به گزارش ایسنا، با وجود اقداماتی که در سال گذشته و به ویژه در آبان ماه و طی مصوبات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت برای تسهیل ترخیص کالا از گمرک و بنادر در دستور کار قرار گرفت ،همچنان برخی مسائل موجب مشکلاتی در این جریان شده است.
این در حالی است که طبق آخرین گزارش گمرک، تا پایان فروردین ماه سال جاری در مجموع ۴.۲ میلیون تن کالای اساسی در بنادر دپو شده است که از این میزان حدود ۳.۱ میلیون تن در بندر امام خمینی (ره) دپو شده است و در مجموع با احتساب کالاهایی که در شناورهای کنار اسکله و یا منتظر در لنگرگاه برای تخلیه هستند بیش از ۵.۲ میلیون تن کالای اساسی در گمرک و بنادر وجود دارد.
اما اخیرا طی جلسه معاونت اقتصادی دولت و دستگاه های مربوطه در حوزه تجارت بررسی هایی در رابطه با مشکلات اصلی در اظهار، ترخیص و انتقال کالاهای اساسی به بازار صورت گرفته و پیشنهاداتی در این رابطه مطرح شد که در نهایت در قالب گزارشی به رئیس جمهور اعلام شده است.
این که در این رابطه چه مسائلی مطرح بوده و چه پیشنهاداتی ارائه شده است، ارونقی -معاون فنی گمرک ایران- به ایسنا توضیحاتی ارائه کرد که نشان داد حداقل شش مانع در کندی ترخیص کالاهای اساسی سهم داشته و برای تعدیل آنها هشت پیشنهاد مطرح شده است.
باز هم تامین ارز در صدر قرار گرفت
این مقام مسئول در گمرک ایران با اشاره به برخی مشکلات اصلی اعلام شده در رابطه با اظهار، ترخیص و انتقال کالاهای اساسی به بازار گفت: مشکلات تأمین و انتقال ارز ترجیحی از عمده این مسایل است که در کنار آن عدم صدور اعلامیه تامین ارز به صورت اعتباری برای کلیه صاحبان کالا که با رویه اعتباری کالاهای اساسی را وارد بنادر و گمرک کرده اند نیز مورد توجه خواهد بود.
وی ادامه داد: طولانی شدن زمان صدور مجوزهای قانونی، تطویل در صدور مجوز بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی، عدم وجود ناوگان حمل و نقل متناسب با موجودی کالاهای ترخیص قطعی شده و همچنین عدم تمکن مالی برخی صاحبان کالا جهت پرداخت حقوق ورودی از جمله مسائلی است که پیش روی ترخیص کالاها قرار دارد.
تخصیص تامین ارز روان شود
معاون فنی گمرک ایران در مورد این که چه پیشنهاداتی در رابطه با تسهیل شرایط موجود ارائه شده است، بیان کرد که هر یک از دستگاه های مربوطه به ویژه بانک مرکزی، گمرک ایران و وزارت صمت باید اقداماتی را جهت تسریع ترخیص کالا در دستور کار قرار دهند ، این در حالی است که در این جلسه پیشنهاد شد بانک مرکزی در رویه ارائه تخصیص و تامین ارز تا حد امکان تعدیلات لازم را به عمل آورده تا واردات کالاهای اساسی روان تر صورت بگیرد.
اعلام درخواست وارد کنندگان به صورت اعتباری به بانک
به گفته ارونقی، گمرک ایران نیز باید به تمامی اشخاصی که واردات به صورت اعتباری انجام داده اند اعلام کند که درخواست خود را به بانک مرکزی اعلام و این بانک نیز در اسرع وقت نسبت به موافقت با درخواست آنها اقدام کند.
ترخیص ۹۰ درصدی تمدید شود
معاون فنی گمرک ایران از دیگر پیشنهادات ارائه شده در این رابطه را موضوع ترخیص ۹۰ درصدی کالاهای اساسی اعلام کرد و گفت: براساس مصوبه آبان ماه سال گذشته ستاد تنظیم بازار، مجوز ترخیص ۹۰ درصدی کالاهای اساسی صادر شده بود که تا اسفندماه در جریان قرار داشت، اما لازم است که این مجوز تمدید شده و تمامی دستگاه های اجرایی در مورد آن هماهنگ باشد.
گمرک مانع از متروکه شدن کالاهای ترخیص درصدی شود
وی افزود: در این رابطه پیشنهاد شد تا گمرک ایران باید از متروکه کردن کالاهای اساسی ترخیص درصدی تا تعیین تکلیف نهایی کالا جلوگیری کرده و این امکان را داشته باشد تا نسبت به جایگزینی درصدی از کالاهای اساسی جدیدالورود به جای اقلام قبلی جهت جلوگیری از فساد آن اقدام کند.
و اما تکلیف وزارت جهاد در بازارگاه...
ارونقی همچنین در مورد سامانه بازارگاه یادآور شد که پیشنهاد شده وزارت جهاد کشاورزی در مهلت زمانی تعیین شده تخلیه کالاهای اساسی نسبت به تادیه مجوز سامانه بازارگاه اقدام کرده و هیچ گونه ایستایی از جهت صدور مجوز بازارگاه در تشریفات ترخیص کالا ایجاد نشود. ضمن این که صدور مجوز سیستمی قرنطینه نباتی به عنوان یکی از مجوزهای قانونی مربوط به کالاهای اساسی به منزله صدور مجوز بازارگاه تلقی شود.
معاون فنی گمرک ایران ابراز امیدواری کرد که در صورت موافقت رییس جمهور با پیشنهادات مطرح شده و هماهنگی دستگاه های مربوطه، زمینه تسهیل و ترخیص کالاهای اساسی بیش از گذشته فراهم شود.
انتهای پیام