به گزارش ایسنا و به نقل از تک اکسپلوریست، اخیرا دانشمندان موسسه علوم طبیعی با تجزیه و تحلیل دادههای به دست آمده از آرایه میلیمتری بزرگ آتاکاما، موفق به کشف یک کهکشان باستانی ماریپیچی شکل شدهاند که تنها ۱.۴ میلیارد سال پس از بیگ بنگ به وجود آمده است. دانشمندان در این باره گفتند، این کهنترین کهکشان در نوع خود است که تاکنون مشاهده شده است.
"تاکافومی تسوکویی"(Takafumi Tsukui) دانشجوی تحصیلات تکمیلی دانشگاه "SOKENDAI" ژاپن و نویسنده اصلی مقاله گفت: هیجان زدهام زیرا هرگز شاهد چنین مدارک واضحی از چرخش قرص، ساختار مارپیچ و ساختار توده متمرکز در کهکشان دوردست نبودم. کیفیت دادههای آرایه میلیمتری بزرگ آتاکاما به قدری خوب بود که من توانستم جزئیات زیادی را مشاهده کنم و به نوعی حس کنم که این کهکشان در نزدیکی من است.
کهکشان راه شیری، کهکشانی مارپیچی است. تقریباً ۷۰ درصد کهکشانهای جهان مارپیچ هستند. مطالعات قبلی نشان داده است که اگر تاریخ جهان را بررسی کنیم درمییابیم که تعداد کهکشانهای مارپیچی در طول تاریخ جهان به سرعت کاهش یافته است.
کهکشانهای مارپیچی چه زمانی تشکیل شدهاند؟
دانشمندان متوجه یک کهکشان به نام "BRI ۱۳۳۵-۰۴۱۷ " در آرشیو علمی آرایه میلیمتری بزرگ آتاکاما شدند. این کهکشان که تقریباً ۱۲.۴ میلیارد سال پیش به وجود آمده است، میزبان مقدار زیادی گرد و غبار بود و نور ستاره را پنهان میکرد که این امر مطالعه دقیق این کهکشان را سخت میکرد. از آنجا که آرایه میلیمتری بزرگ آتاکاما میتوانست انتشار رادیویی یونهای کربن این کهکشان را تشخیص دهد، دانشمندان توانستند دریابند درون این کهکشان چه میگذرد. آنها دریافتند که ساختار مارپیچی کهکشان از مرکز آن ۱۵ هزار سال نوری امتداد دارد و اندازه آن یک سوم کهکشان راه شیری است. ماده بین ستارهای BRI ۱۳۳۵-۰۴۱۷ تقریباً برابر با ماده بین ستارهای کهکشان راه شیری است.
تسوکویی گفت: از آنجا که BRI ۱۳۳۵-۰۴۱۷ یک جسم بسیار دور است، در این رصد ما قادر به مشاهده لبه واقعی کهکشان نبودیم.
در اینجا ، یک سوال مطرح میشود و آن این است که چگونه این ساختار مارپیچی مشخص تنها ۱.۴ میلیارد سال پس از بیگبنگ شکل گرفته است؟ دانشمندان برای پی بردن به پاسخ این سوال، چندین دلیل احتمالی را در نظر گرفتند و اظهار کردند که علت آن میتواند تعامل آن با یک کهکشان کوچک باشد.
از آنجا که این کهکشان به طور فعال در حال تشکیل ستارگان است، دانشمندان دریافتند که گاز قسمت خارجی کهکشان از نظر گرانشی ناپایدار است و این امر برای تشکیل ستاره مناسب است. دانشمندان خاطرنشان کردند "BRI ۱۳۳۵-۰۴۱۷" نقش مهمی در مطالعه تکامل شکل کهکشان در طول تاریخ طولانی جهان خواهد داشت.
انتهای پیام