وضعیت سخت مرجان‌ها/ راه چاره چیست؟

مدیرکل دفتر حفاظت از زیست‌بوم‌ها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست ضمن توضیح درباره اهمیت اکوسیستم‌های مرجانی گفت: این اکوسیستم‌ها اکنون به علت دمای بالای آب در سخت‌ترین شرایط خود هستند.

به گزارش ایسنا، صخره‌های مرجانی در وضعیت بحرانی قرار دارند. در سراسر جهان، مرجان‌ها به دلیل افزایش دمای دریا که پیامد تغییرات اقلیمی است در حال از بین رفتن هستند. هر چند در آب‌های شبه جزیره عربستان مرجان‌های مقاوم در برابر گرما وجود دارند.

مرجان‌ها نه تنها زیبا هستند بلکه بخش حیاتی اکوسیستم دریایی به حساب می‌آیند. صخره‌های مرجانی زیستگاه یک چهارم تمامی گونه‌های دریایی و به لحاظ اقتصادی و زیست‌شناختی حائز اهمیت هستند. مرجان‌ها مواد مغذی جلبک‌ها و مکان ایمنی برای زیست آنها را فراهم می‌کنند در حالی‌که جلبک‌ها نیز ۹۰ درصد غذای مرجان‌ها را تامین می‌کنند اما زمانی‌که دمای دریا به نقطه بالایی برسد، این رابطه از بین می‌رود همچنین با کاهش حجم جلبک‌ها، مرجان‌ها دچار سفیدشدگی می‌شوند.

محمد طالبی متین در گفت و گو با ایسنا درباره اکوسیستم‌های مرجانی اظهار کرد:  اکوسیستم‌های مرجانی یکی از زیست‌بوم های بسیار بااهمیت در سواحل خلیج فارس و دریای عمان جنوب کشور هستند که معیشت بسیاری از جوامع محلی ساحل‌نشین وابسته به آنها است. در حال حاضر دو گروه عمده از تهدیدات شامل تهدیدات طبیعی و تهدیدات ناشی از فعالیت‌های انسانی تاثیرات منفی بر زیستگاه آن‌ها گذاشته است.

وی افزود: مهم‌ترین تهدید طبیعی، تغییرات آب و هوایی و افزایش دمای آب دریاهاست که شرایط سختی را برای مرجان‌ها ایجاد کرده‌ است و اکنون مرجان‌های خلیج فارس در سخت‌ترین شرایط‌ در حال زیست قرار دارند. در سال‌های گذشته مرجان‌های خلیج فارس به علت افزایش دمای آب، دچار سفیدشدگی شدند اما خوشبختانه در طول سه سال گذشته با پایش‌های انجام شده توسط کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست مشخص شد شرایط نسبت به قبل مساعدتر شده و کولونی‌های جدید مرجانی در بسیاری از مناطق در حال شکل‌گیری هستند .

سفیدشدگی مرجان‌ها

وی در ادامه ساخت و سازهای ساحلی و فعالیت‌های نفتی و صنعتی را مهم‌ترین تهدید ناشی از انجام فعالیت‌های انسانی در منطقه دانست و گفت: این فعالیت‌ها منجر به تخریب گسترده زیستگاه‌های مرجانی شده است و سازمان حفاظت محیط زیست با تصویب قوانین جدید و اعمال آنها سعی کرده است تا از انجام فعالیت‌های بی‌ضابطه در این زیستگاه‌ها جلوگیری کند.

طالبی‌متین در پایان گفت:  هرچند توان کنترل دما و کاهش اثرات تغییرات اقلیمی جهانی را به تنهایی نداریم اما با کنترل فعالیت‌های مخرب انسانی و اقدامات موثر حفاظتی و بازسازی زیستگاه‌های مرجانی تخریب شده، می توان اقدامات موثری به منظور  مدیریت زیستگاه های مذکور انجام داد و روند احیای آن‌ها را تسریع کرد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۵ دی ۱۴۰۱ / ۰۵:۵۶
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 00062100879
  • خبرنگار : 71666