به گزارش ایسنا به نقل از «شهر فردا»، درآمد 20 میلیاردی قاچاق حیوانات آن را بعد از فروش مواد مخدر و اسلحه در ردیف سومین تجارت سیاه در دنیا قرار داده و طبیعی است که کشور ایران نیز از عوارض این تجارت بیبهره نباشد و گواه آن کشف هر روز محمولههای قاچاق از توله شیر و توله گرگ تا پرندهها را شامل میشود.
انتشار عکسها و کلیپهایی در فضای مجازی که افراد را در کنار حیواناتی از قبیل شیر، ببر، پلنگ و حتی مار پیتون نشان میدهد، همه نشان از این دارد که این بازار سودآور در کشور ما هم مشتریها خود را دارد.
البته جدای از سودآوری، دسترسی به انواع حیوانات قاچاق چندان هم سختی نیست. کافی است سری به بازار پرندهفروشان بزنید؛ فروشندگان خودشان شما را پیدا خواهند کرد.
«واقعیت این است که در حال حاضر متولی مقوله حیوانات قاچاق به خوبی مشخص نیست. سازمان محیط زیست از یک سو و سازمان دامپزشکی، نیروی انتظامی و سازمان مبارزه با قاچاق ارگانهایی هستند که به نوعی در این زمینه دخیل هستند ولی به طور مشخص این امر متولی ندارد». این را عبدالرضا باقری مدیر روابط عمومی انجمن حمایت از حیوانات میگوید و ادامه میدهد: در مورد حیوانات قاچاق به هر از این سازمانها مراجعه کنید متوجه میشود که هر یک سعی میکند مسئولیت را بر دوش دیگری بیندازد.
به اعتقاد وی خلاء قانونی قطعاً برای مقابله با خرید و فروش حیوانات قاچاق در کشور وجود دارد اما متاسفانه چشم و همچشمی و به نوعی عروسک بازی با حیوانات نیز به نوعی به این موضوع دامن زده است.
«البته امروز حیواناتی تحت عنوان "پت" یا همان موجودات دستآموز خانگی نیز دامنهشان بسیار گسترده شده به طوری که مارهای پیتون هم در زمره این حیوانات قرار میگیرد که این موجودات مقوله جدایی دارند و از ابتدا در محیط اسارت پرورش داده و تربیت میشوند. در مورد این حیوانات قوانین سختگیرانه بینالمللی وجود ندارد». به گفته باقری در مقابل، حیواناتی وجود دارند که در مقررات بینالمللی برای خرید و فروش آنها مجازات سنگینی تعیین شده است اما متاسفانه قاچاق این حیوانات در کشور ما هم به شدت رواج دارد مانند بسیاری از گونههای در حال انقراض همچون شیر و ببر و پلنگ و گونههای بسیاری از پرندگان.
وی مدعی است که بعد از مواد مخدر، قاچاق حیوانات دومین تجارت سیاه پرسود کشور را به خود اختصاص داده و معتقد است ایران به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی در مسیر عبور محمولههای قاچاقی قرار گرفته است.
«به دلیل اینکه عملا بحث انتقال هوایی حیوانات ممکن نیست، محموله های قاچاق حیوانات از مسیر جاده ابریشم از هند، پاکستان و افغانستان حرکت کرده و با عبور از ایران به سمت مرزهای ترکیه و پس از آن به اروپا صادر می شوند و همین قرار گرفتن ایران در مسیر قاچاق موجب شده تا کشور ما نیز از نظر وجود حیوانات قاچاق وضعیت مطلوبی نداشته باشد». مدیر روابط عمومی انجمن حمایت از حیوانات این را میگوید و میافزاید: از حیواناتی که در حیات وحش وجود دارد، هر آنچه را بخواهید در کشور میتوان یافت؛ حتی کرگدن. ببر و پلنگ و شیر که فراوان است و از همه آنها بیشتر پرندگان.
وی از وجود باغ وحشهای خصوصی در برخی نقاط کشور خبر میدهد که بدون هیچ مجوزی حیوانات را نگهداری میکنند و حتی برای تماشای این حیوانات بلیتفروشی هم میکنند.
باقری معتقد است بسیاری از افرادی که حیوانات وحشی از جمله شیر، ببر و پلنگ را خریداری و نگهداری میکنند هیچ شناخت و اطلاعی از نیازها غذایی و رفتار این حیوانات ندارند و فقط به خاطر زیبایی این حیوانات و کوچک بودنشان در زمانی که توله هستند آنها را نگه میدارند اما در اندکی زمانی با یک حیوان عظیمالجثه و مهاجم روبهرو می شوند که نگهداری آن در آپارتمان و یک فضای کوچک و بدون امکانات عملاً غیرممکن است.
به گفته باقری، «سرنوشت این حیوانات یا رهایی در طبیعت و بعضاً کوچه و خیابان است و تلف شدن بر اثر گرسنگی و تصادف است یا صاحبان آنها این حیوانات نگون بخت را به باغ وحش تحویل میدهند.»
این فعال محیط زیستی متذکر میشود برای ساماندهی بحث خرید و فروش حیوانات وحشی ابتدا باید متولی این امر مشخص شود؛ باید معلوم شود چه کسی مسئول رسیدگی به وضعیت قاچاق حیوانات است و پس از آن باید قوانین مناسب و جامع و بازدارنده با کمک این نهاد، مجلس و دولت تدوین شود.
نگهداری غیر مجاز پلنگ 80 میلیون تومان جریمه دارد
اما بر خلاف نظر باقری، مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست میگوید ما خلاء قانونی نداریم و کسی که حیوانات وحشی را بدون مجوز از سازمان محیط زیست نگهداری کند متخلف است و براساس ماده 7 و 8 قانون شکار و صید باید خسارت و ضرر و زیان بپردازد و مورد پیگیرد قانونی قرار میگیرد.
علی تیموری با بیان اینکه برای شرایط نگهداری حیوانات وحشی باید محل نگهداری، تغذیه و برخی پارامترهای رعایت شده و مجوز از محیط زیست اخذ شود میگوید: بسیاری از گونههای منقرض شده مانند شیر و ببر بیشتر توسط سیرکهای غیرمجاز فروخته میشود که از سال گذشته این سیرکها به تدریج برچیده شده است و همین امر موجب شده تا بسیاری از انگیزهها برای خرید و فروش حیوانات از بین برود.
به گفته تیموری، «باید عوامل که باعث خرید و فروش گونههای حیات وحش میشوند را شناسایی کنیم که یکی از آنها باغ وحشهایی غیر مجازی بود که افراد از حیوانات موجود در آن برای سیرکها استفاده میکردند.»
50 درصد باغ وحشها تا دوسال پیش غیرمجاز فعالیت میکردند
وی با بیان اینکه تا دو سال پیش 50 درصد باغ وحش ها و باغ های پرندگان غیرمجاز فعالیت میکردند، افزود: فعالیت غیرمجاز این اماکن به آن معناست که به راحتی میتوانند گونههای جانوری مختلف قاچاق را خرید و فروش کنند که البته در حال حاضر اوضاع تغییر کرده است.
مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست توضیح میدهد که در حال حاضر 80 درصد باغ وحشهای کشور پایش شده و ملزم به رعایت دستورالعملها و استاندارهای زیستمحیطی هستند. باغ وحشها و باغهای پرندگان باید به سیستمهای هوشمند و دوربینهای مداربسته مجهز باشند.
وی با بیان اینکه با این شیوه ورود و خروج گونهها تحتنظر است، ادامه میدهد: این ورود و خروجها باید با اطلاع ادارات کل محیط زیست استانها انجام شود که تا حد بسیار زیادی جلوی قاچاق حیوانات را خواهد گرفت.
قاچاق حیوانات 20 میلیارد دلار برای قاچاقچیان در جهان درآمد دارد
تیموری با بیان اینکه قاچاق حیوانات 20 میلیارد دلار برای قاچاقچیان در جهان درآمد دارد متذکر میشود که شاید بتوان قاچاق حیوانات را بعد از قاچاق مواد مخدر و اسلحه سومین تجارت سیاه در دنیا دانست اما اینکه بخواهیم آن را در ایران بعد از قاچاق مواد مخدر دومین قاچاق پرسود بدانید علمی و معتبر نیست.
وی معتقد است هرچه نظارت سازمان محیط زیست کمتر باشد خرید و فروش غیرمجاز بیشتر است که سازمان محیط زیست اکنون نظارتها را افزایش داده است.
این مقام مسئول در سازمان محیط زیست معتقد است برای سازمان آنچه اهمیت دارد این است که بتواند روزنههای اصلی را از طریق گمرک و پلیس ببندد به طوری که هیچ گونۀ جانوری بدون مجوز سازمان اجازه ورود به کشور را نداشته باشد.
به گفته وی، در داخل کشور نیز هر گونه نمونهبرداری از طبیعت باید با مجوز سازمان باشد و برداشت غیرمجاز از طبیعت مانند شکار غیرمجاز، هم جریمه دارد و هم زندان.
انتهای پیام
نظرات