دکتر سیدعلیرضا ناجی در گفتوگو با ایسنا، به لزوم کاربردیتر شدن هرچه بیشتر تولیدات علمی و انتشار مقالات در کشور اشاره کرد و گفت: درست است که ما مقالات بسیار زیادی را چاپ میکنیم؛ ولی وقتی پژوهشی باعث ارتقای سلامت، افزایش سرمایه، چرخش صنعت و افزایش سلامت روانی و اجتماعی نشود، به چه درد میخورد؟
وی افزود:چاپ مقالات صِرف، برای ما بیفایده است. ما باید در این زمینه خیلی فکر کنیم. در واقع باید مقرراتی وضع شود و به مقالاتی بها داده شود که منجر به تولید میشوند. آنهایی را بها بدهند که استنادات درست به آنها میشود و باعث تغییر در سلامت و چرخش صنعت، واکسنسازی و کیتسازی میشوند.
استاد ویروسشناسی پزشکی، با ذکر مثالی در مورد کشور کرهجنوبی ادامه داد: کرهجنوبی همین کار را در سال ۲۰۰۳ و در زمان بیماری "سارس" انجام داد. ما نیز باید همین کار را انجام دهیم؛ وگرنه اصلا به نظر من این افتخار نیست که مقالات بسیاری چاپ کنیم؛ ولی ارتقای سلامت نداشته باشیم و در زمان ایجاد یک معضل بهداشتی، نتوانیم پاسخگو باشیم.
ناجی به مطالعات واکسنهای تولیدشده در کشور اشاره کرد و توضیح داد: این موضوع دردناک و غمانگیزی است که الان هر روز واکسنهای مختلفی رونمایی میشود و بعد مردم ما در حسرت یک واکسن درست و حسابی هستند! چرا باید این اتفاق بیفتد؟! من معتقد بودم و هستم که ما باید بر روی یک یا دو واکسن درست با یک پلتفرم صحیح و با یک مشاوره و یک شرکت خوب تولیدکننده واکسن این کار را انجام میدادیم و تمام سرمایههایمان را از نظر فکری، معنوی و مادی، بر آن متمرکز میکردیم و مطمئنم که خیلی خیلی زودتر به نتیجه میرسیدیم.
وی به مقایسه شرایط واکسنسازی ایران در دوران کرونا پرداخت و ادامه داد: آمریکا کشور به آن بزرگی با دو واکسن "فایزر" و "مدرنا" واکسیناسیون را تکمیل کرده است. البته یک واکسن دیگر به اسم «نووکس» در حال تحقیق است. "جانسون اند جانسون" هم ساخته شده. آمریکا با آن سطح امکانات، تکنولوژی و سرمایهای که در اختیار دارد، با آن تعداد کمپانی واکسنسازی چُنین شرایطی دارد.
رییس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با بیان این موضوع که ما باید شرکتهای واکسنسازی مثل "پاستور" و "رازی" را تقویت میکردیم، تشریح کرد: ما واقعاً اشتباه کردیم. ما شرکت واکسنسازی مثل "پاستور" را داریم که باید آن را تقویت میکردیم و خیلی زودتر سرمایهها را به آن میدادیم. همچنین شرکت دیگری مثل "رازی" که آن هم پیشینه بسیار زیادی در کشور ما دارد. بهتر بود که به دلیل سابقه این دو شرکت، مجموعههای دیگر نیز در قالب همکاری با آنها و با سرمایهگذاری در این شرکتها، دو پلتفرم خیلی خوب واکسن را جلو میبردند تا مردم آنقدر در حسرت و استرس واکسن نمانند.
عضو هیئت علمی بیمارستان مسیح دانشوری با عنوان این موضوع که «واکسن تولید کردن واقعاً کار سختی است، زحمات بسیار زیادی دارد و همکاران ما در شرکتهای واکسنسازی زحمات بسیاری کشیدهاند»، گفت: یکی از معیارهای مقبول واقع شدن واکسن؛ حتی در جامعه خودمان و نه در صحنه بینالمللی، چاپ کردن نتایج است.
وی افزود: تا الان یک مقاله از نتایج مطالعات یکی از واکسن های تولید داخل و مطالعه قسمت ترایال حیوانی آن منتشر شده است. البته هنوز داوری نشده است و فقط سابمیت شده تا بعد داوری شود؛ ولی میدانم که افراد مختلفی در مورد آن نظر داشتند.
رییس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، انتشار این نتایج را شتابزدگی دانست و گفت: یک شتابزدگی در چاپ و نشر این دیتاها وجود داشته است. به نظرم باید شتابزدگی را در تولید و چاپ زودهنگام مقالات کنار بگذاریم. در این زمینه باید صحبت شود و با مشاوره خوب، مقاله درستی چاپ شود.
وی در پایان به اهمیت زیاد دادههای تولید شده در مطالعات واکسن برکت اشاره کرد و ادامه داد: مطمئناً دادههای بسیار ارزشمندی در این مطالعات تولید شده است، تنها باید دقت بیشتری انجام گیرد. به هر حال واکسن برکت از اولین واکسنهای کشور ماست و اهمیت دارد که در فضای علمی کشور و حتی جهان، دادههای ارزشمند آن چگونه معرفی و ارائه میشود. تقاضای من این است که با مشاوره بهتر با افرادی صاحبنظر، بتوانیم اطلاعات مربوط به واکسنهایمان را در مجلات معتبر منتشر کنیم.
انتهای پیام