برای زادروز فرامرز پیلارام، از بنیانگذاران نقاشی‌خط

دنیای دیگری از خط ساخت

فرامرز پیلارام را اغلب با رنگ و بوی منحصر به فرد آثارش می‌شناسند. هنرمندی که با به‌کارگیری خط در نقاشی، شکل تازه‌ای به هنر خوشنویسی بخشید و آن را از چارچوب‌های سنتی خارج کرد. هنرمندی که ایرانی بودن آثارش غیرقابل انکار است.

به گزارش ایسنا، فرامرز پیلارام ۲۱ فرودین ۱۳۱۶ در تهران به دنیا آمد و جریان زندگی هنری او به‌گونه‌ای پیش رفت که نامش به دو جریان مهم هنر مدرن ایران، یعنی نقاشی‌خط و مکتب سقاخانه پیوند خورد. او به همراه چند تن دیگر از هنرمندان هم‌دوره خود در سال‌هایی که جریان مدرنیسم خیل زیادی از هنرمندان را به خود جذب کرده بود، سبکی را پایه نهادند که بعدها مکتب سقاخانه‌ای نام گرفت. 

پیلارام همواره به دنبال به تصویر کشیدن نمادهای اصیل ایرانی در آثارش بود و بر همین اساس هم در کارهای اولیه مُهرهایی را که در قدیم به جای امضا از آن استفاده می‌کردند، بزرگ‌نمایی و در زمینه‌ کتیبه‌ای استفاده و در عین حال نمادهای مذهبی و معماری ایرانی را هم با اشکال هندسی ترکیب کرد؛ اما در ادامه و در مسیر زندگی هنری به سراغ فرم‌ها و ترکیب‌بندی‌های حروف نستعلیق خوشنویسی با نقاشی رفت ایرانی رفت.

او که از چهره‌های شناخته‌شده در میان موج نو سنت‌گرای هنرمندان دهه ۴۰ بود، تأثیر مهمی در شکل‌گیری و پیشرفت هنر نقاشی‌خط داشت. پیلارام خط را با نگاهی نقاشانه وارد آثار خود کرد و توانست آثار منحصربه‌فردی در سبک نقاشی‌خط از خود به جا بگذارد. بافتی منسجم از درهم‌آمیختگی حروف و کلمات و ترکیب آنها با رنگ‌های متضاد از مهمترین ویژگی آثار نقاشی‌خط پیلارام به حساب می‌آمد.

در کارهای دهه ۴۰ پیلارام بداهه‌نویسی و رنگ‌گذاری‌ها جایگاه ویژه‌ای دارند. تکرار چندین و چندباره یک کلمه یا ترکیب‌های موازی از برخی حروف کشیده یا دایره‌وار در سطح بوم سبک اختصاصی پیلارام محسوب می‌شد؛ سبکی که به باور بسیاری از کارشناسان الهام‌بخش هنرمندان زیادی در نسل‌های بعدی بوده است.

پیلارام هنرمند پرکاری بود و بسیاری او را از بنیانگذاران سبک نقاشی‌خط در دنیای هنر می‌دانند. خودش در توصیف این سبک از آثارش گفته بود که «من آنقدر از خط خارج می‌شوم که چیزی که در تصاویر من دیده می‌شود دیگر خط نیست و خصوصیات کلی خط در آن از بین می‌رود، اما این بدان معنی نیست که لطمه‌ای به خط زده‌ام. بلکه دنیای دیگری از خط برای خویش ساخته‌ام.»

در نهایت اما عمر کوتاهش اجازه نداد تا او بتواند فرصت بیشتری برای خلق آثار جدید داشته باشد. پیلارام شهریور ۶۲ و در سن ۴۶ سالگی درگذشت.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۱ فروردین ۱۴۰۰ / ۱۳:۴۸
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 1400012110818
  • خبرنگار : 71548