• شنبه / ۴ شهریور ۱۴۰۲ / ۲۳:۱۰
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1402060402623
  • خبرنگار : 50256

رئیس دانشگاه:

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

ایسنا/آذربایجان شرقی رئیس دانشگاه تبریز از گسترش شرکت‌های دانش بنیان این دانشگاه خبر داد و گفت: راه اندازی پارک علم و فناوری در دانشگاه تبریز در دستورکار قرار دارد.

صفر نصرالله زاده شنبه، چهارم شهریورماه در نشست خبری، با اشاره به موفقیت‌های دانشگاه تبریز در سال گذشته، اظهار کرد: دانشگاه تبریز در سال گذشته، دانشگاه برتر در حوزه حمایت از فناوری، دومین دانشگاه برتر در حوزه زیست بوم فناوری، دانشگاه برتر مطلق در جذب دانشجویان خارجی و موفق به اخذ جایزه ثریا (جایزه‌ای که به دانشگاه‌های موفق در خصوص فراهم سازی زمینه مناسب جهت جذب دانشجویان خارجی اهدا می‌شود) شده و تعداد دانشجویان خارجی این دانشگاه با رشد ۱۰۰ درصدی در سال گذشته از ۶۴۰ نفر به ۱۵۰۰ دانشجو ارتقا یافته است.

به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: دانشجو از ۱۰ الی ۱۲ کشور دنیا مانند عراق، سوریه و حتی نیجریه در دانشگاه تبریز تحصیل می‌کنند و عمده دانشجویان خارجی دانشگاه تبریز نیز از عراق هستند و دانشگاه در پی تنوع بخشی در جذب دانشجویان از کشورهای مختلف بوده و این موضوع را در برنامه کاری خود قرار داده است.

وی افزود: دانشگاه تبریز در حوزه زیست بوم فناوری نیز جایگاه خوبی داشته و تعداد شرکت‌های دانش بنیان این دانشگاه از ۶۲ شرکت در سال ۱۴۰۰ به ۱۰۱ شرکت در سال ۱۴۰۱ رسیده است. اکنون ۷۰ شرکت دانش بنیان دیگر نیز در صف هستند و با توجه به افزایش تعداد شرکت‌های دانش بنیان، مرکز رشد دانشگاه به پردیس نوآوری و فناوری ارتقا یافته است. با اتمام فاصله دو ساله نیز، درخواست پارک علم و فناوری را تقدیم خواهیم کرد.  

نصرالله زاده گفت: مقرر شده تا در دانشکده‌های کشاورزی، فیزیک، برق و شیمی به طور میانگین تعداد ۱۵ شرکت دانش بنیان مستقر شوند و با احتساب تمامی این شرکت‌ها، تعداد ۲۰۰ شرکت دانش بنیان تا سال ۱۴۰۳ در دانشگاه تبریز فعال خواهند بود. برخی شرکت‌های دانش بنیان هستند که خواستگاه آن‌ها دانشگاه تبریز بوده و امروز در خاور میانه نظیر ندارند. اگر بخواهیم طی دو سال، پهنه علم و فناوری را به مساحت ۵۰ هکتار در ایستگاه خلعت پوشان راه‌اندازی کنیم، جهش فوق‌العاده‌ای در بحث فناوری خواهیم داشت.

موفقیت‌های دانشگاه در سطح بین المللی

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

وی اظهار کرد: دانشگاه تبریز، سومین دانشگاه کشور در زمینه دیپلماسی علمی و سومین دانشگاه برتر جامع کشور است. بر اساس آخرین رتبه بندی پایگاه رتبه بندی شانگهای که یکی از موسسات معتبر علمی در رنکینگ دنیا محسوب می‌شود، دانشگاه تبریز جزو ۱۰ دانشگاه برتر کشور و پنجمین دانشگاه برتر زیرمجموعه وزارت علوم قرار گرفته است. در این رتبه بندی، ۸۰ درصد موارد مربوط به شاخص‌های پژوهش و فناوری از جمله چاپ مقالات و ۲۰ درصد مابقی مربوط به عملکردهای دانشگاه و کیفیت فارغ التحصیلان و اساتید مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: بعد از دانشگاه تهران، بیشترین تعداد مقالات را در کشور داریم و در سرانه چاپ مقاله نیز بعد از دانشگاه تحصیلات تکمیلی تربیت مدرس، دوم هستیم. دانشگاه تربیت مدرس یک دانشگاه مختص تحصیلات تکمیلی بوده ولی تنها ۴۰ درصد از دانشجویان دانشگاه تبریز در مقاطع تحصیلات تکمیلی هستند.

رئیس دانشگاه تبریز در خصوص برخی محدودیت‌ها در زمینه چاپ مقالات اساتید دانشگاه در سطح بین‌المللی، اظهار کرد: برخی کشورها در زمینه چاپ مقالات، محدودیت‌هایی داشته و مشکلاتی برای ما ایجاد می‌کنند البته روابط دیپلماسی ما تنها مختص کشورهای محدود نمی‌شود و تولیدات علمی خوبی را در سال گذشته داشتیم و بر این اساس نیز رتبه دانشگاه در شانگهای، ۲۰۰ پله صعود کرده و از جمع دانشگاه‌های بین ۹۰۱ تا ۱۰۰۰ به دانشگاه‌های دارای رتبه ۷۰۱ تا ۸۰۰ رسیده است. امسال حتی ۲۵ نفر از اساتید دانشگاه، در جمع دانشمندان دو درصد جهان قرار گرفتند و علی رغم محدودیت برخی کشورها، کار تولید علم و پیشرفت فناوری علمی در دانشگاه تبریز ادامه می‌یابد.

چرا رشته زبان ترکی تدریس نمی‌شود؟

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

وی در خصوص دلیل عدم تداوم رشته زبان و ادبیات ترکی در دانشگاه تبریز، گفت: مجوز راه اندازی رشته زبان ترکی در دانشگاه تبریز سال‌ها پیش در دوران معاونت آموزشی بنده اخذ شد و مجموعه آموزش عالی نیز هیچ مخالفتی با این موضوع ندارد. می‌خواهیم این رشته را در دانشگاه تقویت کنیم ولی دلیل این‌که چرا این رشته خوب پیش نمی‌رود، به خاطر دانشگاه نیست بلکه اساتید و هیات علمی متخصص این حوزه نداریم. علی رغم انتشار فراخوان و حتی اعلام ظرفیت جذب اساتید و هیات علمی، متخصص این رشته را نتوانستیم پیدا کنیم. این مشکل در برخی از رشته‌ها مثل فضای سبز و علوم ارتباطات هم وجود دارد و نمی‌توانیم برای راه اندازی رشته علوم ارتباطات در دانشگاه، هیات علمی جذب کنیم.

نصرالله زاده تاکید کرد: وزارت علوم اگر نخواهد رشته‌ای را توسعه دهد چرا باید آن را ایجاد می‌کند؟ دانشگاه بیکار نیست که رشته  و گروهی را ایجاد و سپس رها کند. کسی مخالف توسعه رشته زبان ترکی نیست، بلکه افرادی که برای هیات علمی این گروه مراجعه می‌کنند، شرایط لازم از جمله شرایط سنی و صلاحیت علمی را ندارند و یک هیات علمی باید حداقل‌هایی را از نظر علمی داشته باشد. به محض این‌که حداقل تعداد هیات علمی موردنیاز را برای رشته زبان ترکی جذب کنیم، قطعا توسعه این رشته در برنامه قرار دارد.

وی در خصوص رشته علوم ارتباطات نیز گفت: بنده از علاقمندان حوزه رسانه هستم و فعالیت این حوزه را از جمله کارهای موثر می‌دانم، به خصوص که رسانه به عنوان آیینه عمل کند و مطالب را به شیوه حقیقی انعکاس دهد. انعکاس صحیح مسائل قطعا به پیشرفت جامعه کمک می‌کند و در تمدن سازی و پیشرفت کشور می‌تواند جایگاه خوبی را به خود اختصاص دهد. در خصوص رشته علوم ارتباطات، دو هیات علمی در فراخوان قبلی جذب شده و در راه هستند که امیدواریم هر چه زودتر بتوانیم این گروه را تشکیل ‌دهیم.

وی در خصوص دانشجویان این دانشگاه نیز تشریح کرد: دانشگاه تبریز در مجموع ۲۴ هزار نفر دانشجو دارد که ۴۰ درصد آن‌ها تحصیلات تکمیلی و مابقی در مقطع کارشناسی در حال تحصیل هستند. مقطع دکتری بالای ۱۴۰ الی ۱۵۰ رشته، مقطع کارشناسی ارشد دارای ۱۲۰ الی ۱۲۷ رشته و مقطع کارشناسی نیز ۱۰۱ رشته دارد. ۵۲ درصد از ترکیب دانشجویان دانشگاه تبریز، دختر و ۴۸ درصد نیز پسر هستند.

دانشجوی ستاره‌دار نداریم

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

رئیس دانشگاه تبریز در خصوص دانشجویان مشکل‌دار دانشگاه تبریز نیز تشریح کرد: با توجه به شرایط خاص سال گذشته در دانشگاه‌های کشورمان، هیچ دانشجویی از دانشگاه تبریز تا اواخر جریانات، تنبیه نشد ولی وقتی موضوع به طرف اغتشاشات رسید، مجبور شدیم تا حکم موقتی برای یکسری از دانشجویان صادر کنیم تا مواظب باشند. با این حال تا کارد به استخوان نرسیده بود، کاری نکرده بودیم و هیچ دانشجویی حتی تنبیه نشده بود. اگر کسی بر اساس آیین نامه انضباطی، تخلفی کرده باشد، اعلام می‌کنیم و چیز مخفی هم وجود ندارد. ممکن است تعدادی از دانشجویان در سال گذشته حکم موقت دریافت کرده باشند ولی دانشجویی تحت عنوان «دانشجوی ستاره‌دار» نداریم.

پیشتازی بانوان در دانشگاه

وی در خصوص میزان مشارکت کارمندان زن در پست‌های مدیریتی نیز گفت: برای نخستین بار در تاریخ دانشگاه، رئیس دانشکده زن داریم از جمله ریاست دانشکده اقتصاد برعهده خانم کریمی، ریاست دانشکده تربیت بدنی برعهده خانم اسکندرنژاد و ریاست پژوهشکده اخترشناسی نیز برعهده خانم محمدی است و بانوان دیگری نیز در پست‌های مشاور رییس، معاون و مدیرگروه در دانشکده‌ها حضور دارند و با این روند می‌توانند در سطح معاون دانشگاه هم مطرح شوند.

وی در خصوص تعامل دانشگاه تبریز با دیگر ارگان‌ها در خصوص مباحث ورزشی، فضای سبز و کشاورزی، گفت: پیشنهاد کردیم که ورزشگاه دانشگاه در اختیار شهر قرار بگیرد و هیچ محدودیتی نیز در این خصوص وجود ندارد. دانشکده کشاورزی واقعا قوی داریم و در رتبه بندی‌های بین‌المللی نیز سالیان سال است که دانشگاه در حوزه جنگلبانی و کشاورزی رتبه می‌آورد. حتی قبلا رشته مهندسی آب دانشگاه حائز رتبه ۱۶ در سطح دنیا شده بود و اکنون نیز در رتبه ۲۵ قرار دارد. پتانسیل بسیار خوبی در این خصوص وجود دارد و اخیرا چند تفاهم نامه همکاری در زمینه ورزشی و ... با شهرداری منعقد کردیم که امیدواریم حاصل این ارتباطات منجر به ورود دانشکده کشاورزی به موضوعات شهری چون فضای سبز و چمن کاری شود و آماده همکاری در این زمینه هستیم.

نصرالله زاده در خصوص دلیل کاهش نیروهای شرکتی این دانشگاه نیز گفت: چند نوع وضعیت استخدامی در دانشگاه داریم. جذب نیرو صرفا از طریق فراخوان و اطلاعیه و در قالب رقابت انجام می‌گیرد که سازوکار خود را دارد. تعدادی از نیروهای شرکتی که از گذشته در دانشگاه حضور داشتند که مدیریت آن‌ها در دست بخش خصوصی بود. تعدادی دیگر از نیروها نیز کار معین هستند که در تخصص مشخصی جذب دانشگاه شده و برخی نیز تبدیل وضعیت شده‌اند. این وضعیت برای نیروهای خدماتی انجام گرفته و در برخی بخش‌ها از جمله فضای سبز دانشگاه، کار را خودمان در دست گرفتیم و این امر باعث شد تا از تعداد نیروهای خدماتی کاسته شود اما در مجموع، نیرویی از دانشگاه کم نشده و کسی از کار بیکار نشده است.

وی تاکید کرد: قبلا تعداد ۱۰ الی ۱۲ قرارداد برای کارهای خدماتی در دانشگاه داشتیم که این قراردادها تجمیع شده و این امر نیز فواید بسیاری برای همکاران داشته و موجب کاهش هزینه‌ها شده است.

وی در خصوص بحث مهاجرت نخبگان نیز اظهار کرد: مهاجرت نخبگان یک بحث دو طرفه است. اینگونه نیست که نخبگان از کشور بروند و دیگر برنگردند. ممکن است گاهی کفه این ترازوی رفت و برگشت به یک طرف سوق یابد ولی عمده اساتید و همکارانی که برای فرصت مطالعاتی به کشورهای دیگر می‌روند، بازمی‌گردند. دولت در حال پیگیری برای موضوع حمایت از نخبگان است و از جمله مشوق‌هایی چون جذب بدون بورکراسی نخبگانی که برخی جوایز علمی دریافت می‌کند، در دانشگاه اعمال می‌کند که در این راستا نیز به تازگی تعدادی از نخبگان با این شرایط جذب دانشگاه تبریز شده‌اند.

رئیس دانشگاه تبریز از صدور فراخوان‌های بسیاری برای جذب اساتید دانشگاه در سالجاری خبر داد و گفت: روزهای آتی نیز فراخوان جذب نزدیک به ۴۰ نفر در دانشگاه صادر می‌شود. از جمله اقدامات مهمی که برای اساتید انجام می‌گیرد، پیگیری تامین مسکن دانشگاهیان است که به زودی در قالب طرح ملی جهش مسکن عملیاتی خواهد شد تا مقداری از دغدغه همکاران کاسته شود؛ هم‌چنین تعداد پایه‌های تشویقی همکاران به بیش از ۶۰ واحد افزایش یافته و حقوق کارکنان نیز ارتقا یافته است.

ارتباط دانشگاه با صنعت 

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

وی با اشاره به اجرای طرح بورسیه صنعتی توسط وزارت علوم، اظهار کرد: در این راستا، گروه خودروسازی سایپا تعداد ۱۰۰۰ نفر بورسیه صنعتی را به دانشگاه‌ها اختصاص داده است. این بورسیه در سه رشته دانشگاه تبریز و برای هر رشته، سهمیه ۱۵ نفر اعلام شده است. در این طرح، بخشی از دروس تعریف شده بر اساس نظر صنعت و نیاز آن مجموعه بوده و باقی دروس نیز دانشگاهی هستند که در این راستا، دانشجو در دانشگاه و صنعت با هم به لحاظ عملی و تئوریکی، آموزش‌های لازم را دیده و بعد چهار سال، بلافاصله مشغول به کار می‌شود.

وی افزود: امسال حدود ۳۱ هزار نفر در طرح دانشجو معلم جذب خواهند شد به طوری که دانشجویان کارشناسی بعد از اتمام دوره تحصیلی، وارد فرهنگیان شده و معلم خواهند شد. بر اساس برآوردها، بالای ۲۳۰ نفر سهمیه این طرح به دانشگاه تبریز اختصاص داده شده که سعی می‌کنیم این رقم برای سال‌های بعدی افزایش یابد.

