واردات برنج تا کجا؟

واردات بیش از نیاز برنج بدون اعتراض مسئولان مربوطه

امسال سه میلیون و 175 هزار تن برنج از محل تولید داخل و واردات برای کشورمان تامین شده اما با وجود کافی بودن این میزان، واردات برنج بدون اعتراض وزارت جهاد کشاورزی به عنوان حامی تولیدکنندگان همچنان ادامه دارد.

امسال سه میلیون و 175 هزار تن برنج از محل تولید داخل و واردات برای کشورمان تامین شده اما با وجود کافی بودن این میزان، واردات برنج بدون اعتراض وزارت جهاد کشاورزی به عنوان حامی تولیدکنندگان همچنان ادامه دارد.

به گزارش خبرنگار کشاورزی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) امسال دو میلیون و 400 هزار تن برنج از شالیزارهای کشورمان به عنوان دسترنج کشاورزان برداشت شده است که با توجه به نیاز سه میلیون تنی برنج کشور 600 هزار تن از این محصول باید از طریق واردات تامین شود اما بیش از 600 هزار تن برنج خارجی فقط طی نیمه نخست سال و حتی همزمان با فصل برداشت وارد شد و اکنون هم پس از گذشت هشت ماه 775 هزار تن از این محصول وارد شده و با توجه به ثبت و سفارش‌های انجام شده روند واردات ادامه خواهد داشت.

البته به اعتقاد مدیرکل دفتر غلات، حبوبات و گیاهان علوفه‌ای وزارت جهاد کشاورزی هر چند کسری تولید برنج 500 هزار تن است اما واردات بیش از حد این محصول مشکلی برای کشاورزان ایجاد نمی‌کند و میزان واردات ملاک نیاز کشور نیست!

تاکنون سه نرخ برای مصرف سرانه برنج در کشور اعلام شده که این نرخ‌های مختلف مبنای میزان واردات را هم با مشکل مواجه می‌کند چراکه به زعم وزارت کشاورزی مصرف سرانه برنج 36 کیلوگرم است و سالانه نیازمند دو میلیون و 700 هزار تن برنج هستیم لذا واردات 500 هزار تنی نه تنها نیاز کشور را پاسخگو است بلکه ذخیره‌سازی هم می‌شود.

اما آمار دیگری تفاوت 10 کیلوگرمی مصرف سرانه هر ایرانی را نشان می‌دهد؛ طبق اعلام وزارت تجارت مصرف سرانه‌ برنج 45 کیلوگرم و نیاز سالانه این محصول سه میلیون و 375 هزار تن است که با احتساب تولید دو میلیون و 400 هزار تنی داخل، باید یک میلیون تن برنج وارد کشور شود که البته سال گذشته میزان واردات برنج از مرز یک میلیون هم گذشت.

اما به اعتقاد دست‌اندرکاران و کارشناسان این بخش از جمله انجمن برنج، مصرف سرانه‌ این محصول برای هر نفر 40 کیلوگرم و برای کشور سه میلیون تن است لذا اگر 600 هزار تن برنج خارجی وارد شود هم نیاز کشور تامین است و هم ذخیره‌سازی.

اما امسال با احتساب واردات 775 هزار تنی و تولید دو میلیون و 400 هزار تنی، سه میلیون و 156 هزار تن برنج ایرانی و خارجی در انبار‌ها و بازار مصرف عرضه شده است لذا اگر مصرف سرانه‌ برنج را همان 45 کیلوگرم وزارت تجارت در نظر بگیریم تا پایان سال باید 200 هزار تن دیگر برنج وارد شود اما با توجه به سرعت واردات برنج‌ پیش‌بینی‌ها حاکی از این است که تا پایان سال بیش از 200 هزار تن واردات برنج خواهیم داشت.

همچنین طبق آنچه وزارت جهاد کشاورزی به عنوان نیاز کشور اعلام کرده تاکنون 225 هزار تن برنج بیش از مصرف کشور وارد شده و اگر میانگین مصرف را 40 کیلوگرم کارشناسان در نظر بگیریم نیز 175 هزار تن محصول نیز بیش از حد نیاز کشور وارد شده که به تولید داخل ضربه می‌زند.

در این میان جای سوال است چرا به جای حمایت از تولید‌کنندگان داخلی و جلوگیری از فروش شالیزارهایی که به دلیل سختی تولید برنج روز‌به‌روز بر تعدادشان افزوده می‌شود، از وارد‌کنندگانی که هیچ‌گاه ثبت سفارش‌شان تمامی ندارد، حمایت می‌شود؟

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۸ آذر ۱۳۹۱ / ۱۲:۲۴
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 91092816742
  • خبرنگار : 71251