از کجا ذهن‌خوانی کردند که نظر من چیست؟ گفت: اگر منافع ملت در قراردادی تامین شد ما هیچ مشکلی نداریم، وگرنه نمی‌توانیم منافع مردم را به حراج بگذاریم.

رئیسی ادامه داد: از رئیس قبلی بانک مرکزی پرسیدند که منافع برجام چیست، پاسخ داد هیچ! حداقل به مواضع خودتان پایبند باشید.

وی تاکید کرد: اقتدار خارجی امتداد اقتدار داخلی است. شما وقتی جوجه کُشی و صف مرغ دارید نمی‌توانید برجام را اجرا کنید. برجام یک قراردادی است که با شروط خود در کشور تصویب شده، برجام را یک دولت مقتدر می‌تواند اجرا کند.  

وی بیان کرد: اسامی ۱۱ بدهکار بانکی را به مردم اعلام می‌کنیم تا مشخص شود که ما به پرونده آنها در دستگاه قضایی رسیدگی کردیم.



*****
بخش دوم مناظره؛ پاسخ به سوالی دیگر
******


«راهکارهای ساماندهی نظام توزیع و حذف واسطه‌گری»


۱ - قاضی زاده هاشمی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در بخش دیگری از مناظره تلویزیونی در فرصتی ۵ دقیقه ای در پاسخ به سوالی درباره ساماندهی نظام توزیع و حذف واسطه‌گری اظهار کرد: برای اصلاح امور باید نگاه منظومه‌ای داشت؛ تورم ام‌المصائب کشور است و باعث بیکاری، از بین بردن تولید، مهاجرت، جلوگیری از تشکیل خانواده و هزار مساله‌ی دیگر شده و وقتی به ساختار ایجاد تورم نگاه می‌کنید تمامی نهادها در نظام کسری بودجه، حوزه‌های مالی، ساختار بانک‌ها، خلق پول و نقدینگی، نظام تولید و زیرساخت‌های نادرست حوزه تولید در آن دخیل است.

وی اضافه کرد: ما سال‌ها ارز یارانه‌ای را به نام مردم دادیم، اما ۳۰ میلیارد دلار فقط در یک فقره به عنوان ارز مداخله‌ای داده شده است. ما معتقدیم مجموعه مبدا تا مقصد باید مدیریت شود در همین راستا دولت سلام «مدیریت زنجیره تامین» را پیش بینی کرده است. به جای این‌که دولت متصدی باشد مشارکت‌جوست و کارها را به مردم واگذار می‌کند و بخش‌های مختلف تولید را مدیریت می‌کند و در مواردی مثل خرید تضمینی محصولات اساسی و دادن یارانه به مصرف کننده نهایی نقش ایفا می‌کند.

قاضی‌زاده هاشمی یادآور شد: اگر ما به سمت اتحادیه‌ها و سندیکاها برویم می‌بینیم که آنها توانایی دارند که مجموع فرآیندها را مدیریت کنند تولید کنندگان مرغ به ما مراجعه کردند و گفتند بگذارید از ابتدا تا انتها را خودمان مدیریت کنیم و نهایتا ۳۰ درصد زیر قیمت کالا را به دست مصرف کننده می‌رسانیم. در مورد قیمت گوشت هم شاهد بودیم بعد از حذف ارز گوشت ارزان‌تر شد.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری کاهش تورم، تولید مسکن، مقابله با سوء تغذیه، تشکیل وزارت خانواده، تشکیل صندوق اعتبار خانواده برای اعطای وام ۵۰۰ میلیون تومانی به جوانان، نظام یکپارچه مالیاتی، توزیع منابع بر اساس سرانه خانوار و واگذاری اختیارات به شهرستان‌ها را از جمله برنامه‌های دولت خود عنوان و خاطرنشان کرد: ما همچنین طرح قنات ملی ایران برای حل مشکل فلات مرکزی ایران و اختصاص بخشی از سهام شستا و صندوق ذخیره فرهنگیان به بازنشستگان و معلمین و حل مساله‌ بورس را در برنامه‌های خود داریم.


«راهکارهای مدیریت در دوران پسا کرونا»

۲- ابراهیم رییسی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در بخش دیگری از مناظره تلویزیونی در فرصتی ۵ دقیقه ای در پاسخ به سوالی درباره مدیریت دوران پسا کرونا گفت: در نظام سلامت مشکل داریم و علی رغم اینکه زحمات بسیاری کشیده شد و خدمات ارزشمند پزشکان و  پرستاران  و کادر درمانی را ارج می نهم ولی کسب و کارها دچار اسیب شده است.

وی افزود: در نظام سلامت دو مشکل وجود دارد. یکی موضوع تعارض منافع که در سایر بخش‌ها هم هست و در  برخی تصمیمات در نظام سلامت باید منافع را کنار گذاشت و تعارض منافع را منتفی کنیم و به حداقل برسانیم.  مثلا مسئول بخش مسکن یا مدارس، خودش پیمانکار یا صاحب مدرسه است. موضوع دیگر مساله انحصار است. ما باید دسترسی به پزشک متخصص را در همه نقاط کشور آسان کنیم که کسی برای این کار تا مرکز استان و تهران نیاید.

رئیسی با بیان اینکه در دوران کرونا بسیاری از کاسبان و مستاجران آسیب دیدند گفت: حوزه های مختلف و از جمله گردشگری آسیب دیده است و  مردم باید احساس کنند که دولت برای آسیب‌دیدگان فکر و برنامه دارد، نه برنامه مقطعی مثل وام و کمک معیشتی صرف.

وی بیان کرد: درباره این لیستی که آقای همتی به من داده، مردم می‌پرسند اگر قرار بوده بدهند چرا اینجا و بعد از مسئولیت می‌دهند؟ اگر هم نباید می‌داده این چه کاری است؟ ما بارها از بانک مرکزی خواستیم لیست ارزهای صادراتی را به ما بدهد. ۲۵ میلیارد دلار ارز بوده که ما هرچه پیگیری کردیم ۷ میلیارد دلار را بیشتر اعلام نکردند. بعد هم دولت فهمید که باید خودش مشکل را حل کند و به قوه قضائیه نفرستد.

رئیسی خاطرنشان کرد: در حوزه کرونا من معتقدم علیرغم زحماتی که کشیده شده، جای بررسی جدی وجود دارد. در برخی موارد بی‌تدبیری‌ها خسارت‌هایی به مردم زده که نباید تکرار شود.  سازمان بازرسی بررسی‌های جدی انجام داده، هم در حوزه بهداشت و درمان هم در حوزه آسیب‌هایی که وارد شده است. این بازرسی‌ها نشان می‌دهد که برخی بی‌تدبیری‌ها باعث شده که آسیب‌ها بیشتر شده است.
 

