• چهارشنبه / ۳۰ خرداد ۱۴۰۳ / ۱۰:۰۸
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 1403033020235
  • خبرنگار : 30057

در گفت‌وگو با ایسنا اعلام شد

مار خفته کویر و فلات مرکزی ایران، مسبب زمینلرزه ۵ کاشمر

مار خفته کویر و فلات مرکزی ایران، مسبب زمینلرزه ۵ کاشمر

محققان حوزه مخاطرات احتمال می‌دهند گسل درونه؛ دومین گسل طویل ایران مسبب زلزله ۵ کاشمر استان خراسان رضوی بوده و به گفته آنها این گسل از یک سو تا افغانستان و از سوی دیگر تا انارک کشیده شده است.

دکتر علی بیت اللهی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به زلزله ۵ کاشمر استان خراسان رضوی، گفت: رومرکز این زمینلرزه بر روی نقشه گسله‌های ایران برهم‌نهی شد و بر این اساس گسل احتمالی مسبب زلزله تعیین شد و نشان می‌دهد سگمنت‌هایی از گسل «درونه» در مجاورت رومرکز زلزله امتداد دارد و احتمالا جنبایی آن قطعه گسلی موجب رخداد زلزله ۵ کاشمر در استان خراسان رضوی شده است.

وی گسل درونه را با طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر دانست و اظهار کرد: این گسل دومین گسل طویل ایران بعد از گسل اصلی زاگرس است و سازوکار آن از امتداد لغز چپگرد با مؤلفه راندگی است.

مدیر بخش زلزله و مخاطرات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تاکید کرد: گسل درونه، دومین گسل طویل ایران (بعد از گسلی رورانده اصلی زاگرس)، مار خفته کویر و فلات مرکزی ایران است که از سوی هرات افغانستان تا انارک یزد در ایران مرکزی ادامه دارد. این گسل از جنوب تایباد، شمال رشتخوار، جنوب تربت حیدریه، شمال کاشمر، شمال خلیل‌آباد، شمال بردسکن، شمال روستای درونه (وجه تسمیه گسل)، شمال جندق و شمال انارک عبور می‌کند و به سمت زواره امتداد دارد.

بیت‌اللهی خاطر نشان کرد: از زمان وقوع این زلزله یک پس‌لرزه در محدوده رومرکز زلزله رخ داده است که بزرگای آن ۲.۷ بوده است. 

مدیر بخش زلزله و مخاطرات مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به لرزه‌خیزی این منطقه اشاره کرد و یادآور شد: به منظور تعیین میزان لرزه‌خیزی محدوده رومرکز زلزله ۵ کاشمر در استان خراسان رضوی بر اساس داده‌های نوین لرزه‌خیزی ایران از اوایل سال ۱۳۸۵ و در شعاع یک درجه از رومرکز زلزله، زمینلرزه‌های ۱۸ سال اخیر جمع‌آوری شده است که معرف لرزه‌خیزی گستره رومرکز زلزله است. بر اساس داده‌های جمع‌آوری شده، در این مدت تعداد ۴۱۳ زلزله با بزرگای ۲.۵ و بالاتر در گستره اطراف رومرکز از سال ۲۰۰۶ میلادی تا زمان وقوع زلزله ۵ کاشمر استان خراسان رضوی ثبت شده است.

وی اضافه کرد: از این تعداد ۴ زمینلرزه با بزرگای ۵ و بالاتر و ۱۹ زلزله با بزرگای ۴ تا ۵ و بقیه زمینلرزه‌ها کوچکتر از بزرگای ۴ در اطراف رومرکز گسترده شده‌اند.

بیت‌اللهی تاکید کرد: رخداد زلزله ۲۹ خرداد ۱۴۰۳ کاشمر نشان داد که این گسله جنبا و تحت تنش و با توجه به طول آن توان لرزه‌زایی بالایی دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha