به گزارش ایسنا، روزنامه اتریشی "اشتاندارد" روز جمعه دوم اوت (۱۱ مرداد) به بررسی مرحله جدید جنگ تجاری میان ایالات متحده و چین پرداخت و نوشت به نظر میرسد محاسبات دونالد ترامپ در تشدید این جدال درست از آب در نیامده است.
رئیس جمهوری آمریکا پنجشنبه اعلام کرد که از ابتدای سپتامبر بر کالاهای وارداتی از چین به ارزش ۳۰۰ میلیارد دلار ۱۰ درصد تعرفه گمرکی تنبیهی اعمال خواهد شد.
دور تازهای از مذاکرات تجاری میان آمریکا و چین به تازگی در پکن خاتمه یافت و ترامپ گرچه این مذاکرات را سازنده خوانده از نتایج آن راضی نیست. او روز گذشته همتای چینی خود را "دوست من" خواند و در عین حال از شی جینپینگ انتقاد کرد که برای دست یافتن به توافق نهایی تعلل میکند.
گمان میرود که چین امیدوار است دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده آمریکا شکست بخورد و به این ترتیب مناقشه و جنگ تجاری که او از زمان ورود به کاخ سفید آغاز کرده خاتمه یابد.
آمریکا پیش از این ۲۵۰ میلیارد دلار کالاهای وارداتی از چین را مشمول یک تعرفه گمرکی ۲۵ درصدی کرده بود. ترامپ میگوید، تعرفههایی که از ابتدای سپتامبر اعمال میشوند شامل این کالاها نیستند.
ترامپ تراز تجاری منفی آمریکا در مقابل چین را ناعادلانه توصیف میکند و گلایه دارد که پکن به رغم وعدههایی که داده واردات کالای آمریکایی، به خصوص محصولات کشاورزی را افزایش نداده است.
برهم خوردن بیشتر توازن به نفع چین
به نوشته "اشتاندارد"، شواهد حکایت از آن دارند که تاکنون سیاستهای سختگیرانه دونالد ترامپ به نتیجه مطلوب نرسیده و دادههای آماری از بازرگانی دو کشور نشان میدهند که واشنگتن در این رویارویی تاکنون خسارت بیشتری دیده تا پکن.
بنابر این گزارش تراز تجاری چین در مبادلات کالا با آمریکا در ماه ژوئن ۳۰ میلیارد دلار مثبت بوده، در حالی که این رقم در ماه قبل از آن ۲۷ میلیارد دلار بوده است.
افزون بر این، روند مبادلات تجاری در نیمه اول سال جاری میلادی تغییر موازنه به سود چین را تأیید میکند؛ در شش ماه اول سال گذشته صادرات چین به آمریکا ۱۳۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بیش از واردات بوده، این میزان در مدت مشابه امسال به ۱۴۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار افزایش یافته است.
روزنامه اتریشی در تحلیل خود نوشته که بر همین اساس انتقاد از سیاستهای تهاجمی تجاری دونالد ترامپ در آمریکا رو به افزایش است و فروشگاهها معتقدند که این سیاستها به زیان مصرفکنندگان تمام میشود. صنعتگران نیز شکایت دارند و هشدار میدهند که جنگ تجاری ترامپ میتواند به کاهش سرمایهگذاری منجر شود.
پیامدهای ادامه جنگ تجاری
در کنار مشکلات داخلی، تجارت خارجی آمریکا از زمان ریاست جمهوری ترامپ و شدت گرفتن جنگ تجاری، نه فقط در ارتباط با چین که به طور کلی با مشکلاتی روبرو شده است. تنها در ماه مه امسال واردات کالاهای آمریکایی توسط کشورهای مهم آسیایی، به نسبت ماه قبل هشت و نیم در صد کاهش یافته است.
با این همه، گرچه تاکنون زیان آمریکا بیشتر بوده، شواهد دیگری حاکی هستند که تاثیر منفی جنگ تجاری بر اقتصاد چین نیز به مرور آشکارتر خواهد شد. بنادر مهم لسآنجلس و لانگ بیچ هم اکنون نیز با معضل کاهش ورود کانتینرها از چین روبرو هستند.
یک کارشناس آمریکایی در گفتوگو با روزنامه "اشتاندارد" احتمال میدهد رکود تجارت خارجی ایالات متحده در سه ماهه آینده آشکارتر شود.
جنگ تجاری ترامپ فقط علیه چین نیست. او کشورهای اروپایی را نیز تهدید کرده که تعرفه گمرکی بر خودروهای ساخت این کشورها را افزایش دهد. ترامپ همچنین به تازگی تهدید کرده که به خاطر اعمال مالیات بر شرکتها و خدمات دیجیتالی در فرانسه، شراب فرانسوی را مشمول تعرفههای تنبیهی کند. اتریش نیز ممکن است به خاطر مالیاتهای مشابه هدف بعدی حملههای ترامپ باشد.
روزنامه "اشتاندارد" مینویسد، واکنشهای بازار بورس در ایالات متحده میتواند جدی شدن اوضاع را نمایان کند؛ ظهر جمعه، دوم اوت، ارزش سهام داو جونز، شاخص سهام در بازار بورس آمریکا، حدود دو درصد کاهش یافت. ترامپ البته در جمع خبرنگاران گفته که بابت سقوط شاخص سهام در بازار بورس که پس از اعلام افزایش تعرفهها رخ داد نگران نیست.
انتهای پیام
نظرات