عینالله کشاورز ترک در گفتوگو با ایسنا در خصوص رابطه بیانیه گام دوم و سند توسعه فرهنگی اظهار کرد: در بیانیه گام دوم به سیاستگذاری فرهنگی تأکید شده است و مقام معظم رهبری در این بیانیه حوزه سبک زندگی را جهادی همهجانبه و هوشمندانه دانستند. این بیانیه گفتمان جدیدی در سبک زندگی دارد بنابراین با توجه به ترویج سبک زندگی غرب نیازمند جهادی همهجانبه و هوشمندانه هستیم و باید در همه ابعاد فردی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به آن توجه کنیم البته این جهاد باید عالمانه، محققانه، بدون عجله و به دور از شعار باشد.
وی ادامه داد: ایده اولیه تدوین سند فرهنگی استان قزوین به ۱۰ سال پیش بازمیگردد که در خصوص این حوزه دغدغههایی در میان صاحبنظران فرهنگی وجود داشت تا سندی تدوین گردد که منجر به توسعه همهجانبه فرهنگی در استان قزوین شود.
مدیر پروژه سند توسعه فرهنگی قزوین خاطرنشان کرد: با توجه به تعدد دستگاههای فرهنگی در استان مدیران در تلاش بودند با تدوین سند توسعه فرهنگی قزوین یک همگرایی و وحدت یکپارچه در بین دستگاههای فرهنگی استان ایجاد کنند که بر مبنای تحقیقات انجام شده این بحث در سال گذشته منجر به اخذ قرارداد میان جهاددانشگاهی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان شد.
وی با اشاره به اینکه فرآیند و مطالعات فاز نخست سند توسعه فرهنگی استان قزوین طی یک سال انجام شده است، عنوان کرد: این سند در چهار بخش شامل مبانی نظری سند توسعه فرهنگی، اهداف کلان سند، روندها و پیشرانهای فرهنگی استان و سناریوهای فرهنگی استان تدوین شده است.
کشاورز ترک بیان کرد: نکته کلیدی در تدوین مبانی نظری این است که تلاش شده ضعف برنامهریزی از طریق روششناسی و پیوند روش سناریونگاری و ماتریس فرهنگی- اجتماعی برطرف شود. در این سند برنامهها و تجربیات دیگر استانها مانند استان اصفهان، شورای انقلاب فرهنگی و سایر بخشها و نهادهایی که در تدوین سند توسعه فرهنگی و رصد فرهنگی و اجتماعی فعالیت داشتند بررسی شده و این الگو بهینهترین الگو است چون از میان چندین روش برنامهریزی انتخاب شده و در حال پیادهسازی در استان قزوین است.
وی با اشاره به اینکه سند فرهنگی استان در ۲ مرحله تدوین شده است، توضیح داد: در مرحله اول تمامی سناریوهای فرهنگی و اجتماعی بررسی شده است و در آن تمام اسناد بالادستی نهادها و دستگاههای فرهنگی مورد مطالعه قرار گرفتند؛ در مرحله دوم ماتریس فرهنگی- اجتماعی تدوین خواهد شد که در این ماتریس شناسایی راهبردها، سیاستها، اقدامات فرهنگی و اجتماعی، برنامه و فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی و تشکیل ماتریس ۲بُعدی سازمانها و برنامهها مدنظر قرار خواهد گرفت که در نهایت اولویتها و چشماندازها مشخص خواهد شد؛ از این روش در سیاستهای اجرایی و برنامههای عملیاتی، ایجاد همگرایی و وحدترویه میان دستگاهها و نهادهای فرهنگی استان استفاده خواهیم کرد.
عضو هیئت علمی گروه آینده پژوهی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) تصریح کرد: سند توسعه فرهنگی بهدنبال ایجاد فضای توسعه همهجانبه فرهنگی و اجتماعی در استان است و یکی از الزامات تحقق این نوع اسناد و برنامهها، مکانیسم فرآیند اجرایی و ضمانت اجرایی آن است که با توجه به ساختار تدوین شده در مرحله نخست، شورای فرهنگ عمومی استان قزوین در بخش هدایت راهبردی و نظارت بر این سیاستهای اجرایی نقشی فعال و پویا ایفا خواهد کرد چون این شورا علاوه بر قزوین در سایر شهرستانها نیز تشکیل میشود.
وی گفت: با توجه به اینکه کرونا ارتباطات و تعاملات را با چالش مواجه کرد در نگارش سند توسعه فرهنگی استان قزوین تلاش کردیم ساختارها، اسناد سازمانها و نهادهای مرتبط با حوزه فرهنگ را مطالعه کنیم و در این میان یک همکاری بسیار خوب، میان نهادهای فرهنگی و مجموعه تحقیقاتی جهاددانشگاهی استان اتفاق افتاد و دستگاههایی مانند شهرداری قزوین، حوزه علمیه استان قزوین، حوزه هنری، نهادهای نظارتی و همچنین فعالان فرهنگی همکاری مناسب و گستردهای با این تیم پژوهشی داشتند البته گاهی نیز در دسترسی به اسناد در برخی از سازمانها با چالش مواجه بودیم.
کشاورز عنوان کرد: نکته کلیدی که باید به آن توجه کنیم این است که شورای فرهنگ عمومی و سازمانهای نظارتی باید در جهت نظارت مبتنی بر برنامه در دستگاههای فرهنگی اقدام کنند که این امر میتواند باعث ایجاد تحول در حوزه فرهنگ شود. یکی از اهداف این سند این است که در تدوین سیاستهای اجرایی به نحوی عمل شود که دستگاههای مجری، همکار و ناظر، سیاستهای فرهنگ را متناسب با شرح وظایف و ماهیت فرهنگی دستگاهها تعریف کنند؛ با این امر از موازیکاری جلوگیری شده و علاوه بر آن کیفیت فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی نیز ارتقا پیدا میکند.
مسئول اندیشگاه سیاستگذاری و راهبردپردازی استان قزوین با اشاره به جلسه رونمایی از سند توسعه فرهنگی استان قزوین یادآور شد: استاندار قزوین در مراسم رونمایی از این سند تأکید داشت «حتماً خودم برای این سند وقت خواهم گذاشت چون بسیار مهم است».
انتهای پیام