• شنبه / ۶ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۱:۳۹
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1403110604024
  • خبرنگار : 71662

اظهارنظر رئیس بنیاد ملی گندم کاران درباره قیمت خرید تضمینی/ باید از کشاورزان حمایت شود

اظهارنظر رئیس بنیاد ملی گندم کاران درباره قیمت خرید تضمینی/ باید از کشاورزان حمایت شود

رئیس بنیاد ملی گندم کاران ایران با تاکید براینکه نرخ خرید تضمینی سال جاری پایین است و قابل قبول نیست، تاکید کرد: با توجه به شرایط فعلی باید از کشاورزان حمایت شود در غیر این صورت راندمان و میزان کاشت و برداشت این محصول کاهش می‌یابد.

به گزارش ایسنا، گندم یک کالای اساسی است که نقش بسیار مهمی در سبد تغذیه جامعه دارد و خودکفایی در آن بسیار اهمیت دارد.  سالانه حدود ۲۵۰ تا ۲۲۰ میلیون هکتار گندم در دنیا کشت و از این سطح به طور متوسط سالانه ۸۰۰ میلیون تن گندم برداشت می‌شود. این محصول بالاترین و بیشترین سطح زیر کشت و تولید محصولات کشاورزی در جهان را به خود اختصاص داده است. گندم در جهان به طور متوسط حدود ۲۰ درصد از انرژی و پروتئین مردم جهان را تامین می‌کند. در ایران نیز به طور متوسط طی ۳۰ سال گذشته سطح زیر کشت گندم حدود ۲ میلیون هکتار گندم آبی و ۴ میلیون هکتار گندم دیم بوده است و از این سطح بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون تن تولید گندم انجام می‌شود. در ایران به طور میانگین ۴۰ درصد انرژی و ۴۴ درصد از پروتئین مردم از گندم تامین می شود و به همین دلیل برنامه‌های خودکفایی گندم همیشه سرلوحه برنامه‌های وزارت جهادکشاورزی بوده است.

قانون خرید تضمینی با هدف حمایت از نظام تولید و ترغیب کشاورزان به کشت محصولات استراتژیک (گندم، برنج، جو، ذرت، چغندرقند،  پنبه، دانه‌های روغنی، چای، سیب‌زمینی، پیاز و حبوبات) در دهه ۶۰ به تصویب رسید و بر اساس آن در صورتی که کشاورز نتوانست محصول خود را در بازار آزاد با قیمت مناسب بفروشد، در این صورت دولت با نرخ تضمینی، خریدار این محصولات خواهد بود. از میان محصولاتی که مشمول خرید تضمینی می‌شوند شرایط گندم و چغندرقند متفاوت‌تر است، زیرا خریدار و عرضه‌کننده اصلی این دو محصول دولت است اما کم‌توجهی به اجرای سیاست‌های حمایتی از خرید گندم در سال‌های نخست دهه ۹۰ موجب شد قیمت خرید گندم در دو سال ثابت بماند و در سال‌های بعدی این دهه قیمت این محصول به صورت جزئی افزایش پیدا کند. در سال زراعی ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ با اینکه میزان تولید گندم قابل توجه بود، اما قیمت خرید کیلویی ۵۰۰۰ تومان در نظر گرفته شد و دولت فقط توانست چهار میلیون و ۳۰۰ هزار تن گندم از گندم‌کاران تحویل بگیرد.

نرخ خرید تضمینی گندم امسال چند است؟

اما در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ ورق برگشت و سیاست‌های حمایتی مدنظر شورای قیمت‌گذاری قرار گرفت و این شورا قیمت تضمینی خرید گندم را کیلویی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کرد؛ این موضوع گندم‌کاران را تشویق کرد که محصول خود را به دولت بفروشند و در نتیجه خرید تضمینی در آن سال از مرز هفت میلیون تن عبور کرد که جهش ۵۵ درصدی را نسبت به مشابه سال گذشته تجربه کرد.

میزان تولید گندم از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ از ۹ میلیون تن به ۱۵ میلیون تن رسیده و پرداخت امسال دولت به گندمکاران حدود ۲۲۰ هزار میلیارد تومان بوده است که به گفته مدیران وزارت جهاد کشاورزی حمایت از کشاورزان برای تولید تداوم خواهد داشت.  همچنین قیمت گندم امسال به ۲۰ هزار و ۵۰۰  تومان رسید و این افزایش قیمت باعث خودکفایی شده است.  ۱۱ میلیون و ۹۸۳ هزار تن خرید تضمینی گندم انجام شده که خوزستان، کردستان و گلستان سه استان برتر در این زمینه هستند. تا یکم مهر ماه ۱۱ میلیون و ۹۷۵ هزار تن خرید تضمینی گندم صورت گرفته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته یک میلیون و ۶۳۴ هزار تن معادل ۱۶ درصد رشد نشان می‌دهد.  

