به گزارش ایسنا به نقل از مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس،آییننامه اجرایی دوسالانه انتخاب آثار برتر پژوهشی دفاع مقدس و مقاومت به شرح زیر منتشر شد.
باسمهتعالی
آییننامه اجرایی دوسالانه انتخاب آثار برتر پژوهشی دفاع مقدس و مقاومت
جایزه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی
مقدمه:
مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در راستای اهداف و فعالیتهای تعیینشده در اساسنامه و بهمنظور حمایت از پژوهش در عرصه دفاع مقدس و مقاومت، اقدام به برگزاری دوسالانه انتخاب آثار برتر پژوهشی دفاع مقدس و مقاومت با عنوان «جایزه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی» میکند.
فصل اول: موضوع دوسالانه
دوسالانه انتخاب آثار برتر پژوهشی دفاع مقدس و مقاومت؛ جایزه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، هر دوره به ارزیابی و انتخاب برترین کتابهای منتشرشده در دو سـال قبل و رسالههای دکتری دفاع شده در همان سالها در زمینههای زیر اقدام میکند:
الف) نظامی، امنیتی
ب) تاریخی، سیاسی
ج) فرهنگی، ادبی، هنری
د ) اجتماعی، اقتصادی
ه ) حقوقی، بینالملل
فصل دوم: زمان برگزاری دوسالانه
زمان برگزاری مراسم هر دوره دوسالانه در سه مقطع زمانی بهقرار ذیل خواهد بود:
الف- اطلاعرسانی برگزاری مراسم و جمعآوری کتابها و رسالهها از آبان سال قبل تا پایان مرداد سال برگزاری مراسم
ب- ارزیابی آثار توسط هیئتهای داوری از شهریور تا پایان آبان سال برگزاری
ج- اعلان نتایج نهایی طی مراسمی روز بیستوپنجم آذر "روز پژوهش" سال برگزاری مراسم
فصل سوم: داوران و ناظران دوسالانه
۱ ـ شورای سیاستگذاری جایزه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی هر دوره نسبت به انتخاب دبیر علمی دوسالانه دوره بعد اقـدام مـیکنـد. داوران و سرگروههای داوری، از میان افراد متعهد شناختهشده، آشنا با فرهنگ دفاع مقدس و مقاومت، دارای توانایی نقد، به پیشنهاد دبیر علمی، از سـوی شورای سیاستگذاری انتخاب میشوند. شرایط داوران در فصل «آئیننامه داوری» خواهد آمد.
تبصره: اعضای شورای سیاستگذاری هر دوره از جایزه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی به پیشنهاد رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس و با تائید هیئتمدیره مرکز انتخاب خواهند شد.
۲ ـ سرداوران هر گروه الزاماً باید یکی از داوران آن گروه نیز باشند.
۳ ـ هرگونه تغییر احتمالی در ترکیب داوران در طول برگزاری جایزه، باید قبلاً به اطلاع شورای سیاستگذاری برسد.
۴ ـ نظارت بر کار داوران بر عهده دبیر علمی جایزه خواهد بود.
۵ ـ تشکیل جلسه مقدماتی جایزه و آشنا سازی داوران بـا آییننامه داخلی جایزه و چگونگی روند برگزاری آن بر عهده دبیر علمی است.
۶ ـ با توجه به اینکه مراحل داوری زیر نظر شورای سیاستگذاری انجام میشود، در مواردی که در این آییننامه مسکوت است، نظـر کارشناسی شورای سیاستگذاری تعیینکننده خواهد بود.
۷ ـ هیئتداوران، در چارچوب آییننامه و قواعد تعریفشده توسط شورای سیاستگذاری، در امر قضاوت مختارند.
۸ ـ آئیننامه داوری در فصل دیگری، مستقلاً موردبررسی قرار خواهد گرفت.
