اردوغان: آمریکا تروریستی مثل گولن را نپذیرد/منطقه امن در مرزهای سوریه را گسترش می‌دهیم

رئیس‌جمهوری ترکیه در مصاحبه‌ای ضمن پرداختن به موضوعات مختلفی نظیر مساله سوریه و وضعیت کشورش پس از کودتای نافرجام تاکید کرد: آمریکا نباید میزبان یک تروریسم مثل فتح الله گولن باشد و فعالیت‌های او باید در سراسر جهان ممنوع اعلام شود.

به گزارش ایسنا، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت: واشنگتن هیچ بهانه‌ای برای نگه داشتن فتح الله گولن، روحانی ترک تبار ساکن آمریکا و متهم شماره یک کودتای نافرجام ماه ژوئیه در ترکیه ندارد.

اردوغان در این مصاحبه که در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل صورت گرفت، گفت: اگر آمریکا  هم‌پیمان استراتژیک ماست و شریک ما در ناتو محسوب می‌شود، نباید بگذارد که تروریستی مثل گولن سازمانش را اداره کند.

اردوغان همچنین تاکید کرد که در صورت لزوم احتمالا وضعیت اضطراری سه ماهه که پس از کودتا در ترکیه اعلام شد، می‌تواند تمدید شود. این در حالی است که منتقدان می‌گویند تمدید وضعیت اضطراری در ترکیه می‌تواند به اردوغان دست بازتری برای محدود کردن آزادی‌های مدنی و دور زدن پارلمان این کشور بدهد.

رئیس‌جمهوری ترکیه خاطرنشان کرد: وضعیت اضطراری در کشورمان می‌تواند برای سه ماه یا یک ماه یا حتی برای ماه‌های بیشتری تمدید شود. افراد وابسته به گولن همه جا نفوذ کردند و ما به شناسایی و دستگیر کردن دسیسه چین‌ها ادامه خواهیم داد و تمدید وضعیت اضطراری به این فرآیند کمک خواهد کرد.

وی در ادامه افزود: اتحادیه اروپا در عمل به وظایفش در قبال ترکیه به رغم تلاش‌های چند دهه‌ای کشورمان به منظور پیوستن به این اتحادیه کوتاهی کرده است. ترکیه به تعهداتش در خصوص فرآیند عضویت در اتحادیه اروپا پایبند بوده است. این یک خیابان دو طرفه است و اتحادیه اروپا باید وعده‌هایش را عملی کند. ما هنوز این فرآیند را به نتیجه نرسنده‌ایم  و می‌خواهیم اتحادیه اروپا درباره این فرآیند صادق باشد.

رئیس‌جمهوری ترکیه در  عین حال در اظهارنظر درباره پیشروی‌های شبه‌نظامیان کرد در سوریه گفت: داعش و یگان‌های مدافع خلق کرد سوریه منبع اصلی تهدید علیه کشور ما هستند.

وی همچنین درباره عملیات سپر فرات ترکیه در خاک سوریه علیه داعش گفت: ما صبور بوده‌ایم و هنوز همه نیروهایمان را در سوریه مستقر نکرده‌ایم اما با شرکت مخالفان میانه‌رو سوریه شهر جرابلس آزاد شد. ترکیه از هر طرحی برای خارج کردن داعش از شهر رقه سوریه حمایت خواهد کرد. با این حال ترکیه برای آزادسازی رقه به طور یکجانبه عمل نخواهد کرد. ما در اقدامات اتخاذ شده از جانب نیروهای ائتلاف تحت رهبری آمریکا شریک خواهیم بود.

وی در ادامه مجددا مدعی شد که هیچ صلح پایداری در سوریه بدون برکناری بشار اسد از قدرت به دست نمی‌آید. وی گفت که آینده سوریه باید توسط مردمش تعیین شود. اردوغان تاکید کرد: بشار اسد نمی‌تواند بخشی از دوران انتقالی در سوریه باشد و جهان باید راه حلی پیدا کند که شامل بشار اسد نباشد و در عین حال کشورهای دیگر باید به تمامیت ارضی سوریه احترام بگذارند.

اردوغان همچنین افزود: افراد مسلح مخالف سوری مورد حمایت ترکیه احتمالا مناطقی که در شمال سوریه تحت کنترل دارند با پیشروی به سمت جنوب گسترش می‌دهند. نیروها در حال حاضر در آنجا برای حرکت به سمت منطقه الباب که داعش تحت تصرف دارد متمرکز هستند.

رئیس‌جمهوری ترکیه عنوان داشت: "منطقه امنی" که آنکارا در مرزهای سوریه ایجاد کرد می‌تواند در پایان به مساحتی که به 5000 کیلومتر مربع می‌رسد، گسترش یابد. در چارچوب عملیات سپر فرات، منطقه‌ای که مساحت آن به 900 کیلومتر مربع می‌رسد تاکنون از وجود عناصر تروریستی پاکسازی شده است. این منطقه به سمت جنوب گستردش می‌یابد و احتمالا ما آن را به 5000 کیلومتر مربع به عنوان بخشی از منطقه امن گسترش می‌دهیم.

"منطقه امن" مورد نظر اردوغان منطقه وسیعی از شمال سوریه را در بر خواهد گرفت و تنها محدود به مناطقی که اکنون در دست شورشیان سوری تحت حمایت آنکاراست، نخواهد شد.

اردوغان با اشاره به تحولات هفته گذشته و ورود گروه کوچکی از نظامیان آمریکایی به شهر الراعی، واشنگتن را به تشدید تنش در منطقه متهم کرد. اردوغان گفت: ارتش سوریه تمایلی به ورود نیروهای ویژه آمریکایی نداشته و ندارد. متاسفانه رفتار مسئولان آمریکایی ارتش آزاد سوریه را به اعتراض نسبت به حضور این نیروها وا داشت و این نیروها مجبور به عقب نشینی شدند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۳۰ شهریور ۱۳۹۵ / ۱۰:۲۴
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 95063018537
  • خبرنگار : 71415