نصرالله زاده از اجرای طرح مدارس اشتغال در دانشگاه خبر داد و گفت: این مدارس به دست صنعت و دانشگاه اداره می‌شود و دانشجویان در دوره‌های پنج و شش ماهه، تخصص‌های تعریف شده را گذرانده و صنعت مجبور است تا درصدی از این دانشجویان را جذب کند و گواهی که برای افراد در این دوره‌ها صادر می‌شود، به عنوان سابقه کار برای آن‌ها تعریف می‌شود. این طرح را به صورت جدی پیگیری کرده و قرار است تا جلسه‌ای با صنایع برگزار کرده و بگوییم که صنعت در سال‌های آینده به متخصصان نیاز داشته و بهتر است که این نیاز از جمع نخبگان دانشگاهی تامین شود. اقدامات ارزشمندی در راستای امیدآفرینی و مهاجرت‌ نخبگان انجام می‌گیرد و وزارت علوم به جد گام‌های اساسی را در این مسیر برمی‌دارد.

وی در خصوص فعالیت‌های فرهنگی دانشگاه نیز اظهار کرد: نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه تبریز با برگزاری طرح حلقه‌های حامیم در سال گذشته توانست رتبه نخست این امر را در کشور کسب کند؛ هم‌چنین انجمن‌های علمی دانشگاه در سال گذشته، موفقیت‌هایی را کسب کرده و در کشور اول شدند. دانشگاه بر فعالیت‌های جمعی دانشگاهی بین دانشجویان هم‌چون فعالیت‌های قرآنی و سبک زندگی تاکید داشته و برنامه‌ریزی دارد و در این راستا گام برمی‌دارد.

وی افزود: گروه‌های جهادی دانشگاه نیز در دست بسیج دانشجویی بوده و سال گذشته فعالیت‌های چشمگیری داشته و دانشگاه نیز از آن‌ها حمایت می‌کند. مثلا در زلزله خوی، گروه‌های جهادی متشکل از اعضای هیات علمی، بسیج دانشجویی و سایر تشکل‌ها در منطقه مستقر شده و فعالیت کردند.

برنامه‌های فرهنگی دانشگاه

رئیس دانشگاه تبریز با اشاره به اعزام حدود ۳۰۰ دانشجو به اردوی راهیان نور سال گذشته و کسب رتبه برتر دانشگاه در این خصوص، افزود: اربعین امسال از دانشجویان و همکاران مشرف به اربعین، تقاضا کردیم که اسم نویسی کنند تا بخشی از هزینه‌های آن‌ها به میزان ۳.۵ میلیون تومان برایشان پرداخت شود. دانشگاه تبریز مثل سال‌های قبل در بحث اعزام فعال بوده و با توجه به تعداد بالای زائران، به صورت کمک هزینه رفت و برگشت از دانشجویان و همکاران حمایت می‌کند.

وی با اشاره به مشکلات فضای سبز دانشگاه، اظهار کرد: در بحث فضای سبز با مشکلاتی رو به رو بودیم که به سال‌های قبل بازمی‌گردد. آفات و بیماری‌های درختان را داشتیم که در طول زمان خود را نشان می‌دهند و از سویی نیز شناسایی بیماری‌های گیاهی سخت‌تر از انسانی است زیرا آزمایشگاه‌های آنچنانی برای این امر نبوده و تشخیص هم سخت است. اگر از فضای سبز مراقبت نکنیم، یکباره متوجه از بین رفتن فضای سبز خواهیم شد. الان داریم بر روی نابودی بیماری‌ها و آفات درختان دانشگاه کار می‌کنیم و تنه‌ها و شاخه‌های آلوده را حذف می‌کنیم زیرا مجبور هستیم که از گسترش آلودگی و به خصوص آفات جلوگیری کنیم ولی دانشگاه تبریز با تمامی این موارد، همچنان به عنوان دانشگاه سبز کشور باقی خواهد ماند.

وی هم‌چنین خاطرنشان کرد: باید به دنبال دانشگاه‌های حکمت بنیان که نقش مهمی در تمدن سازی دارند، برویم تا دانشگاه بتواند تحول عظیمی را در جامعه ایجاد کند. ایران و انقلاب اسلامی به دنبال دانشگاه تمدن ساز است اما تا به حال به آن دست نیافته‌ایم ولی باید تلاش کنیم و به آن برسیم و دانشگاه‌ها بتوانند انسان تولید کنند.

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

ایجاد پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز در دستور کار است/هیات علمی رشته زبان ترکی نداریم

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha