دکتر حسین اصغری ثانی در گفتوگو با ایسنا با تاکید بر اینکه نباید مذاکرات ایران و عربستان را جدا از مذاکرات وین و مذاکرات صلح در افغانستان ببینیم، اظهار کرد: مهمترین اولویت بایدن در سیاست خارجه، چین است و از طرفی چین نیز هزاران میلیارد دلار صرف توسعه جاده ابریشم جدید کرده که باعث برقراری ارتباط تجاری بین این کشور با شصت کشور مختلف، مخصوصا کشورهای اروپایی میشود.
وی ادامه داد: به علاوه منطقه جنوب غرب آسیا و خاورمیانه یک جایگاه ویژهای در جاده ابریشم جدید دارد. منابع انرژی و معدنی بسیار خوبی در این منطقه وجود دارد و اگر چینیها بتوانند بر روی این منطقه مسلط شوند، چالشی جدی پیش روی آمریکا خواهد بود.
این تحلیلگر مسائل بینالملل با بیان اینکه تمامی مذاکرات و اتفاقاتی که اخیرا در خاورمیانه رخ داده را باید در یک بسته دید، افزود: قدرتهای بزرگ جهانی سعی در حل بحرانها در قالب این بسته دارند. با توجه به سرمایهگذاری عظیم چین در جاده ابریشم که بخش مهمی از آن در منطقه پرتنش جنوب غرب آسیا قرار میگیرد، لذا اگر چینیها بخواهند ایده خود را عمل کنند، این منطقه باید به ثبات سیاسی برسد.
اصغری با اشاره به اینکه ایران به عنوان یک کشور گرهگشا در مرکز جاده ابریشم قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: از طرفی ما یک قرارداد راهبردی ۲۵ ساله با چین امضا کردیم. انتظاری که چینیها از توافق وین دارند، این است که روابط ایران با جهان ترمیم یابد و ایران به بازارهای مالی بینالمللی بازگردد تا از این طریق بحرانهای خاور میانه حل شود.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد مذاکرات ایران و عربستان از مدتها پیش شروع شده و الآن رسانهای شده است، بیان کرد: آمریکاییها تصمیم دارند از منطقه خارج شوند، اما میدانند که این منطقه را نمیتوانند همین طور پرتنش رها کنند، بنابراین آنان نیز سعی دارند با احیای برجام مانع روابط استراتژیک ایران و چین شوند. لذا دولت آمریکا سعی دارد روابط کشورش با ایران را بهبود بخشد و در همین راستا سعودیها را به ارتباط و مذاکره با ایران ترغیب کرده است و اینکه سعودیها پای میز مذاکره با ایران نشستهاند، بیشتر تحت تاثیر سیاست خارجه آمریکا است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل اضافه کرد: اینکه ایرانیها و سعودیها چه انتظاری از این توافق دارند، تا حدودی روشن است. سعودیها در باتلاق جنگ یمن گیر افتادهاند، در عراق و سوریه هزینههای سیاسی، اقتصادی و نظامی زیادی کردهاند و نتایج دلخواه خود را هم نگرفتند و مشروعیت سیاسی خود را در جهان اسلام و خاورمیانه از دست دادهاند و به حمایت از بنیادگرایی و تروریسم متهم شدهاند.
اصغری ادامه داد: دولت عربستان سعودی به پیشاهنگی بن سلمان، قصد دارد تصویر دیگری از این کشور معرفی کند. در حاشیه خلیج فارس، کشورهایی مانند قطر و امارات در طول سالهای مختلف در حوزههای مختلفی تصاویر خوبی از خود ایجاد کردهاند، اما دولت سعودی به دلایل سنتی این کار را نکرده و نگاه جدید بن سلمان، نگاهی صرفا مبتی بر ساخت تصویری جدید از عربستان در مجامع بینالملل است.
وی افزود: این تصویر جدید زمانی میتواند شکل بگیرد که آن تصویر خشن و بنیادگرایی از عربستان وجود نداشته باشد و یا تلطیف شود. بنابراین راهی برای سعودیها نمانده است، مگر اینکه خود را از این بحرانها خارج کنند و قدم اول هم به نظر من توجه به نقش و جایگاه ایران در منطقه است و به نظر میرسد این مذاکرات تا حدی راه سعودیها را هموار کند.
این تحلیلگر مسائل بینالملل با بیان اینکه سعودیها در خصوص اهداف سیاست خارجه ایران دچار یک اشتباه استراتژیک شدهاند، گفت: ترکیه، ایران و عربستان در حال رقابت برای تبدیل شدن به هژمونی منطقه هستند و همین باعث شده این سه کشور به یکدیگر نگاه منفی داشته باشند. به نظر میرسد این گفتوگوها گامی رو به جلو برای حل اختلافات است.
اصغری بیان کرد: شاید ایران و عربستان هر دو دچار سوء تفاهمهایی نسبت به اهداف یکدیگر شدهاند و این مذاکرات تا حدی خواهد توانست این مشکلات را رفع کند، از رقابت تسلیحاتی و خشونت بیشتر در منطقه جلوگیری کند و صلح و ثبات را حداقل به صورت نسبی به منطقه جنوب غرب آسیا بازگرداند.
وی تصریح کرد: ما باید بتوانیم یک سیاست همسایگی درستی را طراحی و اجرا کنیم تا مانع از افزایش عادیسازی روابط بین کشورهای اسلامی و اسرائیل شویم. به نظر میرسد بخشی از سیاست ایران همین است و با ایجاد گفتوگو بین کشورهای اسلامی، در حال پیگیری ایده صلح هرمز است تا امنیت منطقه بیشتر از اینکه تحت تاثیر قدرتهای فرامنطقهای باشد، توسط خود کشورهای منطقه تامین شود.
اصغری ضمن اظهار امیدوار نسبت به نتیجه مذاکرات بین ایران و عربستان و حل شدن مشکلات بین این دو کشور، عنوان کرد: امیدوارم به زودی دوباره روابط دیپلماتیک بین این دو کشور مانند سابق برقرار شود.
انتهای پیام