« برنامه های دولت آینده برای بازار سرمایه»


۳ - مهرعلیزاده در بخش دیگری از مناظره تلویزیونی در فرصتی ۵ دقیقه ای در پاسخ به پرسشی درباره برنامه‌هایش در زمینه بازار سرمایه با تاکید بر اینکه بورس یکی از بهترین بازارهای ممکن برای جذب سرمایه گذاری است، گفت: امروز یکی از مشکلات اساسی کشور مسأله تولید و رونق تولید و گرایش دادن نقدینگی جامعه به سمت و سوی تولید است.

وی افزود: متأسفانه در فروردین سال قبل آنچه اتفاق افتاد این بود که به هر دلیلی دولت در موضوع بورس دخالت کرد و صاحبان سهام عمده که معمولا نقش تعیین کننده‌ای دارند با هماهنگی با دولت کاری کردند که پول مردم را جمع کردند ولی این پول به سمت تولید نرفت بلکه قیمت سهام چندین برابر شد که این اقدام نیز به منتفع شدن سهامداران عمده منتهی شد و بعداً نیز وقتی حباب بازار سرمایه ترکید، دیدیم که مردم فشار آوردند موضع تبدیل به یک بحران و دولت مجبور شد از صندوق توسعه ملی ۱۰۰ میلیون دلار اختصاص دهد و جبران خسارت کند.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه دخالت دولت در بورس باید زمانی اتفاق بیفتد که بازار در حال شکست است، خاطرنشان کرد: باید کار بورس را به خود بورس بسپرند و نقش سهامداران عمده را به حداقل برسانند.

مهرعلیزاده افزود: از طرف دیگر اگر ۷۰ درصد اقتصاد که در دست دولت است را رها کنیم و دستگاههای مختلف نظامی و غیر نظامی دخالتی نداشته باشند، بورس وضعیت خوبی خواهد داشت.

وی در ادامه با مقایسه رقم تولید ناخالص ایران با سه کشور دیگر اظهار کرد: الان تولید ناخالص داخلی کشور ۵۰۰ میلیارد دلار در سال است که این رقم در آمریکا ۲۲ هزار میلیارد دلار، در چین ۱۶ هزار میلیارد دلار و در اروپا ۱۲ هزار میلیارد دلار است؛ یعنی سه کشور ۱۰۰ برابر ما تولید ناخالص داخلی دارند. من می‌گویم می‌توانیم میزان تبادلات منطقه‌ای اقتصادی را افزایش دهیم اما این اقدام مستلزم برقراری رابطه ای خوب با دنیا است.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: امروز اقتصاد ما دچار سیاست زدگی شده و سیاست بر اقتصاد ما حاکم شده است؛ باید اقتصاد را نجات دهیم و سیاست خارجی خود را در حوزه تحریم‌ها و آف ای تی آف در اختیار اقتصاد قرار دهیم.
 

«راه‌های مقابله دولت با بروکراسی در دولت آینده»



۴ - سعید جلیلی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در بخش دیگری از مناظره تلویزیونی در فرصتی ۵ دقیقه ای در پاسخ به این سوال که چگونه با بروکراسی در دولت خود مقابله خواهید کرد، اظهار کرد: من در روز اول انتخاب آقای روحانی در جلسه ای به او گفتم باید ماشین دولت را راه بیاندازد، زیرا کندی در ماشین دولت شما را به مقصد نمی رساند.

وی ادامه داد: ما باید سازوکارها را فعال کنیم، البته دو رویکرد اداره روزمره کشور یا رویکرد جهش وجود دارد. اگر برای دستگاه های مختلف مأموریت و دستورالعمل تعریف شود، آن دستگاه فعال می شود. مثلا اگر برای دستگاهی تعریف شود که چند میلیون شغل باید درست کند آن دستگاه خود را موظف می داند که به مأموریت خود بپردازد.

 این داوطلب انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: به ضرس قاطع اعلام می کنم امکان تعامل سازنده با جهان وجود دارد ولی این ها نمی توانند. ما با عراق ۱۲ میلیارد دلار تعاملات تجاری داریم. ۱۰ میلیارد دلار که مربوط به بخش خصوصی است در حال انجام است، دو میلیارد دلار که مربوط به بخش دولتی است که نمی توانند آن ها آن را انجام دهند. من در جلسه ای با اتحادیه ها داشتم که آن ها اعلام کردند مشکلی برای روابط اقتصادی با سایر کشورها نداریم اگر دولت بگذارد. من با قاطعیت عرض می کنم امضای کنوانسیون های بین المللی هیچ فایده ای برای کشور ندارد و حاضرم در این زمینه مناظره کنم. FATA می گوید اگر این لایحه را امضا کنید او گام های بعدی را برای شما تعریف می کند. برجام سند طلبکاری ملت است نه بدهکاری. ما هزینه های برجام را داده ایم و الان باید طلبکار باشیم.

جلیلی با اشاره به اینکه رئیس جمهور باید به مسائل داخلی و خارجی مسلط باشد، خاطرنشان کرد: من از پایین ترین سطح وارد سیستم شده ام و می دانم دستور رئیس جمهور وقتی به پایین می رسد چه سرنوشتی پیدا می کند. من می دانم اگر هماهنگی نباشد چه اتفاقی می افتد.

وی افزود: سیاست خارجی در چهار سال آینده باید اقتصاد محور باشد و در صادرات کشور نقش داشته باشد والا یک بهانه هم برای کار نکردن کافی است. هیچ بهانه ای نه این بهانه که فلان کنوانسیون چه بود و یا اینکه چه کسی رئیس جمهور آمریکا می شود نباید مانع پیشرفت کشور شود. در داخل هم کسی نباید مانع پیشرفت کارها شود.

«برنامه های دولت آینده برای جوانان»



۵-  محسن رضایی درباره برنامه اش برای جوانان گفت: جوانان فرشتگان نجات ایران  و مهم ترین سرمایه های ملی هستند و در انقلاب و دفاع مقدس هر جا مشکلات آن ها را حل کردیم و به آنها میدان دادیم کارهای بزرگی انجام دادند. امروز جوانان ما به شدت با مشکلات عظیمی رو به رو هستند، شغل ندارند، آینده شان معلوم نیست چه می شود؟ می خواهند ازدواج کنند مسکن و شغل ندارند، معتقدم بزرگترین سرمایه ما که امکان نجات کشور را دارد خودش نیازمند کمک است.