حالا در شرایطی قرار داریم که بر اساس این مصوبه قیمت خرید تضمینی گندم برای سال آینده در ازای هر کیلوگرم 20 هزار و 500 تومان تعیین شد. حتی اگر تاخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران که هر ساله رخ می‌دهد را نیز نادیده بگیریم، نرخ مشخص شده نارضایتی بسیاری از کشاورزان و گندمکاران را به همراه داشته است.

نرخ خرید تضمینی گندم کم است

عطاالله هاشمی - رئیس بنیاد ملی گندم کاران ایران - در گفت‌وگو با ایسنا، درباره نرخ مشخص شده، اظهار کرد: این نرخ تعیین شده برای زمانی است که قیمت دلار حداکثر ۵۷ هزار تومان بود، اما در حال حاضر دلار از زمان تعیین آن نرخ حداقل ۳۰ درصد افزایش داشته و این درحالی است که تمام امور وابسته به دلار و قیمت آن است. به نظر من نرخ منطقی خرید تضمینی گندم حداقل ۲۴ هزار تومان است.

وی تاکید کرد: درصورتی که حمایت از کشاورز صورت نگیرد و کشاورز مورد توجه واقع نشود و نرخ خرید تضمینی پایین باشد، راندمان کاهش می‌یابد و کشاورز دیگر به سمت کاشت و برداشت گندم نمی‌رود. باید از این خودکفایی صورت گرفته و کشاورزان مراقبت و حمایت شود. تا سال گذشته قیمت‌ها نسبتا خوب بود و خریدها هم تقریبا به خوبی انجام می‌شد، اما قیمت‌ها با توجه به شرایط فعلی قابل قبول نیست و پایین است. برای تداوم شرایط تولید سال گذشته و این خودکفایی باید از کشاورزان حمایت شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
دیروز ۱۱:۱۱

لطفا خرید گندم رو ۵۰۰۰۰تومان اعلام کنید که کشاورزان با این هزینه ها وخشکسالی خیالشون راحت باشه

avatar
دیروز ۱۳:۰۳

به نظر شما یارانه نقدی نان و آرد و خرید تضمینی گندم به طور کلی برای دهک های 1 تا 3 در سال 1404 برای هر نفر چقدر است، لطفا سریع پیگیری کنید متشکرم.

avatar
دیروز ۱۵:۱۰

با سلام الان قیمت یونجه از قیمت گندم ۴۰۴بالاتر ه

avatar
دیروز ۱۸:۴۸

قیمت گندم پایین با خشکسالی کمبود باران ومرغوبیت استان درنظر گرفت نمشود بعضی استان ۳ تن نمگیرند گندم بالاتر باش

avatar
دیروز ۱۹:۰۷

سلام.قیمت گندم ۲ماه پیش اعلام شده۲۰وپانصد.اون موقع برنج کامفیروز۷۰بود.الان شده۱۰۰تومن.۳۰درصد افزایش تاروزی هم ماگندم دروکنیم احتمالامیشه۱۵۰.یعنی ۲برابر. اگرقیمت گندم هم مثل سایراجناس بالابره تابرج۵که ما برداشت میکنیم بایدحداقل۳۵تومن باشه..گندم مفت هس

avatar
دیروز ۱۹:۲۸

سلام خسته نباشید خدمت شماهم وطن گرامی ما در تولید آرد برای میکس کردن به گندم خارجی احتیاج داریم برای آردکوبیها سهمیه آرد خاجی ماهیانه بزارید :با تشکر ایرانی

avatar
دیروز ۱۹:۵۱

من دیم برای گندم اجاره می کنم در مقابل طرف زمین با قیمت بالاتر برای کاشت هندوانه من ۴ تن گندم برداشت می کنم هندوانه کار ۸۰ تن چطور میشه رقابت کرد گندم کاشتد

avatar
دیروز ۲۰:۱۸

وقتی پول گندم به کشاورز داده میشه که از ارزش آن به پایین ترین خود برسد قیمتی که از کشاورز میخره نصف قیمت جهانی است

avatar
امروز ۱۴:۳۴

امسال با توجه به قیمت پایین خرید تضمینی گندم در استان فارس حدود ۸۰ درصد کشاورزان به کشت هندوانه روی اورده اند ووعدم بارندگی پس از کشت باعث ضرر وزیان زیادی به کساورزات دیم کار شده و پیش بینی میشود در فارس گندم انچنانی امسال تولید نشود۰۰۰۰۰۰۰۰