به گزارش ایسنا و به نقل از آیای، اعداد هرگز دروغ نمیگویند. بیش از ۲۰۰ میلیون نفر از شهروندان ایالات متحده حداقل یک دوز واکسن کووید-۱۹ را با این امید که واکسنها انتقال ویروس را کند کرده و زندگیها را نجات دهند، دریافت کردهاند.
محققان به سرپرستی "سومدا گوپتا"، اثربخشی واکسنها در آزمایشات بالینی در مقیاس بزرگ را یک استاندارد طلایی برای تحقیقات پزشکی میدانند. مطالعات نشان داده که واکسنها در پیشگیری از ابتلای شدید به بیماری کووید-۱۹ و به ویژه در جلوگیری از مرگ بسیار موثر هستند. اما پیگیری این موضوع در دنیای واقعی بسیار مهم است، زیرا نتایج در سطح جامعه میتواند با نتایج موجود در آزمایشات بالینی متفاوت باشد.
به عنوان مثال، برخی از افراد در ایالات متحده فقط اولین دوز از دو دوز واکسن را دریافت کردهاند و بنابراین از محافظت کمتری نسبت به یک فرد کاملاً واکسینه شده برخوردارند. از طرف دیگر، افراد کاملا واکسینه شده بسیار کمتر احتمال دارد این بیماری را به دیگران، از جمله افرادی که واکسینه نشدهاند، منتقل کنند. این موضوع میتواند واکسنها را در سطح جمعیتی، موثرتر از آزمایشهای بالینی قرار دهد.
یک تیم تحقیقاتی در حال بررسی تأثیر مداخلات سیاستهای عمومی مانند واکسیناسیون بر همهگیری هستند. آنها میخواهند بدانند واکسنها و واکسیناسیون در ایالات متحده جان چند نفر را تاکنون نجات دادهاند.
آنها در ماه مارس ۲۰۲۱، هنگامی که دادههای هفتگی در مورد تزریق واکسنها در اختیار سازمانهای دولتی قرار گرفت، شروع به تجزیه و تحلیل ارتباط بین میزان واکسیناسیون و موارد ابتلا و مرگ و میر در هر ایالت کردند. هدف آنها ایجاد مدلی بود که به اندازه کافی دقیق باشد تا بتوان اثر واکسیناسیون را در شبکه پیچیدهای از عوامل موثر بر مرگ و میر ناشی از ابتلا به کووید-۱۹ اندازه گیری کرد.
مدل آنها برای انجام این کار، شیوع کووید-۱۹ را در ایالتهایی با نرخ واکسیناسیون بالا در برابر ایالتهایی با نرخ واکسیناسیون پایین مقایسه میکند. به عنوان بخشی از این تجزیه و تحلیل، آنها مواردی را که بر شیوع ویروس کرونا تأثیر میگذارند، مانند تفاوت در وضعیت آب و هوا و تراکم جمعیت، تغییرات فصلی، رفتارهای اجتماعی و رفتارهای بهداشتی مانند ماندن در خانه در نظر گرفت. این مدل همچنین این واقعیت را در نظر گرفت که بین دریافت اولین دوز واکسن تا زمانی که سیستم ایمنی بدن وی حفاظت کاملی پس از دریافت دوز دوم ایجاد میکند، تأخیر وجود دارد.
سپس آنها برای بررسی قدرت این مدل با این متغیرها، ابتدا مرگهای گزارش شده را با برآوردی که مدل ایجاد کرده بود، مقایسه کردند.
هنگامی که تمام اطلاعات موجود از جمله میزان واکسیناسیون را به این مدل دادند، محاسبه کرد که تا ۹ مه ۲۰۲۱ باید ۵۶۹ هزار ۱۹۳ نفر در ایالات متحده جان خود را بر اثر ابتلا به کووید-۱۹ از دست میدادند و تعداد مرگ و میر گزارش شده تا آن تاریخ برابر با ۵۷۸ هزار و ۸۶۲ نفر بود که نشان از خطای کمتر از دو درصدی پیشبینی مدل با واقعیت داشت.
سپس محققان توانستند اثر واکسیناسیون را در این مدل نادیده بگیرند و ببینند که واکسنها چقدر تفاوت ایجاد کردهاند.
آنها دریافتند که در صورت عدم انجام واکسیناسیون، ۷۰۸ هزار ۵۸۶ نفر تا ۹ مه ۲۰۲۱ جان خود را از دست خواهند داد. سپس با در نظر گرفتن واکسیناسیون به عدد ۵۶۹ هزار و ۱۹۳ نفر رسیدند. تفاوت بین این دو عدد که کمی کمتر از ۱۴۰ هزار نفر است، نشان دهنده این است که واکسنها تا تاریخ ۹ مه ۲۰۲۱ جان ۱۴۰ هزار نفر را در آمریکا نجات دادهاند.
این مطالعه چند ماه ابتدایی پس از شروع واکسیناسیون را نیز مورد بررسی قرار داده و مشخص شد که حتی در این بازه زمانی کوتاه نیز واکسیناسیون جان هزاران نفر را نجات داده است.
انتهای پیام