کاهش یا افزایش صادرات؟/ نظر تجار با مسئولان متفاوت است

این روزها و ماه‌ها با افزایش التهابات اقتصادی، تجار و بازرگانان با مشکلات زیادی در بحث صادرات محصولات تولیدی در کشور مواجه هستند، نوسانات نرخ ارز، تحریم‌های اقتصادی، انسداد مرزها در سال گذشته به‌علت شیوع کرونا و ..... از جمله مشکلات تولیدکنندگان در صادرات محصولاتشان بود، آمارهای ارائه شده از سوی گمرک در سال‌جاری نشان‌دهنده افزایش میزان صادرات است، اما تجار از کاهش انگیزه برای صادرات خبر می‌دهند.

به گزارش ایسنا، قطعا صادارت برای واحدهای تولیدی بزرگ یک امر ضروری محسوب می‌شود تا بتوانند با این کار در گود رقابت بمانند و همچنین از این طریق بخشی از هزینه‌های بالای تولید را نیز جبران کنند، موانع پیش‌روی تولید و صادرات می‌تواند موجب بی‌انگیزگی و ناامیدی فعالان در این حوزه شود.

نوسانات نرخ ارز در یکسال اخیر به بالاترین میزان خود رسیده است، افزایش و کاهش یکباره  نرخ ارز به سرعت تاثیر خود را بر تولید و صادرات می‌گذارد، اگر مواد اولیه واحد تولیدی با نرخ ارز بالا تهیه شود و به یکباره نرخ ارز کاهش پیدا کند، قطعا تولیدکننده اگر بخواهد با نرخ ارز پایین محصول خود را صادر کنند دچار مشکل خواهد شد و صادرات برای او سودمند نیست.

برخی از واحدهای تولیدی بزرگ برای سرپا ماندن در این تلاطم اقتصادی نیازمند صادرات محصول به خارج از کشور برای ارزآوری و تامین مواد اولیه هستند، اگر حمایت لازم از صادرکنندگان صورت نگیرد، این قشر با مشکلات بسیاری مواجه خواهند شد.

عموما ارزش ریالی کالاهای صادراتی براساس نرخ ارز محاسبه می‌شود، اگر نرخ ارز چند برابر شود، اما میزان صادرات نیز تغییر محسوسی نداشته باشد، خواه ناخواه ارزش کالای صادراتی به چند برابر افزایش پیدا می‌کند و در آمارهای ارائه شده نیز تاثیرگذار خواهد بود.

افزایش صادرات در چهارمحال و بختیاری

اسماعیل الله‌دادی مدیر گمرگ چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه صادرات محصولات تولیدی در استان از طریق گمرک استان و سایر گمرکات در کشور انجام می‌شود، اظهار کرد: در ۱۰ ماهه ابتدایی سال ۹۹ حدود ۴۱ میلیون دلار صادرات از استان به خارج از کشور داشتیم، همچنین در دوماهه پایانی سال گذشته حدود ۵۰ میلیون دلار کالا از استان صادر شده است.

وی ادامه داد: در سال گذشته مجموعا ۳۳.۵ میلیون دلار کالا از گمرک چهارمحال و بختیاری به کشورهای خارجی کالا صادر شده است، از نظر ارزشی صادرات کالا از استان ۲۷ درصد کاهش صادرات را نشان می‌دهد، اما صادرات از گمرک استان افزایشی بوده است.

الله‌دادی بسته بودن مرزها به‌علت شیوع کرونا در چند ماهه ابتدایی سال ۹۹ و تحریم‌های اقتصادی را عامل کاهش صادرات در سال گذشته عنوان کرد و گفت: خوشبختانه با باز شدن مرزها با افزایش ۲۳۹ درصدی صادرات در فروردین‌ماه سال‌جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شدیم.

مدیرکل گمرگ چهارمحال و بختیاری بیان کرد: ورود محصولات پتروشیمی لردگان به چرخه صادرات در استان در افزایش صادرات در  تاثیرگذار بوده است، اما در صادرات سایر محصولات افزایش چندانی نداشتیم.

کاهش صادرات در شش ماه اخیر

 هاشمی یکی از تولید و صادرکنندگان ماشین‌آلات کشاورزی در چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه میزان صادرات محصولات تولیدی‌اش در شش ماه گذشته به‌شدت کاهش پیدا کرده است، اظهار کرد: معمولا تحریم و کرونا تاثیر چندانی بر صادرات نداشت، در حال حاضر نوسانات نرخ ارز مشکل اصلی صادرکنندگان است.

