در نشست کوپوس مطرح شد

لزوم توجه بیشتر به پژوهش‌های حرارتی در دنیا

عضو هیأت علمی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران در ۵۸ امین نشست کوپوس خواستار توجه بیشتر جامعه جهانی به پژوهش‌های حرارتی، به ویژه سنجش از دور مادون قرمز حرارتی شد.

به گزارش ایسنا، دکتر سید کاظم علوی پناه در سخنانی با عنوان «کاربردهای حال حاضر و آینده داده‌های سنجش از دور حرارتی در مطالعات گرمایش جهانی» در ۵۸ امین نشست کوپوس که به صورت مجازی در اتریش برگزار شد، سخنان خود را حول سه محور ارائه داد.

استاد دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران در محور اول سخنرانی خود به نقش حرارت، از پیدایش جهان تا مرگ جهان، پرداخت و بیان داشت که هیچ پدیده یا تغییری اعم از فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و حتی احساس بدون تغییر در حرارت و دما امکان ندارد. از این‌ رو، جهان باید به موضوع پژوهش‌های حرارتی به ویژه سنجش از دور مادون قرمز حرارتی بیشتر بپردازد.

دکتر علوی پناه در ادامه حرارت را شاخصی از هوشمندی جهان دانست و از هوشمندی تعریف خاص ارائه کرد. وی هوشمندی را هرگونه عکس‌العمل حرارتی در برابر عمل دانست و افزود: مهم‌ترین ویژگی حرارت آن است که از راه دور هم می‌توان حرارت و دما را با سنجنده‌های مادون قرمز حرارتی از جمله ماهواره‌ها مورد بررسی و اندازه‌گیری قرار داد.

دکتر علوی پناه در محور پایانی سخنان خود خاطرنشان ساخت که داده‌های سنجنده‌های ماهواره‌ای در مناطقی که دمای سطح زمین خیلی بالاست رفتارهای متفاوتی در برآورد دما نشان می‌دهند که این میزان اختلاف برای چندین منطقه بیابانی خاورمیانه و به‌ویژه برای بیابان لوت بسیار حائز اهمیت است.

بر همین اساس، وی تاکید کرد که براساس پژوهش‌های انجام شده، بیابان لوت ایران مکانی مناسب برای کالیبره کردن سنجنده‌های مادون قرمز حرارتی ماهواره‌ای بر روی سطوح خاص است و به دانشمندان و سازمان‌های مرتبط از جمله ناسا پیشنهاد همکاری روی این موضوع را ارائه داد.

لازم به یادآوری است که این نشست تخصصی از روز دوشنبه ۱۹ آوریل آغاز شد و پس از یک هفته، در روز ۲۸ آوریل به کار خود پایان داد.

کوپوس زیر کمیته علمی-فنی کمیته «استفاده صلح آمیز از فضای ماورای جو سازمان ملل متحد»(COPUOS-United Nations) است که همه ساله در اتریش برگزار می‌شود و در آن متخصصان منتخب و برجسته از کشورهای مختلف جهان دستاوردهای علمی و تحقیقاتی خود را ارائه می‌کنند.

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه تهران؛ دکتر علوی پناه و گروه سنجش از دور و ج. آی. اس دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران علاوه بر مناطق بیابانی، پژوهش‌های کاربردی دیگری نیز بر روی موارد حرارتی به ویژه جزایر حرارتی شهرها و تغییر اقلیم و گرمایش جهانی انجام داده‌اند که می‌تواند مورد استفاده محققین دیگر کشورها قرار گیرد.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ / ۱۷:۰۹
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1400021611039
  • خبرنگار : 30165