رئیس انجمن صنفی اساتید حق‌التدریس خراسان رضوی:

مطالبه اساتید حق التدریس هویت بخشی و ایجاد امنیت شغلی است

رئیس انجمن صنفی اساتید حق‌التدریس دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی استان خراسان رضوی گفت: مطالبه اصلی اساتید حق التدریس هویت بخشی، ایجاد امنیت شغلی و برخورداری از حداقل حقوق و مزایای ردیف‌های شغلی قراردادی مشابه است.

سمیرا شامی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص وضعیت بیمه اساتید حق التدریس، اظهار کرد: یکی از مشکلات مهم اساتید حق التدریس مبحث بیمه است. در گذشته این دسته از اساتید تحت پوشش بیمه قرار نمی‌گرفتند اما پس از پیگیری‌های انجام شده ارگان‌های مختلفی مانند دانشگاه آزاد، دانشگاه پیام نور و دانشگاه جامع علمی و کاربردی اساتید را به صورت ساعتی بیمه می‌کنند.

وی افزود: اساتید در حال حاضر به صورت ساعتی بیمه می‌شوند و ساعات باقی مانده هفته را که تدریس ندارند بایستی خودشان حق بیمه را پرداخت کنند. یکی از موضوعات دیگری که گریبان‌گیر این اساتید بوده، مالیات است. با وجود اینکه حقوق اساتید حق التدریس به حد نصاب نمی‌رسد، اما شامل کسر ۱۰ درصد مالیات می‌شوند. این موضوع نیز درحال پیگیری انجمن صنفی است تا بتوانیم مالیات را از حقوق اساتیدی که شغل آن‌ها حق التدریسی است حذف کنیم.

رئیس انجمن صنفی اساتید حق‌التدریس خراسان رضوی ادامه داد: انجمن صنفی زیر نظر وزارت کار و تعاون تصویب شد. درحال حاضر اساتید حق التدریس کارت شناسایی و هویت دارند. همچنین برنامه‌ریزی‌هایی در زمینه امور رفاهی و پژوهشی اساتید انجام شده است.

شامی خاطرنشان کرد: یکی از اتفاقات خوب در چند وقت اخیر همکاری با اداره کل تعاون استان خراسان رضوی است. انجمن صنفی اساتید حق التدریس همچنین در مجمع فرمانداری خراسان رضوی دارای کرسی است. در نتیجه این همکاری‌ها تعاملاتی میان این دو سازمان صورت می‌گیرد. نماینده‌ای از انجمن صنفی در اداره بیمه تامین اجتماعی حضور دارد تا در جلسات بیمه مشارکت داشته باشیم.

وی تشریح کرد: نرخ حقوق اساتید در دانشگاه‌های مختلف بسیار متفاوت است. برای مثال در دانشگاه غیرانتفاعی بر اساس حقوق اعضای هیات علمی به اساتید حق التدریس نیز حقوق پرداخت می‌شود. اما باتوجه به افزایش چند برابری تورم در جامعه، حقوق اساتید افزایش قابل توجهی نداشته است. نرخ حق‌التدریس از ۱۰ هزار تومان تا ۲۲ هزار تومان شناور است.

رئیس انجمن صنفی اساتید حق‌التدریس خراسان رضوی بیان کرد: قراردادهای اساتید حق التدریس براساس قانون کار نیست و این موضوع در تمام دانشگاه‌ها رعایت نمی‌شود. طبق قوانین از قرار داد انجام شده بایستی یک نسخه از قرارداد که نرخ تدریس در آن ثبت شده باشد در دست استاد قرارگیرد. درحالی که در قراردادهای بسته شده نرخ تدریس اعمال نمی‌شود و قرارداد به صورت سفید امضا توسط استاد به دانشگاه تحویل داده می‌شود تا مورد تایید دانشگاه قرارگیرد.

شامی گفت: طبق بررسی‌های ما در دانشگاه‌های مختلف میزان حقوق اساتید بر اساس مصوبات شورای همان دانشگاه تعیین می‌شود. بنابراین با یکدیگر تفاوت‌های بسیاری دارند و میان آن‌ها هماهنگی وجود ندارد. حقوق اساتید در دانشگاه پیام نور براساس مصوبه سه سال پیش و آن هم به صورت قسطی پرداخت می‌شود. برای مثال دانشگاه پیام نور با تاخیر دو ساله به پرداخت حقوق اساتید می‌پردازد و این موضوع جای نگرانی بسیاری دارد.

وی اظهار کرد: تعویق حقوق اساتید حق التدریس مسئله تازه‌ای نیست و تعویق یک ساله حقوق اساتید بسیار معمول است. همچنین در رابطه با کسر ۱۰ درصد از حقوق اساتید، برخی از دانشگاه‌ها این مالیات را از حقوق اساتید کسر می‌کنند اما آن را به اداره مالیات پرداخت نمی‌کنند.

رئیس انجمن صنفی اساتید حق‌التدریس خراسان رضوی افزود: مرجع تصمیم گیرنده اساتید حق التدریس وزارت علوم است. اما دانشگاه‌ها هر کدام در خصوص اساتید حق التدریس به تنهایی تصمیم گیرنده هستند. باتوجه به پیگیری‌هایی که داشتیم برخی از مشکلات اساتید حق التدریس رفع شده است. برای مثال در زمینه بیمه اساتید درحال حاضر بسیاری از دانشگاه‌ها موظف هستند تا اساتید را بیمه کنند. با این وجود دانشگاه‌هایی هستند که زیر بار این مسئولیت نرفته‌اند.

شامی ادامه داد: اگر اساتید برای پیگیری حقوق‌های خود به اداره کار و تعاون مراجعه کنند. با اعلام اعتراض خود به یک دانشگاه قطعا به آن‌ها در ترم آینده کلاسی داده نخواهد شد. به همین دلیل بسیاری از اساتید حق التدریس برای حفظ موقعیت و کلاس‌هایی که دارند مجبور هستند تا اعتراضات خود را بیان نکنند.

سابقه و مهارت اساتید هیچ نقشی در حقوق آن‌ها ندارد

وی بیان کرد: سابقه اساتید هیچ نقشی در انتخاب یا مزایایی برای حقوق آن‌ها ندارد. اساتید حق التدریسی در خراسان رضوی حضور دارند که بعد از ۱۵ سال تدریس کد مدرسی آن‌ها به دلایل خیلی جزئی و بی‌اهمیت تعلیق شده و روند تعلیق مشخص و شفاف نیست. انجمن صنفی اساتید حق‌التدریس خراسان رضوی در ایران جایگاه دوم انجمن‌های صنفی فعال اساتید را کسب کرده است.

شامی خاطرنشان کرد: در زمینه اشتغال اساتید حق التدریس اقداماتی در زمینه برقراری همکاری با اداره کار و تعاون با هدف برگزاری دوره‌های تقویتی و وبینارها داشته‌ایم. در زمینه خدمات رفاهی اساتید تا حد امکان تلاش خود را کرده‌ایم. جلساتی با دانشگاه فنی و حرفه‌ای برای استفاده از اساتید حق التدریس در زمینه آموزشی داشته‌ایم. علاوه بر اقدامات بالا ارتباطی با مرکز نوآوری شهرداری مشهد برقرار کرده‌ایم تا طرح‌های حوزه شهرداری را ارائه دهیم.

رئیس انجمن صنفی اساتید حق‌التدریس خراسان رضوی گفت: انجمن اساتید حق التدریس با ایجاد حلقه ارتباطی میان پتانسیل‌های علمی اساتید صورت گرفته است. استفاده از پتانسیل اساتید با هدف تشکیل گروه‌های تخصصی و شرکت‌های دانش بنیان از یک سو و از سویی دیگر مطالبه حقوق این قشر مانند برخورداری از حق بیمه و استفاده از دانش و ظرفیت استادان در دستگاه‌های اجرایی به عنوان مشاور، کارآفرین، کمک به طرح های پژوهشی و ایجاد ارتباط میان دانشگاه و صنعت مهم‌ترین اهداف این تشکل است. این انجمن یک نهاد فرا دانشگاهی است و تلاش می‌کند تا در کنار مراکز علمی در بهبود شرایط کشور قدم بردارد.

این مدرس دانشگاه افزود: مطالبه اصلی اساتید حق التدریس هویت بخشی، ایجاد امنیت شغلی و برخورداری از حداقل حقوق و مزایای ردیف‌های شغلی قراردادی مشابه است. جامعه بر بستر تلاش‌ها و علم اساتید در حال طی کردن مراحل ترقی است اما خود این اساتید از حداقل حقوق یک کارمند دولتی برخوردار نیستند. این افراد نخبه و فرهیخته صرف نظر از آنکه در کدام دانشگاه‌ها به کار تدریس می‌پردازند، بر حسب سیاست‌های موجود در دانشگاه‌ها به صورت متزلزل و بدون کمترین ثبات شغلی در جهت تحقق اهداف مورد نظر این مراکز مورد استفاده قرار می‌گیرند و ادامه فعالیت آن‌ها منوط به تصمیم سلیقه‌ای و نه قانونی افرادی است که مدیریت را برعهده دارند.

