• دوشنبه / ۲۶ تیر ۱۳۹۶ / ۱۰:۱۰
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 96042614768
  • منبع : مطبوعات

کاری که ما با مریم میرزاخانی کردیم

زنده‌ياد جلال آل‌احمد در مراسم تشييع جنازه تختي شركت داشت. انبوه جمعيت چنان بود كه او در بالاي ديواري نشسته بود و جوانان دانشجو در كنارش حلقه زده بودند. يكي پرسيد شما انتظار چنين جمعيتي آن هم از همه صنوف از بازاري‌ها تا دانشجويان تا ورزشكاران تا روشنفكران تا سياسيون را داشتيد؟ آل احمد با آن زبان شيرين اما گزنده‌اش پاسخ داد به هر حال زنده‌پرستي كه ممنوع باشد، مردم پاسخش را در فرصت مرده‌پرستي مي‌دهند! (شرح اين گفتگو را در مجله آرش قبل از انقلاب مي‌توانيد مطالعه كنيد)

به گزارش ایسنا، ابوالقاسم قاسم‌زاده با این مقدمه در روزنامه «اطلاعات» نوشت: از دو روز پیش تا امروز خبر درگذشت بانوي دانشمند ايراني خانم مريم ميرزاخاني كه در سال 2014 به عنوان نخستين بانوي عالم مدال جهاني «فيلدز» موسوم به نوبل رياضيات را دريافت كرده بود، سوگ‌نامه همه روزنامه‌ها شده است. رئيس‌جمهور، دكتر فرهادي وزير علوم، دكتر سيدحسن‌‌هاشمي وزير بهداشت و درمان، اطلاعيه تسليت دادند. روحاني رئيس‌جمهور نوشته است: «درخشش بي‌نظير اين دانشمند خلاق و انسان متواضع، نقطه عطفي در معرفي همت والاي زنان و جوانان ايراني است.»

مريم ميرزاخاني در سن 40 سالگي به دلیل بيماري سرطان جان به جان‌آفرين تسليم كرد. اين موج از عواطف در سوگ يك هموطن دانشمند بسيار باارزش و البته قابل تقدير است اما نگارنده به ياد دارم وقتي را كه خانم مريم ميرزاخاني در سال 2014 مدال نوبل رياضيات را دريافت كرد كه سه‌گونه در داخل كشور انعكاس خبري داشت. صداوسيما در حد خبر آب و هواي كشور، خيلي كوتاه از آن عبور كرد، آن هم نه در همه شبكه‌ها و بخش‌هاي خبري! اما جالب‌تر از آن روزنامه‌اي بود كه اين جايزه را با جوايز سينمايي براي فيلم‌سازان ايراني مقايسه كرده بود كه بوي «توطئه» مي‌داد! و البته كه در آمريكا كه محل زندگي و تدريس خانم ميرزاخاني بود از نگاه آن روزنامه همه چيز بوي توطئه مي‌دهد، مي‌خواهد همبرگر آمريكایي باشد يا جايزه نوبل رياضي و يا ...! قسمت سوم هم روزنامه‌هايي بودند كه خبر را به اطلاع عموم رساندند و بعضي از آنها هم كمي جرئت به خرج دادند و ابراز شادماني و «غرور ملي» كردند! همين. ديگر از سال 2014 تا امروز 2017 هرگونه اطلاع‌رساني يا خبري درباره مريم ميرزاخاني محو شده بود!

دانشگاه او ـ «صنعتي شريف» ـ چند يادمان براي او برپا كرد؟ دانشگاه تهران و البته انجمن مفاخر يا چهره‌هاي ماندگار، چند بار از او دعوت كردند و به افتخار او جلسه‌اي و يادواره‌اي برپا كردند؟ همينطور انجمن‌هاي رياضيات و بنيادهاي فيزيك و علمي ديگر؟ كار به جايي رسيد كه برخي در محافل گفتند اين خانم ديگر ايراني نيست، آمريكايي است و گواه آن اختيار همسري است كه خارجي است و البته براساس قانون دختر او نمي‌تواند شناسنامه و پاسپورت ايراني بگيرد!

نمي‌دانم اين جملات بريده بريده از رفتار ما و مسئولين درباره مفاخر و‌انديشمندان علمي‌مان را چرا مي‌نويسم؟ در حاليكه اين روال و عادت ماست كه به قول آل احمد «مرده‌پرستيم»!

