به گزارش ایسنا، آخرینبار در خرداد ماه، حسین زندی- فعال میراث فرهنگی همدان - ادارهی مخابرات شهر سامن در استان همدان را یکی از مهمترین ساختمانهایی دانسته بود که تخریبهایی جدی به این اثر تاریخی وارد کرده، به اندازهای که اوایل خرداد ماه امسال نیز بخشهایی از آن فروریخته و تاسیسات این اداره نمایان شده بود؛ حتی از مدتها قبل فعالان مدنی و هنرمندان همدانی با نوشتن نامههایی جداگانه به ریاست جمهوری و استاندار همدان، این فاجعه را پیشبینی کرده و با گوشزد کردن اهمیت شهر زیرزمینی سامن، خواستار تخصیص اعتبار و بودجه ملی برای پاسداری و حفاظت از این سازهی دستکند بودند.
این صحبتها و اعتراضها در حالی مطرح میشوند که مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان معتقد است، «این مجموعهی تاریخی به دلیل فعالیت همین بخش دولتی در این منطقه کشف شد. در واقع انجام اقدامات برخی دستگاههای خدماترسان باعث کشف و در نهایت پیدا شدن این شهر زیرزمینی شد.»
او ادامه میدهد: در حال حاضر هیچ اقدام خاصی از سوی این دستگاه دولتی که شهر زیرزمینی سامن را به خطر بیندازد، رخ نداده است.
وی دربارهی پیگیریهایی که برای جابجایی اداره مخابرات شهر سامن تا امروز انجام شده است، نیز بیان میکند: به دوستان در شهرستان اعلام کردهایم در صورت امکان با واگذاری یک زمین معوض این شهر زیرزمینی به طور کامل آزاد شود. چون این محوطهی تاریخی نیاز به کاوش و مطالعات باستانشناسی دارد.
مالمیر با بیان اینکه راهکارهای مختلفی برای تملک این محوطهی تاریخی وجود دارد، نیز میگوید: چون بخش عمدهای از این شهر زیرزمینی، زیرِ ساختمانهای شهری است، باید بررسیهای مطالعاتی و باستانشناسی در این منطقه را ادامه دهیم.
شهر زیرزمینی «سامن» به عنوان یک محوطه تاریخی و به دنبال حفاری تاسیسات شهری در سال ۸۴ کشف شد و تا سال ٩٤ پنج مرحله کاوش روی آن صورت گرفت، این شهر زیر زمینی به عنوان مهمترین سازهی دستکند غرب کشور بیش از ٥٠ اتاق کوچک و بزرگ در زیر زمین دارد و بخش عمدهای از این شهر ده هکتاری در معبر و اماکن مسکونی شهر قرار گرفته است، اما در چند سال گذشته به دلیل همراه نبودن برخی دستگاههای دولتی، شهر زیرزمینی «سامن» با چالشهایی روبهرو شده است، چالشهایی نیز نسبت به آن هشدار داده بودند.
انتهای پیام