به گزارش ایسنا، مجید غلامی جلیسه در دومین همایش دوسالانه ادبیات کودک و مطالعات کودکی که به موضوع «کودک ، ادبیات و لذت خواندن» اختصاص داشت،گفت: چرخه کتاب بر سه محور اصلی تولید، توزیع و ترویج میگردد؛ ما طی دو سال گذشته بالغ بر 70 میلیون جلد کتاب کودک داشتهایم یعنی اگر چه به لحاظ تولید اوضاع بدی را نداریم اما به لحاظ توزیع و ترویج با مسائل عدیدهای مواجه هستیم.
وی گفت: طی دو سال گذشته 70 میلیون جلد کتاب کودک تولید شده یعنی ما از نظر تولید اوضاع بدی را نداریم و اگر جمعیت کودکان و نوجوان را 15 میلیون در نظر بگیریم برای هر کودک دو جلد کتاب تولید میشود البته در مورد این اظهار نظر بحثهایی وجود دارد.
مدیر عامل خانه کتاب افزود: در خصوص توزیع، اوضاع اصلا خوب نیست. کتاب فروشیهایی که به مقوله کتاب کودک میپردازند، بسیار کم هستند و کتابخانههای تخصصی برای این گروه سنی کمتر. کتابخانههای مدارس از کیفیت خوبی برخوردار نیست و آموزش و پرورش بودجهای برای تجهیز این کتابخانهها ندارد یعنی در سطح کشور کلا هزار کتابفروشی وجود دارد که از مجموعه این هزار کتاب فروشی کمتر از 50 کتابفروشی به موضوع کتابهای کودک و نوجوان تعلق دارد، البته خانه کتاب به سهم خود تلاش کرده و میکند تا این نقص را برطرف کند بنابراین در نمایشگاه بینالمللی کتاب امسال برای اولین بار بن خرید کتاب دانش اموزی در اختیار دانشآموزان قرار گرفت و در طرح تابستانی تخفیف 25 درصدی برای کتاب کودک ونوجوان در نظر گرفته شد اما نوع دسترسی و تسهیل در مورد کتاب مقولهای است که به سازوکارهای بیشتری نیازمند است.
بنا به گفته جلیسه؛ در حوزه ترویج وضعیت به مراتب بدتر از دو حوزه قبلی است.
وی گفت: اگر دنبال آن هستید که لذت خواندن را در بچهها بیشتر کنیم باید بدانیم که با مشکلات زیادی روبرو هستیم که باید بگویم این تقاضای بالاست که بسیاری از مسائل را حل میکند. کتاب در سبد خانواده نقشی ندارد در حالی که متوسط قیمت کتاب کودک فراتر از 6 هزار تومان نیست، در کنار این مسائل باید به مشکلات فزونی آثار ترجمهای بر تالیفی را نیز اضافه کرد، در حال حاضر 60 درصد کتابهای تولید این گروه سنی را آثار ترجمهای و 40 درصد را آثار تالیفی به خود اختصاص دادهاند.
وی با اشاره به برگزاری دومین همایش دوسالانه ادبیات کودک و مطالعات کودکی که 5 آبان ماه در محل سالن سرای کتاب برگزار شده است، ابراز امیدواری کرد: این همایش بتواند با نگاه نقادانهای وزارت ارشاد و سیاستهای خانه کتاب را در تصمیمگیرهایش یاری کند.
در ادامه مراسم نوش آفرین انصاری دبیرشورای کتاب کودک نیز گفت: موضوع و دغدغه اصلی ما این است که شورا میخواهد یک سازمان مردم نهاد مقلد نباشد، بنا نیست شورا دنبال رو دانشگاه شود. اگر چه که با حضور چهرههای دانشگاهی از این ودیعه بینیاز نیست ولی راه سازمانهای مردم نهاد را، باید با توجه به نیاز زمان پیدا کرد، امروز بسیاری از شوراییها، شورا را یک دانشگاه میدانند و درعین حال افرادی از صحنه دانشگاه وارد شورای کتاب کودک شدهاند و آن را متاثر ساختهاند.
وی با قدردانی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانه کتاب که باعث حل بسیاری از مسائل برای برگزاری دومین همایش دوسالانه ادبیات کودک شده است، گفت: در دومین همایش ما با مشکلاتی کمتری مواجه بودیم و خانه کتاب حمایت صد درصدی را با ما داشته است. امیدوارم این همکاریها همچنان به قوت خود ادامه پیدا کند و بتواند مسبب نتایج با ارزشی باشد.
سپس حسین شیخ رضایی دبیر علمی این همایش گفت: به شکل سنتی همه ما وظیفه آموزش و پرورش را در آموزش سواد پایه میدانیم، اما واقعیت این است که اختلالاتی در مسئله خواندن در جامعه وجود دارد و آمار قابل اتکایی در زمینه سرانه مطالعه نیست؛ تعداد و شمارگان کتابها تبدیل کتابخانههای عمومی به قرائت خوانیها پیش از کنکور تغییر سلایق و ذائقه خواندن مخاطبان با ایجاد فضاهای دیجیتال و ...باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به محور اصلی این همایش که به کودک ادبیات و لذت خواندن اختصاص دارد، تصریح کرد: یکی از بحرانهایی که ما با آن مواجه هستیم این است که خواندن در جامعه ما به عنوان موضوع لذت بخش مطرح نیست و اصولا کتاب بر سواد فرهنگی همیشه یک چیز بالایی و استیلایی بوده است. من ضمن قدردانی از خانه کتاب که باعث تسهیلاتی برای برگزاری این همایش شده است، اعلام میکنم که سطح مقالات رسیده به این همایش در قیاس با همایش نخست ارتقا پیدا کرده است، از هر 6 مقاله یک مقاله جهت ارائه انتخاب شده است.
در ادامه کریستین اریاستر مدیر موسسه نروژی کتاب کودک این کشور که در زمره مهمانان مدعو برای حضور در این همایش بود، سخنانی را با موضوعیت ساختار درگیر شدن - چگونه ادبیات کودک خواندن را در تجربهی زیباشناسانه مشارکت میدهد- ارائه کرد.
همایش دو روزه دوسالانه ادبیات کودک ومطالعات کودک با موضوعیت «کودک ،ادبیات و لذت خواندن»امروز و فردا (5 و 6 آبان ماه) در موسسه خانه کتاب برپا است.
انتهای پیام
نظرات