اعطاي جايزه نوبل به شيرين عبادي/1/ ديدگاههاي حيدري، نجفيتوانا، آذربايجاني، ماندگار، شعباني، كاميار و چوبدار
- يك حقوقدان با مثبت ارزيابي كردن اهداي جايزهي صلح نوبل به شيرين عبادي عنوان كرد كه تحقيقات و تاليفات اين وكيل دادگستري در حوزهي زنان و كودكان براي پاياننامههاي دانشجويي مرجع و منبع مناسبي است.
شيرزاد حيدري شهباز به خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: شيرين عبادي مدت زيادي است كه در امور حقوق بشر و حقوق زنان و كودكان فعاليت ميكند لذا موسسهي نوبل نيز به همين خاطر او را مستحق دريافت اين جايزه دانست. به ويژه آنكه تحقيقات و كتب اين حقوقدان در پاياننامههاي دانشگاهي نيز به شكل مناسب ميتواند مورد استفاده باشد.
وي با ابراز اميدواري نسبت به اينكه عبادي بيش از پيش فعاليتهاي خود را تقويت كند، تصريح كرد: احتمالا از اين پس، جايگاه و فعاليت مخصوص از سوي اين حقوقدان در زمينهي مربوط مورد عمل قرار خواهد گرفت بنابراين هم مراقبتهاي بيشتري لازم است و هم مسووليت بيشتري بر عهدهي اين وكيل دادگستري قرار ميگيرد.
- يك حقوقدان گفت: اعطاي جايزهي صلح نوبل به شيرين عبادي، جايزهاي به تمام زنان و مرداني است كه در راه آزادي و براي تحقق آزاديهاي مشروع فعاليت ميكنند.
دكتر علي نجفيتوانا، مدرس دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با ابراز خوشحالي از اعطاي جايزهي صلح نوبل به شيرين عبادي اظهار داشت: او توانست به عنوان يك ايراني، ارزشهايي را با معيارهاي جهاني ارائه كند كه در حد و اندازهي صلح نوبل است.
وي افزود: شيرين عبادي از قضات دادگستري و از زنان فرهيختهاي است كه در كسوت قضا و در زمينهي تحقيق و تفحص خدمات قابل توجهي را به جامعهي حقوقدانان كشور ارائه كرده است لذا به نظر ميرسد دليل اعطاي جايزهي صلح نوبل به خانم عبادي، فعاليتهاي ايشان در دفاع از حقوق زندانيان، اطفال بزهكار و حقوق اطفال به طور عام بوده است.
نجفيتوانا خاطرنشان كرد: اعطاي اين جايزه، هر چند سمبوليك ولي موجب تشويق و ايجاد اعتماد به نفس در افرادي خواهد بود كه در راه آزادي، حقوق مشروع و حفظ اصول و حقوقي كه قانون به اشخاص داده است، فعاليت ميكنند؛ همچنين اين جايزه براي آن دسته از افرادي كه حقوق بشر را نميشناسند و تمايلي ندارند كه مردم از حقوق خود استفاده كنند، زنگ خطري است تا از اقداماتي كه موجب دلسردي مردم ميشود، بكاهند و قانونمند عمل كنند.
اين مدرس دانشگاه همچنين برنده شدن شيرين عبادي را موجب پشتوانه و دلگرمي جريان اصلاحات واقعي دانست و تصريح كرد: از بعد فراملي نيز اين پشتيبانيها باعث ميشود كه توجه جهانيان به شرايط كشورهايي كه در آنجا حقوق بشر كمتر رعايت ميشود، جلب شود و در واقع اين اعطاي جايزه، نوعي تعامل براي نهادينه كردن اعمال حقوق بشر و احترام به آن در تمام كشورها و از جمله كشور ماست.
اين حقوقدان در پايان خاطرنشان كرد: اين جايزه براي خانم عبادي، زنان كشور و حقوق مدني و سياسي در كشور ما بسيار با ارزش است و باعث اميدواري جامعهي آزادي خواهان كشور، تقويت بازسازي و قانونمند شدن جريان اصلاحات تا رسيدن به نقطهاي كه تمام آحاد مردم به حقوق مشروع خود برسند، خواهد شد.
- عضو هيات مديرهي كانون وكلا اعطاي جايزهي صلح نوبل به شيرين عبادي را براي ايران و جامعهي حقوقدان مايهي افتخار دانست و علت اعطاي اين جايزه را فعاليتهاي وي در مسائل حقوقي مربوط به كودكان و زنان ذكر كرد.
