به گزارش ایسنا، این قرارداد امروز (دوشنبه، ۲۷ اردیبهشتماه) با حضور بیژن زنگنه، وزیر نفت به امضای محمد مشکینفام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران و حمیدرضا مسعودی، مدیرعامل گروه پتروپارس رسید.
هدف از این قرارداد که بهصورت بیع متقابل اجرا میشود دستیابی به تولید روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز ترش طی پنج سال است.
گاز تولیدی این میدان برای فرآورش به تأسیسات خشکی منطقه پارس ۲ کنگان منتقل میشود، در تأسیسات خشکی ابتدا میعانات گازی از گاز ترش تفکیک و سپس بهمنظور تثبیت به پالایشگاه فازهای ۱۲ و ۱۹ پارس جنوبی منتقل خواهد شد.
گاز خروجی از تأسیسات خشکی طرح فرزاد «ب» نیز برای فرآورش میان پنچ پالایشگاه موجود در منطقه پارس-۲ توزیع میشود.
فرآیند توسعه فرزاد «ب» به مراتب سختتر از پارس جنوبی است
در این مراسم رضا دهقان - معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران در توصیف سختیها و پیچیدگیهای فرآیند توسعه میدان گازی فرزاد «ب»، با بیان اینکه این میدان مشترک در مرز آبی ایران و عربستان واقع شده و عربستان در حال برداشت از این مخزن است، توضیح داد: در اجرای طرح توسعه میدان فرزاد «ب»، دو سکوی سرچاهی (فرعی و اصلی) هر کدام مشتمل بر چهار حلقه چاه تولیدی ساخته و نصب خواهد شد که تأسیسات جداسازی روی سکوی اصلی قرار میگیرد و سیال ترش که در سکوی فرعی تولید میشود با خط ۲۰ اینچی به طول سه کیلومتر به سکوی اصلی میرسد.
وی افزود: در ادامه، گاز ترش و میعانات از طریق خط لوله ۳۶ اینچی و ۱۰ اینچی هر یک به طول ۲۳۰ کیلومتر به تأسیسات دریافت گاز و جداسازی میعانات میرود و از آنجا گاز ترش به پالایشگاههای فازهای ۱۲، ۱۳، ۱۴، ۱۹ و ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی و میعانات به پالایشگاههای فازهای ۱۲ و ۱۹ واقع در منطقه پارس ۲ انتقال خواهد یافت.
معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران مدت زمان اجرای طرح را ۶۰ ماه و سرمایهگذاری آن را ۱۷۸۰ میلیون دلار اعلام کرد و گفت: با اجرای این طرح توسعه، روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز ترش یعنی معادل یک فاز پارس جنوبی، همچنین ۵ هزار بشکه میعانات گازی (معادل یکهشتم پارس جنوبی) و ۱۲۰۰ تن گوگرد از میدان فرزاد «ب» برداشت میشود.
دهقان با بیان اینکه اگرچه هدفگذاری تولید این میدان معادل یک فاز پارس جنوبی است، اما کار توسعه در این میدان به مراتب سختتر از پارس جنوبی است، در این باره توضیح داد: گاز میدان فرزاد، گازی خشک است. دمای این مخزن ۱۲۸ درجه سانتیگراد و فشار مخزن ۹ هزار PSI است که هم دما و هم فشار حدود ۲ برابر پارس جنوبی است. ترکیبات گوگردی در سیال تولیدی ۳۶ هزار PPM یعنی در مقایسه با پارس جنوبی حدود هشت برابر و ناخالصیهای گاز مثل نیتروژن و گاز کربنیک هم نسبت به پارس جنوبی حدود سه برابر است، همچنین این میدان در فاصله ۲۳۰ کیلومتری از خشکی قرار دارد که از این حیث نیز دو برابر فاصله پارس جنوبی تا خشکی است.
دهقان با اشاره به اینکه این مقایسه نشان میدهد در میدان فرزاد با پیچیدگیها و عدمقطعیتهای بسیاری روبهرو هستیم و مجموع این عوامل، عملیات حفاری، استخراج، انتقال گاز به خشکی و فرآورش گاز را سخت خواهد کرد، ادامه داد: خط لوله انتقال گاز میدان فرزاد، سختترین خط لوله دریایی خواهد بود که در کشور اجرا میشود.
معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران نتیجهگیری کرد: طبیعی است در چنین شرایطی، توسعه این میدان در مرحله طراحی نیازمند دانش و فناوری پیشرفته و در مرحله تأمین تجهیزات، نیازمند تجهیزاتی با تکنولوژیهای بالا و آلیاژهای خاص و مقاوم در برابر خوردگی است.
وی درباره انتخاب پتروپارس بهعنوان پیمانکار این طرح توسعه هم گفت: پتروپارس بهدلیل حضور موفق در میدان مشابه یعنی میدان پارس جنوبی، بهترین گزینه برای توسعه فرزاد «ب» تشخیص داده شد و امیدواریم در این میدان نیز حضور موفقی داشته باشد.
میدان مشترک گازی فرزاد «ب» در محدوده بلوک فارسی در نوار مرزی ایران و عربستان و در فاصله نزدیک ۲۰ کیلومتری جزیره فارسی واقع شده که بر اساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، مقدار گاز درجای آن حدود ۲۳ هزار میلیارد فوتمکعب برآورد شده است و مقدار میعانات گازی آن حدود ۵۰۰۰ بشکه در ازای هر میلیارد فوتمکعب گاز تخمین زده میشود.
انتهای پیام