• دوشنبه / ۴ مهر ۱۴۰۱ / ۱۰:۴۶
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1401070401480
  • خبرنگار : 50184

وقتی "ترخینه" مورد پسند نادر شاه افشار قرار گرفت

وقتی "ترخینه" مورد پسند نادر شاه افشار قرار گرفت

ایسنا/کرمانشاه فصل تهیه ترخینه خشک در مناطق روستایی منطقه زاگرس به پایان رسیده و زنان کُرد همانند گذشته برای فصل زمستان خود آذوقه‌ای مقوی جمع آوری کرده‌اند.

فلوریا مروتی از فعالین گردشگری در حوزه غذا در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به پایان فصل تهیه ترخینه خشک در روستاهای کرمانشاه، اظهارکرد: از زمان‌های بسیار دور تاکنون، زنان کُرد پس از پایان فصل برداشت گندم، برای تهیه آذوقه خود در فصل زمستان دست به کار می‌شوند.

وی از ترخینه به عنوان آذوقه زمستانی مردم کُرد یاد کرد و گفت: تهیه ترخینه خشک در اواخر فصل تابستان انجام می‌شود و آن را برای فصل زمستان ذخیره می‌کنند که جزو غذاهای اصلی منطقه زاگرس است.

این فعال گردشگری در خصوص نحوه تهیه ترخینه خشک برای فصل زمستان هم گفت: پس از اینکه فصل برداشت گندم تمام می‌شود، زنان کرد به اندازه مصرف خود گندم را می‌پزند و در ادامه گندم‌های پخته شده را جلوی آفتاب پهن می‌کنند تا کامل خشک شود.

وی ادامه داد: با خشک شدن گندم آن را به آسیاب می‌برند تا نیم دانه شود، پس از آن گندم‌های خرد شده را داخل دوغ کاملا غلیظ و فرآوری شده‌ای که از مشک بیرون آورده‌اند، می‌ریزند تا چند روزی خیس بخورد.

مروتی با بیان اینکه این ترخینه به دو شکل مصرف می شود، گفت: بخشی از این ماده آماده شده را با رقیق کردن به شکل یک نوشیدنی بسیار خنک در می‌آورند و مصرف می‌کنند و بخشی از آن را هم برای فصل زمستان خشک می کنند.

وی به مشارکت مردان کرد در تهیه ترخینه خشک هم اشاره کرد و افزود: مردان به چشمه های نزدیک محل سکونت خود می روند تا پونه های خوش عطری را که بصورت خودرو رشد کرده  جمع آوری کنند و سپس این پونه ها را روی یک پارچه تمیز پهن می کنند. در ادامه ترخینه را که اکنون به شکل یک ماده خمیری درآمده را گلوله گلوله کرده و روی پونه ها می چینند و چند روزی می گذارند تا آفتاب به آن بتابد و کاملا خشک شود. 

این فعال گردشگری در حوزه غذا با بیان اینکه ترخینه  غذای نیمه آماده ای است که از قدیم الایام تاکنون یکی از غذاهای مورد علاقه بین مردم کرد است، افزود: نادرشاه افشار زمانی که قصد حمله به عثمانی ها را داشت به دنبال آذوقه ای برای سربازانش می‌گشت که به سرعت آماده شود و سربازانش را از گرسنگی نجات دهد، بنابراین در منطقه کرندغرب ترخینه را به او معرفی می‌کنند که این غذا مورد پسند شاه افشار قرار می گیرد و دستور می‌دهد در حجم زیادی برای سربازانش آماده کنند.

وی تاکید کرد: در بین مردم کرد رسم است که پس از اینکه ترخینه خشک می‌شود سهمی از آن را برای فامیل های خود که در شهرهای دیگر زندگی می‌کنند، کنار می‌گذارند و برایشان به سوغات می‌برند.

مروتی در خصوص نحوه درست کردن آش ترخینه هم گفت: چند تکه از ترخینه را با مقداری آب روی اجاق گاز می‌گذارند تا خوب بپزد و بعد به آن پیاز داغ اضافه می‌کنند که البته نوع پخت آن در مناطق مختلف متفاوت است، اما این یکی از روش‌های اصلی پخت ترخینه به شمار می‌رود.

وی با بیان اینکه ترخینه کارکرد دارویی هم دارد، افزود: این آش را معمولا برای درمان سرماخوردگی در فصل زمستان هم درست می‌کنند و باعث گرم شدن بدن می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha