• جمعه / ۱ بهمن ۱۳۹۵ / ۱۵:۴۸
  • دسته‌بندی: ایکسنا
  • کد خبر: 95110100320
  • خبرنگار : 71245

پیشنهاداتی فوری برای دوران «پسا پلاسکو»

پیشنهاداتی فوری برای دوران «پسا پلاسکو»

ساختمان پلاسکو در چهارراه استانبول تهران آتش گرفت و فرو ریخت. چند آتش‌نشان زیر آوار مدفون شدند. صفحه‌های اینستاگرام‌ پر شد از عکس آتش‌نشانان فداکار و پست‌هایی با مضمون تسلیت و سوءمدیریت و ... . مسئولان هم خود را به محل حادثه رساندند و صحبت کردند و فیلم و عکسشان پخش شد. طبق روال این روزها، بعضی عکس پروفایل‌ها را تغییر دادند و بعضی هشتگ ساختند. زنده‌باد و مرده‌باد هم به راه است همچنان. یک طرف تلاش دارد این حادثه را دستاویزی برای زدن رقیب در جریان رقابت‌های انتخاباتی سال ۹۶ قرار دهد؛ درست همان کاری که طرف مقابل در جریان سانحه قطار تبریز - مشهد نسبت به دولت انجام داد.

اما همه اینها ظرف امروز یا فردا، نهایتا پس‌فردا یا در طولانی‌ترین زمان تا پایان هفته بعد تمام می‌شود و می‌رود پی کارش و تهران می‌ماند و ده‌ها و صدها زخم‌ کهنه‌ پا به شکاف، همچون پلاسکو و آلومینیوم. تهران می‌ماند و آتش‌نشانی‌ کم‌تجهیزات. تهران می‌ماند و بیشتر مردمانی که موقع بحران، فیلم و عکسشان را می‌گیرند. تهران می‌ماند و یک شورای شهر ورزشی. تهران می‌ماند و هراس از حادثه‌های بیگاه، همچون زلزله؛ حادثه‌ای که دیگر محدود به یک ساختمان و یک چهارراه و یک محله نخواهد بود و دیگر بحث تجهیزات آتش‌نشانی و اقدامات نهادهای مسئول و فرهنگسازی، در چنین شرایطی قطره‌ای است در اقیانوس فاجعه. اگر امروز با ریختن پلاسکو بیدار نشویم، قطعا در حادثه بزرگ‌تر با ابعاد وسیع‌تر، اوضاعی پیدا می‌کنیم که به کار بردن عبارت «فاجعه ملی» نیز برای آن کم است.

نمونه‌ای از واکنش‌های مردمی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مجازی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مردمی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مجازی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مردمی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مجازی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مردمی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مجازی به حادثه پلاسکو

چیزی که کم نداریم، قانون و مقرره و مصوبه است. جایی که کم نداریم، سازمان و اداره و کمیته و تشکیلات است. فقط اراده می‌خواهیم و قاطعیت که ظاهرا نیست. از دیروز صبح تا الان ده‌ها ساعت‌ - نفر کار انجام شده است تا آسیب‌ها کم شود و پیکر عزیزانمان از زیر آوار بیرون بیاید. شاید اگر نصف همین میزان کار را روزها و ماه‌ها و سال‌های قبل انجام می‌دادیم، خانواده این آتش‌نشان‌ها امروز رخت عزا بر تن نمی‌کردند، کلی از اموال مردم زیر خاک نمی‌رفت و دستور پشت دستور و پیگیری پشت پیگیری لازم نبود.

چند کار را می‌توان به فوریت انجام داد:

۱- شهرداری تهران با همکاری و حمایت دستگاه قضایی و به طور خاص دادستانی تهران، اقدامات لازم را برای تخلیه فوری بناهای پلاسکوگونه و نوسازی یا ایمن‌سازی آنها انجام دهد. شورای شهر نیز عوارض قانونی برای انجام این کار را مقرر کند. شهرداری باید فرض کند این موقعیت، درست مثل موقعیت‌هایی نظیر برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز یا بلوک‌گذاری مقابل اماکن کسب غیرمجاز است. زور اگر برای نجات جان انسان‌ها به کار گرفته شود، قطعا مردم هم حمایت می‌کنند؛ گرچه ممکن است عده‌ای هم به صورت مقطعی ناراضی شوند.

۲- سازمان‌های دولتی ارائه‌کننده خدمات شهری مثل سازمان آب، مخابرات، شرکت گاز، اداره برق و ... به حمایت از شهرداری، از ارائه کلیه خدمات به بناهای این‌چنینی تا زمان ایمن‌سازی خودداری کنند. چنین ساختمانی اگر یک نصف روز آب یا برق نداشته باشد، قطعا افراد شاغل در آن خودشان دست به کار می‌شوند و همه کارهای مربوط به ایمن‌سازی را پیگیری می‌کنند.

۳- دولت به صورت جدی از برنامه‌های شهرداری در حوزه تجهیز سازمان‌های امدادی نظیر آتش‌نشانی یا نوسازی و ایمن‌سازی بافت‌های فرسوده حمایت مالی، اجرایی و سیاسی کند. مجلس نیز حمایت‌های تقنینی را در جاهایی که ممکن است خلاءهای قانونی وجود داشته باشد با لحاظ فوریت در دستور کار قرار دهد.

۴- شهرداری برای مدتی که ممکن است فعالیت در اینگونه ساختمان‌ها غیرممکن باشد، فضایی را به صورت موقت در اختیار صاحبان واحدهای صنفی بگذارد تا کسب و کارشان با خلل مواجه نشود.

۵- طی تفاهمنامه‌ای میان بانک‌ها با شهرداری یا حال که خود شهرداری بانکی به نام بانک شهر دارد، تسهیلاتی کم‌بهره جهت نوسازی و ایمن‌سازی این ساختمان‌ها به مالک یا مالکان و بهره‌برداران پرداخت شود تا بهانه‌ای از این جهت نیز وجود نداشته باشد.

۶- بروکراسی و نامه‌نگاری‌های اداری برای همه امور مربوط به ایمن‌سازی از جمله تجهیز آتش‌نشانی‌ها یا دریافت مجوز برای ارتقای سطح ایمنی ساختمان‌ها و نوسازی، به صورت جدی کاهش یابد و همه موظف شوند که با ترک تشریفات اداری و به صورت خارج از نوبت، این امور را تمشیت کنند.

۷- همه مجریان قانون، وجدان داشته باشند.

امید می‌رود که بند هفتم، دشوارترین و غیرممکن‌ترین کار در میان موارد ذکرشده نباشد تا بتوان احتمال تکرار فجایعی مانند آنچه در پنجشنبه سیاه تهران رخ داد را کم دانست.

این پیشنهادات، راه‌هایی فوری برای کنترل اوضاع و کاهش آسیب‌های نزدیک است. تردیدی نیست که نیازمند کارهای زیربنایی اعم از فرهنگسازی و آموزش هم هستیم که باید بماند برای آرامش پس از طوفان.

شما هم اگر پیشنهاد یا راهکاری به ذهنتان می‌رسد حتما مطرح کنید.

نمونه‌ای از واکنش‌های مردمی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مجازی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مردمی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مجازی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مردمی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مجازی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مردمی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مجازی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مردمی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مجازی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مردمی به حادثه پلاسکو
نمونه‌ای از واکنش‌های مجازی به حادثه پلاسکو

حسام‌الدین قاموس مقدم - ایسنا

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۱ ۱۹:۱۸

امیدوارم در حد پیشنهاد باقی نماند......

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۱ ۱۹:۱۸

قبل از همه چیز به فکر مدیریت بحران باشیم حادثه مشابه در ایتالیا و نحوه عمل امداد گران در آنجا را با اینجا مقایسه کنیم به جای افسوس و غم خوردن که کار هر روزه ماست به مردم یاد بدهیم در هنگام بحران چه باید کرد با مردم روراست باشیم آنهایی که آنجا بودند اکثرا کسانی بودند که مال و زندگی‌شان به یکباره خاک شد و به هوا رفت سعی کنیم اطمینان مردم را جلب کنیم

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۱ ۲۰:۲۱

اگه قرار بود کسی درسی بگیره از زلزله بم مگیرفت خدا نکنه یه روزی تهران زلزله بیاد اصلا فکرشم نمیتونم بکنم چه فاجعه ای میشه

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۱ ۲۰:۳۹

به جای ساختمان پلاسکو می بایست یک پارک با تندیس اتش نشان های فداکار ایجاد گردد که همواره بدانند یادشان گرامی است

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۱ ۲۰:۴۴

به نظر من پس از تعیین تکلیف این حادثه این زمین فضای سبز بشود و نام این فضای سبز هم شهدای آتشنشانی باشه بعد میشه یه مجسمه از ساختمان پلاسکو هم وسط این فضای سبز طراحی کرد

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۰۳:۱۳

پس تکلیف سر قفلی کسبه ای که در انجا کار می کردند چه می شود؟ انان مبالغ هنگفتی بابت سر قفلی ساختمان داده اند ) و باید مالک ساختمان (بنیاد مستضعفان ) آن را بازسازی کرده و واحد های تجاری را به کسبه باز گرداند .

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۰۴:۰۵

1-مطلعین نقاط و مکانهای حادثه خیز را گزارش کنند و بدین ترتیب خواستی جمعی برای رفع آن را باعث بشوند. در متروی تهران نیز شرایط مستعد فاجعه ای با توجه به حجم بالای مسافرین و نبود حداقلهای ممکن نظیر هواساز، هواکش و خروجی های اضطراری میان تونلی و مسیر تردد ایمن بطور مثال در خط 3 و بخشهایی از سایر خطوط و صد البته فرهنگ پایین استفاده توام با آرامش مسافرین را تهدید میکنه. 2- هر خانواده ای نسبت به یادگیری کمکهای اولیه و چگونگی مواجهه با شرایط آسیب زا اقدام کرده حداقل جعبه امدادی مجهزی در نزدیکی خروجی ساختمان خود در نظر بگیرد.

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۲ ۰۴:۳۲

با عرض تسليت و آرزوي صبر جزيل براي كليه داغديدگان و بازماندگان و تمامي ضايعه ديدگان مادي و معنوي فاجعه ساختمان پلاسكو و آرزوي شادي و آمرزش روح و جان جانفشانان و جانباختگان، با توجه به آن كه خسارات معنوي حادثه جبران ناپذير مي نمايد و خسارات مادي( تقريباً ١٥٠٠ ميليارد تومان، به نقل از مدير محترم عامل سازمان تأمين اجتماعي) به كنار از خسارات احياناً به حساب نيامده و عنوان نشده كسبه محترم آسيب ديده، چنان است كه پوشش بيمه اي و سقف تعهد بيمه مركزي( تقريباً ٤٠ ميليارد تومان به نقل از رييس محترم كل بيمه مركزي) تكافوي جبران خسارات مادي را نمي كند، در كنار ساير پيشنهادات ديگر و فرايندهاي جبران خسارات پيشنهاد مي نمايد: ١- از آن جا كه ساختمان پلاسكو به عنوان يكي از نمادهاي اصلي مدرن و معاصر تجارت و كسب و كار در پايتخت محسوب مي شده است، كليه مواد و مصالح و اجزاء و تجهيزات و تأسيسات ساختماني آوار و تخريب شده در محلي خاص دپو و انبار شود تا در فرصت مقتضي، با همراهي و همكاري دستگاه هايي نظير بنياد محترم مستضعفان، سازمان محترم داغديده آتش نشاني و خدمات ايمني، شهرداري محترم و شوراي محترم شهر تهران، وزارت محترم صنعت و معدن و تجارت، وزارت محترم امور اقتصادي و دارايي، سازمان محترم ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، اعضاي محترم داغدار شوراي ساختمان پلاسكو و كسبه دردمند و داغديده آن و هنرمندان محترم علاقمند، به صورت و در قالب المانها، مجسمه ها، تابلوها، عكس ها، نقاشي ها و غيره( همانند ديوار برلين در آلمان و نظاير آن) تحت عنوان يادبود ساختمان پلاسكو به علاقمندان و بازديدكنندگان حال و آينده عرضه شود. ٢- عرضه آتي موارد عنوان شده، خود هم مي‌تواند كمك به زنده نگاه داشتن ياد و خاطره جانفشانان و جانباختگان نمايد و هم همواره به عنوان نشاني درس آموز و پيشگيري كننده از حوادث احتمالي آينده در صنعت ساختمان باشد. ٣- در صورت موافقت كسبه محترم دردمند، مواد و اجناس و اقلام ضايع شده مي تواند مشابه با موارد پيش گفته، به صورت المان، تابلو، مجسمه، عكس ها و تصاوير مربوطه و غيره به علاقمندان و بازديدكنندگان حال و آينده عرضه شود. با عرض تسليت مجدد و آرزوي بقاي عمر و سلامتي بازماندگان و وابستگان و تمامي شركاي اندوه

avatar
۱۳۹۵-۱۱-۰۴ ۱۱:۴۳

همه این موارد که ذکر شد خوب است ولی بنظرم آتشنشانی نیز باید بنوبه خود هرچه بیشتر به کارآمدترین وسایل اطفاُ حریق به میزان لازم اعم از ماشینها با نردبانهای بلند و هلکوپترهای مخصوص تجهیز شود.