فصل چهارم: دبیر علمی
۹ ـ دبیر علمی دوسالانه از بین نامزدهای پیشنهادی از سوی اعضای شورای سیاستگذاری، با در نظر گرفتن موارد زیر توسط رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس انتخاب میشود:
الف) دارای مراتب علمی دانشگاهی یا حوزوی
ب) سابقه داوری در جشنوارههای پژوهشی
ج) آشنایی با فرهنگ دفاع مقدس و مقاومت
د) سابقه فعالیت پژوهشی یا مدیریت حوزههای مربوطه
۱۰- وظایف دبیر عبارت است از:
الف) تهیه فراخوان جایزه و نظارت بر حسن اجرای وظایف دبیرخانه، جهت تهیه فهرست و نمونه کتابهـا و آثار موردنیاز منتشرشده یا دفاع شده در سالهای موردنظر
ب) معرفی سرگروههای پنجگانه داوری به شورای سیاستگذاری
ج) معرفی داوران با هماهنگی سرگروههای داوری به شورای سیاستگذاری و اخذ احکام آنها از رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، در صورت تائید
د) ارائه اطلاعات لازم به سرداوران و داوران در مورد آییننامه جایزه و میزان حقالزحمه آنان در بدو کار
ه) برآورد هزینه داوری و سایر هزینههای جایزه، برای ارائه به شورای سیاستگذاری، برای تصویب آن در هیئتمدیره
و) بررسی و تائید حقالزحمههای تعیینشده برای هر یک از داوران و سرداوران بهصورت مکتـوب
ز) ایجاد هماهنگی بین سرگروهها و داوران و اخذ پیشنهادهای احتمالی داوران در مورد آئیننامه داوری و ارائه آن به شورای سیاستگذاری، برای قضاوت نهایی و انجام اصلاحات موردپذیرش در آن
ح) هدایت جلسات گروههای پنجگانه و به انجام رساندن آنها
ط) نظارت و اهتمام بر مکتوم ماندن نتیجه داوری، تا زمان اعلام رسمی نتایج
ی) خبررسانی و انجام مصاحبههای ضروری جهت آشنایی افکار عمومی با پیشرفت مرحلهبهمرحله جایزه
ک) تدوین بیانیه نهایی، با همکاری سرگروههای داوری و داوران
ل) حضور در جلسه نهایی داوران هر یک از گروههای پنجگانه پیشگفته، و نظارت بر حسن اجـرای آییننامـه جایزه، در مورد انتخاب اثر برگزیده
م) دعوت از برگزیدگان برای شرکت در مراسم اهدای جوایز و کسب اطمینان از این امر
ن) برنامهریزی برای روز برگزاری مراسم، پیگیری انجام دعوتهای لازم و نظارت بر حسـن اجـرای امـور در اهـدای جـوایز
تبصره: عضویت دبیر علمی جایزه در یکی از گروههای پنجگانه داوری یا تقبل سـرگروهی داوران یکـی از بخشهای پنجگانه مذکور، بلامانع است.
فصل پنجم: دبیرخانه جایزه
۱۱ ـ دبیرخانه جایزه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، هر دوره وظیفه تهیه فهرست و پسازآن، تهیه کتابهای موردنیاز منتشرشده در آن سالها و رسالههای دکتری دفاع شده را ـ طبق دستور و هدایت دبیر اجرایی مراسم ـ بر عهده دارد.
۱۲ ـ دبیرخانه جایزه زیر نظر دبیر اجرایی دوسالانه که از سوی رئیس شورای سیاستگذاری تعیین میشود اداره خواهد شد.
۱۳ ـ تأمین نیروی دبیرخانه بر عهده مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس است.
۱۴- وظایف دبیرخانه عبارت است از:
الف ـ انجام مکاتبات لازم با مراکز پژوهشی، دانشگاهها، پژوهشگران، نویسندگان و ناشران
ب ـ مبادله کتابها و رسالهها بین داوران، به دستور دبیر علمی و سرگروههای داوری
ج ـ آمادهسازی فضای موردنیاز برای برگزاری جلسات داوری و انجام پذیرایی
د ـ صیانت از نتایج داوری تا روز اعلام نتایج
ه ـ پیگیری تهیه تندیسهای لازم یا لوحهای تقدیر و تشکر و جوایز مراسم
و ـ تهیه نوار، فایل صوتی، عکس و فیلم (بهصورت پراکنده) از جلسات داوری؛ و ضبط کامل مباحث مطروحه در جلسـات داوری. (موارد اخیر، بهصورت محرمانه در آرشیو نگهداری خواهد شد؛ و در صورت لزوم، بخشهایی از آنها، بـا موافقـت دبیـر اجرایی، برای نمایش در روز برگزاری مراسم یا موارد مشابه، مورداستفاده قرار خواهد گرفت.)
ز - تهیه فهرست کتابها و رسالههای رسیده به دبیرخانه و ثبت و ضبط آنها
ح - تهیه فرمهای ثبت و ضبط آثار و ارسال آنها به مراکزی که کتاب یا رساله دکتری ارسال خواهند کرد
ط - انجام تمام اقدامات تبلیغی و اطلاعرسانی مراسم توسط روابط عمومی و تحت نظارت دبیر اجرایی خواهد بود
فصل ششم: آئیننامه داوری
۱۵ ـ همانگونه که در بند ۱(فصل ۳) گفته شد، سرگروههای داوری به پیشنهاد دبیر علمی و شورای سیاستگذاری انتخاب خواهند شد. داوران هر گروه نیز به پیشنهاد دبیر علمی و سرگروه داوری توسط شورای سیاستگذاری انتخاب خواهند شد و اسامی و سوابق علمی و پژوهشی آنان پس از اعلام آثار برگزیده در اختیار وسایل ارتباطجمعی قرار خواهد گرفت.
سرگروههای داوری و داوران باید دارای شرایط ذیل باشند:
الف- دارا بودن تخصص لازم در رشته موردنظر
ب- داشتن التزام عملی به اسلام و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و پذیرش آییننامه جایزه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی
ج ـ نداشتن اثر در سال مورد داوری یا خارج ساختن اختیاری آن از گردونه داوری
د- آشنایی با فرهنگ دفاع مقدس و مقاومت و اعتقاد راسخ به آن
ه ـ متعهد بودن به انجام درست و در موعد مقرر امور محوله
تبصره: در مرحله نهایی، بهرهگیری از داورانی که اثر آنها یا اثری که توسط انتشارات آنها به چاپ رسیده اسـت در مراحـل قبل حذفشده باشد، منعی ندارد.
۱۶ ـ عده داوران مرحله نهایی در هر گروه ـ با احتساب سرگروه داوری ـ پنج نفر خواهد بود.
تبصره ۱: عده داوران در مرحله اولیه و مرحله دوم میتواند دو تا سه نفر(از میان داوران منتخب مذکور) باشد و در مرحلـه نهایی، باقی نفرات لازم به ایشان اضافه میشود.
تبصره ۲: داوران هر گروه بـه داوری در مورد کلیه آثار زیرمجموعههای گروه خود خواهنـد پرداخـت و برای زیرگروههای متفاوت یا گروه واحد از داوران مختلف استفاده نخواهد شد.
تبصره ۳: شورای سیاستگذاری میتواند عنداللزوم ازنظر کارشناسی داور چهارم یا داور پنجم، در هـر رشـته، بهـره گیـرد. در ایـن صورت، نظر آنها نیز در کنار نظر داوران پیشگفته و همسنگ با آنها خواهد بود. تشخیص ضرورت این امـر، بـر عهـده شورای سیاستگذاری است.
۱۷- مراحل داوری:
الف ـ مرحله اول؛ پالایش آغازین:
گـزینش مقدماتی کتابها در یک یا دو جلسه حضوری، تـوسط داوران، از روی فهرسـت آثـار انجـام خواهـد شـد. در ایـن مرحله، آثار غیر مرتبط یا خیلی ضعیف، بنا بر رأی اکثریت داوران هر گروه، حذف خواهد شد.
تبصره ۱: حداکثر جلسات داوری برای هر گروه ـ با احتساب جلسه نهایی ـ سه جلسه خواهد بود.
تبصره ۲: فشرده اقدامات صورت گرفته در هر جلسه، باید همان روز مکتوب شده، بـه امضـای اعضـای حاضـر برسـد؛ و در نخستین نشست شورای سیاستگذاری پسازآن، به رؤیت اعضای شورای سیاستگذاری برسد.
تبصره ۳: تعداد کتابهای راهیافته به مرحله دوم، از حداکثر دو درصد کل و حـداقل یـک درصـد کـل کتابهـای چـاپ اول منتشره در سال موردنظر مربوط به آن رشته، نباید بیشتر یا کمتر باشد.
ب ـ مرحله دوم:
در این مرحله، کلیه کتابها توسط دو داور موردبررسی قرارگرفته، غربالگری میشوند. دو رأی منفی موجب حذف اثـر و دو رأی مثبت باعث راهیابی آن به مرحله بعد خواهد شد. در صورت تخصیص یک رأی مثبت و یک رأی منفی به یک اثـر، نظـر داور سوم تعیینکننده خواهد بود. تقسیم تصادفی کتابها بین داوران، توسط سرگروه، انجام خواهد شد.
تبصره ۴: تعداد کل کتابهای راهیافته به مرحله سوم، از یک درصد کل تعداد عناوین چاپ اول منتشره مربوط به هر رشـته در آن دوره، نباید تجاوز کند.
تبصره ۵: در این مرحله، داوران باید برای کتابهایی که به مرحله سوم راه مییابند، فرمهای مخصوص داوری را پر و امضا کنند.
ج ـ مرحله سوم:
کلیه آثاری که با دو رأی مثبت به این مرحله راهیافتهاند، توسط داور سوم خوانده و امتیاز داده میشوند. حداقل امتیاز لازم برای راهیابی اثر به مرحله نهایی، ۷۵ از ۱۰۰ است. در صورت اختلاف ۳۰ نمره یا بیشتر بین نمـرات دادهشده بـه یـک اثـر توسط داوران مختلف، کتاب توسط یا داور دیگر، مطالعه و امتیازدهی خواهد شد. در صورت پایین بودن امتیـاز کتـاب (بهگونهای که با دخالت دادن نمره داور بعدی نیز به حداقل امتیاز دست نیابد)، نیازی به مطالعه آن توسط سایر داوران نیست؛ و در این مرحله، حذف خواهد شد.
تبصره ۶: در صورت بروز هرگونه اختلاف در تفسیر این مرحله از آئیننامه، نظر شورای سیاستگذاری صائب خواهد بود.
د ـ مرحله نهایی:
گروههای داوری پس از مطالعه دقیق تکتک آثار راهیافته به مرحله نهایی و نمره دادن بـه آنها در برگـههـای مخصـوص طراحیشده از سوی دبیرخانه، در یک جلسه حضوری ـ با حضور دبیر علمی و نماینده شورای سیاستگذاری ـ به تجزیهوتحلیل این آثار خواهند پرداخت. و در نهایت، از میان کتابهایی که حداقل میانگین امتیاز آنها ۸۵ باشد، اثر برتـر کـه شایسـتگی احـراز عنوان «کتاب برگزیده دوسالانه» در آن رشته را دارد، تعیین و معرفی خواهند کرد.
تبصره ۷: انتخاب دو کتاب مشترک، بهعنوان کتاب برگزیده دوسالانه، بلامانع است. اما در این صورت، مبلغ مادی جـایزه، بهتساوی بین دو برنده تقسیم خواهد شد.
تبصره ۸: در صورت برگزیده نشدن اثر در یک رشته، داوران میتوانند از یک اثر، که حداقل امتیـاز میـانگین ۷۰ را داشـته باشد، «تقدیر» به عملآورند.
تبصره ۹: کل ارزش مادی جایزه «کتاب تقدیری»، نصف ارزش مادی جایزه «کتاب برگزیده» خواهد بود.
تبصره ۱۰: با رعایت تبصره ۷، در صورت تشخیص هیئتداوران، میتوان در یک سال، در یک رشته، تا دو کتاب تقدیری نیز انتخاب و معرفی کرد. در این صورت، مبلغ مادی جایزه تقدیری، بهتساوی بین دو برنده تقسیم خواهد شد.
فصل هفتم: شرایط کتاب و آثار برگزیده
۱۸ ـ ازآنجاکه مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس تشکلی است رسمی و قانونی و کلیه فعالیـتهـای آن بایـد در چـارچوب قـانون اساسـی جمهوری اسلامی ایران و دیگر قوانین موضوعه کشوری انجام پذیرد، درونمایه و مضمون کتابها و رسالههای دکتری برگزیده توسط جایزه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی ـ مربوط به آن ـ نیز، نباید با اهداف پیشبینیشده در اساسـنامه مرکز اسناد، قـانون اساسـی و دیگـر قـوانین موضـوعه کشوری، مغایرت داشته باشد.
۱۹ ـ کتابها و رسالههای برگزیده، باید در داخل کشور، با مجوز رسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در محدوده زمانی تعیینشده (سال قبل از برگزاری جشنواره)، برای نخستین بار چاپ یا دفاع شده باشد.
۲۰- آثار برگزیده، به لحاظ درونمایه و مضمون، باید حداقل یکی از موضوعات نهگانه تعیینشده را موردپژوهش و تحقیق قرار داده باشد.
۲۱- آثاری که بخشی از آنها، پیشتر، در کتابهای دیگر ـ از همان مؤلف یا مجموعههای مشترک ـ به چـاپ رسـیده اسـت، فقط در صورتی قابل راهیابی به مرحله نهایی داوری و گزینش بهعنوان کتاب برگزیده و تقدیری و مانند آنها هسـتند، کـه بخش تکراری، از حداکثر یکسوم کتاب مذکور، بیشتر نباشد.
۲۲ ـ به لحاظ حجم، کتابهای برگزیده، نباید حجمـی کمتـر از ۱۲۰ صفحه قطع رقعی، با حروف و صفحهآرایی متداول داشته باشند. در مورد کتابهایی که یکسوم آنها قبلاً در کتاب دیگری به چاپ رسیده است، تعداد کل صفحاشان، نباید از ۲۰۰ صفحه کمتر باشند.
۲۳ ـ مضامین کتاب و رساله، باید همگی تألیفی و از خود نویسنده و پژوهشگر باشد.
۲۴ ـ کتابهای حاوی مجموعه مقالات، ولو با موضوع واحد، از داوری این جشنواره خارجاند.
فصل هشتم: آییننامه برگزاری مراسم اهدای جوایز
۲۵ ـ مراسم معرفی برگزیدگان و اهدای جوایز، همه دوره در روز ۲۵ آذرماه؛ روز پژوهش، در محل تعیینشده توسط شورای سیاستگذاری برگزار خواهد شد. میزان جایزه برگزیدگان در هر دوره، با در نظر گرفتن مبلغ جایزه دوره قبل، توسط شورای سیاستگذاری تعیین میشود.
۲۶ ـ حضور هیئتمدیره مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، شورای سیاستگذاری جایزه، دبیر علمی، دبیر اجرایی، سرداوران و نیز برگزیدگان رشتههای مختلف، در این مراسـم، الزامـی است.
