به گزارش ایسنا، دکتر علیرضا بیگلری در همایش ملی "کرونا، امنیت و سلامت جامعه" که همزمان با سالروز تشکیل سازمان بسیج جامعه پزشکی در تالار مدرس انستیتوپاستور برگزار شد، گفت: طی دو سال به اندازه بیش از دو دهه درباره ساخت واکسن تجربه کسب کردیم.
وی افزود: زمانی که خبر شیوع بیماری جدیدی به نام کووید ۱۹ از چین در دنیا پخش شد ما مثل تمام دنیا هیچ شناختی از ویروس و طبعاً هیچ آمادگی برای مقابله با آن نداشتیم.
وی ادامه داد: با اعلام شناسایی اولین بیماران و شیوع بیماری در استانهای قم و گیلان کار اصلی ما که تشخیص موارد بیماری بود شروع شد و وزارت بهداشت به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ کرد تمام موارد را برای تشخیص به انستیتوپاستور ارسال کنند.
وی با اشاره به اینکه اسفند ۹۸ از ۶۴ دانشگاه علوم پزشکی نمونه های مختلف برای تشخیص به انستیتوپاستور ارسال می شد، گفت: اوایل مشکل تجهیزات و کیت هم داشتیم و کشورهای جهان تجهیزات در اختیارمان قرار نمیدادند.
بیگلری افزود: به دلیل عدم شناخت کافی از ویروس کرونا و اطلاعات کم دنیا نسبت به آن، تشخیص بیماری سخت ترین و چالش برانگیزترین مرحله کارمان بود. تا پایان اسفند ۹۸ موفق شدیم ۷۰ آزمایشگاه تشخیص در کشور راهاندازی کنیم.
رئیس انستیتوپاستور ایران بیان داشت: هم اکنون به مرحلهای رسیدهایم که با در اختیار داشتن ۵۰۰ آزمایشگاه در سراسر کشور دارای بزرگترین شبکه تشخیص مولکولی هستیم که این شبکه، میراث گرانبهایی برای کشور و آیندگان خواهد بود.
وی افزود: مرحله بعدی کار ما تولید واکسن بود، در حالی که زمزمههایی شنیده میشد که چرا وقتی واکسن در دنیا هست خودمان باید تولید کنیم. در حالی که سابقه نشان داده بود که کشورهای تولید کننده واکسن تا سالها حتی واکسن فلج اطفال به ایران نمیدانند.
بیگلری، انستیتوپاستور را دارای سابقه ای ۱۰۰ ساله در جلب اعتماد مردم دانست و اظهار داشت: تمام کشورهای تولید کننده واکسن در دنیا، واکسن را به صورت اشتراکی با کشورهای دیگر ساختند و ایران هم با مشارکت کوبا واکسن پاستوکووک را ساخت که خوشبختانه مورد اقبال مردم کشور قرار گرفت و به دلیل کیفیت بالای این واکسن که در مهار سویه امیکرون هم توانایی خود را نشان داد، کشورهای دیگر درخواست خرید آن را دارند.
رییس انستیتوپاستور افزود: اکنون ایران در تمام پلتفرم ها واکسن می سازد و از قدرت های تولید کننده واکسن در دنیاست.
وی جوانان تحصیلکرده، باانگیزه و دانش بومی را بزرگترین سرمایه های انستیتوپاستور ایران به عنوان قدیمیترین موسسه علمی تولید واکسن در خاورمیانه اعلام کرد و گفت: هیچ کشوری مثل ما نتوانست شبکه تشخیص بسازد و ما به کمک جوانان تحصیلکرده و باانگیزه تمام این موفقیتها را با یک صدم هزینه سایر کشورها کسب کردیم.
وی مساله تولید واکسن را به دلیل تحریم کشورها توسط تولیدکنندگان، یک بحث حاکمیتی دانست و بیان کرد: واکسن دانشی است که بین تمام رشته های علوم پزشکی پل ارتباطی ایجاد می کند. کشورهایی که واکسن می سازند در علوم پایه و بسیاری از علوم پزشکی پیشرفت واقعی می کنند.
وی ادامه داد: تمام مقالات پیش بالینی پاستوکووک منتشر شده و مقاله فاز سوم واکسن نیز در معتبرترین مجله علمی منتشر شد.
بیگلری در پایان ابراز داشت: در جهان امروز واکسن مهمترین ابزار آفند و پدافند است و به قول شهید سلیمانی ما توانستیم از دل یک تهدید بزرگ با ایجاد شبکه تشخیص و تولید واکسن کووید ۱۹ یک فرصت بی نظیر برای کشور بسازیم.
بر اساس این گزارش، رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی نیز در این همایش با تشریح دستاوردهای طرح شهید سلیمانی، گفت: غربالگری بیماری، بیماریابی و ایجاد دسترسی به واکسن برای تمام مردم ایران حتی در دورافتادهترین نقاط کشور از دستاوردهای این طرح بود.
بنابر اعلام وبدا، دکتر مسلم چشمی افزود: بسیج واقعا برای دستگاهها یک نعمت است. بسیج جامعه پزشکی در اپیدمی کرونا با کمترین بودجه، بیشترین خدمات را به مردم و کشور در قالب طرح شهید سلیمانی ارائه کرد.
انتهای پیام