« شهریه 2 تا 8 میلیونی مدارس غیرانتفاعی تهران» عنوان گزارشي است كه روز سهشنبه در روزنامه شرق و همزمان با فصل نامنويسي مدارس منتشر شده است.
به گزارش ايسنا در اين مطلب ميخوانيم:
« 9 / 38 درصد مدارس شهر تهران براي ثبتنام دانشآموزان بين دو تا هشت ميليون تومان پول دريافت ميكنند. اين مدارس كه به مدارس غيرانتفاعي مشهور هستند هماكنون يكهزار و 531 از سههزار و 956 مدرسه شهر تهران را به خود اختصاص دادهاند. اين موضوع البته با شرایط شهريههاي مدارس غيردولتي با ايام ثبتنام دانشآموزان در مدارس نيز همراه شده است. هماكنون از نقاط مختلف شهر تهران خبر ميرسد شهريههاي اعلام شده از سوي مدارس غيردولتي به بهانههاي مختلف همچون برنامههاي فوق برنامه با رقم مصوب و اعلامشده از سوي وزارت آموزش و پرورش متفاوت است.
شهريه مصوب 100 مدرسه پيشدبستاني و پيشدانشگاهي كه ورودي و خروجي سيستم آموزشي كشور هستند، نشان ميدهد از بين 50 مدرسه پيشدانشگاهي در شهر تهران، شهريههاي اخذ شده از مردم براي حضور فرزندانشان در اين مدارس از دوميليون تومان آغاز ميشود و به هشتميليون تومان نيز ميرسد. از سوي ديگر بررسي شهريه بيش از 50 مدرسه پيشدبستاني در شهر تهران نيز نشان ميدهد شهريهها از مبلغ 500هزار تومان آغاز ميشود و تا يكميليون و 200هزار تومان ميرسد؛ شهريههايي كه بر اساس شهريههاي مصوب آموزش و پرورش براي اين مدارس و شهريه دريافتي از سوي آنان اختلاف معناداري در آنها وجود دارد؛ به طوريكه بر اساس اطلاعات سازمان آموزش و پرورش شهر تهران در منطقه 2 شهر تهران شهريه یک مدرسه پيشدانشگاهي پنجميليون و 300هزار تومان تصويب و اعلام شده است در حالي كه با تماس تلفني با مسوولان مدرسه آنها از شهريه هشتميليون توماني براي سال تحصيلي جديد خبر دادند.
طبق جديدترين آمار ارائهشده هماكنون سههزار و956 مدرسه در شهر تهران فعال هستند كه سهم مدارس دولتي دو هزار و 233 معادل 56درصد مدارس و سهم مدارس غيردولتي و هياتامنايي كه اقدام به اخذ شهريه ميكنند يك هزار و 539 مدرسه معادل 9 / 8 درصد كل مدارس شهر تهران است و باقي را مدارس شاهد، نمونه دولتي، تيزهوشان، ايثارگران و مدارس وابسته به نهادهاي مختلف تشكيل ميدهند.
تناقض پيروي از آموزش و پرورش دولتي رايگان و گسترش مدارس خصوصي و غيردولتي در ايران با استدلال طرفداران مدارس دولتي مبني بر اجراي عدالت آموزشي و شرايط برابر تحصيلي براي همه كودكان كشور و استدلال طرفداران توسعه مدارس غيردولتي مبني بر حق اولياي دانشآموزان در انتخاب مدرسه و نوع آموزش و پرورش فرزندانشان هماكنون نيز حاكم است. اما نكته قابل توجه كاهش كيفيت آموزش در مدارس دولتي و وضعیت اخذ شهريههاي نامتعارف از سوي مدارس غيردولتي است.
اقبال به مدارس غيردولتي در شرايطي است كه اين مدارس برخلاف مدارس دولتي شهر تهران در مقطع پيشدانشگاهي سال تحصيلي خود را از تيرماه آغاز ميكنند و در كنار برنامه رسمي آموزش و پرورش با ايجاد امكاناتي همچون، برنامهريزي منظم و مدون نحوه شركت در كنكور، آموزش تستزني، كلاسهاي آموزشي كنكور، مشاوره تحصيلي منظم و شركت در آزمونهاي هفتگي و ماهانه تا روز برگزاري كنكور سراسري سهم عمدهاي از رتبههاي بالا در كنكور را رقم ميزنند.
گرچه برخي از نفرات برگزيده كنكور طي سالهاي اخير از مناطق محروم و برخي مدارس دولتي در كلانشهرها پا به دانشگاههاي معتبر گذاشتهاند اما برخورداري بالاي دانشآموزان در مدارس غيردولتي از پشتوانه پولي كه پرداخت كردهاند، عملا فضا و معادلات عادلانه رقابت سالم در كنكور را به هم زده است.
- بالاي شهر 8ميليون، پايين شهر 2ميليون
مدل حاكم بر مدارس غيرانتفاعي مبني بر پرداخت پول بيشتر در قبال خدمات آموزشي بهتر و بيشتر، علاوه بر بيعدالتياي كه همراه با كاهش كيفيت مدارس دولتي به سيستم آموزشي كشور تحميل ميكند، در بطن خود نيز تفاوتهايي ميان پايين شهر و بالاي شهر دارد؛ به طوريكه ميانگين شهريههاي مصوب در مدارس غيردولتي مناطق 1 تا 5 شهر تهران در مقطع پيشدانشگاهي حدود پنجميليون تومان و در مقطع پيشدبستاني يكميليونوصدهزار تومان است. در حالي كه در مناطق جنوبي و جنوبغربي شهر تهران كه شامل مناطق 14 تا 19 ميشود شهريه مدارس پيشدانشگاهي به طور ميانگين يك تا دو ميليون و شهريه مدارس پيشدبستاني حدود 500هزار تومان است؛ مسالهاي كه با ميانگين درآمد و اختلافات طبقهاي ميان مناطق شمال و جنوب شهر ارتباط معناداري دارد و به طور قطع ميزان خدمات آموزشي و كيفيت آنها با توجه به ميزان بالاي شهريهها در مناطق شمالي با مناطق جنوبي قابل قياس نيست.
- سهم بالاي مدارس غيردولتي از كل فضاي آموزشي تهران
براي به دست آوردن كيفيت عدالت آموزشي در كشور و درصد در اختيار قرار گرفتن فضاي آموزشي به طور مساوي ميان كل دانشآموزان تنها نياز به بررسي وضعيت دانشآموزان مناطق شهري و روستايي يا مناطق محروم و كلانشهرها نيست. در پايتخت كشور وضعيت تعداد دانشآموزان و مدارس نشان ميدهد دانشآموزان در مدارس غيرانتفاعي بيش از دانشآموزان مدارس دولتي از فضاي آموزشي بهرهمند هستند.
همچنين در سال تحصيلي 1391-1390، يكميليون و 80هزار دانشآموز در مدارس شهر تهران حضور داشتهاند كه 791هزار و 268 نفر معادل 73درصد كل دانشآموزان در مدارس دولتي و 232هزار و 136 نفر در مدارس غيردولتي حضور دارند كه معادل 21درصد كل دانشآموزان تهراني هستند.
اين رقم نشاندهنده آن است كه دانشآموزان مدارس غيردولتي تهران با سهم 21 درصدي خود 40 درصد از فضاي آموزشي شهر تهران را در اختيار دارند و دانشآموزان مدارس دولتي با سهم 73درصدي خود از كل دانشآموزان تنها 56درصد از كل فضاي آموزشي كشور را در اختيار دارند.
انتهاي پيام
نظرات