وی ادامه داد: دولت ما ترکیبی از جوان گرایی و تجربه گرایی است و دولت اقدام و تحول بالندگی و استعداد جوان های نسل سوم و چهارم را ترکیب می کند و با آزاد کردن یک انرژی عظیم هم مشکلات جوانان و هم کشور را حل می کنیم، مهم است جوانان نسل سوم و چهارم که تجارب به آنها منتقل می شود از میان آنها ده ها زمامدار تربیت می کنیم و در سراسر کشور و مراکز استان مرکز تربیت زمامداران آینده را درست می کنم و توجه جدی من به جوانان است از اداره کشور تا حل مشکلات آنها.

رضایی گفت: برای شغل و مسکن جوانان، این مساله را در نهضت خانه سازی ایرانیان حل می کنیم. ما تولید کنندگان را به بازار سرمایه وصل می کنیم و خریداران مسکن را به بانک ها وصل می کنیم، هر زوج جوان که ده درصد آورده بیاورد، بانک ها ۹۰ درصد به مدت ۴۰ تا ۵۰ سال وام دهند و از طرفی زمین مجانی از طرف دولت می دهیم.

وی افزود: ما ۱۶۵ هزار فوق دکترای بیکار داریم و در یک سامانه جمع سپاری عضو می کنیم و از فردای تشکیل دولت آنها گروه بندی می شوند در اقتصاد و فن آوری و نیازها شناسایی می‌شود و ماهانه به آنها حقوق می دهیم و آرام آرام این ها را وارد کسب و کارها خواهیم کرد.

رضایی با اشاره به مساله برجام و مذاکرات گفت: دولت ما حتما مساله برجام را جدی خواهد گرفت و آمریکا را با دیپلماسی واقعی می کشانیم به سمتی که به تعهداتش عمل کند، اما کشور را معطل مذاکرات نمی کنم کشور را روی تولید و درآمد و اشتغال می اندازیم، وقتی آنها ببینند فرمول پیشرفت را در دوره تحریم یاد گرفتیم و با کمک مردم سرزمین هایمان را آزاد کنیم، آنها التماس می کنند که مذاکره کنیم از این رو مذاکرات مهم است، اما میدان را فعال کردن هم مهم است برجام تعهد بین المللی است و رهبری آن را تصویب کرده است و دنبال می کنیم که حتما تعهدات اروپایی و دیگران عمل شود.

«راهکار دولت آینده برای ایجاد تعادل میان اشتغال زنان و نقش آنها در خانواده»


۶ - عبدالناصر همتی در نیمه دوم مناظره سوم در پاسخ به سوالی درباره ایجاد تعادل میان اشتغال زنان و نقش آنها در خانواده، اظهار کرد: بحث زنان و فعالیت آنها بسیار مهم است. الان ۵۰ درصد جمعیت کشورمان زنان هستند و متاسفانه ما شاهدیم که آنقدر که باید جایگاه آنان مورد توجه قرار نمی‌گیرد و حتی در مورد آنها بی عدالتی هایی نیز رخ می‌دهد.

وی افزود: بسیاری از این زنان تحصیل کرده هستند و نیاز به کار دارند و این در صورتی محقق می شود که دولت زمینه لازم را برای ایجاد یک محیط اجتماعی سالم در این روند داشته باشد. الان تعداد فرصت های شغلی برای زنان برابر با مردان نیست و حتی همان ۳۰ درصد گفته شده هم محقق نشده است که من برنامه ام تحقق همین میزان است.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه زنان تحصیلکرده که دنبال کار آفرینی هستند در دولت من شرایط برای انجام امورشان تسهیل خواهد شد، اظهار کرد: همچنین زنان سرپرست خانوار مشکلات بسیاری دارند و حتی برخی از آنان جزء دهک‌های پایین جامعه هستند که باید از طریق هدفمند کردن یارانه‌ها و نه پول پخش کردن آن مشکل را حل کرد.

همتی با بیان اینکه زنان باید شرایط فعالیت های سیاسی و اجتماعی شان فراهم باشد و در خط مقدم این امر قرار گیرند، اظهار کرد: من در حال حاضر چند سوال از آقای رئیسی دارم که می‌خواهم از ایشان بپرسم و امیدوارم در همین جا پاسخ این سوالات را بدهند.

وی یادآور شد: آقای رئیسی به من گفتند که چرا الان لیست بدهکاران بانکی را به من دادید. ما قبل از این هم این لیست را داده بودیم و پرونده‌های آنان در قوه قضائیه موجود است. البته برخی از آنها پیش نمی رود که باید در این زمینه علت بررسی شود، اما الان هم آقای رئیسی اگر شما صلاح می‌دانید اسامی این افراد با اعلام کنید چرا به من می گویید که اعلام کنم.

وی در واکنش به سخنان جلیلی نیز تصریح کرد: آقای رئیسی حرف‌هایی می‌زند که نمی‌دانم شوخی می‌کند یا نه؟ ایشان می گوید FATF به درد کشور نمی‌خورد. ۲۰۰ کشور آن را پذیرفته‌اند، یعنی فقط شما می‌فهمید آقای جلیلی؟ آن ۲۰۰ کشور نمی فهمند؟ تنها کسی که اینطور فکر می‌کند شما هستید و کره شمالی.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: این برای جلوگیری از پولشویی و تروریسم است. چرا ما باید طوری عمل کنیم که در دنیا ما را به عنوان حامی پولشویی یا تروریست مطرح کنند.

