پایگاه بافت روستایی همدان راه‌اندازی شد

مدیر پایگاه مجموعه روستاهای تاریخی همدان از راه‌اندازی پایگاه بافت روستایی همدان با تمرکز بر بافت روستاهای ورکانه، سیمین اَبرو و خاکو خبر داد.

اتابک صفری‌تورج در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه یکی از وظایف اساسی میراث فرهنگی حفاظت از بافت‌های تاریخی شهری و روستایی است، اظهار کرد: بافت روستاهای ورکانه، سیمین و خاکو جزء آثار ملی ایران است و حفاظت از آنها امری ضروری است‌.

وی ادامه داد: سال گذشته پیشنهاد مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان مبنی بر راه‌اندازی پایگاه‌های ملی و جهانی بافت روستایی مورد موافقت وزارتخانه قرار گرفت و اواخر سال گذشته پایگاه ملی مجموعه روستاهای تاریخی همدان که فعلاً شامل سه روستای نامبرده است، تشکیل شد.

صفری‌تورج هدف از تشکیل این پایگاه را حفاطت از بافت‌ تاریخی روستاها دانست و افزود: در رابطه با بافت‌های واجد ارزش روستایی در سال ۸۲ تفاهم‌نامه‌ای میان بنیاد مسکن کشور با سازمان میراث فرهنگی برای حفاظت از روستاهای دارای بافت ارزشمند تاریخی منعقد شد و از آن سال به بعد طرح‌های تهیه شده توسط بنیاد مسکن براساس ارزش بافت‌ها است.

این مقام مسئول مطرح کرد: پایگاه مجموعه روستاهای تاریخی همدان این اطلاعات را جمع آوری کرده و در کمیته‌های فنی مورد بررسی قرار داد اما اطلاعات به بررسی دقیق‌تر نیاز دارد، در این راستا با مشاور مجرب قراردادی منعقد شده و طی چند روز آینده کار خود را آغاز می‌کند.

وی اضافه کرد: در این مطالعات تخصصی ضوابطی برای حفاظت از بافت‌های تاریخی تهیه می‌شود و علاوه بر آن، ضوابط فرهنگی هم مدنظر است همچنین قرار است یکی از خانه‌های قدیمی با مرکزیت روستای ورکانه تملک و احیاء شود و به عنوان دفتر مرکزی پایگاه و کارگاه تسهیل‌گری آغاز به کار کند.

صفری‌تورج با تأکید بر اینکه برای انجام این فعالیت‌ها به فرهنگ‌سازی در روستاها نیاز است، گفت: اگر روستائیان راغب نباشند کار سخت می‌شود بنابراین باید آموزش‌های لازم فرهنگی به آنها داده شود و چشم‌انداز اقتصادی، توسعه پایدار و جذب گردشگر را درک کنند همچنین میراث فرهنگی از تشکل‌های حوزه میراث فرهنگی در انجام این کار خطیر استفاده خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه در سال‌های اخیر ساخت‌وسازهای غیرمجاز در روستاها انجام شده است، خاطرنشان کرد: غالب مصالح مورد استفاده در روستاهای تاریخی سنگ است که دستخوش تغییراتی شده است، پایگاه مجموعه روستاهای تاریخی همدان قصد دارد در گام نخست ساخت‌وسازهایی که در جداره معابر اصلی هستند را احیاء کند و پس از آن با ضوابطی که با همکاری بنیاد مسکن تهیه می‌شود، مجوزها را براساس نمای مورد تأیید میراث فرهنگی پیش ببرد.

صفری‌تورج درباره وضعیت ساخت‌وسازهای غیرمجاز در روستای ورکانه بیان کرد: ساخت‌وسازهای غیرمجاز در این روستا قابل اصلاح است چراکه بیشتر ساخت‌وسازها نماسازی را انجام نداده‌اند بنابراین سعی می‌کنیم الگو را براساس آنچه مورد تأیید میراث فرهنگی است، انجام دهیم.

مدیر پایگاه مجموعه روستاهای تاریخی همدان در پایان یادآور شد: سه روستای ورکانه، سیمین اَبرو و خاکو بافت مشابهی دارند، مطالعه فوق اختصاصی برای روستای ورکانه است و با اعتباری که در سال ۱۴۰۰ اخذ می‌کنیم، برای دو روستای دیگر نیز ضوابطی مشخص خواهیم کرد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱ خرداد ۱۴۰۰ / ۱۱:۲۵
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1400030100291
  • خبرنگار :