در این یادداشت آمده است:
ماه رمضان یکی از ماههای مهم در تقویم اسلامی است و در آن مسلمانان در سراسر جهان روزه میگیرند. امسال ایام تعطیلات نوروز و ماه مبارک رمضان مقارن شده است.
معمولاً در ماه رمضان و با روزهداری، تغییراتی در روش زندگی افراد صورت میگیرد، اما به افراد روزهدار توصیه میشود در کنار حضور در دید و بازدیدهای خانوادگی، سلامت تغذیهای خود را نیز رعایت کرده و به سلامت غذایی خود در ایام ماه مبارک رمضان، توجه ویژه داشته باشند.
در ماه مبارک رمضان نیز مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل ضروری است. با رعایــت دو اصل مهم «تـنوع» و «تعادل» در مصرف غذا نیازهای تغذیهای شامل آب، املاح، ویتامینها، پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن، تأمین میشود.
در ادامه توصیههایی که موجب حفظ سلامت فرد روزهدار میشود را با هم دنبال میکنیم:
توصیه میشود افراد روزهدار هماننـد زمانی که روزه نیستند، سه وعده غذا مصرف کنند که این وعدهها شامل افطار، شام و سحری است.
بهتر است غذای مصرفی در وعده سحری خصوصیات و ویژگی وعده ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شـود.
بـا توجـه بـه ساعت صرف افطار و وعده سحری، میتوان در فاصله افطار تا سحر، یک وعده غذایی مثل شام سبک را صرف کرد کــه البته این به وضعیت خود شخص و تمایل او به صرف غذا بستگی دارد.
در هنگام افطار مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گـروههای غذایی شیر و لبنیات مانند شیر، ماست، پنیر، میوهها، سبزیها، نان و غلات مانند برنج و نان توصیه میشود.
استفاده از نان، پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی هموطنان در این ایام است، توصیه غذایی مناسبی برای فرد روزهدار است.
مصرف شیر گرم و فرنی و یــا شیربرنج در هنگام افطار مناسب است.
استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بــدون روغن (حلیم منبع خوبی از مواد نشاستهای، فیبر، پتاسیم و منیزیوم است) و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و امـلاح فـرد روزهدار مـیشود.
استفاده از سبزیها و میوهها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر بوده و برای دستگاه گوارش بسیار مفید است، مانع بروز یبوست میشود.
توصیه میشود در وعده سحری مقدار مناسبی سبزیهای مختلف مصــرف شود. سبزیها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تأمین ویتامینها و املاح موردنیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری میکنند.
مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمیشود، چراکه با تحریک انسولین موجب ورود قند خون بـه داخـل سـلولهـا و در نتیجه کاهش قندخون میشود. به این ترتیب مصرف مـواد غـــذایی شیرین و حاوی قندهای ساده مثل شیرینی و شکلات در وعده سحری موجب میشود، شخص زودتر گرسنه شود.
توصیه میشود در وعده افطار و یا در فاصله افطار تا سحر، میوههایی که حاوی مواد مغذی بسیار مفید بـرای سـلامت بـدن است، مصرف شود.
از کربوهیدراتهای پیچیده مثل غلات از جمله گندم، جو و حبوبات مانند عدس، لوبیا، نانهای سبوسدار و غـذاهای حاوی فیبر نظیر سبزیها، حبوبات، غلات، میوههای با پوست به ویژه سیب، گلابی، آلو و میوههای خشک در بین وعدههای غذایی بیشتر استفاده شود. این غذاها به آهستگی هضم شده و باعث میشود فرد روزهدار احساس گرسنگی کمتری داشته باشد.
توصیه میشود برای تأمین آب موردنیاز، پس از صرف افطار و تا قبل از خواب به تدریج انواع میوه، چای کمرنـگ و سـایر مایعات به ویژه آب برای جبران کم آبی بدن نوشیده شود.
انتهای پیام