همتی با بیان اینکه آقای رئیسی دو سال است دارد تبلیغات می‌کند اما ما فرصت کمی برای این کار داشتیم اظهار کرد: سوال مردم از آقای رئیسی این است که برنامه ایشان در مورد اینترنت چیست؟ ایشان از اینترنت امن صحبت می‌کند. آیا معناش فیلترینگ اینستاگرام است. مردم بدانید که با فیلتر شدن اینستاگرام چند میلیون شغل به مشکل می‌خورد و بدانید که موضوع اینترنت امن یعنی همین که آقایان می گویند، یعنی اینکه می‌خواهند اینترنت را طبقه بندی و جیره بندی کنند. این چه معنایی دارد؟

همتی تصریح کرد: آقای رئیسی اینجا کره شمالی نیست. چرا وزیر ارتباطات شجاع این دولت باید برای پاسخگویی به شکایات دادستانی به دادگاه برود؟ چرا دوستان شما در کمیته مربوطه رای به فیلترینگ دادند؟ چرا الان دوستان آقای طبری آزاد هستند، آیا زمین ها از آنها پس گرفته شد.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: آقای علم الهدی درباره زنان و حضور آنها در محاکم قضایی نظر شما چیست؟ چند سال است به مصوبات در این زمینه عمل نکردیم، صراحتا بگویید تفکرات شما با تفکرات آقای علم الهدی در مورد زنان نزدیکی دارد یا نه؟

«راهکارهای دولت آینده برای بی اثر کردن تحریم ها»


۷ -  علیرضا زاکانی در مورد راهکارهایش برای بی اثر کردن تحریم ها گفت: اولین کارم این است که رویکرد غلط دولت کنونی را ادامه ندهم. تکیه بر پتانسیل ها و توانمندی های داخلی را مد نظر قرار داده و از همه فرصت های منطقه ای و جهانی استفاده می کنم. کشور ما توانمندی ها و امکانات بی نظیری دارد که از جمله آن می توان به زیرساخت ها، نفت و گاز و پتروشیمی اشاره کرد.

وی با انتقاد از بدتر شدن وضعیت معدن تصریح کرد: اینکه کشور ما به این وضعیت افتاده دلیلش در این است که آقایان بلد نبودند یا نخواستند و نتوانستند. دولت اقدام و اصلاح براساس تولید داخل کشور را اداره کرده و عملا تحریم ها را بی اثر می کند لذا هر چه در مربوط به حوزه تولید باشد همچون بحث کشاورزی و روستایی یا صنایع دریایی را مد نظر قرار خواهیم داد.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با انتقاد از کم بودن سهم ایران از واردات از کشورهای منطقه و اوراسیا گفت: عده ای از این آقایان علاقه ندارند با من بحث کنند چون یاد داده اند که با من بحث نکنند. یک بار به ایشان گفتم که حاضرم که در کلاس درست حضور پیدا کنم و بگویم که تنها یک بار حرف درست زدی و آن هم این بود که آقای روحانی همه چیزش خوب است جز اینکه اقتصاد بلد نیست. من هم این را قبول دارم چون روحانی اقتصاد بلد نبود که شما را رئیس بانک مرکزی کرد.

زاکانی با بیان اینکه FATF تبدیل به گلوگاه ما خواهد شد،  افزود: ما به جای آنکه با دلار تبادل مالی کنیم با پول کشورها تبادل مالی می کنیم و آن زمان FATF بی اثر می شود. مردم بدانند که آقایان دلشان نمی خواهند کار کنند و نمی توانند کشور را اداره کنند.

وی خاطرنشان کرد: در این بین این دولت فقط به اطرافیانش توهین می کند که ظاهرا مسری هم هست که من را پلیس بد می خوانند. اینجا کسانی هستند که جز با توهین کار خود را پیش نمی برند.

زاکانی در ادامه گفت: من آمده ام تا فریاد اعتراض مردمی باشم که در صف گرفتن سبد کالا تحقیر شده و گرانی ها را تحمل کردند و در مقابل عده ای نورچشمی با ارز ۴۲۰۰ واردات انجام دادند. آمده ام صدای مردم سیستان و بلوچستان باشم.

*****
نقد بخش دوم اظهارات کاندیداها از سوی یکدیگر
*****

«فقط حرف نزنیم»

۱ - محسن مهرعلیزاده در ادامه مناظره در نقد اظهارات دیگر کاندیداها اظهار کرد: معتقدم که اگر سیطره سیاست را از اقتصاد برداریم، همه مسائل برطرف می‌شود. واقعیت در جامعه امروز این موارد است که با دیوار نوردیها و این قبیل کارها و معطل کردن اف ای تی اف و ایجاد مشکل در مسیر مذاکرات کشور، کشور به نقطه‌ای رسیده که آنچه را که درمی آوردیم را استفاده می‌کنیم.

وی  با بیان اینکه حداکثر میزان درآمد کشور در سال ۶ هزار دلار برای هر ایرانی است، افزود: امروز ریالی برای سرمایه گذاری در داخل وجود ندارد، در حالی که ایرانیان خارج از کشور سرمایه دارند؛ امروز ما ۷ میلیون ایرانی خارج از کشور داریم که حداقل ۵ میلیون نفر آنها افرادی متخصص و دارا هستند و باید فضای امنی برای سرمایه گذاری آنها ایجاد کنیم.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در کشور خاطرنشان کرد: سرمایه در غرب، چین، ژاپن، کره و هند است و تکنولوژی هم در همین جا هاست؛ اما تا زمانی که بخواهیم دنبال تنش و ماجراجویی در دنیا باشیم، وضعیت همینی هست که امروز هست؛ حال اگر بخوانیم دولت قبل را محکوم کنیم یا خیر را من نمی دانم؛ آقای رییسی که جزو سران ۳ قوه هستند مگر در مسأله بنزین نبود که تصمیم بدی گرفته شد و به بدی هم اجرا شد. امروز آقای رییسی از اینکه اینستاگرام و تلگرام دارند صحبت می‌کنند در حالیکه موضوع فیلترینگ هم در کشور مطرح است.

مهرعلیزاده با تاکید بر اینکه یک مقداری باید نگرانی‌ها را کاهش دهیم و فقط حرف نزنیم، خطاب به رییسی و دیگر کاندیدای حاضر در این مناظره تلویزیونی گفت: آقای رییسی حالا که با مردم مهربان شده‌اید، همین الان لطف کنید و دستور بفرمایید که فیلترینگ ها برداشته شود؛ شما لطف کنید به خصوص آنهایی که در ماجرای آبان ۹۸ دستگیر شدند و تعدادشان مشخص نیست، برای همین خانواده‌ها درخواست عفو از مقام معظم رهبری داشته باشید.


«آینده پژوهی نباشد به روزمرگی می افتیم»
 

۲- محسن رضایی کاندیدای سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری در بخش دوم نقد اظهارات دیگر کاندیداها، اظهار کرد: برنامه جزیی از مدیریت است و نمی شود کسان دیگر بنویسند و به مدیر سنجاق کنند، مدیر خودش باید برنامه داشته باشد، اما با ستادش برنامه را نهایی می کند وگرنه می شود اوضاعی که در این دولت ها تا کنون داشتیم.

