بافت ماشته، به سالهای دور میرسد و در مورد پیشینه تاریخی و سوابق حضور آن در لرستان نمیتوان به آسانی سخن گفت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه لرستان، بافت ماشته، با توجه به ضرورت و نیاز آن در زندگی به سالهای دور میرسد و در مورد پیشینه تاریخی و سوابق حضور آن در لرستان نمیتوان به آسانی سخن گفت، اما به استناد به برخی متون از جمله کتاب "جغرافیای تاریخی بروجرد " از زمان سلجوقی صفوی تا عهد قاجار از رونق بسزایی برخوردار بوده است. چنانچه در دهکده کارخانه در دشت سیلاخور محل اسکان کارگران بافنده بوده است.
این نوع بافته، در نوار جنوبی کشور موج بافی، در اصفهان جاجیم بافی و در لرستان ماشته نامیده میشود. به طور کلی اسامی این بافته شامل موج بافی، ساچیم بافی، ماشته و جیلابافی(جیلا نام دستگاهی است که ماشته با آن بافته میشود) است.
ماشته، نوعی بافته سنتی داری است. دستگاه بافت آن دارای چهار ورد(شانه) و چهار پاخو(پدال) است. پاخو به وسیله قطعههایی چوبی که شوتول نامیده میشوند به انگازهها متصل شدهاند. معمولاً چلهها در این نوع بافته از دو رنگ (قرمزو سفید یا سفید و قهوهای) انتخاب میشوند.
نخ مورد استفاده، نخهای پشمی رنگی است که برای بافتههای دیگر از جمله گلیم نیز استفاده میشود و معمولاً از پشم گوسفند و بز تهیه میشود. نخ پود در این نوع بافته، نخ مشکی و قرمز است که در ترکیب با رنگهای چله، چهارخانههای رنگی به دست میآید.
ماشته موارد استفاده متعددی دارد که عبارتند از رختخواب پیچ(معمولاً در جهیزیه دختران دو یا چند تخته ماشته قرار میدهند.) رو فرشی، جل اسب، زیر انداز کف اتاق و سیاه چادر، سجاده، کوسن، تزیین رویه کیف و ساک، کیسه حمام، پرده و... استفاده میشود.
مهمترین طرح ماشته، به صورت شطرنجی است. علاوه بر آن طرح راه راه و طرح حوض برای سجاده مورد استفاده قرار میگیرد.
عمدهترین رنگهای به کار رفته در ماشته رنگ سفید، قرمز یا سفید، سورمهای است. در گذشته از رنگهای متنوع سبز، قرمز و آبی نیز استفاده میشد.
انتهای پیام
نظرات