واکسیناسیون گروه سنی ۷۰ سال از روز شنبه (اول خردادماه) در اصفهان آغاز شد و قرار است بیش از یکصد هزار نفر در گروه سنی ۷۰ تا ۷۵ سال در استان با ثبتنام در سامانه واکسیناسیون به نشانی salamat.gov.ir و دریافت پیامک، برای تزریق واکسن به مراکز اعلامشده مراجعه کنند.
تاکنون حدود ۲۵۰ هزار نفر از مردم استان اصفهان یک دوز یا هر دو دوز واکسن کرونا را تزریق کردهاند و در گروه سالمندان حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد افراد واجد شرایط برای تزریق واکسن مراجعه کردهاند.
با ادامه روند واکسیناسیون کرونا در کشور، پیامها و مطالب زیادی در فضای مجازی منتشر میشود که عوارض مختلفی از واکسن کرونا گفته میشود که اگرچه این مطالب بارها از سوی جامعه پزشکی و وزارت بهداشت تکذیب شده، اما همچنان بازار شایعات عجیب و غریب درباره عوارض تزریق واکسن همچنان داغ است.
در چند روز اخیر کلیپی در فضای مجازی منتشرشد و خانمی که مدعی داشتن تحصیلات در حوزه بهداشتی و پزشکی است، ادعاهایی در خصوص واکسن کرونا و عوارض آن مطرح کرده و خواستار توقف واکسیناسیون در کشور است.
انتشار چنین کلیپهایی قطعاً باعث ترس و نگرانی بیشتر سالمندانی میشود که حالا در گروه تزریق واکسن کرونا قرار دارند و پیش از این نیز جسته و گریخته خبرهایی درباره عوارض واکسن کرونا شنیده و نگران شده بودند.
درحالیکه گروهی از سالمندان برای رسیدن زمان تزریق واکسن کرونا و دریافت پیامک بیصبرانه منتظر و نگران هستند از واکسیناسیون جا بمانند، گروه دیگری اما باوجود داشتن شرایط تزریق واکسن کرونا به مراکز اعلامشده مراجعه نمیکنند.
نگرانی اصلی این گروه از سالمندان گریزان از واکسن، بیاعتمادی به واکسنهای کرونا و ترس و نگرانی از عوارض این واکسنها است، اما آنچه باعث تردید بیشتر سالمندان برای تزریق واکسن میشود، شروع واکسیناسیون از گروه سنی سالمندان است.
بسیاری از سالمندان میپرسند چرا واکسیناسیون از این گروه سنی شروع شده است؟ خطر آلوده شدن به ویروس کرونا و ابتلا به بیماری شدید با افزایش سن بالا میرود و آمارها نشان میدهد افراد سالمند بیشتر از گروههای سنی دیگر در معرض خطر هستند، ضمن اینکه این گروه سنی عمدتاً از بیماریهای زمینهای رنج میبرند و سیستم ایمنی ضعیفتری در مقابل بیماری دارند، به همین دلیل بسیاری از کشورهای جهان واکسیناسیون سالمندان را آغاز کردهاند.
خانوادههای زیادی این روزهای تجربه مخالفت سالمندان از تزریق واکسن کرونا را دارند. آیدا میگوید: مادربزرگ ۸۱ ساله من از زمانی که واکسیناسیون ۸۰ سالهها شروع شد گفت بههیچعنوان حاضر به تزریق واکسن نیست و حتی وقتی اطرافیان از او خواستند واکسن تزریق کند قبول نکرد و میترسید، اما وقتی واکسیناسیون ۷۰ سالهها شروع شد خودش بدون اینکه کسی از او بخواهد برای تزریق واکسن رفت و خدا را شکر هیچ مشکل و عوارضی نداشت.
او ادامه میدهد: پدرم هم اوایل حاضر به تزریق واکسن نبود و میگفت من کرونا نمیگیرم، تا الان که کرونا نگرفتهام، چرا باید واکسن بزنم... اما همان روزی که پیامک نوبت واکسیناسیون برایش آمد رفت، البته اصرارهای زیاد مادرم بیتأثیر نبود و خوشبختانه بعد از تزریق واکسن هیچ عوارضی هم نداشت.
مریم هم اعتماد نداشتن به سیستم پزشکی و درمانی کشور را علت اصلی مخالفت پدربزرگ و مادربزرگش برای تزریق واکسن میداند.
شهرام هم میگوید: سالمندان زیادی در فامیل میشناسد که از واکسن میترسند و میگویند واکسن کرونا برای کنترل جمعیت است. البته بعضیها هم فقط به واکسن ایرانی اعتماد دارند، مثلاً خانواده عموی پدرم نگذاشتند واکسن بزند و گفتند بهتر است منتظر بماند تا واکسن ایرانی بزند. خالهام هم از واکسنهای خارجی میترسد ولی میگوید اگر واکسن ایرانی باشد میزند.
امیرحسین هم میگوید: مادربزرگ از کسانی است که واکسن کرونا نزد چون دوستانش بعد از تزریق واکسن عوارضی داشتند قبول نکرد واکسن بزند.
محسن هم مادرش مخالف تزریق واکسن بوده، ولی بعد که فهمیده واکسن کرهای است رضایت داده است. او دلیل مخالفت با تزریق واکسن کرونا را اعتماد نداشتن به واردکنندگان واکسن و برندهای واکسن میداند و خاطرنشان میکند: مادرم دو روز بعد از تزریق واکسن کرونا دچار تب و لرز شد و کمی درد در ناحیه قلب و قفسه سینه حس میکرد، اما خوشبختانه عارضه جدی نداشت.
به نظر میرسد اعتماد نداشتن و ترس بیشترین دلیل مخالفت سالمندان با تزریق واکسن کرونا است، این درحالیکه است که سالمندان نخستین گروهی هستند که بعد از کادر درمان، بیماران خاص واکسیناسیون و برخی مشاغل پرخطر واکسیناسیون عمومی آنها در حال انجام است و قرار است بهمرور گروههای سنی بیشتری در نوبت تزریق واکسن کرونا قرار گیرند.
رضا فدایی-مدیر گروه مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان در گفتوگو با ایسنا، استقبال سالمندان از واکسن کرونا را تاکنون خوب دانسته و میگوید: بین ۵۰ تا ۶۰ درصد سالمندان در استان واکسن کرونا تزریق کردهاند. فراخوان واکسن از طریق پیامک ادامه دارد و هنوز زمان مراجعه همه افراد در این گروه سنی نرسیده، نوبتدهی نشده و یا در زمان اعلامشده مراجعه نکردهاند، اما امیدواریم در روزهای آینده تعداد بیشتری از سالمندان ۷۰ سال به بالا مراجعه و واکسن کرونا را تزریق کنند.
وی با اشاره به راهاندازی سومین مرکز تجمعی تزریق واکسن اصفهان در حرم زینبیه، اظهار میکند: متناسب با موجودی واکسن و مراجعات شهروندان وضعیت خوب است، اما چنانچه تعداد واکسن و جمعیت هدف بیشتر شوند باید مراکز را توسعه دهیم.
فدایی در مورد عوارض تزریق واکسن در سالمندان اصفهانی نیز میگوید: عوارضی مثل درد محل تزریق، بدن درد موقت و تب گذرا گزارش شده، اما به خیر گذشته است و خوشبختانه تاکنون هیچ عارضه جدی نداشتهایم. روند واکسیناسیون ادامه دارد و هنوز تمام نشده است.
او ادامه میدهد: ظاهراً طبق اطلاعاتی که داریم استقبال سالمندان از واکسن کرونا در سایر استانها هم کمابیش به همین روال و شبیه اصفهان است، اما توصیه میکنم همه سالمندانی که در نوبت واکسن هستند به مراکز اعلامشده مراجعه کنند و فرصت را از دست ندهند چون باوجود واکسن، اگر مراجعه نکنند و بعداً به بیماری مبتلا شوند جای افسوس خواهد داشت که از بیماری که میتوانستند پیشگیری نکردند و دچار تبعات بعدی آن شدند.
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان با اشاره به اینکه واکسنهایی که از قبل بوده جلوی بسیاری از بیماریها را گرفته و واکسن کرونا هم به همین ترتیب است، توضیح میدهد: بالغ بر ۲۵۰ هزار نفر در استان اعم از یک دوز یا دو دوز واکسن کرونا تزریق کردهاند. واکسیناسیون کادر درمانی که از قبل در فهرست بوده و موفق به تزریق واکسن نشده بودند درحال تکمیل است و واکسیناسیون سالمندان نیز درحال انجام است تا به گروههای بعدی برسیم.
فدایی خاطرنشان میکند: پوشش واکسیناسیون در بیشتر شهرستانهای استان بهتر از اصفهان بوده، بهویژه در شهرستانهای کوچکتر اقبال مردمی بیشتر بوده، اما رویهمرفته میانگین مراجعه سالمندان برای تزریق واکسن ۵۰ تا ۶۰ درصد بوده است.
این متخصص عفونی در واکنش به کلیپی که اخیراً در فضای مجازی منتشرشده و خانمی که میگوید تحصیلات بهداشتی دارد و در خصوص واکسن ادعایی مطرح کرده و خواستار توقف واکسیناسیون در کشور است، توضیح میدهد: این خانم از حلال واکسن ابراز نگرانی که جیوه و سرب و سایر مواد غیرمجاز است، اما واقعیت این است که واکسنهای کرونا اصلاً حلال ندارد و همه آماده تزریق است. در مورد بعضی از واکسنهای کودکان که حلال دارد نیز فرمول حلالها کاملاً معین است و بههیچعنوان موادی مثل جیوه، سرب و فضولاتی که اشاره کردند استفاده نمیشود بنابراین این ادعا کذب محض است.
وی با اشاره به اینکه ادعاشده واکسن زدن باعث کمهوشی بچهها میشود نیز میگوید: واکسن اصلاً ارتباطی باهوش افراد ندارد. میلیاردها انسان در سال در دنیا واکسن میزنند و اگر قرار بود واکسن باعث کمهوشی شود الان وضعیت دنیا این نبود، همچنین واکسیناسیون اصلاً ارتباطی با باروری ندارد و این صحبتها بدون مدرک، سند علمی و از ریشه اشتباه است.
طاهره چنگیز-رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز چندی پیش در پاسخ به این سؤال ایسنا درباره کسانی که در نوبت واکسیناسیون قرار دارند، اما به خاطر ترس از عوارض واکسن مراجعه نمیکنند، گفت: این افراد باید نگرانی بیشتری نسبت به بیماری داشته باشند تا عوارض واکسن. کرونا در جامعه خواهد بود و کسانی که واکسن نمیزنند درخطر بیشتری از مواجهه با کرونا و ابتلا به فرم شدید قرار دارند.
کمال حیدری- معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز با تأکید بر اینکه ما واکسن تزریق میکنیم که افراد سالم باشند و نمیخواهیم واکسن بزنیم که دچار عارضهای شوند، به ایسنا گفت: ترس اصلی از ویروس است نه واکسنی که ویروس ضعیف شدهای است و میخواهد بدن شما را عادت بدهد تا در صورت ابتلا به بیمار دچار شرایط سختی نشوید.
وی با اشاره به آنچه در فضای مجازی تحت عنوان عوارض واکسن منتشر میشود، توضیح داد: همه واکسنها عارضه دارند، اما عارضه واکسن یک نفر در جمعیت یکمیلیون نفر است، درحالیکه که میبینیم هر روز چه تعداد افرادی را بر اثر ابتلا به بیماری از دست میدهیم که قابل قیاس نیست.
علیرضا خوشدل، رئیس دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران و دکترای تخصصی اپیدمیولوژی بالینی نیز با بیان اینکه نمیتوان حکم قطعی داد که واکسن چقدر بیماری را کنترل میکند، به ایسنا گفت: قطعاً واکسن کرونا از شدت و موجهای بیماری کم میکند و بیماری بعد از مدتی شبیه آنفلوانزا میشود که هر سال شیوع پیدا میکند و نیاز به واکسیناسیون دارد، ولی افراد کمتری دچار مشکل میشوند. بنابراین واکسن تأثیر زیادی در کنترل بیماری دارد، ولی برای اینکه بدانیم کنترل به چه شکلی ایجاد میشود باید صبر کنیم تا اطلاعات و گزارشها تکمیل شود و در اختیار تصمیم گیران کشور قرار گیرد.
وی با بیان اینکه هیچ واکسنی در دنیا نهفقط برای بیماری کووید که برای همه بیماریها بدون عارضه تلقی نمیشود، تصریح کرد: همه واکسنها عوارضی دارند، ولی آنچه ما را برای استفاده از واکسن قانع میکند این است که خطر عوارض از خطر بیماری بیشتر نباشد. در حال حاضر با خطر جدی بیماری کووید ۱۹ مواجه هستیم که میزان مرگومیر آن به نسبت جمعیت کم نیست درحالیکه که عوارضی که از واکسنهای مختلف گفته میشود هزاران بار کمتر از خود بیماری است، پس منطق حکم میکند واکسن بهطور گسترده استفاده شود.
این اپیدمولوژیست با اشاره به اینکه با تزریق واکسن اعم از واکسنهایی که اثربخشی کمتر یا بیشتری دارند همچنان امکان ابتلای مجدد وجود دارد، درحالیکه که تقریباً در صد در صد موارد مانع از مرگومیر میشود، گفت: یعنی امکان دارد فردی که واکسن زده مجدداً به بیماری مبتلا شود، ولی خطر تشدید بیماری و مرگومیر تقریباً در همه انواع واکسن بهشدت کم میشود، بنابراین توصیه میشود مردم هر واکسنی در دسترس داشتند که از مبادی اصولی و علمی عبور کرده و مورد تائید وزارت بهداشت قرارگرفته حتماً تزریق کنند، اما نسبت به اینکه ممکن است به واکسن بهتری با عوارض کمتری دسترسی داشته باشند وسواس نداشته باشند چون در شرایط فعلی بهترین کار تزریق هر واکسن تائید شده و در دسترس است.
خوشدل به افرادی که در لیست دریافت واکسن هستند توصیه کرد اگر پس از تزریق واکسن هرگونه درد و ناراحتی داشتند که قبلاً تجربه نکردهاند حتماً با پزشکان مشورت کنند و نگران نباشند چون برای بیشتر این عوارض راهحلهای کنترل خوبی وجود دارد.
انتهای پیام