وی ادامه داد: نکته مهم این است هر کسی که می خواهد مجموعه‌ای را مدیریت کند هم مشکلات فعلی را باید ببیند، هم تصویری از چشم انداز آینده داشته باشد و دوستان ما باید بگویند که در هشت سال آینده چه می بینند؟ برای مشکلات آینده و فعلی چه راهکارهایی در پیش می گیرند، من هشت سال آینده را جزء مهم ترین دوران آینده ایران می‌بینم ،یعنی دوران سرنوشت است، از یک طرف تهدید داریم و از طرفی با فرصت های زیادی  رو به رو هستیم اگر دولت های گذشته تکرار شود ایران با خطرنات بزرگی مواجه می شود، اما اگر از فرصت ها استفاده کنیم روی بلندترین قله های منطقه می ایستیم.

رضایی در ادامه گفت: آینده پژوهی نباشد به روزمرگی می افتیم و یکی از مشکلات دولت های گذشته نبود آینده پژوهشی است و به همین علت است که مساله جمعیت، کاهش آب های زیرزمینی و فناوری های بسیار نوین را پیش بینی نمی‌کنند و برنامه ای که می نویسند با نگاه به پشت سرشان است، در حالی که باید نگاه به آینده هم باشد، در غیر این صورت کشور نمی تواند از فرصت های طلایی استفاده کند.

وی تاکید کرد که شرایط کنونی کشور شرایطی نیست که حتی یک ثانیه را از دست بدهیم.
 

«نباید فضای مجازی را محدود کنیم»


۳- قاضی زاده هاشمی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در بخش دیگری از مناظره تلویزیونی در نقد اظهارات دیگر نامزدها گفت: ما سعی می‌کنیم کلاهبرداری که در سهام عدالت و بورس اتفاق افتاد را به سرعت به نتیجه برسانیم. همچنین برنامه ای برای اشتغال سریع داریم به نحوی که نیمی از کسانی که جویای کار هستند در دو سال اول مشغول به کار شوند. همچنین واکسیناسیون را برای مقابله با کرونا تا ۲۲ بهمن به انجام خواهیم رساند.

وی اضافه کرد: نظام جامع شفافیت با استقرار دولت الکترونیک از دیگر برنامه های ماست. علاوه بر این دیپلماسی اقتصادی منشأ برنامه ما خواهد بود و وزیر خارجه با سابقه تجارت بین الملل گماشته خواهد شد. در حوزه آموزش و پرورش هم یادگیری مهارت برای دانش آموزان، کوتاه شدن طول دوره و حذف کنکور را در نظر داریم و با کمک نیروهای مسلح سربازی حرفه ای را حل فصل خواهیم کرد.

قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه فضای مجازی مسئله حکمرانی است گفت: اگر ما به دولت الکترونیک نیاز داریم، اگر می‌خواهیم مسائل اقتصادی روز دنیا را کنترل کنیم و مشاغل استارت آپی را توسعه دهیم، همه اینها نیازمند فضای مجازی است و نباید آن را محدود کنیم زیرا اثر زیادی در همه حوزه ها دارد.

قاضی زاده هاشمی خاطرنشان کرد: دولت سلام خواستار حقوق همه مردم است. چه کسانی که به ما رای بدهند یا به دیگری و چه کسانی که اصلا رای نمی‌دهند. ما رتبه بندی معلمین و استخدام معلمین را در برنامه های خود داریم. گاهی اوقات مردم می گویند آرزو می‌کنیم یک روز بیدار شویم و ببینیم این هشت سال خواب بوده است. این کابوس دارد تمام می شود ما باید تصمیم بگیریم که به پایان برسد و تکرار نشود.

«کشور و اقتصاد را نمی‌شود مثل زندان اداره کرد»


۴- عبدالناصر همتی در بخش دیگری از این مناظره با بیان اینکه ما در این مناظرات دیدیم که جای صدای روستاییان بی‌صدا خالی است، تصریح کرد: وقتی آن مشاور جناب رئیسی که شهر به شهر برایشان تبلیغ می‌کند و آقای جلیلی ترک موتورش می‌نشیند به روستائیان عزیز توهین می‌کند چه انتظاری می‌توانیم داشته باشیم؟

وی افزود: نگاه مشاور آقای جلیلی به روستائیان مثل نگاهی بود که جلسه قبلی آقای رئیسی به کارمندان داشتند. انگار روستایی و کارمند واژگان تحقیرآمیز هستند. مردم عزیز نگذارید این نگاه ارباب رعیتی در ایران حاکم شود.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: مردم روستا از شما گندم را هم خوب نمی‌خرند چرا که بودجه آن را برای قیر رایگان به رانتخوارها دادند. مردم روستا من برای شما و توسعه روستا برنامه جامع دارم. تضمین می‌کنم که گندم و محصولات شما را به نرخ روز بخرم نه نرخ تحمیلی که معمولاً رایج است.

همتی یادآور شد: آقای رئیسی گفتند که بانک مرکزی نمی‌تواند سود بانکی را پایین بیاورد اما من با ابزار قوه قضائیه می‌توانم، باید پرسید که چرا پایین نیاوردید؟ اقتصاد مثل دادگاه نیست آقای رئیسی، سود بانکی را در زمان تورم پایین بیاورید آن پیرزن و پیرمرد بازنشسته که پول خود را در بانک گذاشته‌اند و سود آن را می‌گیرند تا زندگیشان بچرخد چگونه باید زندگی کنند؟

وی تصریح کرد: کشور و اقتصاد را نمی‌شود مثل زندان اداره کرد. آقای قاضی زاده هاشمی جلسه پیش گفتند که من به زنان بیشتر از شما احترام می گذارم و رییس ستاد من یک خانم است، من عرض می‌کنم خانمی که در ستاد شما است همان شخصی نیست که گفته بود بیل گیتس با واکسن کرونا می‌خواهد پانزده درصد جمعیت دنیا را بکشد؟ با این تفکر می‌خواهید کشور را اداره کنید؟

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: واکسیناسیون رایگان و همگانی را تا پایان سال عملی می‌کنم و در زمینه این امر سامانه‌ای را فراهم خواهم کرد.



«بروید بپرسید مشکل مردم با دولت چیست»


۵ - ابراهیم رییسی در نقد سخنان دیگر کاندیداها گفت: نمی‌دانم اگر من نبودم آقایان در جلسه چه می‌خواستند بگویند؟ اینجا جای برنامه دادن است. چرا از اقبال مردم به من ناراحتید؟ اگر شک دارید بروید بین مردم و نظرشان به خودتان را ببینید.

وی افزود:  من از مردم سوال کرده‌ام، بروید بپرسید مشکل مردم با دولت چیست که با صندوق قهر کرده‌اند. چگونه عمل کردید که مردم ناراضی اند. این دولت با مردم و جوانان و ... چه کرده است.

وی بیان کرد: نگاه مردم به من این است که حرف صادقانه می‌زنم. هیچ فیلتری در قوه قضائیه در دوران من صادر نشده است. من گفتم دسترسی به اینترنت برای همه مردم آسان و بعضا رایگان باشد و هیچ روزنامه و رسانه‌ای در زمان من مسدود نشده و این باور من است.

رئیسی گفت: مردم همه چیز را می‌بینند، عملکردها را هم دیده‌اند. شما از مردم ناراحتید؟ مردم به شما اقبال ندارند.  مردم دیدند بانک‌ها هرکدام برای خودشان رفتار می‌کنند. می‌خواهید دو قطبی راه بیندازید؟ ولی موفق نخواهید شد.


«باید برای تک تک دستگاه ها مأموریت تعریف کنیم»

۶ - سعید جلیلی در ادامه در نقد اظهارات دیگر کاندیداها با بیان اینکه باید مشکلاتی از قبیل گرانی، مسکن و بیکاری حل شود، گفت: نگاه ما در چهار سال آینده نگاه فرصت محور است زیرا این مشکلات با اداره روزمره کشور حل نمی شود. ما معتقدیم جهش و استفاده حداکثری از فرصت ها یک ضرورت است اما برای رسیدن به این جهش باید در زمینه های مختلف از جمله نظام بانکداری و نظام سلامت برنامه داشت و دنبال رفع موانع تولید بود. نه تنها قطعی برق نداشت بلکه صادرات برق داشت.

وی با اشاره به اینکه ۲۷ درصد جمعیت کشور در روستاها ساکن هستند، اظهار کرد: باید زمینه ای ایجاد کنیم که روستاها جهش پیدا کنند. روستاها باید سلول جهش کشور باشند. صحبت هایی که آقای همتی کردند جابه جا کردن مرزهای ادبیات بود.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری همچنین بیان کرد: برای جهش باید برای تک تک دستگاه ها مأموریت تعریف کنیم. به طور مثال برای ارز آوری باید به تمام دستگاه ها مأموریت داد. فقط نباید طرح مسئله شود. می گویند ۲۰۰ کشور عضو FATF هستند. خب ایران هم عضو آن است و از ۴۱ بند، ۳۹ بند آن را اجرا کرده است. شما حتی این را هم نمی دانید. به جای طلبکاری از FATA از داخل طلبکار شده اید.

جلیلی با بیان اینکه ما می گوییم ۴۹ دستگاه وظیفه در زمینه روستا دارند،گفت: آیا بیان این مسئله می شود اهانت به روستا؟

وی در پایان گفت: با اداره روزمره کشور، مشکل بیکاری حل نمی شود. اینکه بگوییم برای حل مشکل مطالعه خواهیم کرد، مشکل را حل نخواهد کرد.

«به مردم خدمت کنیم»

۷ - علیرضا زاکانی در بخش دوم نقد اظهارات سایر کاندیداها اظهار کرد: طبق فرموده امام(ره) فرق رژیم طاغوت با انقلاب اسلامی خدمت کردن ما به مردم است. اگر دنبال منافع خودمان باشیم همان طاغوت هستیم.اگر انقلاب نبود هیچ کدام از ما اینجا نبودیم. ما نباید مثل سناتورها کنار هم نشسته، حرف کلی زده و یکدیگر را متهم کنیم.

وی با دادن این وعده که ریشه فساد را خشک می‌کند، گفت: ریشه دروغگویی را خشک می‌کنم. آقای همتی می‌گوید از بانک مرکزی اخراج شده اما آقای واعظی آن را خلاف بیان می کند یا اینکه در واکنش به صحبت من که در انتهای سال ۹۸، ۱۲۰۰ میلیارد تومان از بانک صادرات به بانک پاسارگاد به صورت غیر عادی منتقل شده می گوید که درست نیست، اما وزیر اقتصاد آن را تایید می کند یا اینکه درباره نامه اش برای تعیین نرخ بنزین ۵۰۰۰ تومانی و نفت و گاز ۱۰۰۰ تومانی هم آن را رد می‌کند حال اینکه نامه رسمی وجود دارد.

زاکانی خطاب به همتی گفت: آقای همتی شما در حالی صحبت از فیلترینگ می‌کنید که چندی پیش کامنت های زیر پست های صفحه اینستاگرام خود را بسته بودید و تازه باز کردید. شما حتی جرات روبرو شدن با مردم با ندارید.

وی افزود: این دولت جنگ اقتصادی را به جنگ شادی تبدیل کرده، رئیس جمهور می  گوید که صبح جمعه از افزایش نرخ بنزین مطلع شده یا اینکه آقایان با کفش به چادرهای خانواده های زلزله زده می روند. رئیس جمهور هم با ماشین خارجی به کارخانه خودروسازی داخلی می رود.

وی افزود: ما باید دست به دست هم داده تا ریشه ناکارآمدی و تفکر غلطی که ۴۰ سال مثل اختاپوس در کشور خیمه زده را بخشکانیم و به مردم خدمت کنیم.


 


*****
بخش آخر ؛ اظهارات جمعبندی کاندیداها
******

۱- محسن رضایی در بخش پایانی اظهاراتش تاکید کرد: هشت سال آینده بسیار مهم و تعیین کننده برای مردم و ایران و نظام جمهوری اسلامی ایران است. عقب ماندگی از ترکیه برای ما ننگ است و وضعیت معیشتی مردم برای ما ننگ است. دولت ما مصمم است با برنامه ریزی برای عبور ایران از مشکلات اقدام کند.

وی تاکید کرد: قول هایی که دادیم را صد در صد عملی می کنیم از یارانه ۴۵۰ هزار تومنی، تا حقوق خانم های خانه دار و کسب و کار خانگی در کل کشور، مسکن ارزان قیمت، سهام صنعت نفت ملی ایران و با این کار کفایت زندگی را حل می کنیم، اما قانع نیستیم. مرحله بعد منطقه ای کردن اقتصاد ایران است که اختیارات اجرایی را از مرکز می گیرم و به استان ها می دهم و طبق اصل ۱۲۰ قانون اساسی مردم سپرده هاشان را در همان استان سرمایه گذاری کنند و شرکت هایی که در آنجا هستند ارزش افزوده شان را همان جا بدهند و به تهران نیاورند.

رضایی گفت: دولتی که تشکیل می دهم دولتی از همه اقوام ایران است و مساله دیگر پروژه های ملی در سراسر کشور است که اکثر آنها را سعی می کنم در چهار یا هشت سال به نتیجه برسانم.

