احتمال سرمازدگی درختان در دهه آخر اسفند در چهارمحال و بختیاری

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: در حال حاضر ارقام زودرس همچون بادام سفید در شهرستان سامان گلدهی کرده و براساس پیش‌بینی‌های هواشناسی، احتمال وقوع سرمازدگی در دهه‌ آخر اسفندماه وجود دارد.

فرشید شبانی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه در بحث مقابله با سرمازدگی اقدامی مبنی بر سم‌پاشی وجود ندارد، اظهار کرد: برای جلوگیری از سرمازدگی محلول‌پاشی صورت می‌گیرد، برخی از ترکیبات ضد تنش حاوی عصاره جلبک دریایی بوده که موجب افزایش اندکی مقاومت درختان و جوانه‌های گل‌دهنده به سرما می‌شود، بنابراین توصیه می‌شود اقدامات لازم برای استفاده از ترکیبات ضدتنش دو تا سه روز پیش از گلدهی درختان انجام شود.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به سرمازدگی جبهه‌ای و تشعشعی، تصریح کرد: سال گذشته چهارمحال و بختیاری با سرمازدگی جبهه‌ای مواجه شد که با ماندگاری آن، عملا اقدامی نمی‌توان انجام داد، اما سرمازدگی تشعشعی که به دلیل وارونگی هوا اتفاق می‌افتد نقطه‌ای است و نقاط خاصی که سرماخیز بوده را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: روش‌هایی همچون روشن کردن آتش، استفاده از پلار باغی و استفاده از توری ضدسرما برای سرمازدگی تشعشعی کارساز است و کشاورزان و باغداران استان مخصوصا منطقه سامان با روش‌هایی همچون استفاده از بخاری‌های باغی در جلوگیری از سرمازدگی درختان آشنا شده‌اند و به طور خودجوش انجام می‌دهند.

شبانی گفت: خوشبختانه کشاورزان از آگاهی لازم برخوردار بوده و آموزش‌های موردنظر از سوی جهاد کشاورزی در راستای اقدامات لازم در جهت جلوگیری از سرمازدگی درختان ارائه شده است.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری افزود: در حال حاضر ارقام زودرس همچون بادام سفید در شهرستان سامان گلدهی کرده و براساس پیش‌بینی‌های هواشناسی، احتمال وقوع سرمازدگی در دهه‌ آخر اسفندماه وجود دارد.

وی استفاده از بخاری‌های باغی یا روشن کردن آتش در سطح باغات را توصیه کرد و گفت: این امر براساس توصیه‌های علمی بوده است، یعنی به ازای هر هکتار زمین حدود ۱۰۰ کپه آتش با چیدمان خاص لازم است، به طوری که دو سوم از کپه‌های آتش جلوی باغ و یک سوم در سطح باغ  گذاشته شود که بهترین و ارزان‌ترین روش در دسترس بوده و در سال‌های گذشته جوابگو بوده است.

شبانی استفاده از پلار باغی به همراه مکنده هوا را از دیگر روش‌های جلوگیری از سرمازدگی درختان برشمرد و بیان کرد: استفاده از این روش موجب گرم کردن هوای سرد و پخش شدن آن در سطح باغ می‌شود تا از این طریق، از سرمازدگی جلوگیری شود.

وی تاکید کرد: یکی از روش‌های توصیه شده علمی که بازخورد بالایی دارد، استفاده از توری برای جلوگیری از سرمازدگی درختان است، به این صورت که توری را روی باغ نصب کرده و از این طریق از سرمازدگی درختان جلوگیری خواهد شد. وی تصریح کرد از این روش به طور موفقیت آمیز در سایر استانها استفاده شده است.

مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: بیش‌ترین سرمازدگی مربوط به درختان بادام ارقام محلی نظیر سفید، ربیع و مامایی است، زیرا این ارقام از نوع زودگل‌ده هستند، از طرفی برای جلوگیری از سرمازدگی لازم است کشاورزان و باغداران از ارقام دیرگل همچون شاهرودی استفاده کنند، اما مشکل موجود بحث بازارپسندی ارقام دیرگل بوده که تهدیدی بر صادرات محصول تولیدی خواهد شد و این امر موجب متضرر شدن کشاورزان در بحث اقتصادی می‌شود.

وی در خصوص روغن‌پاشی درختان، خاطرنشان کرد: این روش در باغات پسته برای به تاخیر انداختن رشد جوانه‌ها و همچنین مبارزه با آفات انجام می‌شود و در باغات درختان میوه سردسیری استفاده از روغن‌پاشی برای جلوگیری از سرمازدگی کارآیی ندارد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ / ۰۷:۰۸
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1400121713063
  • خبرنگار : 50123