۲۷ ـ چنانچه برگزیدهای، با عذر موجه، بههیچعنوان قادر به شرکت در این مراسم در روز و ساعت مقـرر نباشد، بـا معرفـی کتبی و رسمی او، لوح و تندیس جایزه، به نماینده وی، اهدا خواهد شد. اما مبلغ نقدی جایزه، تا مراجعه شخصی برگزیده، نزد امور مالی، محفوظ خواهد ماند.
۲۸ ـ در هر دوره جایزه از تعدادی پژوهشگر شاخص دفاع مقدس و مقاومت همراه با اهـدای تجلیل خواهد شد. انتخاب چهرههای شاخص پژوهش توسط شورای سیاستگذاری صورت خواهد پذیرفت.
۲۹ ـ مراسم جشنواره از ساعت ۱۶ به بعد، حداکثر به مدت دو ساعت، برگزار خواهد شد؛ و ریز برنامهها، به ترتیب ذیل خواهد بود:
الف) قرائت قرآن کریم
ب) خیرمقدم توسط رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس و رئیس شورای سیاستگذاری
ج) خیــرمقــدم بــه حاضــران و بیــان شــمهای از اهــداف و تاریخچــه جشــنواره، توســط رئیس هیئتمدیره مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس
د) دو سخنرانی کوتاه (هریک حداکثر بیست دقیقه، توسط چهرههای شاخص پژوهشی کشور)
ه) تجلیل از چهرههای شاخص پژوهشی دفاع مقدس و مقاومت شامل سخنرانی و پخش کلیپ و اهدای جوایز (جمعاً به مدت پنجاه دقیقه)
و) قرائت بیانیه داوران هر بخش، توسط سرداور مربوطه
ز) قرائت بیانیه کلی جایزه، بهوسیله دبیر علمی
تبصره: به تشخیص دبیر علمی، ادغام بیانیه گروهها در بیانیه کلی و قرائت آن توسط دبیر امکانپذیر است.
ح) اهدای جوایز با حضور مقام مدعو، رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، رئیس هیئتمدیره مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس حاضـر در جلسه
در این بخش، لازم است همزمان با روی صحنه آمدن هر برگزیده، بـه شـکل صـوتی، تصـویری...یا از طریـق بیانـات مجـری، توضیح کوتاهی از اثر برگزیده، به مخاطبان ارائه شود. همچنین میتـوان از شـخص برگزیـده درخواست کرد، حداکثر در ۵ دقیقه، درباره اثر برگزیده خود، توضیحاتی ارائه دهد.
ط) توزیع بروشورهای اطلاعات راجع به جایزه، برگزیدگان آن و آثار برگزیده
ی) پذیرایی
فصل نهم: آئیننامه مالی
۳۰ ـ مبلغ حقالزحمه دبیر علمی، سرداوران و معیار تعیین حقالزحمه داوران هر دوره، پـس از تائید آنـان توسـط شورای سیاستگذاری و قبل از صدور احکام، توسط شورای سیاستگذاری تعیین و بهوسیله دبیر اجرایی جایزه، باید به اطلاع ایشان برسد.
۳۱ ـ در صورت فراهم بودن منابع مالی، حقالزحمهها، بلافاصله پس از اجرای جایزه پرداخت خواهد شد.
۳۲ ـ چنانچه دبیر، سرداوران یا داوران، به عذری غیرموجه ـ ازنظر شورای سیاستگذاری ـ قبل از اتمـام کـار، از ادامـه کـار منصرف شوند، هیچگونه وجهی بابت این مسئولیت یا کارهای انجامشده، به ایشان پرداخته نخواهد شد.
۳۳ ـ چنانچه داوران، از پر کردن و امضای فرمهای مخصوصی که از سوی دبیر یا سرداور در اختیار آنان گذاشتهشده است خودداری کنند، بابت داوری آن کتاب خاص، وجهی به ایشان تعلق نخواهد گرفت.
این آییننامه، در ۹ فصل، ۳۳ ماده و ۱۷ تبصره تنظیمشده است.
انتهای پیام
نظرات