نگارنده به ياد دارد كه در تشييع جنازه «دكتر معين» آن ستاره ادب فارسي بيش از 12 يا 20 نفر شركت نداشتند و تعدادي از آن آدم‌ها هم، همچون من به خاطر همشهري و همولايتي‌بودن با دكتر معين آمده بودند! اما بعد از چند سال تازه دريافتند كه بايد براي او يادماني برپا كرد و او را چهره ماندگار تاريخ ادب ما ناميد!

مريم ميرزاخاني تا زنده بود كسي به سراغ خانواده‌اش نرفت و از سير تربيتي خانوادگي او، از كودكي تا جواني و دوران دانشجويي‌اش فيلمي، قصه‌اي و به قول امروزي‌ها، «مستندي» تهيه نشد. اما امروز او هم، همچون دكتر معين ستاره‌اي درخشان در آسمان و تاريخ علم و ادب ايران خوانده مي‌شود و در انتظار باشيد كه مراسم تجليل از او با تهيه فيلم‌هاي مستند و يا گزارش از خانواده او و يا اساتيد او در ايران و ... به نمايش درآيد. و البته از همين امروز كه همه ايرانيان در سوگ مرگ او نشسته‌اند خبري خواهند دريافت كه مريم ميرزاخاني «چهره ماندگار» سال خوانده شده است!

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۰:۳۷

درود بر نگارنده ی این مطلب...

avatar
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۲:۴۶

بله اتفاقا دانشگاه شریف قصد داشت که به ایشان دکترای افتخاری دهند و همچنین از ایشان چندین بار خواسته شده بود که به ایران سفر کنند و در برخی همایشات و مراسمهای تقدیر شرکت نمایند. اما خود میرزاخانی به دلیل بیماری و یا دلایلی که ما نمیدانیم همه این درخواست ها را رد می کند. در ضمن همانطور که دوستان و اطرافیان ایشان بدان اشاره میکنند خود این خانم از مصاحبه و مورد توجه قرار گرفتن به شدت اجتناب میکردند و سعی داشتند کسی به حریم شان نزدیک نشود حتی به بهانه مصاحبه درباره کارهای علمیشان.دیگه مردم و مسئولین باید چی کار می کردند که نکردند. این دیگه مته به خشخاش گذاشتن هستش.

avatar
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۳:۰۷

هرچند شناختم نسبت به این مرحومه مغفوره بسیار کم است و پس از کوچ نابهنگامش، متوجه وجود چنین انسان ارزشمندی شدم، اما در یک کلام سخن جلال آل احمد که ما، ملتی مرده پرست هستیم، را نمی توان منکر شد. برای رهایی و غرق نشدن در این باتلاق مرده خواری باید علاوه بر فرهنگسازی، اصحاب رسانه فارغ از دعواهای سیاسی، این افراد را به جامعه معرفی کنند.

avatar
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۵:۳۴

بجای این مزخرفات، لطفاً کارهایی رو که این زن بزرگ انجام داده برای مردم تشریح کنید. میرزاخانی تتلو نبود! ریاضی دان بود! بخدا اون دنیا گریبانتون رو میگرند که کسایی مثل این زن دانشمند رو داشتید که راه رو نشونتون میدادن ولی به حرفهاشون توجه نکردید! بخدا حیفه با این آدم مث قهرمان وزنه برداری برخورد کنید! بخدا حیفه!

avatar
۱۳۹۶-۰۴-۲۶ ۱۸:۳۹

شاید بخاطر. این است که هم درداخل و هم در خارج کسانی هستند که دشمن تمدن شدن ایران و پیشرفت ان هستند. انها جنگ های صلیبی را از یاد نبردند. میرزاخانی باید می دانست که انها دشمن نام ایرانند انها دشمن مولانا و عطار هستند و ممکن روزی او را نیز بکشند

avatar
۱۳۹۶-۰۴-۲۹ ۱۶:۱۳

چی می‌گی برادر؟!!!

avatar
۱۳۹۶-۰۴-۲۷ ۱۰:۳۶

تمامش واقعیت هست متاسفانه

avatar
۱۳۹۶-۰۴-۳۰ ۱۰:۰۶

این حرف ها دیگر فایده ای ندارد و همه این اظهار نظرها پوچ و بی فایده هست، تا وقتی زنده ایم قدر و ارزش همدیگر رو بدونیم نه وقتی ازین دنیا بار سفر بستیم و رفتیم بله کاملا درسته، ما ایرانیها متاسفانه مرده پرست هستیم فقط میتوانم بگم خیلی متاسفم و قلبم به درد آمد و شکست. روح بزرگش به پرواز در آمد و به فرشته گان پاک خداوند پیوست روحش شاد و یادش گرامی