نتایج پژوهش محققان دانشگاه کلرادو نشان داد

ضرر آلودگی هوا بر میکروبیوم روده نوزاد در ۶ ماه نخست زندگی

بررسی جدید پژوهشگران آمریکایی نشان می‌دهد که آلودگی هوا می‌تواند میکروبیوم روده نوزادان را تغییر دهد و بر رشد مغزی آنها تاثیر بگذارد.

به گزارش ایسنا و به نقل از نوروساینس نیوز، پژوهش جدیدی که در "دانشگاه کلرادو، بولدر"(CU Boulder) انجام شده است، نشان می‌دهد قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا طی شش ماه نخست زندگی، بر میکروبیوم نوزاد تأثیر می‌گذارد. این تاثیر به گونه‌ای است که می‌تواند خطر ابتلا به آلرژی، چاقی و دیابت را افزایش دهد و حتی بر رشد مغز تأثیر بگذارد.

این نخستین پژوهشی است که ارتباط بین آلاینده‌های استنشاقی مانند آلاینده‌های ناشی از ترافیک، آتش‌سوزی و فعالیت صنعتی را با تغییر سلامت میکروبی نوزادان نشان می‌دهد. پژوهش‌های پیشین همین گروه، نتایج مشابهی را در بزرگسالان جوان نشان داده بودند.

"تانیا آلدرته"(Tanya Alderete)، از پژوهشگران این پروژه گفت: این پژوهش، اطلاعاتی را به مجموعه مقالات رو به رشدی اضافه می‌کند که نشان می‌دهند قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا حتی در دوران نوزادی، ممکن است میکروبیوم روده را تغییر دهد و پیامدهای مهمی برای رشد و تکامل داشته باشد.

یک نوزاد هنگام تولد، میزبان باکتری‌های کوچکی است. طی دو تا سه سال نخست زندگی، قرار گرفتن در معرض شیر مادر، غذای جامد، آنتی‌بیوتیک‌ها و سایر تأثیرات محیطی، میکروارگانیسم‌ها را شکل می‌دهد.

این میکروب‌ها و متابولیت‌ها یا محصولات جانبی که هنگام تجزیه غذا و مواد شیمیایی در روده تولید می‌کنند، بر تعداد زیادی از سیستم‌های بدن تأثیر می‌گذارند که اشتها، حساسیت به انسولین، ایمنی، خلق و خو و شناخت را شکل می‌دهند.

اگرچه بسیاری از آنها می‌توانند سودمند باشند اما برخی از ترکیبات میکروبیوم با بیماری کرون، آسم، دیابت نوع دو و سایر بیماری‌های مزمن مرتبط هستند.

"ماکسیمیلیان بیلی"(Maximilian Bailey)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: میکروبیوم تقریبا در همه فرآیندهای فیزیولوژیکی بدن نقش دارد و محیطی که در چند سال نخست زندگی ایجاد می‌شود، به شما کمک می‌کند.

افزایش التهاب

پژوهشگران در این پروژه، نمونه‌های مدفوع ۱۰۳ نوزاد لاتین‌تبار سالم را که عمدتا از شیر مادر تغذیه می‌کردند، مورد بررسی قرار دادند و روش توالی ژنتیکی را برای تجزیه و تحلیل آنها به کار بردند.

آنها با استفاده از نشانی خیابان‌ها و داده‌های سیستم کیفیت هوای "سازمان حفاظت از محیط‌ زیست آمریکا"(EPA) که داده‌های ساعتی سیستم‌های نظارتی را ثبت می‌کند، امکان قرار گرفتن در معرض "PM۲.۵" و "PM۱۰" را که ذرات ریز قابل استنشاق ناشی از منابعی مانند کارخانه‌ها، آتش‌سوزی‌ها و مناطق ساختمانی هستند و همچنین، دی‌اکسید نیتروژن را که عمدتا از خودروها منتشر می‌شود، تخمین زدند.

آلدرته گفت: به طور کلی، ما دیدیم که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، با مشخصات میکروبی التهاب روده مرتبط است و می‌تواند به بروز مجموعه‌ای از پیامدهای نامطلوب سلامتی در آینده منجر شود.

به عنوان مثال، نوزادانی که بیشترین تماس را با PM۲.۵ داشتند، ۶۰ درصد کمتر دارای "فاسکولارکتوباکتری"(Phascolarctobacterium) بودند که یک باکتری سودمند برای کاهش التهاب، حمایت از سلامت دستگاه گوارش و کمک کردن به رشد عصبی است. نوزادانی که بیشتر در معرض PM۱۰ بودند، ۸۵ درصد بیشتر از سایر نوزادان، میکروارگانیسم "دیالیستر"(Dialister) را داشتند که با التهاب مرتبط است.

جوامع محروم بیشتر در معرض خطر هستند

آلدرته در پژوهش پیشین خود دریافت که زنان لاتین‌تبار باردار که طی دوره بارداری در معرض سطوح بالاتری از آلودگی هوا قرار می‌گیرند، نوزادانی دارند که در ماه نخست پس از تولد، به‌ طور غیرعادی سریع رشد می‌کنند و در آینده در معرض خطر چاقی و بیماری‌های مرتبط با آن قرار می‌گیرند.

نوزادان به ویژه در برابر خطرات آلودگی هوا برای سلامتی، آسیب‌پذیر هستند زیرا سریع‌تر تنفس می‌کنند و میکروبیوم روده آنها تازه در حال شکل گرفتن است.

اقلیت‌های نژادی و جوامع کم‌درآمد که مشغول کار، زندگی و تحصیل در مناطق نزدیک به بزرگراه‌ها یا کارخانه‌ها هستند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند. یکی از پژوهش‌های سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا که در سال ۲۰۱۸ انجام شد، نشان داد که جوامع رنگین‌پوست نسبت به همتایان سفیدپوست خود، تا ۱.۵ برابر بیشتر در معرض آلاینده‌های موجود در هوا قرار دارند.

آلدرته گفت: یافته‌های ما، اهمیت پرداختن به تأثیر آلودگی بر جوامع محروم را برجسته می‌کنند و گام‌های دیگری را نشان می‌دهند که همه خانواده‌ها می‌توانند برای محافظت از سلامت خود بردارند.

آلدرته امیدوار است که تحقیقات او بر سیاست‌گذاران تأثیر داشته باشند تا مدارس و پروژه‌های مسکن مقرون‌به‌صرفه را از منابع آلودگی دور کنند.

پژوهشگران خاطرنشان کردند که برای تعیین این که آیا تغییرات روده در دوران نوزادی، تأثیرات پایداری دارد یا خیر و این تغییرات دقیقا چه هستند، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

در هر حال، توصیه آلدرته این است که اقدامات زیر برای کاهش قرار گرفتن در معرض آلاینده‌های داخلی و خارجی انجام شوند.

  • از پیاده‌روی در فضای باز در مناطق پرتردد خودداری کنید.
  • یک سیستم کم‌هزینه تصفیه هوا را در نظر بگیرید؛ به ویژه برای اتاق‌هایی که کودکان زمان زیادی را در آنها سپری می‌کنند.
  • هنگام آشپزی کردن، پنجره‌ها را باز کنید.
  • زنانی که تازه مادر شده‌اند، تا زمانی که ممکن است، به نوزاد خود شیر بدهند.

این پژوهش، در مجله "Gut Microbes" به چاپ رسید.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۴ شهریور ۱۴۰۱ / ۱۲:۳۱
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 00062042554
  • خبرنگار : 71604