وی ادامه داد: اگر من نتوانم به وعده هایم عمل کنم زودتر از چیزی که فکر کنید اعتراف می کنم و در مقابل شما تعظیم می کنم، رای شما مهم است، رای شما رویش است.

۲- سیدابراهیم رئیسی در جمع بندی و بخش پایانی آخرین مناظره انتخاباتی گفت: مسئول طرح بنزین دولت بود. آن بخشی که در جلسه سران قوا مطرح شد فقط محل هزینه‌کرد آن بود. برای اینکه بدانند مقصر کیست هم گزارش دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و  هم  گزارش مسئولان عالی رتبه قضائی وجود دارد. در اجرای آن بی تدبیری شد.

وی افزود: اگر کسی قرار است پاسخگو باشد آقای روحانی است. تمام بازداشتی‌ها هم مدت‌هاست که  مورد عفو قرار گرفتند مگر آن‌هایی که ارتباط خارجی داشته‌اند.

رئیسی تاکید کرد: دولتی که می خواهد اجرای عدالت کند باید بتواند همه ظرفیت‌های کشور را استفاده کند و قدرت اجماع سازی داشته باشد و  توان اجرایی قوی داشته باشد. ما برنامه هایی مثل برنامه توسعه پنجم و ششم داریم که دولت به بسیاری از آنها عمل نکرده است؛ لذا برنامه وجود دارد و کارنامه موید برنامه است و برنامه بدون کارنامه امر شعاری است.

رئیسی گفت: مردم بدانند که رئیس جمهور نسبت به همه مردم نگاه یکسان دارد و هر ایرانی حقش تضمین شده و شیعه، سنی، معلم، کارگر، کشاورز، همه اقلیم‌ها و گویش‌ها یکسانند و مردم نسبت به او حق دارند و دولت هم  وظیفه دارد.


۳ - امیرحسین قاضی زاده هاشمی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در بخش جمع بندی مناظره سوم با بیان اینکه سفره انقلاب باید تکانده شود، گفت: باید تبعیض نباشد و فقیر و غنی نباشد. دولت سلام، دولت جوانان گام دومی در مقابل آنانی که آرامش جامعه را به گروگان گرفتند خواهد ایستاد. اولین ویژگی جوان نترسیدن است. ما پرونده‌هایی که به دلیل حکمرانی بد و سیاست زدگی و انتخاب های غلط باز مانده اند را خواهیم بست.

وی افزود: بزرگترین درد مردم این است که چرا در این کشور همه چیز باید در بند «پ» خلاصه شود؛ پول داشته باش، مدرسه خوب برو، رتبه خوب در کنکور داشته باش، سفر و تفریح برو، خانه و ماشین خوب داشته باش و سربازی نرو. پارتی داشته باش، وام میلیاردی بگیرد، مفسد اقتصادی هم که باشی از تو حمایت می‌کنند، استخدام شو و مشکل اداری نداشته باشد.

قاضی زاده هاشمی یادآور شد: دولت سلام، دولت جوانان می آید تا بند «غ» یعنی غیرت را جایگزین کند. اگر یک جو غیرت بود دختر جوان ما بی جهیزیه نمی ماند. از هنرمند فقط برای سیاست استفاده نمی شد. ورزشکار ما دستفروش نمی شد. در بورس جیب مردم زده نمی شد و اگر فرزند مسئولی در خارج از کشور بود خودش از مسئولیت کناره گیری می کرد. غیرت یعنی همه مردم ایران باید سر سفره انقلاب بنشینند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: دولت سلام با غیرتش برای مردم ثبات و آرامش می آورد. غیرت همان است که وقتی پیکرش که مظهر غیرت است به کشور برگشت همه ایران نه، همه جهان برای او ایستاد. غیرت یعنی جوان دستفروشی که دروازه بان جهانی می شود و جوان ترکی که در بازی والیبال غیر ممکن را ممکن کرد. جوان گام دومی با غیرت محال ها را امکانپذیر می کند.

وی در پایان گفت: مردم اگر یک جو غیرت ببینند مانند حاج قاسم پاسدار و دوستدار خواهند بود. اگر مردم دلگیرند چون در مسئولین غیرت و دلسوزی ندیده اند. دولت سلام، دولت جوانان و زنانی است که با غیرت شان غیر قابل تصورها را قابل تصور می‌کنند. مردم ایران فرزندان شما آمده اند تا ایران را آباد کنند به آنها اعتماد کنید.



۴ - علیرضا زاکانی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در بخش پایانی این مناظره گفت: مردم همه با هم  علیه غارتگران قیام کنیم که امروز وقت قیام است. سر ما را عده ای مسئولان کلاه گذاشته و با شناخت باید علیه آن ها قیام کرد.

وی با بیان اینکه شایسته سالاری و صداقت با مردم را سرلوحه کارش قرار می دهد، تصریح کرد: یک ساله فقر مطلق را ریشه کن کرده و سلامت را در کشور برقرار می کنم به گونه ای که هیچ بیماری به غیر از درد بیماری درد دیگری به خصوص بی پولی را نکشد.

زاکانی تمرکززدایی و توجه به شهرستان ها و همچنین آباد کردن روستاها و مهاجرت معکوس را یکی دیگر از برنامه هایش برشمرد و افزود: قریب به ۱۰ سال بر روی برنامه هایم کار کردم و به آن باور دارم. از تمام ظرفیت های کشور به بهترین شکل استفاده می کنیم، از اقوام و مذاهب بهره خواهیم گرفت و مواد مختلف قانون اساسی همچون توجه به آزادی های مدنی، اشتغال، خانواده، تأمین اجتماعی، آموزش و تعلیم و تربیت و مسکن را پیاده سازی خواهیم کرد. همچنین با مقررات زدایی به سمتی می رویم که مبتنی بر برنامه ها بهترین وضعیت را در کشور داشته باشیم.

زاکانی درباره کارهایی که در دولتش انجام نمی دهد، گفت: به مردم دروغ نمی گوییم و دولت را از محل تورم اداره نمی کنیم. به جای گردش مدیران از شایستگان استفاده خواهیم کرد و از فامیل خود در پست های مدیریتی بهره نمی گیریم. مشکلات داخلی را محول به خارج نمی کنیم و دیپلماسی اقتصادی و قانون مداری و استفاده از دانشمندان و کارشناسان را سرلوحه کار قرار می دهیم تا در دولت اقدام و اصلاح قانون مداری و صداقت پیاده شود.


