به گزارش ایسنا، کتاب «دلمشغولیهای بهار: به همراه گزیدهای از مقالههای سیاسی-اجتماعی او» نوشته ناصرالدین پروین در ۴۴۸ صفحه با شمارگان ۷۷۰ نسخه و قیمت ۳۵ هزار تومان در نشر جهان کتاب منتشر شده است.
در معرفی این کتاب عنوان شده است: این کتاب مجموعهای است از بررسیهای دکتر ناصرالدین پروین درباره شاعر برجسته، پژوهشگر توانا، مبارز سیاسی و روزنامهنگار هوشیار، محمدتقی بهار. زندگی اجتماعی و فرهنگی، و دوره کمتر شناختهشده اما طولانی و پرتلاطم روزنامهنگاری ملکالشعرا مورد بحث قرار گرفته است.
«ملکالشعرای بهار آغاز "نویسندگی در جراید ملی" خود را پس از گشایش تهران به دست مشروطهخواهان در ۲۴ تیر ۱۲۸۸ نوشته است. حال آن که پنج ماه پیش از آن، یعنی از ۲۸ اسفند ۱۲۸۷ که هنوز استبداد صغیر در تهران حاکم بود، در انتشار روزنامه نیمهعلنی خراسان انباز شد و همین تاریخ را باید آغاز روزنامهنگاری او دانست.
از انتشار آن روزنامه تا درگذشتش (اردیبهشت ۱۳۳۰)، اثر اندیشه و قلم بهار در روزنامهها و مجلههای مختلف، به صورت مقاله و یادداشت و مصاحبه و پیام دیده میشود. او خود، افزون بر سه شماره از روزنامه خراسان، به عنوان روزنامهنگاری حرفهای، روزنامههای نوبهار و تازهبهار مشهد، نوبهار و زبان آزاد و ایران و مجله دانشکده را منتشر ساخته و چند روزنامه دیگر را نیز به صورت آشکار یا پنهان سرپرستی کرده است. این، جز مقالههای ادبی و تاریخی و سرودههای اوست که شمار چشمگیری از روزنامهها و مجلههای معاصر او در تهران و شهرستانها و خارج دیده میشود. در واقع، نوشتارهای بهار در پایبندها، از نظر حجم بزرگترین بخش از آثار اوست و بدون بررسی دقیق آنها، سرگذشت و سیر اندیشه سیاسی و دگرگونی ادبی آثارش را نمیتوان به درستی شناخت. علاوه بر این، بخش مهمی از نوشتارهای مستقل بهار و سرودههایش، ابتدا در روزنامههایی که خود منتشر میساخت به چاپ رسیده و گاهی با آن چه بعدها به شکل کتاب انتشار یافت، متفاوت است.»
مقالههای سیاسی و اجتماعی بهار از نظر حجم بزرگترین بخش از میراث قلمی اوست. این مقالهها، علاوه بر روشن ساختن گوشههایی از تاریخ معاصر ایران، سیر اندیشه سیاسی و تحول نثر و حتی نظم ملکالشعرا را میشناساند.
در پایان کتاب ۵۲ مقاله برگزیده بهار آورده شده است. نویسنده همچنین در مقالهای تاریخ دقیق اجرای ترانه «مرغ سحر»، اثر جاودانه بهار و انگیزه راستین سرودن آن را مطرح ساخته است.
همچنین چاپ دوم کتاب «جمالزاده: خاطره، برداشت، اسناد» از ناصرالدین پروین در ۲۰۸ صفحه با شمارگان ۷۷۰ نسخه و با قیمت ۱۶ هزار تومان در نشر یادشده عرضه شده است.
در معرفی این کتاب آمده است: نگاهی از نزدیک و بیتعارف به جمالزاده
ناصرالدین پروین، پژوهشگر تاریخ مطبوعات ایران، سالها دوست و همنشین محمدعلی جمالزاده بوده است. او در این کتاب برداشتهای خود را از شخصیت و افکار نویسنده پیشکسوت ادبیات معاصر ایران بدون پردهپوشی به قلم آورده است. هم از سلوک انسانی و خوبیهایش سخن گفته و هم تناقضهای بسیار او را در اندیشه و گفتار (بهویژه در مورد تاریخ و فرهنگ و تمدن ایران و نیز ایرانیان) آشکار ساخته است.
کتاب دارای سه بخش است:
بخش یکم خاطرههای دکتر ناصرالدین پروین از محمدعلی جمالزاده است و در آن هر چه از او دیده و شنیده و دریافته، نوشته است؛ بیهیچ ممیزی و ستایش و نکوهش بیجایی.
بخش دوم شامل برداشتهای مولف از روزنامهنگاری جمالزاده است و مقاله مفصل «جمالزاده روزنامهنگار» و «جمالزاده مبتکر طرح مسئله شطرنج در مطبوعات فارسی».
بخش سوم نیز به شماری از سندهایی اختصاص یافته که جمالزاده به مولف سپرده است.
«از آن روز "اولین دیدار" تا رحیلش از این رباط فانی، با او کشاکش داشتم. هم مهر و محبتمان بیشتر میشد و هم نقار و اختلافمان!... حالا که فکر میکنم میبینم پُربدک نشد که با این پیرمرد پر از تضاد و ناهمگونی، این مرد مهربان و دست و دلباز، این بسیارگوی پنهاناندیش... آشنا شدم و دهها ساعت با او سر کردم. راستش خیلی وقتها که گذارم به خیابان فلوریسان میافتد، خیلی وقتها که چشمم به چیزهایی میافتد که یادگارهای دیدار من با اوست، دلم تنگ میشود، بسیار هم.
در صفحههای دیگر، شماری از نظرهای منفی من نسبت به جمالزاده را خواهید خواند و خواهید گفت که آن نظرها با این دلتنگی نمیخواند. حق هم دارید. چه کنم که من هم مثل شماری از ابنای بشر، نمیتوانم دلم را به نیمی از حقیقت خوش کنم...
کوتاه سخن آنکه سر راه جمالزاده قرار گرفتم و پر از تضاد دیدمش... وانگهی، جمالزاده خودش به من اجازه داده است...»
انتهای پیام