وی ادامه داد: اساتید حق‌التدریس دانشگاه‌ها جایگاه والای اجتماعی و نقش بسزایی در توسعه علم، دانش و پیشرفت کشور دارند؛ اما هیچ متولی حمایتی نداشته و مسئولان چشم خود را بر روی مشکلات عدیده معیشتی، استخدامی، رفاهی و... آنان بسته‌اند . هیچ اولویت جذب و استخدام برای استادی که بهترین سال‌های عمر خود را وقف تدریس کرده در وزارت علوم پیش‌بینی نشده است. با وجود اینکه این قشر فرهیخته بهترین سال‌های عمر خود را صرف کسب علم و دانش نمودند، اما در عمل هیچ استقبالی از علم، دانش، مهارت و تجربه آنان نشده و فاقد هرگونه تسهیلاتی هستند.

 گاهی حقوق اساتید حق التدریس، کمتر از یک کارگر معمولی است

 رئیس انجمن صنفی اساتید حق‌التدریس خراسان رضوی با بیان اینکه دستمزد اساتید حق التدریس متاسفانه سال‌ها است که افزایش ناچیزی داشته است، خاطرنشان کرد: شاید در تصور کسی نگنجد که حقوق یک استاد حق التدریس حتی از کمترین اقشار جامعه که از سواد بسیار کمی بهره می‌برند و تلاش کمتری  نسبت به این عزیزان در طول زندگی داشته‌اند نیز کم‌تر است. هیچ نظارتی بر نحوه پرداخت حقوق اندک اساتید حق‌التدریس وجود ندارد.

 شامی تصریح کرد: چطور می‌شود که در این بحبوحه کرونا، دانشگاه به خود حق می‌دهد به‌صورت یک‌طرفه قرارداد با استاد را در میانه ترم فسخ کرده و درس استاد حق‌التدریس را به اعضای هیئت علمی آن دانشگاه واگذار کند. کجای دنیا مرسوم است که استاد از داشتن نسخه‌ای از قرارداد محروم باشد و در قرارداد ذکر می‌شود که استاد تعهد می‌دهد هیچ‌ ادعایی برای بیمه و... نداشته باشد. طبق مقررات تامین اجتماعی و وزارت کار، مزایایی به کارگر مانند عیدی، پاداش، حق اولاد و... تعلق می‌گیرد اما استاد حق‌التدریس دانشگاه، فاقد همه این مزایاست.

سوء استفاده مراکز دانشگاهی از اساتید حق‌التدریس

این مدرس دانشگاه تشریح کرد: عدم امنیت شغلی از آسیب‌زننده‌ترین مسائلی است که متاسفانه هیچ تدبیری تاکنون برای آن اندیشیده نشده است و بعضی دانشگاه‌ها نیز از این معضل نهایت سوءاستفاده را کرده و اغلب به محض اینکه استادی پیگیر حق و حقوق خود شود به سادگی عذر وی را خواسته و از ادامه همکاری با او خودداری می‌کنند. بارها در خبرها شنیده‌ایم که وزارت آموزش و ‌پرورش با کمبود معلم مواجه است، منطقی است از اساتید حق‌التدریس با توان علمی و تجربه بالایشان در این راستا استفاده شود که در این باره بارها رسما درخواست کردیم؛ با این اقدام از بسیاری از هزینه‌های دولت کاسته شده و مخارج آزمون، مصاحبه، آموزش و... حذف می‌شود چراکه این اساتید قبلا همه این مراحل را طی کرده‌اند.

رئیس انجمن صنفی اساتید حق‌التدریس خراسان رضوی گفت: پس از سه سال با پیگیری همکاران در سازمان تامین اجتماعی موفق شدیم مصوبه‌ای بگیریم که خلا بیمه را خودمان پرداخت کنیم تا سابقه‌ای برای بازنشستگی لحاظ شود اما متاسفانه نرخ بیمه آنقدر بالاست که همکاران قادر به پرداخت نیستند و هیچ ماخذ حمایتی نیز وجود ندارد که از محل اعتبارات بودجه‌ای اختصاص یابد. فکر می‌کنم شعار وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی صیانت از مشاغل موجود باشد، در حالی که روزبه‌روز بر شمار اساتید حق‌التدریس که شغل خود را از دست می‌دهند، افزوده می‌شود.

مشکلات حاد معیشتی و فقدان امنیت شغلی اساتید حق التدریس

وی با اشاره به اینکه جمعیت کثیری از اساتید حق التدریس دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کشور خواستار رسیدگی به اوضاع نابسامان خود هستند، اظهار کرد: مشکلات حاد معیشتی یکی از مشکلات این قشر فرهیخته است. این جمعیت فرهیخته پس از سپری کردن بهترین سال‌های عمر خود در دانش اندوزی و ‌سپس اشاعه آن در آموزش عالی امروزه از لحاظ معیشتی دچار مشکلات عدیده‌ای هستند و از حداقل امتیازات و حقوق شهروندی بی‌بهره‌اند. فقدان امنیت شغلی نیز یکی از دیگر مشکلات این قشر است. نه تنها هیچ امیدی به تبدیل وضعیت و جذب نیست که حتی هیچ‌گونه حق اولویت در جذب یا سهمیه‌ای نیز برای این قشر لحاظ نشده است و همکاران سال‌های متمادی بی‌هیچ امیدی مشغول تدریس هستند.

قراردادهای اساتید حق التدریس بسیار ناعادلانه و ناقض قانون است

شامی با اشاره به اینکه عدم وجود مرجع نظارتی دائمی بر وضعیت این قشر موجب ایجاد مشکلات متعدد شده است، ادامه داد: هیچ مرجع نظارتی برای رسیدگی به مشکلات تعریف نشده و با مراجعه مکرر به وزارت علوم عنوان شده هیچ رابطه‌ای بین وزارت و ‌اساتید حق‌التدریس نیست و پیمانکاران مجهول‌الهویه تصمیم گیرنده هستند. قراردادهای ناعادلانه نیز از دیگر مصداق‌های مشکلات اساتید حق التدریس است. قراردادهای ما بسیار ناعادلانه و ناقض قانون است و اغلب سفید امضا از استاد تعهد می‌گیرند که هیچ گونه مطالبه حق بیمه و... نداشته باشد.

عدم تعلق هرگونه مزایای عادی به اساتید حق‌التدریس

این مدرس دانشگاه تشریح کرد: در خصوص کسر ناعادلانه ۱۰ درصد مالیات مقطوع بردرآمد بسیار ناچیز حق التدریسی، در مراجعات مکررمان به سازمان امور مالیاتی و وزارت علوم هم به هیچ نتیجه‌ای نرسیدیم و مدام هر کدام ما را به دیگری واگذار می‌کنند. هیچ گونه عیدی، سنوات و سایر موارد مصرحه در قوانین به اساتید حق التدریس تعلق نمی‌گیرد. دستمزدها بسیار ناچیز بوده و حتی با تاخیرهای سالیانه و بصورت اقساط پرداخت می‌شود، در حدی که وقتی به دست استاد می‌رسد رسما به هیچ دردی نمی‌خورد. حتی کفاف هزینه ایاب و ذهاب و ‌اینترنت مصرفی اساتید را در موقع نیاز نمی‌دهد.

رئیس انجمن صنفی اساتید حق‌التدریس خراسان رضوی تصریح کرد: چرا با وجود محرز بودن نیاز دانشگاه‌ها به مدرس و استمرار استفاده از اساتید حق التدریس هیچ اقدامی جهت رفع نیاز دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی و به کارگیری اساتید حاضر که سنوات بسیاری ضمن خدمت صادقانه در آموزش عالی راستی آزمایی شدند نمی‌شود. اساتیدی که بارها امتحان خود را به بهترین نحو پس داده‌اند و حالا وزارت علوم در صورت تمایل می‌تواند مانند وزارت آموزش و پرورش که حتی از نیروهای نهضتی و ‌مهدکودک خود هم نمی‌گذرد و همه را تبدیل وضعیت می‌کند، از این نیروی فرهیخته در جذب استفاده کند.

وی خاطرنشان کرد: از مسئولان درخواست می‌کنم تا نظارت بیشتری را بر اساتید حق التدریس داشته باشند و حمایت از نخبگان را در مقام عمل دنبال کنند. انجمن صنفی اساتید حق التدریس رابط میان صنعت و دانشگاه است و اساتید نخبه را به دیگر مراجع مانند ادارات معرفی می‌کند. همچنین از روسای دانشگاه‌ها می‌خواهم تا بهای بیشتری به اساتید حق‌التدریس بدهند و ما را در جهت تحقق نیاز اساتید حق‌التدریس یاری دهند.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۰ خرداد ۱۴۰۰ / ۰۰:۴۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1400031007134
  • خبرنگار :