۵- محسن مهرعلیزاده در بخش پایانی مناظره کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: ۶ روز دیگر انتخابات انجام می‌شود؛ انتخاباتی که می‌تواند با نتیجه‌ای از پیش تعیین شده به پایان برسد یا اینکه معجزه‌ای انفاق بیفتد و نتیجه‌ای غیر از خواست انحصارطلبان رقم بخورد.

وی گفت: قرار بود جمهوریت جمهوری اسلامی حفظ شود و مردم در راس امور باشند؛ قرار بود مردم در اینکه چه می پوشند، چه می خورند و چه می اندیشند و در یک کلام در انتخاب سبک زندگی آزاد باشند؛ می دانم امروز با این قرارها فاصله داریم اما امروز دو راه پیش روی ماست؛ راه اول این است که با صندوق های رای قهر کنیم و در انتخابات شرکت نکنیم و راه دوم این است که با امید به آینده درخشان و برای عزت ایران و ایرانیان و نیز برای خط بطلان کشیده روی صحنه آرایی خطرناک، با امید به آینده، جهت جلوگیری از به خطر افتادن ایران‌مان در آینده، بر سر صندوق‌ها حاضر شویم.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: در خرداد ۷۶ نیز ابر و باد و مه و خورشید و فلک برای انتخاب یک فرد به میدان آمده بودند لکن قدرت خواست مردم نتیجه دیگری را رقم زد و تشکیل دولت اصلاحات به عنوان کارآمدترین دولت پس از پیروزی جمهوری اسلامی را به ارمغان آورد.

مهرعلیزاده با تاکید بر اینکه امروز قدرت در دست مردم است، اظهار کرد: قدرت انتخاب بین شادی و نشاط و اندوه و ناامیدی یا عدالت یا تبعیض و ظلم؛ شرکت در انتخابات حق مردم است لکن عدم شرکت محروم ساختن بیش از حد خویشتن است.

وی در پایان خطاب به مردم گفت: بیایید با استفاده از حق قانونی خود به زندگی سلام دوباره دهید و با رای به دولت زندگی ایرانی بسازیم برازنده ایرانی؛ بیایید همه با هم و در کنار هم برای حکمرانی خوب و ساختن ایران آزاد، آباد و مستقل تلاش کنیم. این بار لحظه انتخابات لحظه تغییر قرن است.


۶ - عبدالناصر همتی در بخش پایانی مناظره اظهار کرد: براندازان خارجی و تندروهای داخلی من را تخریب کردند. برخی از کارهای آقایان حاضر در جلسه را هم گردن من انداختند اما من چیزی نگفتم. همه آقایان حاضر در اینجا می‌دانند که من با دستان تقریباً خالی در برابر ترامپ جنگیدم اما به روی خود نمی‌آورند چرا که باید تخریب کنند.

وی افزود: من دو ساعت پیش از ثبت‌نام در وزارت کشور حاضر شدم. آقای روحانی رییس جمهوری خوبی در دوران تعامل بود اما هیچکس نمی‌دانست که در دوران جنگ اقتصادی چگونه عمل خواهد کرد. هیچکس ترامپ و کارهایش را پیش‌بینی نمی‌کرد. تیم ناهماهنگ اقتصادی و سنگ‌اندازی برخی از تندروها در داخل باعث این وضعیت شد. اما وقتی بنزین گران می‌شود رییس‌جمهوری نباید در این شرایط بخندد و بگوید من صبح شنبه فهمیدم.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: سه سال است که آقایان دارند تخم یأس و ناامیدی می‌کارند و می‌گویند رای شما هیچ اهمیتی ندارد. تندروهای داخلی و براندازان خارجی از شما می‌ترسند چون بازی آنها بهم می‌خورد.

همتی افزود: با جوانان ما چه کردید که از شعار رای من کو؟ به رای بی رای رسیدند؟ ما در انتخاب‌های خود اشتباه کردیم اما باعث نمی‌شود اگر زمین خوردیم دیگر بلند نشویم.

وی یادآور شد: نمی‌گذارم کسی به خاطر معیشت شرمنده خانواده خود شود. این کاری است که من بلدم. از تاج‌زاده و جنیدی تا صفایی فراهانی تا آذری جهرمی از مسجدجامعی و ظفرقندی تا محمدجواد ظریف همه می‌توانند کنار من باشند.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در پایان تاکید کرد: من هیچ ترسی ندارم نه برادرانم فاسدند نه همسر و فرزندانم. به هیچکس باج نداده و نخواهم داد. روز انتخابات‌ بزنید زیر میز و نگذارید ۲۸ خرداد بشود ۲۸ مرداد. قدرت خود را به همه کسانی نشان دهید که می‌گویند اگر مشکل دارید بگذارید و بروید. اینجا وطن ماست.

۷ - سعید جلیلی در بخش پایانی صحبت های خود با بیان اینکه ایران با همه ظرفیت هایش می گوید چهار سال آینده باید چهار سال جهش باشد، گفت: رئیس جمهور باید بداند که او رئیس همه جمهور است و همه حقوق مردم را باید برآورده کند نه بخشی از آن. او باید بداند در دستگاه ها چه خبر است تا او را بازی ندهند. رئیس جمهور باید محیط داخلی، منطقه و بین المللی را بشناسد تا با اندکی بهانه کار را تعطیل نکند.

وی ادامه داد: ما هشت سال مسائل کشور را دنبال کردیم، کارهای خوب را تایید کرده و سعی کردیم کارهای ناقص را تکمیل کنیم و کارهای اشتباه را هم بیان کنیم. کارنامه ما روشن است. ما یک برنامه واقعی قابل اجرا نوشته ایم. ما معتقدیم نباید مسائل را تقلیل داد و دچار تعارف شد. ما معتقدیم نباید مسئله آب خوردن کشور را معطل دیگران کرد. ما معتقدیم مستقل از همه جناح ها و بازی های سیاسی باید حرکت کرد.

جلیلی با اشاره به فرازی از بیانات حضرت علی (ع) گفت: خدایا تو خود شاهد باش آنچه از ما صورت گرفت نه برای کسب قدرت و زیاد کردن ثروت بود بلکه ما دنبال اصلاح واقعی هستیم تا بندگان ستمدیده تو احساس آرامش و امنیت کنند.

وی در پایان گفت: ما صادقانه هر آنچه که در این هشت سال رسیده ایم را برای مردم بیان کردیم.


انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ / ۱۷:۰۰
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 1400032215945
  • خبرنگار : 71533