عليرضا آذربايجاني در گفتوگو با خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در مورد علل اعطاي جايزهي صلح نوبل به شيرين عبادي اظهار داشت: فعاليت عبادي در مسائل زنان و كودكان و همچنين دفاع از كساني كه درگير مسائل قضايي بوده ولي توانايي گرفتن وكيل نداشتند، از جمله عزت ابراهيمنژاد، همچنين زن بودن وي، موجب توجه خاص كميته به ايشان در اهداي جايزه بود.
آذربايجاني واكنشهاي داخلي در اين مورد را مثبت ارزيابي كرد و گفت: مجموعهي حاكميت بايد بيشتر اين مساله را مورد توجه مثبت قرار دهد و با توجه به جنبههاي مثبت اين قضيه در جامعهي جهاني، اگر احتمالا نكتههايي در ذهنشان است، آنها را ناديده بگيرند زيرا در حال حاضر يك حقوقدان مسلمان زن، توانسته برندهي اين جايزه شود.
وي با بيان اينكه بايد از افكار عبادي در سنوات گذشته بيشتر بهره گرفت، اظهار داشت: مجموعهي نظام به صورت عام يا بخشهايي كه بيشتر با ايشان در ارتباط است، مثل كانون وكلا و قوهي قضاييه ميتوانند به اين قضيه بيشتر توجه كنند و با برگزاري مراسم رسمي، از وي تقدير كنند.
آذربايجاني تاكيد كرد: خانم عبادي بايد دقتهايي داشته باشد؛ ايشان متعلق به جامعهي ايراني و جامعهي حقوقدانهاست و با گرفتن اين جايزه، وي نبايد تعلق خود را از ياد ببرد؛ البته با شناختي كه از ايشان در مورد پيگيريهاي پروندههاي مختلف وجود دارد، وي به طور قطع از اين به بعد اهداف خود را مصرانه و دقيقتر پيگيري خواهد كرد.
- يك حقوقدان و وكيل دادگستري گفت: عليرغم تبليغاتي كه عليه ايران صورت ميگيرد، اعطاي جايزهي صلح نوبل به يك زن ايراني نشان داد كه جامعهي بينالمللي به مسائل ايران با واقعبيني توجه دارد.
مصطفي ماندگار در گفتوگو با خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار داشت: اعطاي جايزهي صلح نوبل به خانم عبادي در واقع اعطاي آن به تمامي جامعه حقوقي و مرد و زن مسلمان ايراني است كه محافل خبري دنيا استقبال شايان توجهي از آن به عمل آوردند و بهتر است در داخل كشور نيز استقبال مناسبي از آن به عمل آوريم.
وي افزود: اعطاي اين جايزه نشان داد كه در حال حاضر دنيا با يك واقعبيني به مسائل ايران توجه دارد و عليرغم تمام تبليغاتي كه عليه ايران انجام دادهاند تا آن را به انزواي سياسي و اجتماعي بكشانند، وقوع چنين رخدادي اين نويد را ميدهد كه جامعهي ايراني هويت خود را بيش از پيش و در حد نام خود پيدا كرده است.
اين حقوقدان تصريح كرد: اعطاي اين جايزه حكايت از آن دارد كه جامعهي ما در جهت همگامي با واقعيتهاي جامعهي جهاني تلاش ميكند و از لحاظ بينالمللي در قامت و اندازههاي كشورهاي مدرن و مترقي دنياست. اين مساله ميتواند ما را در جهت يافتن ارزشهاي والاي انساني، اسلامي و دموكراسي بدون وجود تعارض بين آنها قرار بدهد.
ماندگار خاطرنشان كرد: اعطاي اين جايزه صرفنظر از اينكه در بعد بينالمللي يك فرايند جهاني براي معرفي هرچه بهتر و بيشتر افكار آزادانديش ايراني و زن ايراني ميباشد، ميتواند نهادهاي اجتماعي و بسترسازي لازم را در جهت رسيدن به اهداف والاي برقراري دموكراسي ديني بدون اينكه هيچگونه تعارضي بين دين و دموكراسي وجود داشته باشد، فراهم كند.
وي افزود: جامعهي بينالمللي در شرايط حاضر بازتاب نسبتا خوبي در رابطه با اعطاي جايزهي نوبل به خانم عبادي داشت اما در ايران بازتاب مناسبي به عمل نيامده است و اين عدم برخورد صحيح ميتواند از لحاظ بينالمللي عواقب نامطلوبي داشته باشد.
