ابراهیم جلیلی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه طاق گنبدی یخدان میرفتاح در اثر بارندگی شدید در فروردین ۹۸ فرو ریخت، افزود: این یخچال از سه قسمت تشکیل شده که شامل یخدان با حدود شش متر در عمق زمین، یک چاه دفع آب به عمق پنج متر، ساقه یا پایه گنبد با حدود چهار متر که از مصالح سنگ و خشت و آجر است و قسمتی که محل زخیره یخ بوده تحت عنوان یخدان و ساقه که این قسمتها کاملاً سالم است.
وی با بیان اینکه قسمت فروریخته بنا گنبدی است که برای جلوگیری از تابش مستقیم نور به یخ داخل یخدان روی آن زده شده و باعث تهویه و دیرتر آب شدن یخها می شده است، اضافه کرد: یک دیوار سایهانداز کنار یخدان وجود داشته که بین ۴۰ یا ۵۰ سال قبل و پیش از ثبت ملی بنا از بین رفته و سه حوض داشته که آب قنات را در زمستان درون آنها میریختند تا یخ بسته سپس داخل یخدان بریزند.
جلیلی با رد این قضیه که برخی اظهار میکنند یخدان به تلی از خاک تبدیل شده است، گفت: پس از ریزش به علت خطر انسانی و محافظت از بنا اقدامات مربوط به اعلام خطر و نوارکشی انجام شد همچنین در سال ۹۸ حدود ۱۳۰ متر حصارکشی فلزی انجام گرفت و حدود ۱۳۰ میلیون تومان هزینه برد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ملایر شرح داد: پس از حصارکشی کار فتوگرامتری یا مستندنگاری وضع موجود یخدان انجام شد و حدود ۱۰ میلیون تومان هزینه برد سپس آسیب شناسی و طرح اولیه مرمت انجام گرفت که ۴۰ میلیون تومان برای این کار هزینه شد.
وی افزود: در سال ۹۸ مصالح مورد نیاز برای مرمت خریداری و مقرر شد برای بازسازی بنا از محل اعتبارات مدیریت بحران اعتباری تخصیص یابد که در آن سال حدود ۶۰۰ میلیون برآورد شد اما هیچ اعتباری به بنا اختصاص پیدا نکرد.
جلیلی مطرح کرد: با پیگیری فرماندار ملایر و مدیرکل میراث فرهنگی استان از محل وضعیت متوازن استانی ۳۰۰ میلیون اعتبار کسب شد و ۲۱۰ میلیون تومان تخصیص یافت و طبق قرارداد با پیمانکار کار آواربرداری مجموعه، جداسازی الحاقات استحکام بخشی اطراف بنا، تخلیه آوار اطراف محوطه یخدان، خرید مصالح چوبی و کلاف چوبی و بستن آن انجام و هم اکنون دیوارهای دور و ساقه بازسازی شد.
وی با بیان اینکه تاکنون برای مرمت این بنا حدود ۵۰۰ میلیون تومان هزینه شده است، گفت: متأسفانه به علت تأخیر در تأمین اعتبار هزینههای مرمت اضافه شد، در ابتدا انتظار داشتیم با همان اعتبار گنبد بنا را بزنیم اما وقتی مشاهده شد دیوارههای ساقه بنا یا دیوارههای نگهدارنده گنبد به مرور زمان از بین رفته، نظرمان تغییر کرد و مقرر شد استحکام بخشی انجام گیرد و به صورت اصولی مرمت و بازسازی شود.
جلیلی با بیان اینکه با مساعدت استانداری همدان قرار شد اعتباری به یخدان میرفتاح تزریق شود تا مرمت مطابق طرح انجام گیرد، خاطرنشان کرد: از مسئولان استانی انتظار داریم نه تنها در مرمت یخدان میرفتاح بلکه در مورد سایر بناهای شهرستان نیز مساعدت کنند.
وی ادامه داد: آثاری در شهرستان ملایر وجود دارد که نیاز به مرمت دارند و کمکهای مردمی و سمنها میتواند یاریرسان باشند و مثل سایر قسمتها که خیرین بهداشت و سلامت، مدرسه ساز، ابنیه مذهبی وجود دارد، برای مرمت هم همیاری کنند چراکه اعتبار این بخش کفاف مرمت و نگهداری بناها را نمیدهد.
انتهای پیام
انتهای پیام