به گزارش ایسنا به نوشته نشریه پولتیکو، یک مقام ارشد وزارت امور خارجه در پایان هفتهای که رایزنیهای هسته ای در پایتخت اتریش درباره بازگشت به توافق سال 2015 در جریان بود، موضع ایالات متحده درخصوص تحریم ها را روشن کرده است.
بنا به نوشته پولتیکو، اظهارات این مقام آمریکایی در پی توئیت محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران مطرح شده که در آن گفته است، تمامی تحریم های دوران ترامپ می بایست پیش از بازگشت کامل ایران به توافق لغو شوند.
این نشریه مینویسد: دولت بایدن روز جمعه هشدار داده است که علی رغم فشارهای ایران برای انجام این کار، همه تحریمهای اقتصادی را که دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا علیه ایران اعمال کرده، لغو نخواهد کرد. این در حالی است که دو کشور برای احیای توافق هسته ای تلاش می کنند.
این مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس تلفنی با خبرنگاران گفت: هنوز سوال درباره جدی بودن هدف و اینکه قصد بازگشت به پایبندی (به توافق هسته ای) از سوی ایران متقابل خواهد بود یا نه، همچنان باقی است. ما نشانه هایی از آن را دیدیم اما مطمئناً کافی نیست.
پولتیکو با اشاره به مذاکرات ایران و 1+4 در وین و حضور تیم آمریکایی در پایتخت اتریش برای اطلاع از این گفت وگوها نوشت: تیمی که جو بایدن به رهبری راب مالی نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران به وین اعزام کرده، گزینه های مختلفی را برای بازگشت به توافق برجام مورد بررسی قرار داده است.
این نشریه می نویسد: تیم رابرت مالی تحریم های زیادی را که طی سال های ریاست جمهوری ترامپ علیه ایران وضع شده و دوباره اعمال شده است، غربال می کند. در حالی که بسیاری از این تحریم ها به وضوح برنامه هسته ای ایران را هدف قرار می دهد، دستیاران ترامپ به طور عمدی سایر موارد را تحت عنوان های دیگری طبقه بندی کردهاند، همچون سوابق حقوق بشر، انچه حمایت از تروریسم خوانده شد یا برنامه موشکی بالستیک ایران. تیم بایدن باید تصمیم بگیرد که به نظر او کدام تحریم ها به طور قانونی طبقه بندی شده اند و باید حفظ شوند و کدام یک اقدامی محرمانه برای تحریم ایران به دلیل برنامه هستهای اش بوده است و در صورت بازگشت آمریکا به توافق باید لغو شود.
این مقام آمریکایی همچنین مدعی شده است که توافق هسته ای اصلی به ایالات متحده اجازه می دهد ایران را به دلایل غیر هسته ای تحریم کند. اگر تیم بایدن تصمیم بگیرد که تحریم دوران ترامپ به دلایل قانونی دیگری اعمال شده است، ملزم به لغو این تحریم ها نیست. وی در ادامه بدون ارائه جزئیات مدعی شد که برخی از این تحریم ها، قانونی هستند.
این در حالی است که محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه ایران به وضوح در یک پیام توئیتری تصریح کرد که آمریکا می بایست گام اول را بردارد و تمام تحریم های وضع شده علیه این کشور را لغو کند، سپس ایران تاثیر لغو تحریم ها را راستی آزمایی خواهد کرد. وی تاکید کرد که تمام تحریم های دوران ترامپ ضد برجام بوده است.
این مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا با ادعای اینکه ایرانی ها برای احیای برجام جدی نیستند، گفت: ما دقیقاً نمی دانیم که منظور آنها از راستی آزمایی رفع تحریم ها چیست. ما از جزئیات بیشتر ودقیق درباره آنچه آنها در ذهن دارند، استقبال خواهیم کرد.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود افزود: یکی از جنبه های پیچیده این مذاکرات ماهیت غیرمستقیم بودن آن است. اگر آمریکا بتواند به طور مستقیم با ایرانی ها ملاقات کند، خرسند خواهند شد اما ایرانی ها تاکنون برای نشست بر سر یک میز اعلام آمادگی نکرده اند.
به گزارش ایسنا، این موضع گیری در حالی مطرح می شود که مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده اند، باتوجه به اینکه برجام پیشاز این مورد مذاکره قرار گرفته و پیش از این به امضا رسیده و حتی به تصویب شورای امنیت سازمان ملل نیز رسیده است، دیگر آمریکا نیازی به مذاکره مجدد بر سر آن و بازگشت به تعهداتش در توافق ندارد.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان نیز در مصاحبه خود با شبکه سی.ان.ان در پاسخ به این سوال که آیا مذاکرات وین به گفت وگوهای مستقیم میان تهران و واشنگتن منجر خواهد شد؟ خاطر نشان کرد: هیچ نیازی به مذاکره جدید (با آمریکا) وجود ندارد زیرا تمامی جزئیات برجام یک بار پیش از این مذاکره شده است. آنچه ما اکنون در کمیسیون مشترک برجام انجام می دهیم، تهیه فهرست کامل تحریم هایی است که آمریکا باید لغو کند. ۱+۴ نیز کانال هایی برای گفت وگو با آمریکا و اطلاع از تفکرشان دارد. آمریکا باید به نقطه ای برسد که ما بتوانیم اجرای توافق توسط آنها را راستی آزمایی کنیم.
وی ادامه داد: اینکه ایران و آمریکا بتوانند دوباره با یکدیگر مذاکره کنند به این بستگی دارد که آیا واشنگتن به توافق و میز مذاکرات برجام که همه بر سر آن حاضر هستند، بازمی گردد. آن زمان گفت وگوها ادامه خواهد داشت اما تا آن موقع، هیچ گفتوگو یا مذاکره مستقیم یا غیرمستقیمی میان دو طرف وجود نخواهد داشت.
انتهای پیام