وي ادامه داد: شايسته بود در جامعهي داخلي به خصوص رسانههاي جناح مقابل اصلاحطلب اين رخداد انعكاس مطلوبي پيدا ميكرد تا ابزاري براي بدخواهان نظام و ايران در عرصهي بينالملل نباشد.
اين حقوقدان تاكيد كرد: خانم عبادي با توجه به اين رخداد غير از اينكه در كسوت وكيل دادگستري و حقوقدان هستند، به عنوان يك آزادانديش مسووليت سنگينتري خواهند داشت زيرا نقش ايشان در روند اصلاحات و پردازش هرچه بهتر حقوق زن و كودك ايراني در داخل كشور موثرتر خواهد بود و ايشان نسبت به گذشته بايد تلاش بيشتري داشته باشند.
- يك حقوقدان ابراز عقيده كرد كه پيشگامان دانش حقوق براي دريافت جايزهي صلح نوبل شايستهتر بودند.
دكتر قاسم شعباني با تبريك به شيرين عبادي براي دريافت جايزهي صلح نوبل، افراد ديگري را شايستهي دريافت اين جايزه دانست و به خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: از اينكه يك زن ايراني مسلمان موفق به دريافت جايزه شده خوشحالم اما اي كاش انديشمندان و حقوقدان و برخي از اساتيد مشهور ايراني كه داراي تاليفات فراوان و ارزندهاي نيز در زمينهي حقوق بشر هستند، در ليست دريافتكنندگان جايزهي نوبل قرار ميگرفتند.
وي ادامه داد: افراد شايستهتري در كشور وجود داشتند، خصوصا كساني كه در حوزهي حقوق انساني و حقوق بشر و مسائل مهم ارزشي و انساني فعاليت كرده و از پيشگامان دانش حقوق و انديشههاي والاي اسلامي و انساني محسوب ميشوند.
شعباني اعطاي اين جايزه را همراه با ملاحظاتي عنوان كرد و اظهار داشت: به نظر ميآيد كه اعطاي اين جايزه از سوي برگزاركنندگان آن با ملاحظات سياسي همراه بوده است.
وي اظهار اميدواري كرد كه شيرين عبادي با استفاده از فرصت به دست آمده از مباني و انديشههاي ناب اسلامي در جهت احياي حقوق و مباني اسلامي به ويژه در حقوق كودكان و زنان بهرهمند شود و درصدد احيا و شكوفايي اين انديشهها برآيد.
- يك حقوقدان وكيل دادگستري گفت كه سخنان شيرين عبادي در مصاحبهي مطبوعاتي خود همان مواضع بسياري از رجال حكومتي در رابطه با آمريكا بود.
دكتر محمدرضا كاميار در گفتوگو با خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار داشت: برنده شدن خانم عبادي در سال 2003 يك اتفاق جهاني است و كساني كه آن را در ابعاد بومي و داخلي ارزيابي ميكنند، افراد بد سليقهاي هستند. افرادي كه سعي كردند ارزش جايزهي صلح نوبل خانم عبادي را كمرنگ جلوه دهند متوجه نيستند كه اين جايزه در همهي كشورهاي كرهي خاكي تاثير گذار است و ميتواند براي همهي كساني كه در مسير خانم عبادي حركت ميكنند، الهام بخش باشد.
وي افزود: افرادي كه ميخواهند از اين موقعيت پيش آمده عليه گروه رقيب داخلي استفاده كنند، همانند كساني هستند كه ميخواهند قهرمان شدن تيم ورزشي ايران در جهان را به دليل كينهورزي شخصي با مربي تيم، كم اثر كنند.
اين وكيل دادگستري با اشاره به اينكه در برخي مسائل با شيرين عبادي اختلاف نظر دارد، گفت: اختلاف نظر، عذر موجهي براي كم ارزش جلوه دادن پيروزي خانم عبادي و ايران در عرصهي جهاني نيست؛ اگر به مصاحبهي خانم عبادي و پيامهاي وي توجه كنيم، در مييابيم كه وي با بسياري از رجال سياسي كه از اين خبر چندان خشنود نشدند، داراي وجوه مشتركي است كه ميتوان آنها را برجسته كرد و از اين موقعيت بزرگ و جهاني بهره برد.