وی افزود: قیمت مواداولیه در کشور بسیار بالا رفته است، قیمت ارز نیز ثبات چندانی ندارد، به‌طور مثال کالا با قیمت بالایی در کشور تولید می‌شود، وقتی نرخ ارز به یکباره کاهش پیدا می‌کند، این تعادل در بازارهای صادراتی بر هم می‌خورد و تولیدکننده اگر بخواهد با نرخ ارز پایین کالای خود را صادر کنند، متضرر می‌شود.

هاشمی با بیان اینکه صادرات در چند سال اخیر افزایش چندانی نداشته است، توضیح داد: مسئولان این حوزه عموما میزان صادرات را بر اساس ارزش ریالی کالا عنوان می‌کنند، نرخ ارز از سال ۹۸ تاکنون حدود چند برابر افزایش پیدا کره است، بنابراین اگر میزان صادرات نیز کاهشی باشد با افزایش چند برابری نرخ ارز، ارزش ریالی کالای صادر شده نیز به همین میزان افزایش پیدا خواهد کرد و آمار صادراتی نیز خواه ناخواه افزایشی می‌شود.

این صادرکننده نمونه چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: اگر ثبات در نرخ ارز وجود نداشته باشد، هم‌چنان صادرکنندگان با مشکلات زیادی در حوزه صادرات مواجه خواهند بود.

کرونا به صادرات ضربه وارد کرد

خلیل شریفی صادرکننده بادام در چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه تعداد کالاهای صادراتی در استان افزایش داشته است، اظهار کرد: به همین دلیل این افزایش کالا بر میزان صادرات نیز تاثیرگذار بود، اما این افزایش نیز محدود است.

این صادرکننده برتر با اشاره به اینکه افزایش نرخ ارز بر صادرات نیز تاثیرگذار است، گفت: متاسفانه افزایش قیمت ارز بر روی قیمت بادام در بازارهای صادراتی تاثیر نداشت و افزایش قیمت متناسب با افزایش نرخ ارز نبود، به‌همین علت میزان تقاضای کشورهایی نظیر هند برای خرید این محصول بالا رفت و این مسئله باتوجه به افزایش هزینه‌های تولید به کشاورزان و باغداران ضرر وارد کرد.

وی با اشاره به اینکه کرونا بر روی صادرات و اقتصاد کشور تاثیرگذار بود، یادآور شد: در چند ماه ابتدایی شیوع کرونا مرزها مسدود و امکان صادرات وجود نداشت، باوجود باز شدن مرزها و رونق صادرات ضرر وارده به تولیدکنندگان و صادرکنندگان جبران نشد.

نوسان ارز باعث کاهش صادرات در یکسال اخیر شده است

احمدی مدیرعامل شرکت تش‌گاز و یکی از صادرکنندگان کالا در چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص وضعیت صادرات در استان، اظهار کرد: صادرات کالا در یکسال گذشته کاهش داشته است، این کاهش صادرات در واحد تولیدی تش‌گاز در سال 1400 به بالای 80 درصد نیز رسیده است.

وی با اشاره به موانع پیش پای روی تولیدکنندگان و صادرکنندگان، توضیح داد: واحدهای تولیدی برای تامین مواداولیه با مشکلات بسیاری روبرو هستند، بروکراسی اداری در بورس، تهیه ارز، سامانه‌های سازمان صمت و ... مشکلات بسیاری را برای تولیدکنندگان به‌وجود آورده است و در هنگام مراجعه به مسئولان استانی، آن‌ها اعلام می‌کنند دستورالعمل‌ها و قوانین کشوری است و ملزم به اجرا هستیم.

احمدی با بیان اینکه برای تهیه مواد اولیه تولید در داخل باید از طریق بورس اقدام کنیم، عنوان کرد: عرضه مواد اولیه در بورس باعث دلال‌بازی و افزایش بی‌رویه قیمت مواداولیه شده است، وقتی مواداولیه با قیمت بالا تهیه شود، قیمت تمام شده کالا نیز بالتبع آن افزایش پیدا خواهد کرد و این مسئله موجب می‌شود واحدهای تولیدی توان رقابت با بازارهای خارجی را برای فروش محصول نداشته باشند.

رئیس انجمن صنایع فلزی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: نوسان قیمت ارز یکی از دلایل کاهش صادرات است، با افزایش قیمت دلار، قیمت مواد اولیه نیز افزایش پیدا می‌کند، اما با کاهش آن قیمت‌ها تغییری نمی‌کند، زمانی‌که واحد تولیدی مواداولیه را با قیمت بالا تهیه می‌کند، برای صادرات باید محصول را با قیمت روز ارز در بازار خارجی ارائه دهد که این مسئله باعث متضرر شدن تولیدکننده در صادرات می‌شود.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۰۵:۴۵
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1400022013324
  • خبرنگار :