دبیر عکس مجلهی «اندیشه پویا» معتقد است که فلسفهی انتشار عکس از اتفاقهای ناگوار، اطلاعرسانی و آگاه کردن مخاطب است.
عباس کوثری در گفتوگو با خبرنگار رسانه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه معمولا عکسهای خشن از حوادث طبیعی، فجایع بشری و اتفاقها گرفته شدهاند، اظهار کرد: هدف از انتشار اینگونه عکسها، اطلاعرسانی است؛ اما امکان دارد پس از انتشار، در روحیهی مخاطب نیز تأثیر نامناسب بگذارند. به همین دلیل، بسیاری از مطبوعات از انتشار این نوع عکسها جلوگیری میکنند.
او ادامه داد: پس از وقوع زلزلهی بم و انتشار عکسهای آن در یک روزنامهی انگلیسی، بسیاری از مخاطبان آن روزنامه اعتراض کردند و روزنامه در بیانیهای از مخاطبانش برای جریحهدار شدن احساساتشان عذرخواهی و تأکید کرد که برای اطلاعرسانی مجبور به انتشار این عکسها بوده است.
وی با تأکید بر اینکه کار مطبوعاتی ایجاب میکند که عکسهای خشن از اتفاقهای ناگوار انتشار یابند، بیان کرد: بهطور مثال، عکس آقای مسعود حسینی - عکاس افغان - از یک حادثهی تروریستی در افغانستان، صحنهی دلخراشی بود که دیدنش برای مخاطبان ناراحتکننده بود؛ ولی بهدلیل عمق فاجعهای که اتفاق افتاده بود، در کار اطلاعرسانی چارهی دیگری بهجز انتشار آن نبود.
کوثری دربارهی نظر شخصیاش در رابطه با انتشار چنین عکسهایی، گفت: من موافق انتشار این نوع عکسها هستم، چون در بسیاری از مواقع این عکسها میتوانند عبرتآموز نیز باشند، مانند عکسهایی که از کشته شدن قذافی - دیکتاتور لیبی - منتشر شدند.
این عکاس دربارهی اینکه آیا ممکن است با انتشار برخی عکسها، قبح یک جرم ریخته شود؟ اظهار کرد: دربارهی چاپ عکسهای مربوط به مواد مخدر که استعمال مواد در آنها نشان داده میشد، اعتراضهای زیادی مطرح شد، مبنی بر اینکه چنین عکسهایی مصرف مواد مخدر را آموزش میدهند؛ اما اگر در حد اطلاعرسانی باشد، چارهای بهجز انتشار نیست. حتا دربارهی عکسهای مربوط به اسیدپاشی که صحنههای بسیار تلخی هستند، اگر به جنبهی اطلاعرسانی و عبرتآموزی آنها نگاه کنیم، این عکسها باید منتشر شوند. مثلا عکسهای آقای بهروز مهری از اسیدپاشی در افغانستان و پاکستان موجب شد به آگاهی مردم در اینباره کمک شود.
وی با اشاره به اینکه باید به مخاطب قبل از دیدن این عکسها آگاهی داده شود، تصریح کرد: مخاطب رسانهها از اقشار مختلف با سنین و سطح فرهنگ متفاوت هستند. بنابراین حتما باید به مردم قبل از دیدن اینگونه تصاویر هشدار داده شود. فقط به این دلیل که ممکن است مردم از دیدن این عکسها ناراحت شوند، نباید از انتشار این عکسها جلوگیری کرد، چون این عکسها از جنبهی اطلاعرسانی بسیار مهم هستند.
او با اعتقاد به اینکه انتشار عکسهای زلزله در دریافت کمک تأثیرگذار است، افزود: وقتی از یک زلزلهی پنج ریشتری صحبت میکنیم تا زمانی که تصویر آن را نبینیم، متوجه نمیشویم که چه اتفاقی افتاده است، مثلا در سونامی که سال گذشته در ژاپن رخ داد، ما بهدلیل بعد مسافتی که داشتیم خیلی متوجه نمیشدیم چه اتفاقی افتاده است تا زمانی که عکسها و تصاویر منتشر شدند و ما عمق فاجعه را درک کردیم.
انتهای پیام