معاون سازمان انتقال خون خراسان رضوی مطرح کرد

اهداء خون بانوان در حد انتظار نیست

معاون فنی و فناوری‌های نوین سازمان انتقال خون خراسان رضوی اظهار کرد: تقریبا در تمام این سال‌ها میزان مشارکت بانوان در امر اهداء خون به طور میانگین کمتر از ۱۰ درصد است و اصلا در حد انتظار نیست و باید روی این مسئله بیشتر کار کرد.

علی حسنی  در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به ۲۴ خرداد، روز جهانی اهداء خون اظهار کرد: در این روز نقش ارزنده اهداکنندگان در سلامت اجتماعی پررنگ و بازگو شده تا هم این عزیزان با انگیزه و رغبت بیشتری به امر اهداء خون بپردازند و هم دیگرانی که آشنا نیستند به واسطه این اطلاع‌رسانی‌‎ها به جمعیت پرافتخار اهداکنندگان خون بپیوندند.

وی ضمن بیان اینکه « باتوجه به اینکه ماه‌هاست درگیر همه‌گیری کرونا هستیم، این مسئله بر جنبه‌های مختلف زندگی تمامی افراد از جمله فردی و اجتماعی اثر منفی گذاشته و باعث شده دغدغه‌های زیادی ایجاد شود»، اظهار کرد: علاوه بر دغدغه‌ها، خود ماهیت مسئله که با فاصله‌گذاری و قرنطینه‌های مقطعی همراه است، مشارکت‌های اجتماعی را به شدت کاهش داده است. یکی از جلوه‌های مشارکت اجتماعی، مراجعه به پایگاه‌های انتقال و اهداء خون است و در تمام این مدت نسبت به ایام عادی، ما با کاهش مراجعه به پایگاه‌ها در سطح کشور از جمله خراسان رضوی مواجه بودیم، اما به لطف خدا، یاری همکاران و همت مردم که همیشه دعوت سازمان‌های عام‌المنفعه را اجابت و مراجعه کرده‌اند، تاکنون باوجود فراز و نشیب‌های پیش آمده، چالشی برای پاسخگویی به نیاز مراکز درمانی استان نداشته‌ایم.

معاون فنی و فناوری‌های نوین انتقال خون خراسان رضوی ضمن اشاره به اینکه «در حال حاضر، گرمای روزافزون هوا نیز مزید بر علت شده و فضای اجتماعی نیز دغدغه‌های خاص خود را دارد»، بیان کرد: این موارد نیز باعث شده ذخایر خونی استان، پایداری لازم را نداشته باشد. ما باید بتوانیم با ترمیم ذخایر خونی این ناپایداری را حداقل به صورت مقطعی رفع کنیم که تاکنون مشکلی در پاسخگویی به مراکز ایجاد نشده است.

وی با اظهار به اینکه اهداء خون مقوله‌ای است که زمان، مکان و مناسبت ندارد، تاکید کرد: نیاز به خون همیشه وجود دارد و تامین خون باید به طور مستمر صورت بگیرد. تنها راه تامین خون اهداء آن توسط انسان‌های سالم است. با این حال این مناسبت‌ها فرصتی است تا ما بتوانیم بیش از پیش نقش و ضرورت اهداء خون را در سلامت جامعه پررنگ‌تر کنیم و به این ترتیب امیدواریم اهداکنندگان و سایرین بیشتر به انجام این کار ترغیب شوند.

معاون فنی و فناوری‌های نوین انتقال خون خراسان رضوی با بیان اینکه «امیدواریم با وجود این مناسبت، میزان مراجعین به پایگاه‌ها در روزهای آتی بیشتر شود»، گفت: از همه عزیزانی که سالم و واجد شرایط هستند، صمیمانه دعوت می‌کنم امروز و روزهای آینده به پایگاه‌ها مراجعه و به ما کمک کنند تا بتوانیم ذخایر خونی را حداقل به طور نسبی پایدار نگه داریم؛ در غیر این صورت کمبود ذخایر خونی که عواقب جبران‌ناپذیری دارد به عنوان تهدید دیگری سلامت جامعه را به خطر خواهد انداخت.

حسنی در پاسخ به این پرسش که مشارکت بانوان در امر اهداء خون به چه صورت است، توضیح داد: تقریبا در تمام این سال‌ها میزان مشارکت بانوان در امر اهداء خون پایین بوده و اصلا در حد انتظار نیست. وقتی شما آمارها را در سایر کشورها به خصوص کشورهای توسعه یافته بررسی می‌کنید، می‌بینید که ۵۰ تا ۶۰ درصد جامعه اهداکنندگان خون را بانوان تشکیل می‌دهند. در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران مشارکت بانوان به طور میانگین کمتر از ۱۰درصد است و باید روی این مسئله بیشتر کار کرد.

وی با اشاره به اینکه نیمی از جمعیت کشور را بانوان تشکیل می‌دهند، گفت: به همین ترتیب حداقل نیمی از بیماران نیازمند خون و فرآورده‌های خونی بانوان هستند، اما تامین خون و فرآورده‌ها توسط بیشتر آقایان صورت می‌گیرد؛ در حالی که به طور کلی تفاوتی بین اهداکنندگان خانم و آقا وجود ندارد.

معاون فنی و فناوری‌های نوین انتقال خون خراسان رضوی ادامه داد: البته تفاوت‌های فیزیولوژیک بین خانم‌ها و آقایان انکارناپذیر است، اما این تفاوت‌ها به حدی نیست که مانع از اهداء خون آن‌ها شود و همچنین مواردی که باید در نظر گرفته شود، در تمام مراحل اهداء خون و در معاینه بررسی می‌شود. همچنین به تمام خانم‌ها ۳۰ عدد قرص آهن داده می‌شود که باتوجه به وضعیت فیزیولوژیکی ماهانه‌ آن‌ها، احتمال کم‌خون شدنشان به حداقل برسد. 

حسنی با بیان اینکه تعداد دفعات اهداء خون بانوان کمتر از آقایان است، گفت: این میزان برای آقایان ۴ بار در سال و برای خانم‌ها ۳ بار است؛ بنابراین تفاوت‌های فیزیولوژیک در روند اهداء خون لحاظ شده و اگر موردی وجود داشته باشد که کوچکترین تهدید را برای سلامت افراد ایجاد کند، قطعا همکاران ما مانع اهداء خون می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: بنابراین بانوان نباید دغدغه‌ای از لحاظ شرایط فیزیکی و بنیه جسمانی خود در این زمینه داشته باشند. همچنین نباید تصور کنند که اهداء خون از سمت آقایان کافی است. این امر مربوط به همه افراد جامعه می‌شود و باید از این ظرفیت مهجورمانده منابع خون در جامعه استفاده کرد.

معاون فنی و فناوری‌های نوین انتقال خون خراسان رضوی در پایان تصریح کرد: باورهای غلطی که در بین بانوان در این زمینه وجود دارد باید شناسایی و پاسخگویی شود و به طریقی این قشر عظیم جامعه را همانطور که در بخش‌های دیگر نقش‌آفرینی خوبی دارند، به سمت مشارکت اهداء خون هدایت شوند. این هدایت صحیح باید توسط اطلاع‌رسانی ما، کمک رسانه‌ها و جمعیت‌هایی که با بانوان سر و کار دارند صورت گیرد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۴ خرداد ۱۴۰۰ / ۱۶:۵۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 00061697038
  • خبرنگار : 50436