وي افزود: انتقادات وي از دخالتهاي آمريكا دربارهي دخالت در امور داخلي ايران، قرار دادن ايران در فهرست محور شرارت و ادعاهاي آمريكا در مورد تاسيسات هستهاي ايران، نكات مهمي است كه ميتواند برخي افراد را براي خشنودي از اين واقعهي بزرگ قانع كند.
كاميار گفت: در داخل كشور برخي از جريانات سياسي با اين موفقيت مخالفت كردند كه علت اصلي آن، تسويه حسابهاي گروههاي داخلي است. بومي كردن اين پيروزي نشانگر عدم آشنايي آنها با همهي ابعاد اين موفقيت است.
وي در ادامه موضعگيري اصلاحطلبان را نيز بومي دانست و گفت: اصلاحطلبان تنها به يك زاويهي پيروزي خانم عبادي يعني مبارزه به نفع برخي از زندانيان توجه داشتند، در حالي كه در پيام كميتهي جايزهي صلح نوبل شيرين عبادي به خاطر تلاشهايش براي دموكراسي، حقوق بشر، حقوق زنان و كودكان، شجاعت و حراست در ابراز عقايد و به اين دليل كه بين اسلام و حقوق اوليهي بشر تناقضي نميبيند، برنده شده است.
- يك كارشناس حقوق گفت: برنده شدن شيرين عبادي در جايزهي بينالمللي صلح نوبل يك افتخار بزرگ براي جامعهي ايران است كه متاسفانه تا كنون برخورد شايسته و مناسبي با آن صورت نگرفته است.
ناصر چوبدار، وكيل دادگستري در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با تبريك اين پيروزي به شيرين عبادي اظهار داشت: برنده شدن ايشان براي جامعهي حقوقدانان و وكلاي ايراني افتخار قابل توجهي است كه يك وكيل ايراني و يك خانم مسلمان ايراني به چنين جايزهي بينالمللي و جهاني نائل شوند.
وي افزود: دلايل اعطاي اين جايزه طبيعتا براي خود اهداكنندگان آن روشن است ولي به نظر من فعاليتهايي كه خانم عبادي در زمينهي حقوق بشر بهخصوص حقوق كودكان و زنان در جامعهي ما انجام دادند، مورد توجه بوده است و ايشان واقعا مستحق چنين توجهي بودند.
چوبدار خاطرنشان كرد: اميدوارم اقدامات خانم عبادي سرمشقي باشد براي همهي حقوقدانان ايراني كه به حقوق بشر توجه بيشتري كنند؛ چون يكي از مسايل مهمي كه حقوقدانان ما بايد به آن توجه كنند حقوق بشر با رعايت تمامي مسايل فرهنگي و مذهبي خاص جامعهي ايران است.
اين وكيل دادگستري با بيان اينكه برخورد مناسب و شايستهاي در داخل كشور نسبت به اين افتخار صورت نگرفته، گفت: شايسته بود بيشتر به اين رويداد توجه ميشد؛ چرا كه ميتوان از اين فرصت پيش آمده براي شناساندن بيشتر حقانيت مسايلي كه در كشور ما رخ ميدهد به داخل و خارج از كشور استفاده كرد.
چوبدار اظهار داشت: نه تنها دولت يا نظام بلكه حتي رسانهها نيز با اين اتفاق بزرگ برخورد مناسبي نداشتند.
اين كارشناس حقوق اظهار داشت: شايسته است دولت با توجه به وضعيت فعلي كه ما در ارتباط با حقوق بشر در دنيا با آن مواجه هستيم و به اشكال مختلف مورد حمله قرار ميگيريم، از اين فرصت به صورت مناسب استفاده كند؛ چون به هر حال خانم عبادي در اين نظام پرورش پيدا كرده و اين جامعهي ايران بوده كه فرصتهاي مناسب را براي ايشان ايجاد كرده است لذا دولت ايران بايد به نحوي افكار عمومي دنيا را متوجه اين موضوع كند كه خانم عبادي يك حقوقدان زن ايراني است كه در همين جامعه توانسته افكار خود را ارائه دهند و با وجود كجرويهايي كه در ارتباط با حقوق بشر در كشور ما وجود دارد به صورت دموكراتيك برخورد كنند و دنبال احياي حقوق زنان و كودكان در جامعهي ما و تقويت اين موضوع باشند.
اين وكيل دادگستري عنوان كرد: بايد خانم عبادي توجه كافي داشته باشند تا همچنان در مسير درستي كه قبلا در پيش داشتند (حمايت از حقوق زن، كودك و بشر در ايران) با انگيزه و شجاعت بيشتري حركت كنند.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات