• شنبه / ۱۹ تیر ۱۴۰۰ / ۱۴:۳۷
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1400041913454
  • خبرنگار : 50214

سیری کوتاه بر کارنامه علمی دانشمند سرشناس یزدی در علم جامعه شناسی

سیری کوتاه بر کارنامه علمی دانشمند سرشناس یزدی در علم جامعه شناسی

ایسنا/یزد محقق، پژوهشگر و نویسنده یزدی یکی از مفاخر استان یزد در علم جامعه شناسی و حوزه‌ی علوم اجتماعی را استاد «مسعود چلبی» مولف کتاب «جامعه شناسی نظم» خواند و سیری کوتاه بر کارنامه‌ی علمی وی کرد.

«حسین مسرّت» در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا از استاد «مسعود چلبی» به عنوان یکی از دانشمند والاتبار استان یزد یاد کرد و گفت: دیار کهن و تاریخی یزد، هرچند زمینی سترون دارد امّا آسمانی پرستاره آن را پوشانده است، آسمانی که آکنده از ستارگانی درخشان در طول تاریخ فرهنگ، ادب و  علوم ایران هستند؛ ستارگانی همچون  «مولانا شرف الدّین علی یزدی» از مورّخان نامی کشور، «مولانا محمّدباقر یزدی» از ریاضیدانان  نامی جهان  اسلام و ایران، دکتر «علی محمّد کاردان» دانشمند پرآوزه‌ی روانشناسی، دکتر «اصغر دادبه» و دکتر «رضا داوری اردکانی» استادان فلسفه، دکتر «محمّدعلی اسلامی ندوشن» حقوقدان و ادیب معاصر، استاد «ایرج افشار» کتابشناس و ایرانشناس، دکتر «محمّدحسین پاپلی یزدی» جغرافیدان جهانی و اکنون هم استاد دکتر «مسعود چلبی» دانشمند سرشناس جامعه شناسی.

وی ادامه داد: مسعود چلبی در سال ۱۳۳۱ در یزد پای بدین ‌دنیای خاکی نهاد و دیری نپایید که رهسپار پایتخت علم و دانش، تهران شد و در سال ۱۳۴۹ دیپلم ریاضی خود را از دبیرستان خوارزمی تهران گرفت. سپس در سال ۱۳۵۴ موفق به اخذ کارشناسی علوم اجتماعی از دانشگاه تهران شد و در همان سال در مقطع کارشناسی ارشد رشتۀ علوم اجتماعی در همان دانشگاه پذیرفته شده و در سال ۱۳۵۶ تحصیلات دورۀ ارشد خود را به پایان رسانید.

به گفته این محقق و نویسنده یزدی، دکتر چلبی با شوق و ذوقی که در اثر آشنایی با علوم اجتماعی در وی پدیدار شد، در جهت رسیدن به قلّه‌های دانش این رشته، تلاشی زایدالوصف کرد و در این راه، دمی باز نایستاد و بی درنگ برای ادامۀ تحصیل در دانشگاه میشیگان غربی آمریکا اقدام و در نهایت توانست با افتخار و سربلندی، رتبۀ بسیار خوب دکتری  را در رشتۀ جامعه شناسی در سال ۱۳۶۳ از این دانشگاه اخذ کند.

وی عنوان رسالۀ دکتری چلبی را «توسعه نیافتگی و سرمایه داری دولتی» خواند و گفت: او با استفاده از مطالعۀ تطبیقی توانست با نمرۀ عالی از رساله خود دفاع نموده و موفق به اخذ دکتری شود.

مسرت خاطرنشان کرد: شوق خدمت به وطن و سرزمینی که در آن بالیده بود، چلبی را به ایران کشاند. او در سال ۱۳۶۴ استادیار دانشگاه شهید بهشتی تهران شد و پس از طیّ موفقیت آمیز مراحل علمی که از چونان اندیشمندانی بر می‌آید، هم اکنون استاد تمام دانشگاه شهید بهشتی تهران است.

وی یادآور  شد: شوق دانش اندوزی و پیمودن پلّه های ترّقی باعث شد که استاد چلبی در سال ۱۳۷۵ به عنوان پژوهشگر برگزیده کشوری انتخاب شود، در سال ۱۳۸۳ نیز به عنوان استاد راهنمای برگزیده در گروه علوم اجتماعی (وزارت علوم، تحقیقات و فناوری)، در سال ۱۳۸۸ به عنوان برگزیده‌ی مفاخر پژوهشی کشور(جشنوارۀ پژوهش های تجربی ابوریحان)، در سال ۱۳۹۴ به عنوان پژوهشگر برگزیده‌ی علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی و همچنین در سال ۱۳۹۴ به عنوان نویسنده‌ی برتر و شایسته‌ی تقدیر کتاب سال در حوزه‌ی جامعه‌شناسی برای تألیف کتاب «تحلیل نظری و تطبیقی در جامعه‌شناسی» از طرف هئیت داوران انتخاب شد؛ افتخاراتی که هر کدام به تنهایی برای هر  اندیشمندی کافی بود، تا او را بر صدر نشاند.

مسرت همچنین عنوان کرد: استاد چلبی دارای پنج عنوان کتاب و ۱۰ پژوهش برتر در سطح ملی است که یکی از مهمترین آثار وی کتاب «جامعه شناسی نظم» بوده که در بین صاحب نظران علوم اجتماعی از اهمیّت شایانی برخوردار است.

وی با بیان این که او بر اثر سعی، کوشش و دانش اندوزی، موفق به تألیف، نگارش و چاپ دهها مقاله‌ی علمی و پژوهشی شده است، اظهارکرد: چلبی در کنار فعالیت های پژوهشی،  در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشجویان زیادی را تربیت کرده که بیشتر این دانشجویان اکنون از جمله استادان فرزانه و محقّقان کارآمد دانشگاه ها و مراکز پژوهشی گوناگون کشور هستند.

این پژوهشگر یزدی در پایان اذعان کرد: دکتر مسعود چلبی به حق انسانی وارسته، پاک، متخصّص و متعهّد و به لحاظ علمی  شخصیتی جدّی، منظم، پرتلاش و خلاق است و همین منش علمی و اخلاقی او باعث الگوگیری بسیاری از دانشجویان و همکاران وی گشته و تاثیرگذاری‌اش در حوزه های گوناگون به ویژه حوزه‌ی علوم اجتماعی هم به لحاظ پژوهشی و هم به لحاظ آموزشی، مورد تأیید اکثریّت دانش پژوهان علوم اجتماعی ایران است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha